Τα πάντα για τις μακρύτριχες γάτες

Θεωρώ μεγάλη παράλειψη μου που ως τώρα στην αρθρογραφία μου ,δεν έχω κάνει ιδιαίτερη μνεία στις μακρύτριχες γάτες, αυτά τα τόσο εντυπωσιακά πλάσματα, όταν μάλιστα και εγώ είμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση μακρύτριχης γάτας! Ας μελετήσουμε λοιπόν εκτενώς αυτές τις υπέροχες γάτες!

Που οφείλεται γενετικά το μακρύ τρίχωμα της γάτας;

Το γονίδιο που ειναι υπεύθυνο για τη μακριά τρίχα στη γάτα  είναι υπολειπόμενο, δηλαδή χρειάζεται 2 αντίγραφα του γονιδίου για να είναι μια γάτα όντως μακρύτριχη. Μια γάτα με ένα αντίγραφο του γονιδίου είναι κοντότριχη, αλλά μπορεί να κληροδοτήσει το γονίδιο για μακριά τρίχα στους απογόνους της. Αυτό το γονίδιο θα γίνει αντιληπτό σε κάποιο απόγονο μόνο αν η γάτα που το κουβαλάει διασταυρωθεί με άλλη γάτα που είναι επίσης φορέας του γονιδίου για μακριά τρίχα. 

Για χάρη απλότητας αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα γονίδιο για τη μακριά τρίχα, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν 4 μεταλλάξεις (παραλλαγές) αυτού του γονιδίου. 

Ήταν οι πρωτόγονες γάτες μακρύτριχες;

Τα ευρήματα από αρχαίες γάτες δεν μας έχουν αποκαλύψει δεδομένα για το μήκος της τρίχας των πρωτόγονων γατών, πάντως οι γάτες που πρωτοαπεικονίζονται στην πρώιμη αιγυπτιακή τέχνη είναι όλες κοντότριχες και θυμίζουν τον άμεσο πρόγονο της γάτας, την αφρικανική αγριόγατα, που ήταν κοντότριχη.

Πως προέκυψαν οι μακρύτριχες γάτες;

Πως όμως προέκυψε η μακρύτριχη γάτα; Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες για την προέλευσή της:

A. Απο υβρίδιο γάτας και άλλων αιλουροειδών

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Πάλλας (πασίγνωστος γιατί έδωσε το όνομά του στα μυστηριώδη ασιατικά αιλουροειδή μανούλ – οι περίφημες Pallas Cats) πρότεινε ότι οι γάτες Άγκυρας και Περσίας δεν ήταν απόγονοι της ευρωπαϊκή αγριόγατας (Felist Silvestris) αλλά των μανούλ (Felis manul).

Αυτή η θεωρία έγινε δεκτή και από τον Δαρβίνο ο οποίος έκανε σχετικη αναφορά η οποία έλεγε: “Η Γάτα Άγκυρας και η Γάτα Περσίας είναι πολύ ξεχωριστές γάτες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ο Πάλλας θεωρεί ότι προέρχονται από το ασιαστικό αιλουροειδές Felis Manul”. 

Υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία τα μανούλ μπορούν να διασταυρωθούν με κατοικίδια γάτες και να δώσουν απογόνους, αλλά για να επικρατήσει το γονίδιο της μακριάς τρίχας (που ο Πάλλας ισχυρίζεται ότι κληρονομήθηκε από τα μανούλ) πρέπει οι απόγονοι να ειναι γόνιμοι και να διασταυρώνονται με τις οικόσιτες γάτες. 

Ωστόσο το 1907 ο Pocock αντέκρουσε έντονα τη θεωρία για το υβρίδιο από διασταύρωση με μανούλ λέγοντας ότι οι γάτες Άγκυρας και Περσίας έχουν διαφορετικό κρανίο από τα μανούλ. Έτσι αυτή η θεωρία εγκαταλείφθηκε! Επίσης η ομοιότητα με το αιλουροειδές Felis margarita (που έχει όπως οι γάτες Περσίας και Άγκυρας μακριές τρίχες που καλύπτουν τα πόδια και δημιουργούν ένα γούνινο επίθεμα πάνω από τα πέλματα) έκανε κάποιους να θεωρήσουν οτι οι μακρύτριχες οικόσιτες γάτες προέκυψαν από διασταύρωση της Felis Margarita με οικόσιτες γάτες! Ωστόσο οι μετρήσεις που έγιναν στο μήκος των τριχών στο σώμα και στα πόδια των γατών Περσίας και Άγκυρας αποδυναμώνουν και αυτή τη θεωρία!

Β. Από μεταλλάξεις σε οικόσιτες γάτες

Μια πιο εύλογη εξήγηση για την δημιουργία των μακρύτριχων γατών είναι ότι οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη σε γάτες που ζούσαν σε μια περιοχή και στην συνέχεια αυτές εξάπλωσαν το χαρακτηριστικό μέσω της αναπαραγωγής. Είναι πολύ πιθανό ότι μια τέτοια μετάλλαξη προκλήθηκε σε γάτες της Μικρας Ασίας!

Από ιστορικά κείμενα φαίνεται ότι η μακρύτριχη μετάλλαξη προέκυψε είτε σε τρεις ξεχωριστές περιοχές (Ρωσία, Ιράν και Τουρκία), είτε ότι η εμφανίστηκε αρχικά στη Ρωσία και ότι οι Ρώσικες μακρύτριχες γάτες (Σιβηρίας) εξαπλώθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία όπου με διασταυρώσεις έδωσαν τις γάτες Άγκυρας και στην Περσία (Ιράν) όπου πάλι με διασταυρώσεις έδωσαν τις Γάτες Περσίας! Ακολούθως εξαπλώθηκαν και στα νότιοανατολικά δημιουργώντας και παλι με διασταυρώσεις τις μακρύτριχες γιαπωνέζικες Bobtail! Αυτή η θεωρία που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λοιπόν ορίζει την Γάτα Σιβηρίας ως πρόγονο όλων των μακρύτριχων γατών!

Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι οι πρώτες μακρύτριχες γάτες προέκυψαν με μετάλλαξη στην Τουρκία και από κει μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή μεσω χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών ταξιδιών. Είναι πιθανό η μετάλλαξη που είναι υπεύθυνη για τη μακριά τρίχα να έχει συμβεί όχι μία φορά, αλλά πολλές φορές και ότι παρόμοιες μεταλλάξεις εξακολυθούν να συμβαίνουν! Έτσι σε ψυχρά κλίματα είναι πολύ φυσικό να εμφανίζονται καινούριες μεταλλάξεις για μακριά τρίχα οι οποίες να εξαπλώνονται μια και ευνοούνται σε τέτοια κλίματα! Να σημειθεί τέλος ότι παρόμοιας λογικής μεταλλάξεις φαίνεται να συμβαίνουν και σε άλλα αιλουροειδή όπως το τσιτάχ – έχουν εμφανιστεί ημιμακρύτριχα Τσιτάχ στο παρελθόν!

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα των μακρύτριχων γατών

Εξελικτικά οι μακρύτριχες γάτες εξαπλώθηκαν γιατί ανέπτυξαν κάποιες προσαρμογές που ήταν χρήσιμες στην αντιμετώπιση κρύων κλιμάτων και ευνοούσαν την επιβίωση αυτών των γατών. Έτσι το πλούσιο τρίχωμα ειδικά στην κοιλιά, η γούνα στα πατουσάκια και διάφορες άλλες τέτοιες προσαρμογές προσέφεραν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα για τις μακρύτριχες γάτες που τώρα σε κάποιο βαθμό αναιρείται διότι όσες μένουν μέσα σε σπίτια αποφεύγουν ουσιαστικά τα κρύα κλίματα – μια και το μικροκλίμα ενός σπιτιού είναι συνήθως αρκετά ζεστό. 

Κατά τα άλλα οι μακρύτριχες γάτες είναι πολύ εντυπωσιακές στην όψη και απολαμβάνεις πάρα πολύ το χάιδεμα τους. Κάπου εδώ εξαντλούνται τα πλεονεκτήματά τους!

Όσον αφορά τα “μειονεκτήματά” τους, αυτά συνοψίζονται στο ότι συνήθως απορρίπτουν μεγάλες ποσότητες τρίχας (ιδίως τους ζεστούς μήνες), συχνά απαιτούν φροντίδα όπως βούρτσισμα, ενώ η τρίχα έχει κατηγορηθεί οτι συνδέεται με αλλεργίες που προκαλούνται στους ανθρώπους – σε προηγούμενο άρθρο σας εξήγησα ότι η αλλεργία οφείλεται σε πρωτεϊνες (με πιο σημαντική την Fel D1) που συχνα εγκλωβίζονται στις τρίχες και όχι στις τρίχες αυτές καθεαυτές. Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της αλλεργίας στις γάτες κάνοντας κλικ εδώ.

Επίσης η παρουσία μπόλικης τρίχας ευνοεί τον εποικισμό από παράσιτα της γάτας ενώ μπορεί να κρύψει διάφορες πληγές ή χτυπήματα στο σώμα της γάτας. 

Τα περισσότερα από αυτά τα δήθεν μειονεκτήματα αντιμετωπίζονται εύκολα διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό:

Πως να φροντίσω τη γούνα μιας μακρύτριχης γάτας

Υπαρχουν αρκετα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη φροντιδα της γούνας μιας μακρύτριχης γάτας!  Περιληπτικά αναφέρω κάποια:

  •  Ενίσχυση της διατροφής της με συμπληρώματα πλούσια σε λιπαρά οξέα όπως λάδι σολωμού – εγώ χρησιμοποιώ αυτό
  • Κάντε στροφή σε ποιοτική υγρή τροφή όπως η εξαιρετική και σούπερ οικονομική Animonda
  • Βοηθήστε την να μην είναι παχύσαρκη – ώστε να μπορεί να καθαρίζεται πιο άνετα! 
  • Χτενίζετε την γούνα της τακτικά – μερικά τιπς για το χτένισμα εδώ.
Περισσότερα και πιο αναλυτικα τιπς εδώ!

Διάσημες μακρύτριχες φυλές

Μερικές από τις πιο διάσημες μακρύτριχες φυλές γάτας είναι οι ακόλουθες:

 
Να σημειωθεί εδώ ότι η γάτα του Αιγαίου ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων γατών!

3 Απαντήσεις

    1. Να ενημερώσω ότι η γίγαντα γάτα Αφροδίτη της Κύπρου έχει αναγνωριστεί διεθνώς από την παγκόσμια ομοσπονδίας γάτας wcf είναι μία καταπληκτική φίλη πανέμορφη για όσους την έχουν δει και την ξέρουν προσωπικά θα γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι Θεά και μάγισσα μία κουκλάρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *