Πως να μη μαδάει η γάτα μου (10 tips – updated 2024)

Ένας από τους πιο μεγάλους σκόπελους στη σχέση ανθρώπων-γατών είναι το δίχως άλλοι το φορτίο τρίχας που αποθέτει καθημερινά η γάτα σας σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Αυτό συχνά είναι αιτία έντασης και ενόχλησης. Πάρα πολλοί φίλοι μου στέλνουν απελπισμένα μηνύματα με τίτλο “Η Γάτα μου μαδάει πολύ – Τι να κάνω;” κλπ. 

Οι πολλές νεκρές τρίχες κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ότι το σπίτι δεν είναι καθαρό (στα δικά τους μάτια), συχνά σιχαίνονται, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν αλλεργίες στην τρίχα της γάτας. Πριν προχωρήσω στο κυρίως θέμα του άρθρου να σας μιλήσω για το πως μπορεί να γίνει διάγνωση αλλεργίας στις γάτες και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στις πιο.. υποαλλεργικές φυλές γάτας: 

Στις επόμενες παραγράφους θα σας αποκαλύψω μερικούς πολύ απλούς τρόπους για να απαλλαγείτε  από την μάστιγα (υπερβολή) της γατοτριχόπτωσης!

9+1 τρόποι για να μη μαδάει η γάτα μου

1. Σωστή διατροφή

Αν και κάποιοι ίσως δεν το περιμένετε η καθημερινή διατροφή της γάτας σας μπορεί να παίξει σημαντική ρόλο στην τριχόπτωσή της. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, Ω3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσει τη γάτα σας να κρατάει απαλό και ενυδατωμένο το δέρμα της κάτι που θα μειωσει δραματικά την ασύστολη τριχόπτωση. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, διαλέξτε την κατάλληλη διατροφή και απολαύστε την πολυπόθητη αλλαγή. Άλλωστε οι τροφές πλούσιες σε συστατικά ψαριού κάθε άλλο παρά ενοχλούν τη γατούλα σας. 

2. Κάντε στροφή στην υγρή διατροφή

Πολλές από τις ξηρές τροφές για γάτες που διατίθενται σήμερα στην αγορά περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά όπως καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια. Αυτά τα συστατικά έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το δέρμα της γάτας σας και δεν συνιστώνται στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας. Η υγρή τροφή έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερη για το δέρμα και τη γούνα της γάτας σας, οπότε ίσως, αν όντως η γάτα σας αντιμετωπίζει έντονη τριχόπτωση και ξηροδερμία είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε μετάβαση στην υγρή τροφή.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μεταφέρω και την εμπειρία του Τσιτσάκου. Η στροφή στην αποκλειστική υγρή τροφη -αλλά πάντα μια ποιοτική υγρή τροφή – τον βοήθησε να αποκτήσει την γούνα των ονείρων του, στιλπνη, γυαλιστερη, υγιή και με πολύ λιγότερο μάδημα – η ευημερία της γούνας διακόπηκε ΜΟΝΟ όταν βάλαμε τον Κινέζο μέσα στο σπίτι για 40 μέρες, οπότε γενικώς την παραμέλησε. Ο Τσίτσος έχει φάει πολλές καλές υγρές τροφές και αυτή την περίοδο έχει τρελαθεί με την εξαιρετική μονοπρωτεϊνικη Lucky Lou SuperMono! Αν θέλετε να την αποκτήσετε σε προσφορά 5+1 (και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 130 Τσιτσόγατες χωρίς δική σας επιβάρυνση) κάντε κλικ ΕΔΩ! Οι υπόλοιπες προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ!

Επειδή όμως πολλοί από εσάς θα διστάσετε να επιλέξετε την αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή να πω ότι έχει νόημα εφόσον επιμένετε στην ξηρά τροφή αυτή να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και ενδεχομένως grain free μια και οι grain free τροφές συνήθως έχουν λιγότερο δυσπεπτο υδατάνθρακα, εξαιρετική ετικέτα που περιλαμβάνει και συχνα φρέσκα υλικά και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας!! Ο Τσίτσος τρώει και 5-10 γρ ξηρά τροφή Carnilove καθημερινά – βρείτε την εδώ!!  Αν θέλετε να διαβάσετε τις ανανεωμένες προτάσεις (Γενάρης 2024) του Τσίτσου για ποιοτικές ξηρές τροφές κάντε κλικ ΕΔΩ

3. Στραφείτε στην ωμή διατροφή

Να το πάμε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα; Η τροφή που ομοιάζει περισσότερο με την φυσική τροφή της γάτας είναι η ώμη ανεπεξέργαστη τροφή (βασισμένη κυρίως στο κρέας) η οποία είναι αληθινά ευεργετική για την γάτα (όταν βέβαια τηρούνται μερικοί πολύ βασικοί κανόνες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα το δηλητηριάσετε το γατάκι σας- τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό). Για περισσότερες πληροφορίες για την ωμή διατροφή (prey model) διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο του Θέμη (βοηθός κτηνιάτρου) ακριβώς ΕΔΩ

UPDATE 29.02.2024: Σε ετούτο το σημείο να πω ότι οι 18 γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 24 μήνες με την εξαιρετική ελληνική BARF (έτοιμη, πλήρης, ωμή κατεψυγμένη τροφή) Voldog και τα οφέλη της για την γούνα τους είναι ηλίου φαεινότερα! Μάθετε και άλλα οφέλη της BARF διατροφής ΕΔΩ!

