O Άρτσι, η Μέιν Κουν μας παρουσιάζει τη φυλή του

με την αρωγή και τις φωτογραφίες του Archie the Maine Coon (βλέπε φώτο αμέσως από πάνω)

Έφτασε η ώρα για ένα άρθρο που μου έχετε ζητήσει πολλοί και είναι λογικό. Η Μέιν Κουν είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ράτσες γάτας στον κόσμο, ένας αγαθός γίγαντας που φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις τα 10 κιλά. Ένα γίγαντας όμως με μια εμφάνιση τόσο αλλόκοτη που θυμίζει εντυπωσιακά μυθικά τέρατα. Εντάξει ίσως υπερβάλλω λίγο, αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ μια Maine Coon δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη.

Πως προέκυψε το όνομά τους; Πρωτοεμφανίστηκαν στην Πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ και επειδή μοιάζουν με ρα-κούν πήραν το όνομα Μέιν-Κουν. 

Maine Coon

1. Καταγωγή Μέιν Κουν

Υπάρχουν πόλλες υποθέσεις για την καταγωγή των Maine Coon και θα σας τις παρουσιάσω όλες και εσείς διαλέξτε όποια σας ταιριάζε. Θρυλείται λοιπόν ότι προέκυψαν από:

 • Διασταύρωση γάτας με ρακούνλόγω του χρωματισμού τους και ότι η ουρά τους μοιάζει με την ουρά του ρακούν. Επειδή ο πατέρας και η μητέρα είναι βιολόγοι, τους ρώτησα και μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ειναι δυνατόν γιατί η γάτα και το ρακούν είναι δυο βιολογικά είδη τελείως διαφορετικά και δεν είναι δυνατή η δημιουργία απογόνου από μια σεξουαλική πράξη μεταξύ εκπροσώπων αυτών των δύο ειδών.
 • Απόγονους της γάτας του Νορβηγικού Δάσους που ήρθαν στην Αμερική με τους Βίκινγκς.
 • Απόγονους της μακρυτριχης γάτας της Μαρίας Αντουανέτας που στάλθηκε στην Αμερική

Πρώτη αναφορά στη γάτα Μέιν Κουν έγινε το 1861 και η συγκεκριμένη φυλή χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώνει ποντικούς σε πλοία. Σταδιακά έγιναν πολύ δημοφιλείς και σε γιορτές οι ιδιοκτήτες εντυπωσιακών Maine Coon τις έφερναν μαζί τους για να τις συγκρίνουν. Σήμερα είναι από τις πιο δημοφιλείς γάτες σε εκθέσεις μορφολογίας!

2. Διαβίωση - Φροντίδα της Maine Coon

 1. H διατροφή της Μέιν Κουν πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένη λόγω. Τόσο η ποσότητα φαγητού γενικότερα όσο και πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα πρωτεϊνης που καταναλώνει, πρέπει να είναι αντίστοιχη με το βάρος της. Επίσης η Μέιν Κουν θα πρέπει να έχει πάντα διαθέσιμο μπόλικο φρέσκο νερό (πάλι ανάλογο με το μέγεθός της)
 2. Η Μέιν Κουν μας παρά το μέγεθός της μπορεί να ζήσει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι αρκεί να μπορεί να παίζει και να εκτονώνεται. Ιδανικά η Μέιν Κουν μας θα πρέπει να έχει και πρόσβαση σε αυλή ή μπαλκόνι (με την επίβλεψη του χιούμαν της) κάτι που θα της προσφέρει ποικιλία ερεθισμάτων που είναι απαραίτητα για να εξιτάρεται και να είναι δραστήρια. Αν όντως η Μέιν Κουν μας ζει μέσα στο σπίτι πρέπει να έχει φυσικά την (ευρύχωρη) τουαλέτα της με καθαρή άμμο, την αναπαυτική φωλιά της, το ονυχοδρόμιο της αλλά και πολλά παιχνίδια για γάτες που μάλιστα πρέπει να εναλλάσονται και να υπάρχει ποικιλία αλλιώς η Μέιν Κουν μας θα αποδειχτεί ιδιαίτερα άταχτη και ίσως κάνει κάποιες ζημιές. Αν όμως υπάρχει αυτή η επιθυμητή ποικιλία η γατούλα μας θα είναι χαρούμενη, καλοδιάθετη και φρόνιμη!! Αν βέβαια η γατούλα μας μένει πολλές ώρες μόνη  συνίσταται ανεπιφύλακτα να έχει και μια παρέα, όπως μια άλλη γατούλα με την οποία θα παίζει και θα κάνει συντροφιά και έτσι δεν θα εκτονώνεται στα αντικείμενα του σπιτιού. Πρόκειται για μια win win σιτσουαζιον! Καταλάααβατε!
 3. Είναι πολύ κοινωνικές οπότε τους αρέσουν οι επισκέψεις από ξένους χιούμαν και επίσης τα πάνε πολύ καλά με τα μικρά παιδιά και με άλλα ζώα, οπότε μη διστάσετε να φέρετε κόσμο στο σπίτι, θα το χαρούν.
 4. Αν και είναι μακρύτριχες η περιποίηση της τρίχας τους δεν είναι πολύ δύσκολη διότι η τρίχα της Maine Coon δεν έχει την τάση να κάνει τζίβες και κόμπους. Με ένα χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα είστε μιααα χαρά!
 5. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τριχόμπαλων (που είναι συχνές λόγω του καθαρισμού που κάνουν οι ίδιες στο σώμα τους) χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ειδική πάστα ή γρασίδι ενδείκνυται για την περίπτωσή τους.

Ο Άρτσι!

3. Μορφολογία και Χαρακτηριστικά της Μέιν Κουν

Στην παραπάνω γκαλερία με φώτος του Άρτσι μπορείτε να δείτε τα περισσότερα χαρακτηριστικά που θα περιγράψουμε αμέσως παρακάτω!

 • Χαρακτηρίζονται από το πολύ μεγάλο μέγεθός τους. Τα αρσενικά φτάνουν συνήθως μέχρι 10 κιλά ενώ τα θηλυκά μέχρι τα 7 κιλά
 • Αναπτύσσονται αργά και αποκτούν το τελικό τους μέγεθος όταν γίνονται 4 ως 5 χρονών. Το μήκος τους φτάνει ως τα 1.2 μέτρα!
 • Η μύτη τους είναι χαρακτηριστικά πληθωρική (να πούμε μελιτζανομύτη;!) ωστόσο τόσο χαριτωμένη αν και ταυτόχρονα αστεία (βλέπε φώτο νο1)!
 • Το τρίχωμά τους είναι ημι-μακρυτριχο. Πιο συγκεκριμένα είναι πιο μακρύ γύρω από το λαιμό (φτιάχνοντας ένα υπέροχο κασκόλ – βλέπε φώτο νο2) και την κοιλιά για προστασία από το κρύο και πιο κοντό στα άκρα. Ο Άρτσει επίσης προσθέτει ότι το χειμώνα το τρίχωμα είναι πιο φουντωτό. Όπως καταλαβαίνετε είναι γάτες φτιαγμένες να αντέχουν στον βαρύ χειμώνα του Μέιν.
 • Η ουρά είναι μεγάλη και φουντωτη΄και τις ζεσταίνει όταν κοιμούνται. Και η ουρά το Χειμώνα είναι πιο φουντωτή.
 • Τα αυτιά τους είναι μυτερά και μεγάλα με τούφες από τρίχες στην άκρη που τους δίνουν πολύ εντυπωσιακή οψη (βλέπε φώτο νο4).
 • Τα πόδια είναι σχετικά κοντά αλλά στιβαρά.
 • Οι πατούσες τους είναι μεγάλες και στρογγυλές ενώ τουφίτσες ανάμεσα στα δάχτυλα κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακή την εμφάνιση μιας Maine Coon.
 • Τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα μεγάλα με απόσταση μεταξύ τους για να εξασφαλίζουν ευρύτερο πεδίο όρασης (βλέπε φώτο νο2!
 • Η φωνή τους είναι πολύ σιγανή και γλυκιά, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με το εντυπωσιακό ανάστημά τους!
 • Ο χρόνος ζωής τους φτάνει τα 12 με 15 χρόνια αν και έχουν βρεθεί Μέιν Κουν που έζησαν 20 χρόνια!

4. Χαρακτήρας της Maine Coon

Οι Μέιν Κουν χαρακτηρίζονται από πολλούς ως καλόκαρδοι ή αγαθοί γίγαντες – και ο μεσιέ Άρτσιμου το επιβεβαιώνει. Άλλοι πάλι τις λένε γατόσκυλα. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν είναι χωρίς λόγο:

 • Oι Μέιν Κουν είναι κοινωνικές και τους αρέσει η παρέα με ανθρώπους, σκύλους ή γάτες! Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αρτσούλης πήρε υπό την προστασία του το μικρό γατούνι που βρήκαν και έφεραν στο σπίτι οι χιουμανιστικοί γονείς του, ενώ τα πάει τέλεια και με τα μικρά παιδιά.
 • Είναι στοργικά και χαδιάρικα πλάσματα που δεν θα αρνηθούν να δώσουν ένα χάδι, αλλά θα το αποζητήσουν κιόλας (αα εδώ διαφέρουμε)
 • Είναι εύστροφες, έξυπνες και έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν εντολές. Ο Άρτσι μας ξέρει το “κάτσε”, το “ξάπλωσε” και τώρα μαθαίνει να δίνει και το χέρι (και εμείς λιώωωνουμε).
 • Είναι περίεργες όπως κάθε γάτα που σέβεται τον εαυτό της και παιχνιδιάρες, παίζοντας με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους γι’ αυτό συχνά θα εξαφανίσουν διάφορα αντικείμενά σας. Του αρέσουν και τα παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό.
 • Οι θηλυκές έχουν κάπως πιο “σοβαρή/αξιοπρεπή” συμπεριφορά ενώ οι αρσενικοί πιο “χαζοβιόλικη” όμως και οι μεν και οι δε είναι αξιολάτρευτοι!
 • Είναι πάρα πολύ καλοί θηρευτές, οπότε αν θέλετε να εξαφανίσετε διάφορα ενοχλητικά έντομα ή άλλα ζωύφια τώρα ξέρετε που να απευθυνθείτε.
 •  Αγαπούν να σκαρφαλώνουν και να κρύβονται σε διάφορα σημεία, δημιουργώντας ίντριγκα από το πουθενά!
 • Αγαπούν πολύ το νερό και αν βρουν την ευκαιρία πλατσουρίζουν στο μπολ του νερού τους. 
 • Ο Άρτσι και άλλες Μέιν Κουν έχουν πολλά διαφορετικά νιαουρίσματα, ανάλογα με την περίσταση. Οι Maine Coon μιλάνε και αντιμιλάνε! Ο Άρτσι πιάνει καθημερινά συζήτηση με την χιουμανιστική του μητέρα. Νιαουρίζει, του απαντάει, της ξαναπανταει μέχρι να βαρεθούν.
 • Ο εκτροφέας του Άρτσι μας εκμυστηριεύθηκε ότι τόσο ο Άρτσι όσο και οι υπόλοιπες Μέιν Κουν του ήταν ιδιαίτερα λαίμαργες.
 • Ο Άρτσι και άλλες Μέιν Κουν είναι μεγάλοι κλεφταράδες, κυρίως καλαμακιών, αλλά και άλλων αντικειμένων. Αν ψάξετε στη φωλια του Άρτσι θα βρείτε καλαμάκια, λιμες χάρτινες για τα νύχια, κέρματα, κροκετες, όλα κλεμμένα και καλά κρυμμένα.

Δείτε τώρα ένα βίδεο με πρωταγωνιστή τον μεσιε Άρτσι, όπου επιδεικνύει τα βασικότερα χαρακτηριστικά των Μέιν Κουν:

5. Θέματα Υγείας της Maine Coon

Θυμάστε, όταν περιγράφαμε τις Σκότις Φολντ που αναφερθήκαμε στα προβλήματα οστεοχονδροδυσπλασίας που αντιμετωπίζουν όταν διασταυρωθούν δυο γατούλες με διπλωμένα αυτάκια; 

Ε και οι Μέιν Κουν μας, έχουν τα προβληματάκια τους. Παρουσιάζουν συχνά διάφορες γενετικές ασθένειες όπως δυσπλασίες του ισχύου, νωτιαία μυική ατροφία, πολυκυστική νεφρική νόσος, καθώς και υπερτροφική καρδιομυοπάθεια!

Βέβαια σε αυτό το σημείο να πούμε ότι χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν ζωντανά πλάσματα που να μην παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας!

Σε αυτό το άρθρο δεν θα περιγράψω πολύ αναλυτικά όλα αυτά, αλλά ίσως ακολουθήσει επόμενο αρθράκι που να εστιάζει στα θέματα υγείας της Maine Coon! 

.. και μια και αναφερθήκαμε στις Σκότις Φολντ, για ρίξτε μια ματιά στο αφιέρωμα που τους κάναμε, κάνοντας κλικ στη φώτο:

 

ΥΓ1: Ρίξτε μια ματιά και στην σελίδα για την Maine Coon στο wikipedia

YΓ2: Θερμές ευχαριστίες στον Άρτσι!

6 Απαντήσεις

 1. Αν εξαιρέσουμε τον χαρακτήρα το χρώμα και τις τούφες ανέμασα στα δακτυλάκια ο Ρούλης μοτ φέρνει σε Maine Coon. Συγκεκριμένα στα…κιλά

 2. Υπέροχες γάτες!!! πανέξυπνες!!!
  Βρήκα μωρό γατακι πολύ κακοποιημένο στο δρόμο 10 ημερων, δεν ήξερα καν αν θα ζήσει και τι γατάκι είναι αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μειν Κουν! Μεγαλοσωμο(είναι 5,5 κιλά και καθόλου χοντρό) , μυτερά αυτακια, γούνα στα πατουσακια, πολλα διαφορετικά μήκη γούνας, δυνατά πόδια και ανοιχτή πλάτη…και φυσικά τον υπέροχο χαρακτήρα τους!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *