Τα πάντα για την δερματοφυτίαση της γάτας

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

DISCLAIMER:

Όπως για κάθε άλλο ιατρικό θέμα με το οποίο καταπιάνεται ετούτη η ιστοσελίδα, έτσι και σε αυτό, οι πληροφορίες που δίνονται δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κτηνιάτρου, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το πρόβλημα με τη δερματοφυτίαση της γάτας, ώστε να μπορέσετε να έχετε στη συνέχεια μια ώριμη συζήτησή με τον κτηνίατρό σας για να την καταπολεμήσετε.

Τι είναι η δερματοφυτίαση γάτας (τριχοφάγος σε γάτα)

Ο τριχοφάγος σε γάτα ή δερματοφυτίαση της γάτας, ή μυκητίαση γάτας (διαφορετικά ονόματα για την ίδια ασθένεια)  είναι μια πολύ άτιμη (αλλά όχι αληθινά επικίνδυνη) περίπτωση και δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή δερματίτιδας! Τι την προκαλεί; H δράση δύο γενών μυκήτων: Trichophyton & Microsporum. Την συναντάμε συνήθως σε νεαρά γατάκια, συχνά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (πάρα πολλές φορές μας έχει συμβεί σε μωρά γατάκια, στους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους). Αυτό μπορεί και να οφείλεται στην απουσία ειδικής ανοσίας των νεαρών ζώων απέναντι στους μύκητες που ευθύνονται για τη νόσο. Επίσης αρκετά μεγάλη είναι η συχνότητα εμφάνισής της δερματοφυτίασης σε μακρύτριχες γάτες.

Εκτός από ότι μια γάτα μπορεί να ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό ένας άλλος λόγος που η δερματοφυτίαση μας απασχολεί πολύ είναι ότι μεταδίδεται και στον άνθρωπο (και στους σκύλους – που να βλέπατε πως είχε γίνει ο Μικές  (το δέρμα του είχε γεμίσει φουσκάλες που έσκαγαν και αποκαλυπτόταν ερεθισμένη γυμνό δέρμα) όταν ένα άτυχο μικρό γατάκι γεμάτο δερματόφυτα μπήκε στην αυλή τους). Πρόκειται για μια ζωοανθρωπονόσο.

Αιτιολογία για τη δερματοφυτίαση της γάτας

Έρευνες δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστών των γατών είναι φορείς διαφόρων δερματοφύτων με πιο συνηθισμένο το Microsporum canis (υπεύθυνο για το 90% των δερματοφυτιάσεων). Από αυτές δεν νοσούν όλες, αλλά μόνο οι μισές περίπου! Οι υπόλοιπες δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα αλλά όντας φορείς του μύκητα είναι αρκετά εύκολο να το μεταφέρουν και στον άνθρωπο (και σε άλλα ζώα), με αποτέλεσμα ο άνθρωπος σε ανύποπτο χρόνο να εμφανίση μύκητα ενώ η γάτα του να είναι υγιής. 

Η μετάδοση από μια γάτα σε άλλη και από γάτα σε άλλα ζώα ή τον άνθρωπο γίνεται άμεσα (πχ με επαφή του ενός ζώου με το άλλο) είτε έμμεσα (πχ από την χτένα που βουρτσίσατε μια γάτα που υποφέρει απο τριχοφάγο). 

Εδώ να ενισχύσουμε αυτό που σημειώσαμε παραπάνω: Γάτες μολυσμένες με FeLV (λοιμώδη λευχαιμία) και FIV (λοιμώδη ανοσοανεπάρκεια, το AIDS της γάτας), με ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί πολύ συχνα να εμφανίσουν δερματοφυτίαση με έντονα συμπτώματα.

Συμπτώματα της δερματοφυτίασης γάτας

Στις γάτες οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται πιο συχνά εντοπίζονται στο κεφάλι  και συνηθέστερα γύρω από τα μάτια (γύρω από το ένα μάτι του Μύκη του μύκητα είχε αναπτυχθεί μια τεράστια αλλοίωση που είχε καραφλιάσει την περιοχή –  εξ ου και το “τριχοφάγος γάτας” – και έκανε μήνες να περάσει, αφήνοντας αυτό το μάτι με μια εντύπωση ότι δεν είναι τόσο υγιές και ότι είναι.. πιο μικρό), στη βάση των αυτιών (2 φορές είχα πάθει, εγώ ο Τσίτσος, μυκητίαση εκεί) αλλά και στο στόμα. 

Οι αλλοιωμένες περιοχές είναι συχνά κυκλικές με σπασμένες τρίχες, με δέρμα που εμφανίζει “λέπια” και φλεγμονές κυρίως περιφερειακά, ενώ στο κέντρο ξεκινάει η ίαση και η εμφάνιση νέων τριχών! Άλλες φορές εμφανίζεται μια κρούστα  που όταν αφαιρεθεί αποκαλύπτει μια φλεγμένουσα υγρή επιφάνεια. Οι περιοχές αυτές προκαλούν έντονο κνησμό που τις ερεθιζει εκ νεου. Ενίοτε η αλωπεκία (απώλεια τρίχας) δεν έχει κυκλική μορφή αλλά ακανόνιστη.

Να σημειώσουμε όμως εδώ ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλη αιτιολογία από τη δερματοφυτίαση

Μυκητίαση γάτας - Διάγνωση

Ακόμη και αν έχετε αρκετή εμπειρία είναι πιο ασφαλές να κάνει τη διάγνωση της δερματοφυτίασης ο γιατρός σας που μπορεί εκτός από το να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα να εξετάσει μικορσκοπικά τρίχες και φολίδες και να κάνε καλλιέργεια μυκήτων

Τριχοφάγος σε γάτα - Θεραπεία

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις (ιδίως σε ενήλικες γάτες, στην περίπτωση των δικών μου εμπειρίων) όπου η δερματοφυτίαση της γάτας αυτοαντιμετωπίστηκε χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή. Αυτό όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο, οπότε η γάτα είναι καλό να Όμως, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει και υπάρχει πάντα η πιθανότητα μετάδοσης του μύκητα στον άνθρωπο, θα πρέπει να χορηγείται για τα δερματόφυτα γάτας θεραπεία κατάλληλη για να μπορέσει να ανακάμψει. 

Οι θεραπείες είναι τοπικές ή συστηματικές. Για την τοπική θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακά σαμπουάν (που περιέχουν κετοκοναζόλη, ενιλκοναζόλη ή χλωρεξιδίνη) δύο φορές την εβδομάδα, ή η αλοιφή dactarin (ή άλλες αντίστοιχες) 3 φορές την ημέρα ή συνδυασμός των δύο.

Η συστηματική θεραπεία έχει να κάνει με χορήγηση χαπιών που περιέχουν ουσίες όπως γκριζεοφουλβίνη, κετοκοναζόλη ή ιντρακοναζόλη από το στόμα! Στις αποικίες ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει συστηματική θεραπεία.

Canivac M - Εμβόλιο για δερματόφυτα

Πέρα από τους παραπάνω τρόπους θεραπείας έχει εξελιχθεί και ένα εμβόλιο για δερματόφυτα (τόσο για σκύλους όσο και για γάτες), το Canivac M, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις (με απόσταση ενός μήνα) και λειτουργεί θεραπευτικά.Το έχουμε χρησιμοποιήσει μια φορά για εμένα τον Τσίτσο και μια φορά για τον Ζάχο και το Μικέ, όταν γεμίσαν μύκητα έπειτα από την επαφή με το άτυχο μαύρο γατάκι που ήταν γεμάτο μύκητες (που ανέφερα παραπάνω). Και στα 3 ζώα η εφαρμογή του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μυκητίασης.

Το κόστος της μιας δόσης του εμβολίου Canivac M είναι περίπου στα 30 ευρώ. 

Άνθρωπος και μύκητες στο δέρμα από γάτα - Θεραπεία

Ο πατέρας και η μητέρα έχουν κολλήσει πάρα πολλές φορές μύκητες και την πρώτη φορά δεν το γνώριζαν καν και ο πατέρας αφοσιώθηκε στο να ξύνει τη φλεγμένουσα περιοχή με ζήλο με αποτέλεσμα ο μύκητας να θεριεύσει και να γίνει τεράστιος.

Η αντιμετώπιση γίνεται με συνεπή χρήση 3 φορές την ημέρα αλοιφής daktarin, ενώ είναι απαραίτητο να μην ξύνεται η περιοχή. Αν μάλιστα ο ασθενής αντιληφθεί τον μύκητα από τον κνησμό, χωρίς να τον αγγίξει ούτε μια φορά, η χρήση του daktarin θα βοηθήσει να εξαφανιστεί ο μύκητας πολύ γρήγορα. Το βασικό είναι να αντισταθείτε στο κνησμό και να είστε σταθεροί στην εφαρμογής της αλοιφής.

Υπάρχουν και οι άλλοι τρόποι (χρήση αντιμυκητιακών σαμπουάν και συστηματική θεραπεία με χάπια) αλλά δεν έχω εμπειρία πάνω σε αυτά. Όπως τονίζει από την εισαγωγή αυτού του άρθρου, ο κτηνίατρός σας και ο γιατρός σας (αντίστοιχα αν ασθενεί η γάτα σας ή εσείς) θα σας καθοδηγήσει για τη θεραπεία

Μύκητες Γάτας - Φωτογραφίες

Παρακάτω θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες από δερματοφυτίαση της γάτας, ώστε σε μια πρώτη ματιά να μπορείτε να αναγνωρίζετε το πρόβλημα – όπως ανέφερα παραπάνω την ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση την κάνει ο κτηνίατρός σας:

ΥΓ: Για περισσότερες πληροφορίες ρίξτε και μια ματιά εδώ

7 Απαντήσεις

 1. Το καλύτερο άρθρο σχετικά… Σήμερα με ενημέρωσε η κτηνίατρος για το έμβόλιο και αύριο παμε να το κάνουμε.

   1. Καλησπέρα! Έχω δει στα 4, δεν ξέρω τα υπόλοιπα.. Επίσης υποψιάζομαι 3 μικρά γατάκια που αφήσαν στον φράχτη μου και τα πήρα. Αυτά βέβαια φαίνονται καθαρά αλλά μπορεί να τον κουβαλήσανε.
    Εμβολίασα 1η δόση τα 3…

 2. Προς το παρόν κάνω εμβόλιο σε όσα φαίνονται γιατί και το κόστος είναι μεγάλο για όλα..
  Μια ερώτηση αν γνωρίζετε. Εκεί που κάθονται, στις πολυθρόνες της βεράντας π.χ. αν περάσω ενα σπρέι τύπου dettol αντιβακτηριακό για επιφάνειες εξουδετερώνει τους μύκητες;

 3. Και κάτι τελευταίο.. Όντως δουλεύει το dactarin αν αντισταθούμε στο ξύσιμο. Έφυγε γρήγορα χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!