4. Βάλτε τις βιταμίνες στο πρόγραμμα

Είναι ξεκάθαρο, μην προσπαθείτε να το αποφύγετε. Απλώς βάλτε τις βιταμίνες στη ζωή της γατούλας σας και στη διατροφή της και τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον ευεργετικά. Η γάτα σας θα αποκτήσει δέρμα ενυδατωμένο και η γούνα της δεν θα είναι ποτέ ξηρή. Το έλαιο σολωμού ενδείκνυται για την ενίσχυση του δέρματος της ψιψίνας σας διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και η ψαρίσια γεύση του είναι τελείως του γούστου μας! Βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!

Επίσης έχω εντοπίσει ένα εξαιρετικό πολυβιταμινούχο σκεύασμα, το εξαιρετικό Anima Strath που θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά! Βρείτε το εδώ!

5. Βάλτε το βούρτσισμα στη ρουτίνα σας

Αν η γάτα σας υποφέρει από υπερβολική τριχόπτωση τότε πρεπει, μοιραία, να εντάξετε το (ιδανικά) καθημερινό βούρτισμα στη ρουτίνα σας, ώστε να μπει ένα τέλος στο όχι ιδιαίτερα ελκυστικό φαινόμενο να .. επιπλέουν τριχόμπαλες σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επιλέξτε μια βούρτσα που να κάνει την δουλειά, να αφαιρεί τις νεκρές τρίχες χωρίς να τραβολογάει τη γούνα της γάτα σας. 

Μια γάτα είναι πιθανό να δεχτεί ευχάριστα την ιεροτελεστία του βουρτσίσματος ή και όχι. Να είστε ήρεμος, χαλαρός, όχι επίμονος και φυσικά πριν από κάθε βούρτσισμα δώστε της λίγο χρόνο να μυρίσει τη βούρτσα για να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι το απειλητικό. Στη συνέχεια το βούρτσισμα πρέπει να είναι αρχικά πολύυυ απαλό και στη συνέχεια όσο λύνεται η γατούλα σας μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω ένταση. Είναι πιθανό μάλιστα η γάτα σας να αρχίζει να γυρνάει από διάφορες μεριές μόνη της, για να βουρτσίσετε και τα σημεία που δεν έχουν χτενιστεί. 

Το τελετουργικό αυτό είναι μια από εκείνες τις ευλογημένες συνήθειες που εντείνουν τη σύνδεση, το δέσιμο με τη γάτα σας και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ σας και είναι ένας γλαφυρός τρόπος να της δείξετε ότι την αγαπάτε. Τα παραπάνω είναι σύνοψη της δικής μου εμπειρίας γύρω από το θέμα “βούρτισμα” και θα την οπτικοποιήσω αμέσως παρακάτω με το αναλυτικό βίντεό μου:

BΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΟΥ ΒΟΥΡΤΣΑ ΕΔΩ

Σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχουν και ειδικά γάντια με μπιλάκια στην κάτω επιφάνειά τους! Φορώντας τα αυτά, καθώς χαϊδεύεις τη γάτα αφαιρείς τις νεκρές τρίχες σε μια λογική παρόμοια με αυτή της βούρτσας! Αν η γάτα σας δεν θέλει το χτένισμα αλλά δέχεται το χάδι, ίσως σας φανεί χρήσιμο!

6. Βάλτε στη ζωή σας το μπάνιο (αν η γάτα σας το δέχεται)

Αν και οι γάτες είναι ζώα που κάνουν το μπάνιο τους μόνες τους, το να βάλετε στη ρουτίνα σας ένα μπανάκι αραιά και που (όχι πιο συχνα από μια φορά το μήνα) αυστηρά με σαμπουάν για γάτες – όπως αυτό – και προσέχοντας να στεγνώσετε τέλεια τη γάτα σας θα τις βοηθούσε να διώξουν τις έξτρα/νεκρές τρίχες από τη γούνα τους. 

Βέβαια οι πιο πολλές γάτες δεν τρελαίνονται για μπάνιο, το αντίθετο μάλιστα, για αυτό παρακαλώ να μην είστε απαιτητικοί και επίμονοι. Μόνο αν η γάτα σας δείχνει να μην πολυενοχλείται (ή ίσως και να το απολαμβάνει) δοκιμάστε το. 

Και πρέπει να προχωρήσετε τη διαδικασία σταδιακά και με τακτ (αρχικά βάλτε μόνο τις πατούσες της στο νερό και σιγά σιγά προχωρήστε, πάντα ανάλογα και με τις αντιδράσεις της). Επίσης όσο πιο μικρή είναι η γάτα σας τόσο πιο πιθανό είναι να δεχτεί και να προσαρμοστεί στην ιδέα του μπάνιου. Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε πως η μαμά του Φρίξου κάνει μπάνιο τον μικρούλη της: 

7. Διαλέξτε μια γάτα .. άτριχη ή που δεν .. μαδάει

Η συγκεκριμένη επιλογή φυσικά αφορά μόνο χιούμανς που είτε παρουσιάζουν αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας, είτε δεν έχουν μια γατοπαρέα και νιώθουν ότι θα τους ενοχλήσει η υπερβολική τριχόπτωση της γάτας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιες φυλές που είναι τελειως άτριχες όπως η περίφημη Σφιγξ

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες φυλές που σπάνια παρουσιάζουν τριχόπτωση, από φυσικού τους, όπως οι Βρετανικές Κοντότριχες, η ιαπωνική Μπομπτέιλ, η Σιαμέζα και η γάτα Ρεξ της Κορνουάλης.

Μμμμ, αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την Γάτα Σφίγξ κάντε κλικ στην εικόνα:

8. Χρησιμοποιήστε ρόλερς

Κάθε γατολάτρης που σέβεται τον εαυτό του έχει φυσικά μια ολόκληρη αποθήκη με ρόλερς κολλητικής ταινίας για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Αυτά τα ρόλερς είναι για να ομιλήσω λίγο και την αγγλική “λάιφ σέιβιν” μια και καθαρίζουν καναπέδες, καρέκλες, τα ρούχα σας από τα μάλλινα αποτυπώματα της γατούλας σας! ΠΟΤΕ δεν ξεμένουμε από τέτοια ρόλερς, ΔΙΑΟΛΕ! Βρείτε ένα τέτοιο εδώ!

ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!! Μόλις πριν λιγους μήνες ανακάλυψα και το φοβερό .. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΡΟΛΕΡ το οποίο αξίζει να τσεκάρετε εδώ!

9. Η κουβέρτα της γάτας

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο αξεσουάρ είναι η λεγόμενη “κουβέρτα της γάτας μου” ή “τα ρούχα που φοράω όταν θέλω τη γάτα πάνω μου” και άλλα τέτοια που υποτίθεται ότι είναι τα μόνα σημεία όπου η αγαπημένη γατούλα μας μπορεί να αράζει ανενόχλητη και που θα συγκεντρώσουν όλη την τρίχα πάνω τους. 

Όλα αυτά μόνο στη θεωρία! Στην πράξη ΦΥΣΙΚΑ η γάτα σας δεν θα αφήσει πιθαμή για πιθαμή του σπιτιού όπου δεν θα κυλιστεί και δεν θα αφήσει το νεκρο τριχοφορτίο της

9+1. Διαχειριστείτε το στρες

Σε ετούτο εδώ το σημείο θέλω να πω ότι έχω παρατηρήσει έντονη συσχέτιση του στρες με το μάδημα της γάτας! Κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία η διαχείριση του στρες της γάτας, εκτός από την γενικότερη ευζωία της και για την δική σας ψυχική υγεία (μια και θα γλιτώσετε μπόλικα κιλά.. τρίχες)! Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Διαβάστε το σούπερ αναλυτικό άρθρο για τη διαχείριση του στρες της γάτας εδω
 • Δώστε στη γάτα πρόσβαση σε ψηλά σημεία, όπως βιβλιοθήκες ψυγεία και αν δεν έχετε τέτοια δυνατότητα πάρτε της γατόδενδρα ή βάλτε κρεβατάκια παραθύρου
 • Αξιοποιήσετε την τεχνολογία των τεχνητών φερομονών Feliway που μεταδίδουν μηνύματα ηρεμίας και οικειότητας στις γάτες! Τσιμπήστε το Feliway Classic εδώ και αν ακόμη δεν ξέρετε πως να χρησιμοποιείτε το Feliway διαβάστε τον αναλυτικό μου οδηγό.
 • Αποφύγετε τους δυνατούς, απότομους θόρυβους, τα έντονα φώτα στο σπίτι!
 • Εξηγήστε σε επισκέπτες ότι πρέπει να μην ενοχλούν ούτε εκείνοι τις γάτες σας και δείξτε τους τι τις ενοχλεί! 
 • Xρησιμοποιήστε και το spray αρωμαθεραπείας Calming Effect (βασίζεται σε έλαια λεβάντας και Ιλανγκ-Ιλανγκ) της ελληνικής Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση15%! 
 • Αξιοποιήστε το CBD Oil για γάτες! Έρευνες έχουν καταδείξει την ευεργετική του δράση στην ψυχολογία της γάτας. Εμείς χρησιμοποιούμε το CBD της NatureCan με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα! Αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ και χρησιμοποιήστε το κουπόνι tsitsos20 για έκπτωση 20%!

10. Συμφιλιωθείτε με την τρίχα

Αν θέλετε να έχετε μια γάτα θα πρέπει να θέλετε και την τρίχα της! Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποσότητα τρίχας που θα αφήνει μια γάτα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να την εξαφανίσετε πλήρως. Η γάτα σας είναι ο καθημερινός σας δωρεάν θεραπευτής, σας μαθαίνει τι εστί αγάπη, τι εστί σιωπή, τι εστί τρυφερότητα! Αν όλα αυτά δεν αξίζουν το αντίτιμο μερικών τριχών, ε τότε με λύπη θα πω ότι δεν αξίζετε να ζειτε με μια γάτα. Όβερ εντ άουτ!

Γι’ αυτό αγαπήστε την τρίχα της γάτας με το ίδιο πάθος που αγαπάτε και την ίδια τη γάτα! Η ίδια οπτική εφαρμόζεται και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα με φοβερή επιτυχία.. αντίστοιχα δεχτείτε πχ ότι η γάτα μπορεί να κάνει τα νύχια της σε έπιπλα, ότι μπορεί να πετάει αντικείμενα κάτω κοκ! 

Τυχερούληδες, το καλύτερο σας το κράτησα για το τέεεελος! 

Λίγο πριν κλείσουμε αυτο το άρθρο ας παραθέσω και ετούτο το χαριτωμένο κειμενάκι:

– Τσίτσοοο μου, δεν ειναι κατάσταση ΠΙΑ αυτή!
– Ψύλλος σε τσίμπησε πάλι ρε πατέρα;
– Συγχώρα με που με ενοχλεί να πίνω καφέ  με… Τσιτσοτριχες!
– Δεν ειναι τσιτσότριχες, μπορεί ίσως να είναι κινεζότριχες, σκλαβενιτότριχες, αδολφότριχες, ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΣΙΤΣΟΤΡΙΧΕΣ.. κάθεσαι σαλιαρίζεις όλη την ώρα με διάφορες τυχάρπαστες γάτες  και μετά κατηγορείς εμένα ότι μαδάω. ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ο Τσίτσος μαδάει… ! Ο ΤΣΙΤΣΟΣ ΡΕ; O ΤΣΙΤΣΟΣ;!;!;!
– Αμαάαααν 

Το κείμενο βρίσκεται στο βιβλίο μου ‘Τσίτσος η Γάτα που Μιλούσε Πολύ” από τις Εκδόσεις Διόπτρα! ΤΙ; ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΑΚΟΜΗ; ΑΙΙΙΣΧΟΟΟΣ! Τσιμπήστε το εδώ!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι επειδή τα παραπάνω μπορεί να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι σας, υπάρχουν έξυπνες λύσεις που περιορίζουν σημαντικά το κόστος για να έχετε μια γάτα, χωρίς να μειώσετε ούτε λίγο την ποιότητα ζωής της! Για να βρείτε αυτές τις λύσεις κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ουυυφ, αυτά είχα να πω! Αν έχετε όμως και άλλες ιδέες και tips για να περιορίσουμε τη μάστιγα της αιωρούμενης γατοτρίχας μην διστάσετε, αφήστε μου το σχόλιό σας! 

3 Απαντήσεις

 1. Έχω 10δεκα γάτες από μωρά εκτός το ότι μαλώνουν οι μισές έχω πρόβλημα ότι μου κατουράνε παντού, παρότι έχω 7λεκανες.αμμο.Δεν ξέρω τη να κάνω; έχετε κάτι να μου προτείνετε;;;; Σε απόγνωση

  1. Καλησπέρα σας ,
   Ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω έχοντας 6 γάτες σε διαμέρισμα με 4 λεκάνες και αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα .
   Σύντομα τα βήματα που ακολούθησα :
   Χρησιμοποιώ πλέον Πελετ αντί για άμμο
   Εβδομαδιαίος καθαρισμός λεκάνης με νερό κι σαπούνι
   Καθημερινός καθαρισμός λεκάνης από περιττώματα
   Δεν γεμίζω την λεκάνη μέχρι πάνω ώστε να προσθέτω καθαρό πελετ ανά 2 μέρες
   Πρόσθεσα σε διαφορετικά σημεία 2 άμμους για να αισθάνονται ασφάλεια
   Και 1 σε ψηλό σημείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *