Γιατί οι γάτες κλέβουν;

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Η κλεπτομανία των γατών είναι ποινικό αδίκημα ή ψυχολογικός εθισμός; Ιδού το ερώτημα.

Πριν κατακρίνουμε μια γάτα, πείτε μου, ειλικρινά, πιστεύετε ότι οι λατρεμένοι σας συγκάτοικοι είναι με λευκά ποινικά μητρώα και άνευ πάσης υποψίας, ανίκανες να εκτελούν αξιόποινες πράξεις; Αχ, βρε κουτά!!! Όταν οι άνθρωποι λέτε ότι τα κατοικίδιά σας δεν κλέβουν παρά τις καρδιές σας, τα πιστεύετε αυτά και τα λέτε; Ακόμα μια φορά: ας γελάσω… Μπορεί να υπάρχουν κίνητρα για μια γάτα να «κλέψει»; Οι γάτες λατρεύουν να κλέβουν μικρά αντικείμενα, αλλά τι προκαλεί αυτή την τάση, ιδιαίτερα αυτές που συλλέγουν τα πειστήρια του οργανωμένου τους εγκλήματος;

Έχετε ακούσει, πιστεύω, για περιπτώσεις που κάποια “θρασύ – γατούλα” (από το thrash, όχι το χέβι μέταλ, αλλά απ’ τα σκουπίδια που μαζεύουν) αρέσκεται στο να σφετερίζεται αντικείμενα, όπως κάλτσες, γραβάτες, παπούτσια, βούρτσες ή μπάλες κάθε λογής. Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα (εμένα μου λες;) και λατρεύουν να παίρνουν καθημερινά αντικείμενα ως έναν τρόπο για να τραβήξουν την προσοχή, να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι ή να ικανοποιήσουν κάποια άλλη ενδόμυχη ανάγκη. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου η κλεπτομανία της γάτας μπορεί να είναι πρόβλημα; Σίγουρα δεν θα ήταν, αν ήταν ο Ρομπέν των Δασών (ή ο Αλί Μπαμπά με τις 40 Κλεφτόγατες) και έφερνε και κανένα φράγκο σπίτι σας (τι πλεονέκτης που είμαι!).

Γιατί οι γάτες κλέβουν;

Λόγος νούμερο 1: Παρακαλώ, θα ήθελα την προσοχή σας...

Η γάτα σας μπορεί να έχει μάθει (από ‘σας) ότι δεν είναι κακό να δανείζεται ορισμένα αντικείμενα, όπως στυλό, χαρτικά, μπιχλιμπίδια και διάφορα άλλα. Κοινή αιτία πίσω από αυτό που κλέβουν οι γάτες είναι να σας κάνει να την προσέξετε. Ιδιαίτερα εάν είστε μακριά από το σπίτι για πολλές ώρες, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να σύρει τις παντόφλες σας στο σπίτι, για να ξεκινήσει κάποια αλληλεπίδραση. Θυμηθείτε ότι σας θεωρεί μέλος της οικογένειάς της και αυτή η έκκληση για προσοχή είναι τελικά μια πράξη στοργής. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στο κατοικίδιο ζώο σας μια καθημερινή δόση στοργής και διαδραστικό χρόνο παιχνιδιού. 

Όταν η γάτα σας θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας και δεν της δίνετε πρέπουσα προσοχή, η κατάληψη ενός αντικειμένου που σας απασχολεί είναι ένας καλός τρόπος για να σας κάνει να εστιάσετε σε αυτή. Παρόλο που μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας μια προφορική επίπληξη, αυτό μπορεί να θεωρηθεί από αυτή προτροπή σε παιχνίδι. Είναι το ίδιο με τον μαθητή που ενεργεί στην τάξη για να τραβήξει την προσοχή του δασκάλου ή των συμμαθητών. Και το θέμα καταλήγει με τη γάτα να απολαμβάνει να «κυνηγητό» από τον ιδιοκτήτη της, μαθαίνοντας ότι όποτε αρπάζει αντικείμενο, αυτό σημαίνει διασκέδαση! 

Για να μάθετε μερικά ακόμη δείγματα ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κι εδώ προκύπτει και ο λόγος νούμερο 2: Θέλω να παίξω, αμάν.

Τις περισσότερες φορές, μια γάτα παίρνει μικρά αντικείμενα που θέλει να τα επεξεργαστεί με τα πατουσάκια της. Για κοιτάξτε πίσω από ντουλάπες. Δε βρίσκεται (και βρίσκετε!) έναν σωρό από διάφορα χαρτάκια και μπαλίτσες; Μερικές φορές, αντικείμενα χάνονται κάτω από έπιπλα ή σε μια περιοχή, όπου η γάτα δεν μπορεί να φτάσει. Κι εσείς τα ψάχνετε αγωνιωδώς για χρόνια. Να σκουπίζατε πιο συχνά κάτω από ντιβάνια (!). Μερικές φορές, οι γάτες έλκονται από την εμφάνιση ή την υφή ενός αντικειμένου. Ή αφήνουν τα “κλεμμένα” αντικείμενα σε περιοχές, όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, όπως το κρεβάτι. Εκεί, αυτή θεωρεί ότι είναι ένα ιερό έδαφος σαν τους ινδιάνους, δηλαδή και αυτά αποτελούν τα λάφυρα της φυλής τους.

Αυτό συνδέεται με τον λόγο νούμερο 3: Θέλω αυτά τα απαγορευμένα φρούτα, καλέ!

Σε αυτό το σενάριο, μια γάτα παίρνει αντικείμενα κρυφά, επειδή δε θέλει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης τι κουμάσι ζει ανάμεσά τους. Δε θέλει την προσοχή του ιδιοκτήτη, επειδή έχει μάθει από προηγούμενες εμπειρίες ότι όποτε πιάνεται στη φάκα για κάποιο παράπτωμα, το αντικείμενο αφαιρείται ή και επιπλήττεται αυστηρώς από τους ιεροεξεταστές της οικογένειας. 

Κάπως έτσι προκύπτει η γατο – λαθρεμπορία. Κανονική πειρατεία σε ξηρά θάλασσα. Ο στόχος είναι σατανικός, να εξαφανίσει διάφορα αντικείμενα από τα μάτια των ανθρώπων. Να παίξει μόνη και να τα μασήσει κρυφά ή και να τα φάει. Πάντως, εάν η γάτα σας έχει τάση να τρώει και να καταπίνει αντικείμενα, είναι πολύ σημαντικό να την κρατήσετε μακριά από επικίνδυνα αντικείμενα, από τα οποία προσελκύεται. Οι περισσότερες γάτες τείνουν να μασούν αντικείμενα και ορισμένα υλικά, όπως μαλλί ή δέρμα, που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Κάποια κομμάτια μπορεί να είναι επικίνδυνα, επαναλαμβάνω, προσοχή σε αυτό το θέμα!

Αλλά εξίσου σοβαρός είναι και ο λόγος νούμερο 4: Βαριέμαι του θανατά!

Οι γάτες είναι φυσικοί κυνηγοί και παρόλο που ζουν σε εσωτερικούς χώρους (η ζωή τους καταντάει λίγο μονότονη βέβαια), πάντα το ένα μάτι βρίσκεται σε εγρήγορση. Με λίγη νοητική διεργασία, συνήθως εφευρίσκουν και δημιουργούν νέους τρόπους να διατηρήσουν τους έξυπνους εγκεφάλους τους, ενεργούς, οι οποίοι τρόποι μπορεί να οδηγήσουν σε κλοπή οικιακών αντικειμένων. Προσπαθήστε να δώσετε στο κατοικίδιό σας άφθονο χρόνο παιχνιδιού, όταν βρίσκεστε στο σπίτι, για να ανακουφίσετε λίγο την ενέργειά του. Τι ανάγκη θα είχατε για ζώο συντροφιάς, αν δεν το διασκεδάσετε λίγο βρε παιδί μου και το κακόμοιρο, αλλά και εσάς; Μερικά από τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν παρέχοντας επαρκή χρόνο παιχνιδιού και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη γάτα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη γάτα σας ψυχικά και σωματικά υγιή και ικανοποιημένη.

Έτσι φτάνουμε στον λόγο νούμερο 5: Σας ενημερώνει για τις ανάγκες της.

Οι γάτες θα φτάσουν σε σημείο να κλέβουν αντικείμενα και από άλλα σπίτια, όταν θέλουν κάτι από εσάς. Μια γάτα που πεινά, για παράδειγμα, θα ενεργήσει να σας ενημερώσει ότι έχει ανάγκη φαγητού. Στην άγρια ​​φύση, οι γάτες τείνουν να τρέφονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε, το να κλέβεις κάτι είναι ένας συνηθισμένος τρόπος που σας ενημερώνει ότι αναζητά ένα σνακ. Εάν η γάτα σας τείνει να μασάει τα αντικείμενα, μπορεί να της δώσετε μια λιχουδιά για να βοηθήσετε στον περιορισμό της λαιμαργίας της (μερικές είναι μπαμπάτσικες από τέτοια κατορθώματα).

Για να κλείσουμε με τον λόγο νούμερο 6: Είναι εδαφικός και μας λέει “αυτό είναι το βασίλειό μου”.

Αν και λιγότερο συχνά, οι γάτες θα κλέψουν κάποια στιγμή μικρά αντικείμενα για να διεκδικήσουν την «ιδιοκτησία» τους και να δηλώσουν την περιοχή τους με περίσσιο θράσος. Οι θηλυκές γάτες συνηθίζουν να κουβαλάνε πράγματα στο σπίτι τους με το στόμα, όπως θα μετέφεραν μωρά γατάκια. Και ανταμείβουν και εμάς με δωράκια. Κανονικά θα το έλεγα δωροδοκούν, αλλά, άντε, ας είμαι σήμερα επιεικής (!).

Άλλωστε έχουμε πει πολλάκις ότι η γάτα είναι ον χωροκτητικό! Για να μάθετε περισσότερα περι του ενστικτου της χωροκτητικότητας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Περί χωροκτητικότητας

Η “κλεπτομανία” της γάτας είναι συνήθως αβλαβής συνήθεια, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου αυτό θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Εκτός της κατάποσης αντικειμένων (που αναφέραμε προηγουμένως), υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, στις οποίες η γάτα μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Αν η γάτα δε συνήθιζε να κλέβει αντικείμενα και ξαφνικά το ρίξει στην κλεψιά, ίσως πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενο πόνο ή ασθένεια.

Εάν, ωστόσο, οι κλοπές συνεχίζονται, μη φωνάξετε την αστυνομία (εκτός και αν συμμετέχει σε σχέδιο casa de papel), αλλά και μην την επιπλήξετε γιατί θα βρείτε τον μπελά σας. Θα την ενθαρρύνετε να συνεχίσει το αξιόποινο έργο της. Είναι απλά στη φύση τους να μας δουλεύουν κανονικά. Μπορείτε να αντισταθμίσετε το πάθος της, δίνοντάς της μεγαλύτερη προσοχή και ένα περιβάλλον με παιχνίδια. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, εάν θέλετε να αποθαρρύνετε την κλοπή. Εαν δε θέτε, κακό του κεφαλιού σας.

Όλα αυτά, τα λέμε με κάθε επιφύλαξη, ότι υπάρχει και περίπτωση να μην κατανοούμε τίποτα και να μην ισχύουν, επ’ ουδενί, τα λεγόμενα για τα μούτρα αυτά, τις γάτες. 

ΥΓ: Εάν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια ή ανησυχείτε ότι η «κλοπή» της γάτας σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία της, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία συμπεριφοράς ζώων.

Υ.Γ.2: Ας απολαύσουμε και μερικές στιγμές με τη γάτα πιασμένη επ’ αυτοφόρω:

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *