Τα πάντα για την δερματοφυτίαση της γάτας (+ΦΩΤΟΣ)

DISCLAIMER:

Όπως για κάθε άλλο ιατρικό θέμα με το οποίο καταπιάνεται ετούτη η ιστοσελίδα, έτσι και σε αυτό, οι πληροφορίες που δίνονται δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κτηνιάτρου, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το πρόβλημα με τη δερματοφυτίαση της γάτας, ώστε να μπορέσετε να έχετε στη συνέχεια μια ώριμη συζήτησή με τον κτηνίατρό σας για να την καταπολεμήσετε.

Τι είναι η δερματοφυτίαση γάτας (τριχοφάγος σε γάτα)

Ο τριχοφάγος σε γάτα ή δερματοφυτίαση της γάτας, ή μυκητίαση γάτας (διαφορετικά ονόματα για την ίδια ασθένεια)  είναι μια πολύ άτιμη (αλλά όχι αληθινά επικίνδυνη) περίπτωση και δεν είναι τίποτα άλλο από μια μορφή δερματίτιδας! Τι την προκαλεί; H δράση δύο γενών μυκήτων: Trichophyton & Microsporum. Την συναντάμε συνήθως σε νεαρά γατάκια, συχνά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (πάρα πολλές φορές μας έχει συμβεί σε μωρά γατάκια, στους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους). Αυτό μπορεί και να οφείλεται στην απουσία ειδικής ανοσίας των νεαρών ζώων απέναντι στους μύκητες που ευθύνονται για τη νόσο. Επίσης αρκετά μεγάλη είναι η συχνότητα εμφάνισής της δερματοφυτίασης σε μακρύτριχες γάτες.

Εκτός από ότι μια γάτα μπορεί να ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό ένας άλλος λόγος που η δερματοφυτίαση μας απασχολεί πολύ είναι ότι μεταδίδεται και στον άνθρωπο (και στους σκύλους – που να βλέπατε πως είχε γίνει ο Μικές  (το δέρμα του είχε γεμίσει φουσκάλες που έσκαγαν και αποκαλυπτόταν ερεθισμένη γυμνό δέρμα) όταν ένα άτυχο μικρό γατάκι γεμάτο δερματόφυτα μπήκε στην αυλή τους). Πρόκειται για μια ζωοανθρωπονόσο. Διαβάστε και το αντίστοιχο άρθρο μου για τα δερματόφυτα στους σκύλους!

Αιτιολογία για τη δερματοφυτίαση της γάτας

Έρευνες δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστών των γατών είναι φορείς διαφόρων δερματοφύτων με πιο συνηθισμένο το Microsporum canis (υπεύθυνο για το 90% των δερματοφυτιάσεων). Από αυτές δεν νοσούν όλες, αλλά μόνο οι μισές περίπου! Οι υπόλοιπες δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα αλλά όντας φορείς του μύκητα είναι αρκετά εύκολο να το μεταφέρουν και στον άνθρωπο (και σε άλλα ζώα), με αποτέλεσμα ο άνθρωπος σε ανύποπτο χρόνο να εμφανίση μύκητα ενώ η γάτα του να είναι υγιής. 

Η μετάδοση από μια γάτα σε άλλη και από γάτα σε άλλα ζώα ή τον άνθρωπο γίνεται άμεσα (πχ με επαφή του ενός ζώου με το άλλο) είτε έμμεσα (πχ από την χτένα που βουρτσίσατε μια γάτα που υποφέρει απο τριχοφάγο). 

Εδώ να ενισχύσουμε αυτό που σημειώσαμε παραπάνω: Γάτες μολυσμένες με FeLV (λοιμώδη λευχαιμία) και FIV (λοιμώδη ανοσοανεπάρκεια, το AIDS της γάτας), με ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί πολύ συχνα να εμφανίσουν δερματοφυτίαση με έντονα συμπτώματα.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ: Τα πάντα για τη λευχαιμία της γάτας

Συμπτώματα της δερματοφυτίασης γάτας

Στις γάτες οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται πιο συχνά εντοπίζονται στο κεφάλι  και συνηθέστερα γύρω από τα μάτια (γύρω από το ένα μάτι του Μύκη του μύκητα είχε αναπτυχθεί μια τεράστια αλλοίωση που είχε καραφλιάσει την περιοχή –  εξ ου και το “τριχοφάγος γάτας” – και έκανε μήνες να περάσει, αφήνοντας αυτό το μάτι με μια εντύπωση ότι δεν είναι τόσο υγιές και ότι είναι.. πιο μικρό), στη βάση των αυτιών (2 φορές είχα πάθει, εγώ ο Τσίτσος, μυκητίαση εκεί) αλλά και στο στόμα. 

Οι αλλοιωμένες περιοχές είναι συχνά κυκλικές με σπασμένες τρίχες, με δέρμα που εμφανίζει “λέπια” και φλεγμονές κυρίως περιφερειακά, ενώ στο κέντρο ξεκινάει η ίαση και η εμφάνιση νέων τριχών! Άλλες φορές εμφανίζεται μια κρούστα  που όταν αφαιρεθεί αποκαλύπτει μια φλεγμένουσα υγρή επιφάνεια. Οι περιοχές αυτές προκαλούν έντονο κνησμό που τις ερεθιζει εκ νεου. Ενίοτε η αλωπεκία (απώλεια τρίχας) δεν έχει κυκλική μορφή αλλά ακανόνιστη.

Να σημειώσουμε όμως εδώ ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλη αιτιολογία από τη δερματοφυτίαση

Μυκητίαση γάτας - Διάγνωση

Ακόμη και αν έχετε αρκετή εμπειρία είναι πιο ασφαλές να κάνει τη διάγνωση της δερματοφυτίασης ο γιατρός σας που μπορεί εκτός από το να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα να εξετάσει μικορσκοπικά τρίχες και φολίδες και να κάνε καλλιέργεια μυκήτων

Τριχοφάγος σε γάτα - Θεραπεία

1. Θεραπευτική αγωγή

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις (ιδίως σε ενήλικες γάτες, στην περίπτωση των δικών μου εμπειρίων) όπου η δερματοφυτίαση της γάτας αυτοαντιμετωπίστηκε χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή. Όμως, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει και υπάρχει πάντα η πιθανότητα μετάδοσης του μύκητα στον άνθρωπο, θα πρέπει να χορηγείται για τα δερματόφυτα γάτας θεραπεία κατάλληλη για να μπορέσει να ανακάμψει. 

Οι θεραπείες είναι τοπικές ή συστηματικές. Για την τοπική θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακά σαμπουάν (που περιέχουν κετοκοναζόλη, ενιλκοναζόλη ή χλωρεξιδίνη) δύο φορές την εβδομάδα, ή η αλοιφή dactarin (ή άλλες αντίστοιχες) 3 φορές την ημέρα ή συνδυασμός των δύο.

Η συστηματική θεραπεία έχει να κάνει με χορήγηση χαπιών που περιέχουν ουσίες όπως γκριζεοφουλβίνη, κετοκοναζόλη ή ιντρακοναζόλη από το στόμα! Στις αποικίες ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει συστηματική θεραπεία. 

2. Canivac M - Εμβόλιο για δερματόφυτα

Πέρα από τους παραπάνω τρόπους θεραπείας έχει εξελιχθεί και ένα εμβόλιο για δερματόφυτα (τόσο για σκύλους όσο και για γάτες), το Canivac M, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις (με απόσταση ενός μήνα) και λειτουργεί θεραπευτικά.Το έχουμε χρησιμοποιήσει μια φορά για εμένα τον Τσίτσο και μια φορά για τον Ζάχο και το Μικέ, όταν γεμίσαν μύκητα έπειτα από την επαφή με το άτυχο μαύρο γατάκι που ήταν γεμάτο μύκητες (που ανέφερα παραπάνω). Και στα 3 ζώα η εφαρμογή του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μυκητίασης.

Το κόστος της μιας δόσης του εμβολίου Canivac M είναι περίπου στα 30 ευρώ. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας

3. Τι άλλο να κάνω για να βοηθήσω τη γάτα μου να αντιμετωπίσει την δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση είναι μια επίθεση ενός άλλου οργανισμού στη γάτα και φυσικά είναι απαραίτητη η ενίσχυση του ανοσοποιητικού της συστήματος για να την αντιμετωπίσει. Αλλωστε πολύ σπάνια εμφανίζονται μύκητες σε γάτες υγιείς και ανθούσες! Αντιθέτως μύκητα θα συναντήσουμε συνήθως σε γάτες είτε πολύ μικρές και αδύναμες, είτε σε άρρωστες (όπως γάτες με aids της γάτας! Πως μπορούμε να ενισχύσουμε λοιπόν το ανοσοποιητικό της γάτας μας;

  • Να της προσφέρουμε συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όπως το περίφημο vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ!
  • Να την ταϊζουμε με εύπεπτη και θρεπτική τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Εξαιρετική επιλογή για τέτοιες περιπτώσεις είναι μια υγρή τροφή που αποτελείται από μύες και οργανάκια ζώων (που είναι σούπερ εύπεπτα και χωρίς δύσπεπτο υδατάνθρακα! Ποια σας προτείνω; Την σούπερ οικονομική και ποιοτική  Animonda Carny! Βρείτε την εδώ! Και για να ανακαλύψετε και τις άλλες υγρές τροφές που προτείνω κάντε κλικ εδω!
  • Να βελτιώσουμε τόσο το ανοσοποιητικό του όσο και την ψυχολογία της με το προσφέροντάς της φαρμακευτικό έλαιο κάνναβης! Να πω εδώ ότι ο πειραματισμός μας για δύο μήνες με χορήγηση CBD Oil στον Μικρουτσέλη, έναν αδύναμο, φοβικό γατούλι που υπέφερε από το χειρουργείο για το σπασμένο του σαγόνι (τον χτυπησε αμάξι), τον μεταμόρφωσε σε ένα θαρραλέο γάτο, γεμάτο όρεξη για φαγητό και ζωή. Αν θέλετε να αποκτήσετε το περίφημο έλαιο κάνναβης της NatureCan που χρησιμοποιήσαμε εμείς, κάντε κλικ εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%.

Μυκητες απο γατα σε ανθρωπο - Θεραπεια

Ο πατέρας και η μητέρα έχουν κολλήσει πάρα πολλές φορές μύκητες και την πρώτη φορά δεν το γνώριζαν καν και ο πατέρας αφοσιώθηκε στο να ξύνει τη φλεγμένουσα περιοχή με ζήλο με αποτέλεσμα ο μύκητας να θεριεύσει και να γίνει τεράστιος.

Η αντιμετώπιση γίνεται με συνεπή χρήση 3 φορές την ημέρα αλοιφής daktarin, ενώ είναι απαραίτητο να μην ξύνεται η περιοχή. Αν μάλιστα ο ασθενής αντιληφθεί τον μύκητα από τον κνησμό, χωρίς να τον αγγίξει ούτε μια φορά, η χρήση του daktarin θα βοηθήσει να εξαφανιστεί ο μύκητας πολύ γρήγορα. Το βασικό είναι να αντισταθείτε στο κνησμό και να είστε σταθεροί στην εφαρμογής της αλοιφής.

Υπάρχουν και οι άλλοι τρόποι (χρήση αντιμυκητιακών σαμπουάν και συστηματική θεραπεία με χάπια) αλλά δεν έχω εμπειρία πάνω σε αυτά. Όπως τονίζει από την εισαγωγή αυτού του άρθρου, ο κτηνίατρός σας και ο γιατρός σας (αντίστοιχα αν ασθενεί η γάτα σας ή εσείς) θα σας καθοδηγήσει για τη θεραπεία

Μύκητες Γάτας - Φωτογραφίες

Παρακάτω θα σας δείξω μερικές φωτογραφίες από δερματοφυτίαση της γάτας, ώστε σε μια πρώτη ματιά να μπορείτε να αναγνωρίζετε το πρόβλημα – όπως ανέφερα παραπάνω την ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση την κάνει ο κτηνίατρός σας:

Μυκητες απο γατα σε ανθρωπο - Φωτογραφιες

Και αναρωτιέστε πως μοιαζουν οι μύκητες από γάτα, όταν κολλήσουν σε άνθρωπο, ορίστε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες!

Κλείνοντας πείτε μου αν εσείς έχετε εμπειρία από μύκητα και πως το αντιμετωπίσατε! Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Και πριν κλείσετε τον browser διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις κνησμού της γάτας ακριβώς ΕΔΩ, ώστε να μπορέσετε πιο εύκολα να γνωρίζετε πότε ο κνησμός σχετίζεται με μύκητα και πότε όχι!

64 Απαντήσεις

  1. Το καλύτερο άρθρο σχετικά… Σήμερα με ενημέρωσε η κτηνίατρος για το έμβόλιο και αύριο παμε να το κάνουμε.

    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΝΑΒΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙΜΟΝΟ ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΒΙΟ ΕΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ

      1. Καλησπέρα! Έχω δει στα 4, δεν ξέρω τα υπόλοιπα.. Επίσης υποψιάζομαι 3 μικρά γατάκια που αφήσαν στον φράχτη μου και τα πήρα. Αυτά βέβαια φαίνονται καθαρά αλλά μπορεί να τον κουβαλήσανε.
        Εμβολίασα 1η δόση τα 3…

  2. Προς το παρόν κάνω εμβόλιο σε όσα φαίνονται γιατί και το κόστος είναι μεγάλο για όλα..
    Μια ερώτηση αν γνωρίζετε. Εκεί που κάθονται, στις πολυθρόνες της βεράντας π.χ. αν περάσω ενα σπρέι τύπου dettol αντιβακτηριακό για επιφάνειες εξουδετερώνει τους μύκητες;

    1. Λογικα! και εγω το ιδιο κανω με το νεο μου γατακι. το πιο δυσκολο ειναι να καθησει να της βαλω τη ντακταριν! Αλλιως απολυμενουμε επιφανειες με σπρει ντετολ κ συχνο πλυσιμο τα ρουχα που ερχονται σε επαφη.

    2. Σίγουρα όχι. Πλύσιμο σε πάνω από 60 βαθμούς και σιδερωμα . Η σκέτο σίδερο με ατμό.

  3. Και κάτι τελευταίο.. Όντως δουλεύει το dactarin αν αντισταθούμε στο ξύσιμο. Έφυγε γρήγορα χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι!

  4. Του δινωsporanox μια φορά την ημέρα σε ποσο καιρό θα δω αποτέλεσμα; δίνω και σε δύο ακόμη γατια που εχω προληπτικά ανησυχώ μήπως νοσήσουν και τα άλλα δύο Ευχαριστώ

  5. Καλησπέρα.θελω να ρωτήσω πότε έγινε το εμβόλιο που λέτε για τον μηκυτα.Οτσν δίνει ήδη κολλησει το γατί?Επίσης αν ξέρετε πόσο βαρύ ειναι για τον οργανισμό του γατιου.

    1. Καλως την. Οσες φορες το χρησιμοποιησαμε (ειναι ακριβο) δεν ειχε κανενα προβλημα η γατα. μερικοι το κανουν προληπτικα, ενω αλλοι οταν η γατα κολλησει (χρειαζεται αναμνηστικες δοσεις)

  6. Καλησπέρα παιδια! Εσείς τους φορούσατε κολλάρο για να μην ξυνονται?! Στον δικό μου φορεσα αλλα του εκαναν μπουλινγκ οι υπολοιπες και εγινε ενας χαμός. Θα ρωτήσω τη γιατρό για το εμβόλιο που πιθανόν να βοηθήσει.

  7. sporanox σε κάψουλες για ανθρώπους. Απλα ανοίγεις την κάψουλα και λογαριάζεις σε πόσα ισα μέρη θα την χωρισεις *μπαλακια περιείχε/ Λυση που κοστίζει 5 ευρω αντί των 50-60 σε υγρη μορφή για ζωα. Στο φαγητό εβαζα το 1/10 της κάψουλας των 100 mg sporanox *ιτρακοναζολη *εχει 6 μέσα. Μετα απο 2 θεραπείες χ7 ημερες με μεσοδιάστημα τρεις εβδομάδες. Η Ναομι 5μηνων τοτε δεν ξανάβγαλε ποτέ.

  8. Εγώ πάλι έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές μύκητα στις γάτες (και πρόληψη για μένα), με φυσικές θεραπείες. Πλύσιμο της ερεθισμένης περιοχής (κομπρέσες) με βάμμα καλέντουλας αραιωμένο με χλιαρό νεράκι, τώρα δοκιμάζω εναλλάξ και το υδρόλυμα λεβάντας, άλοιμμα της ερεθισμένης (ή απλώς φαλακρής) περιοχής με ζελ αλόης, χάιδεμα των υγειών γατιών με χέρια βρεγμένα με βιολογικό μηλόξυδο, (και γω πάντα βρέχω τα χέρια με μηλόξυδο μετά το πλύσιμο, όταν ένα γατί έχει θέματα, για πρόληψη), πολύ λίγο βιολογικό μηλόξυδο στο φαγητό τους, εναλλάξ με πολύ λίγο κεφίρ (για εξισορρόπηση εντερικής χλωρίδας), όπως και πολύ λίγο λάδι καρύδας στο φαγητό τους. (Εννοείται ραγδαία μείωση υδατανθράκων από το φαγητό). Όλες αυτές οι λύσεις αρέσουν πολύ στις γατούλες! (Και αν προλάβεις τη μυκητίαση στην αρχή, μόνο λίγη αλόη τοπικά, αρκεί!)

  9. Εχω ένα γατάκι 2,5 μηνών με πολλά δερματόφυτα. Γλυφει συνέχεια την Dactarine και η κτηνίατρος μου είπε ότι δεν κάνει. Μου είπε να της βάζω Dactarine στοματικής χρήσης και να την λούζω με Fungoral. Δεν ξέρω αν θα κάνει κάτι αυτή η αγωγή. Μπορώ να της βάλω προσταατευτικό κολλάρω σε τέτοια ηλικία; Ευχαριστω..

  10. Καλησπέρα! Γνωρίζετε κάποιον κτηνίατρο Αθήνα που να ξέρει πως να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τον τριχοφάγο και να ξέρει και για το εμβόλιο ? Εχω δυο γάτες και εδώ και 2 μήνες παλεύω μία με αλλεργίες μία με μύκητες και οι κτηνίατροι που τις πήγα δε μου ανέφεραν καν το εμβόλιο..

    1. δεν ζω στην αθηνα αλλα υποθετω οτι πολλοι γνωριζουν για το εμβολιο! ισως αν ρωτησεις καποιον να σου πει οτι το γνωριζει

  11. Εμείς κάναμε τα πάντα…εμβολιασμό, sporanox, dactarin…και τίποτα….συμβουλή κανείς??? Γιατι είναι πολύ χάλια το αγόρι μου!

  12. Η γάτα μου έχει φαγούρα και μικρές πληγούλες (είναι 5 μηνών και μακρύτριχη). Είχε ήδη περάσει μύκητες και είχε κάνει εμβόλιο οπότε υποθέσαμε ότι ήταν κάποιο παράσιτο. Τελικά εμφάνισα εγώ σημάδια και η δερματολόγος μου είπε ότι είναι σίγουρα μύκητες. Μου έδωσε elocon που είναι κορτικοστεροειδές και μια αντιμυκητιακή αλοιφή (όχι το Daktarin). Μου είπε ότι μπορώ να βάζω το elocon και στις πληγές της γάτας μου. Το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ;

  13. Καλησπέρα! Πολύ ενημερωτικό άρθρο, ευχαριστούμε!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε πόσες μέρες μετά το εμβόλιο εξαφανίστηκε ο μύκητας;
    Επίσης ύστερα από το εμβόλιο μπορούσε να έρχεται σε επαφή με τα άλλα ζώα; Συνεχίζει δηλαδή να είναι μεταδοτικό;

    1. χρειαζονται συνηθως 2 ή και 3 εμβολιασμοι, και αν δεν κανω λαθος γινονται ανα 15 μερες – ο κτηνιατρος σου θα σε καθοδηγησει σωστα

  14. Καλησπέρα σας! Έχασα τον γάτο μου εξαιτίας αυτής της ασθένειας! Δεν κόλλησε ούτε η άλλη γατούλα που έχω ούτε και εμείς. Ενημερωθείτε σωστά και μην πιστεύετε ότι θα θεραπευτεί μόνο του το γατάκι σας, χρειάζεται άμεση και δραστική θεραπεία. Ευχαριστώ.

  15. Ο περσικος μας γατος ειχε μυκητες με το που τον πηραμε.δυστυχως δε φαινοταν κ οντας φοιτητρια τοτε λιγα ηξερα..κοιμοταν συο λαιμο μου καθε νυχτα οποτε εβγαλα τον γνωστο δακτυλιο(μυκητα)σε μαγουλο κ ωμο.πηγα δερματολογο μου εδωσε ενα σαμπουαν κ μια λοσιον την οποια επρεπε να κραταω πανω σε μενα κ στο γατι για 20λεπτα κ να ξεβγαζω..δυσκολες θεραπειες κ πανακριβες θυμαμαι τοτε ειχα πληρωσει 120€ σε κρεμες,λοσιον,σαμπουαν,εστειλα χαλι για αποστειρωση,επλυνα ρουχα στους 60&χαλασαν πολυ ταλαιπωρια!τωρα ο γατος ειναι 20χρονων κ τα τελευταια 2βγαζει μυκητες ξαφνικα.μας ειπε ο τωρινος κτηνιατρος πως τους ειχε εφορου ζωης κ τωρα λογω γηρατος πεφτει το ανοσοποιητικο κ εκδηλωνονται μιας κ επειδη τους εμφανισε μωρακι εχει ευαισθησια.τωρα πια οποτε βλεπουμε μπαλωμενο τριχωμα παιρνει αντιβιωση.μεγαλη κ πονεμενη ιστορια οι μυκητες

    1. Αντιβιωση δινουμε για βακτηρια και μικροβια οχι σε μυκητες.Η αντιβιωση καταστρεφει την χλωριδα του εντερου με αποτελεσμα την αναπτυξη μυκητων.

    2. Καλησπέρα Χριστίνα, αν δεν σου βάζω δύσκολα, υπάρχει Περίπτωση να θυμάσαι τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για τον εαυτό σου;
      Η γατούλα μου είχε κολλήσει μύκητες, Και ακόμα ταλαιπωριεμαι ενάμιση μήνα μετά..
      Χρησιμοποιώ κρέμα τοπικά η Όποια όντως δρα, αλλά μετά από 7 μέρες τσουπ, μπορεί να ξανά βγάλω. Η βοήθεια όλων θα ήταν χρήσιμη. Ευχαριστώ!

  16. Καλησπέρα!!!
    Κάθε χρόνο έχουμε μύκητες!!!
    Έχω μακρυτριχη γατα και μόλις βγάλει το καινούργιο της τρίχωμα και γίνεται μια κούκλα, τσουπ μύκητες!
    Ευτυχώς δεν έχουμε κολλήσει ποτέ εμείς αλλά ούτε και τα υπόλοιπα γατιά μας και σκυλιά!
    Με αλοιφή dactarin γίνεται δουλειά, αλλά υπάρχει κάτι να το προλαβαίνουμε ;;;;

  17. Τσιτσο καλησπέρα! Σε αποικία με 25 γατες που φροντίζω έχω εντοπίσει περίπου 5-6 γατες την τελευταία εβδομάδα με τριχοφαγο και μάλιστα σε 2 από αυτά έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα! Επειδή τα γατουλια αυτα ειναι φοβισμενα και δεν πιανονται ακομα, ο κτηνίατρος του νησιού σήκωσε τα χέρια ψηλά σχετικά με θεραπεία. Καμιά ιδέα για αντιμετώπιση?? Ευχαριστώ!

    1. ευη μου η εξαπλωση πρεπει να οφειλεται σε αδυναμα ανοσοποιητικα. Λογικα θα κανει τον κυκλο του και θα περασει – αν μπορεις πιο θρεπτκες τροφες ισως βοηθουσες – αν και οταν μπορεις να τα χαίδευεις, βαλε αλοιφες – μια καλη στιγμη ειναι την ωρα του γευματος

      Θρεπτικες και οικονομικες τροφες μπορεις να βρεις BARF (ωμη κατεψυγμενη)

  18. Καλησπέρα, σε όλους. Είναι καλό κάνει να την γλύφει την κρέμα, Dactarin; Γιατί δεν παίζει να μήν την γλύψει. Σας ευχαριστώ.

  19. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Είμαι σε διαμέρισμα με τρια γατάκια. Το ένα έχει δερματοφυτα και το απομόνωσα στο δωμάτιο. Είναι η δεύτερη φορά που απομονώνεται (σε σύντομο χρονικό διάστημα) διότι όταν τη βρήκα πριν ένα μηνα ήταν με σπασμένο πόδι και οι οδηγίες ήταν να περιοριστεί. Επίσης οι δικοί μου δεν την ήθελαν. Τώρα είναι πάλι σε απομόνωση εδώ και 5 μέρες.. τη λυπάμαι πολύ δεν ξέρω τι να κάνω. απλά είναι διαμέρισμα, τα λυπάμαι κι αυτά να κολλήσουν και δεν θέλω να κολλήσω και εγώ. Όμως δεν ξέρω. Νομίζετε να την αφήνω λίγες ώρες έξω από το δωμάτιο; φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά στη dactacort. Βγάζει καινούριο πάνω από το μάτι αλλά το προλαβαίνουμε. Οι άλλοι προς το παρόν φαίνονται εντάξει… Δεν ξέρω παρακαλώ για τη συμβουλή σας.

    1. Γεια σου Μαρια, ειναι πιθανο οι υπολοιποι να μην κολλησουν.. εμεις στις αποικιες , οταν παθαινει ενας, δεν κολλανε οι αλλοι – αν οι γατες σου ειναι υγιεις και δυνατες παιζει λοιπον να μην κολλησουν – και εσυ μπορεις να πλενεις τα χερια σου και να παιρνεις καποια βασικα μετρα υγιεινης – παντως εγω εχω παθει πολλες φορες, και οταν δεν το εξυνα και εβαζα ντακταριν εξαφανιζοταν πολυ συντομα

      1. Τσιτσο μου σήμερα είδα στον αγγελάκο μου κάποιο σημάδι. Επίσης σήμερα έμαθα ότι ο Ντίνος ο γάτος του γείτονα έχει μηκυτες και από ότι είχα προσέξει τις τελευταίες μέρες το ματάκι του έτρεχε… Το θέμα είναι ότι μπαίνει στο σπίτι μου και τρώει την τροφή του άγγελου. Οπότε μάλλον κόλλησε ο δικός μου. Τι να κάνω που δεν δεχετε τον κτηνίατρο; στην ραχουλα του είδα να λείπουν τριχουλες και να έχει κάτι σαν έκζεμα. Να του βάλω ντακταριν;;;;

  20. Εμενα ο Κανελος μου ειναι ενα αδεσποτακι το οποιο το εχω εδω και 22 μερες τις τελευταίες 12 μερες κανουμε θεραπεια για το δερματοφυτο με σαμπουαν αλλα δεν ειχαμε αποτελεσμα….ο κτηνιατρος μας προτεινε σιροπι γιατι ειναι πολυ μικρουλης για το εμβολιο….απο την εμπειρία σας ποσες μερες κανει να περασει η εξάπλωση του μικροβιου;;

    1. εμενα μου χουν συμβει απο πολυ λιγες μερες χωρις καθολου θεραπεια, μεχρι αρκετες με σταθερη θεραπεια. εξαρταται. στα σκυλια φτασαμε να κανουμε και τις ενεσεις/εμβολιο/θεραπεια Canivac M

  21. Όχι κρέμα με κορτιζόνη, παιδιά στους μύκητες!!! Απαγορεύεται, τους φουντώνει.

  22. Καλησπέρα! Έχω μια γατούλα 2 ετών, η οποία Πριν περίπου ενάμιση μήνα εμφάνισε Τρεις τοπικές αλλοιώσεις από μύκητα..
    Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κτηνίατρο, Μου σύστησε την ανθρώπινη κρέμα fungoral, που όντως έπιασε!
    Το πρόβλημα είναι πως έχω κολλήσει κι εγώ, εδώ και ενάμιση μήνα, βγάζω ανά 7-10 μέρες από μια μικρή πληγή, Η οποία φεύγει μετά από δύο με τρεις μέρες πέριπου που χρησιμοποιώ την κρέμα.
    Αυτή τη φορά πήγα τη γάτα μου στο κτηνίατρο πιστεύοντας ότι δεν την έπιασε η θεραπεία της κρέμας. Κι όμως μου είπε πως η γάτα ήταν καθαρή από αλλοιώσεις Και μου σύστησε το εμβόλιο,να πω την αμαρτία μου δεν το έχω κάνει ακόμα στην γατούλα μου για οικονομικούς λόγους.
    Σήμερα λοιπόν Εμφάνισα άλλες δύο πληγές από μύκητα Και έχω βρεθεί σε αδιέξοδο.. Έχω άλλον ένα νέο γατούλη, ο οποίος δεν έχει εμφανίσει κατι. Τι γίνεται; Να παω σε δερματολογο; Η να παω την γατούλα μου για το εμβόλιο; Παλεύω με νύχια και με δόντια να κρατήσω οικονομίες και δεν ξέρω τι να τις πρώτο κάνω.. κάποια συμβουλή;;

    1. αρχικα δεν πρεπει να αγγιζεις καθολου τους ερεθισμους παρα μονο για να βαλεις ντακταριν! τακτικα να βαζεις ντακταριν, υπαρχουν και κατι αντιμυκητιακα σαμπουαν που μπορεις να χρησιμοποιησεις!

  23. Καλησπέρα. Έχω δύο γατάκια που είχαν πρόβλημα με τριχοφάγο. Ακολούθησα μια θεραπεία που μου σύστησε κτηνίατρος με ένα σιρόπι για 5 εβδομάδες με 1 εβδομάδα ενδιάμεσα διακοπή. Δηλαδή πήραν σιρόπι την 1η την 3η και την 5η εβδομάδα. Έχει θεραπευτεί το πρόβλημα και έχουν περάσει και άλλες 2 εβδομάδες από το τέλος της θεραπείας.
    Όλο αυτό το διάστημα τα έχω σε κραντινα σε ένα δωμάτιο γιατί στο υπόλοιπο σπίτι έχω αλλά 8 ενήλικα γατιά.
    Από απολύμανση κάνω καθημερινά με χλωρίνη και detol.
    Πότε πιστεύετε ότι θα είναι ασφαλές να τα φέρω σε επαφή με τα υπόλοιπα;

  24. θρλω να ρωτησω πως καθαριζω κουβερτες κ.λ.π. απο τους μυκητες? αρκει πλύσιμο στους 40 βαθμους.η πρεπει στους 60 γνωριζει κανεις? το σπρει ντετολ κανει δουλεια? ο μιου μου κολλησε τριχοφαγο…

  25. Είμαι να σκάσω.Ενα απο τα αδεσποτακια που ταΐζω, εμφάνισε στην πλάτη του όλο κοκκινίλες και απώλεια τριχωματος.Δυστυχως δεν είναι εξοικειωμένο ιδιαίτερα, ώστε να μπορέσω να τον πιάσω για να τον παω κτηνιατρο.Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω μεγάλη στεναχώρια ….

  26. Καλησπέρα έχω ένα γατουλη τριών ετών και μου εμφάνισε μύκητα κάτω από τα αυτάκια του . Του δώσαμε sporanox dactarin αλλά τίποτα .. παραμένουν … του έχω βάλει κολλάρο στο λαιμό τις τελευταίες μέρες για να μη το ξύνει μόλις το βγάζω για να του βάλω να φάει τα ξύνει κ τα ματώνει πάλι … τι άλλο προτείνετε ότι θα τον βοηθούσε ;
    Ευχαριστώ πολύ

  27. Τη γλύφει την αλοιφή.. για το εμβόλιο φαντάζομαι θα λέτε ;
    Σας ευχαριστώ πολύ !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *