Οι 7 πιο υποαλλεργικές ράτσες γάτας

Πριν πω οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά αντίθεσή μου σε όρους όπως “υποαλλεργική γάτα” λες και είναι κάποιο μαλακτικό ή κάτι παρόμοιο, αλλά θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω τον όρο ελλείψει κάποιου καλύτερου! 

Έχοντας πει αυτά θα ήθελα να διευκρινήσω ότι όσο και αν ακούγεται απίστευτο δεν είναι το τρίχωμα της γάτας αυτό καθεαυτό που προκαλεί αλλεργίες στους ανθρώπους αλλά κυρίως κάποιες πρωτεϊνες (με πιο σημαντική την FE D1) που εκκρίνονται από το δέρμα της. Τα συνήθη αλλεργιογόνα της γάτας συναντούνται κατά βάση σε νεκρά κύτταρα δέρματος (κάτι σαν πυτιρίδα), στο σάλιο, στη γούνα και ακόμη και στα ούρα.

Ενώ δεν υπάρχουν 100% υποαλλεργικές φυλές, υπάρχουν φυλές που δεν αποβάλουν πολλές τρίχες (πάνω στις οποίες υπάρχει η πρωτεϊνη που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση) σε αντίθεση με άλλες που αποβάλουν περισσότερες τρίχες, ενώ υπάρχουν φυλές που παράγουν μεγάλη ποσότητα αλλεργιογόνων και άλλες όχι. Τέτοιες ράτσες γάτας μπορεί συχνά να είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που συνήθως υποφέρουν από αλλεργίες στις γάτες τους. 

Ας υποθέσουμε ότι αγαπάτε πολύ τις γάτες, αλλά αντιμετωπίζετε έντονες αλλεργίες! Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που η επιλογή μιας γάτας που ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή βγάζει περισσότερο νόημα! Σε αυτή την περίπτωση και αν αυτό είναι εφικτό μπορείτε να διαλέξετε μια γάτα από τις παρακάτω φυλές, να περάσετε λίγο καιρό μαζί της πριν δεσμευτείτε για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά. 

Πριν όμως προχωρήσουμε στο κυρίως μάθετε πως μπορεί να γίνει θεραπεία της αλλεργίας στις γάτες

Ε και κάπου εδώ ακολουθεί η λίστα με τις 7 πιο ‘υποαλλεργικές’ γάτες που κατάφερα να συγκεντρώσω, ξεκινώντας από την λιγότερο προς την περισσότερο υποαλλεργική: 

7. Γάτα Σιβηρίας

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει … Όταν βλέπετε μια γάτα Σιβηρίας με την πλούσια μακριά γούνα , είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι αυτή η φυλή γάτας θα είναι ένας εφιάλτης για τους πάσχοντες από αλλεργίες.  Ωστόσο, όπως και σε κάποιες φυλές που θα δούμε παρακάτω, το δέρμα της γάτας Σιβηρίας παράγει λιγότερο Fel d1 από τις περισσότερες άλλες φυλές, επομένως θεωρείται αρκούντως υποαλλεργική.

Ας κάνουμε εδώ και μια παιδίσκη παρένθεση και ας δούμε τις πιο αγαπημένες φυλές γάτας του Τσίτσου:

6. Μπαλινέζικη

Οι περίφημες μπαλινέζικες γάτες για παρόμοιο λόγο με την γάτα της Σιβηρίας λογίζονται ως αρκετά υποαλλεργικές γάτες διότι δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες της πρωτεϊνης-αλλεργιογόνο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ταυτόχρονα έχουν λιγοτερο πλούσια γούνα σε σχέση με τη γάτα Σιβηρίας που περιορίζει την αποβολή τρίχας που μεταφέρει τα αλλεργιογόνα.

5. Ρώσσικη Μπλε

Αν και η Ρώσσικη Μπλε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιδιότητα στη γούνα της που να την κάνει υποαλλεργική, το γεγονός ότι και αυτή δεν εκκρίνει πολύ από την πρωτεϊνη Fel D1 την καθιστά αμέσως μια από τις πιο υποαλλεργικές φυλές γάτας!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ
10 φακτς που δεν γνωρίζατε για την Ρωσικη Μπλε

4. Ανατολίτικη κοντότριχη

Οι ανατολίτικες κοντότριχες έχουν κοντή & λεπτή γούνα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πολύ περιορισμένη πτώση τρίχας. Για να απομακρύνετε ακόμη παραπάνω τους κινδύνους αλλεργίας βουρτσίζετέ την τακτικά για να αφαιρέσετε τυχών νεκρές τρίχες και έτσι να μειώσετε ακόμη περισσότερο τους κινδύνους αλλεργίας! Ποια όμως είναι η καλύτερη βούρτσα για γάτες;

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΒΟΥΡΤΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΟΣ

3. Devon Rex

Οι περισσότερες γάτες έχουν τρία στρώματα μαλλιού: το επιφανειακό στρώμα, ένα ενδιάμεσο και ένα εσωτερικό. Στην περίπτωση της Devon Rex έχουμε μόνο το τελευταίο στρώμα γούνας (με αυτή την χαρακτηριστική εμφάνιση σαν να έχει μπούκλες) κάτι που κάνει τη φυλή αυτή ιδιαίτερα υποαλλεργική. Επίσης οι Devon Rex ρίχνουν πολύ λίγες τρίχες! Αυτός ο συνδυασμός τις κάνει ιδανική περίπτωση υποαλλεργικής γάτας!

2. Cornish Rex

Ομοίως με τις Devon Rex οι Cornish Rex παρουσιάζουν επίσης μόνο ένα στρώμα τρίχας κάτι που σημαίνει ότι έχουν πολύ λιγότερο μαλλί από άλλες φυλές και μοιραία ρίχνουν πολύ λιγότερο, κάνοντας την πιθανότητα να προκαλέσου αλλεργική αντίδραση ελάχιστη!

1. Γάτα Σφιγξ

Γάτα σφιγξ

Όπως ίσως περιμένατε στην πρώτη θέση έρχεται η θρυλική Σφίγγα. Η γάτα Σφίγξ φημίζεται φυσικά για το άτριχο δέρμα της που της δίνει μια μοναδική εμφάνιση, αλλά και ορισμένες ειδικές απαιτήσεις φροντίδας (πχ χρειάζεται συχνά μπάνιο γιατί αλλιώς μαζεύεται κάμποση λιπαρή ουσία στο δέρμα της κατά τον καλλωπισμό της). Εάν πάσχετε από αλλεργίες, μια γάτα Sphynx θα μπορούσε να είναι η τέλεια γάτα για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες στο σάλιο της γάτας δεν μπορούν να παγιδευτούν στη (ανύπαρκτη) γούνα της.

ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΓΑΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Γάτα Σφιγξ

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι πολλά μπορούν να γίνουν ώστε ακόμη και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αλλεργίες σε αυτές τις πρωτείνες του δέρματος της γάτας να έχουν την ευκαιρια να απολαύσουν τη συμβίωση μαζί τους! Θα αναφέρω εδώ δυο τιπς που ειναι και πρακτικά και αποτελεσματικά:

  1. Δοκιμάστε στροφή σε αποκλειστική σίτιση με υγρη τροφη  ώστε να ενυδατωθεί η γάτα βαθιά κάτι που έχει άμεση ευεργετική επίδραση στην γούνα της και περιορίζει δραματικά την τριχόπτωση. Η προτεινόμενη υγρή τροφή μου με τη μεγαλύτερη υγρασία στη σύστασή της είναι η Bozita Chunks in Jelly (83% υγρασία)! Κάντε κλικ εδώ για να την αποκτήσετε! Εναλλακτικά εξετάσετε την πιθανότητα της ωμής κατεψυγμένης τροφής BARF. Να πω εδώ ότι μετά το 8μηνο πείραμα των γατών της αυλής με την BARF της Voldog ειχε επίσης φοβερή ευεργετική επίδραση στη γούνα της γάτας σας!
  2. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο δεν αναφέρθηκα αναλυτικά πιο πάνω είναι φυσικά το χτένισμα που μπορει να αφαιρέσει μπόλικη νεκρή τρίχα που κουβαλάει πάνω της τους αλλεργιογόνους παράγοντες! Πολλές γάτες το απολαμβάνουν και ειδικά αν το κάνετε με το σωστό τρόπο μπορεί να αποτελεί αφορμή για περισσότερη σύνδεση για τη γάτα σας! Διαβάστε τον αναλυτικό μου οδηγό για το πως να χτενίζετε τη γάτα σας ΕΔΩ!

Και τέλος βρείτε και άλλους τρόπους για να περιορίσετε το μάδημα της γάτας σας στο (θέλω να πιστεύω) πολύ βοηθητικό αρθράκι μου που μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *