7 σημάδια ότι η γάτα σας ζητάει την προσοχή σας και πως να το διαχειριστείτε

Οι γάτες είναι πλάσματα απαιτητικά! Όταν θέλουν κάτι, το ζητανε απροκάλυπτα. O καρτουνίστας που εμπνεύστηκε τον Γκάρφιλντ, Τζιμ Ντέιβις, είχε πει “Οι γάτες έχουν το κουράγιο να ζουν σύμφωνα με τις παρορμήσεις τους”.  Και είναι αλήθεια αυτό. Πολύ συχνά μάλιστα αυτό που επιζητούν διακαώς είναι… η προσοχή σας.

Παρακάτω θα περιγράψουμε 7 τυπικές συμπεριφορές που δηλώνουν ότι η γάτα ζηταέι την προσοχή σας:

1. Νιαουρίζει επίμονα

H γάτα για χάρη του ανθρώπου ανέπτυξε το νιαούρισμα και το ανέδειξε σε βασική μέθοδος επικοινωνίας μαζί του. Ο τόνος του νιαουρίσματος αλλάζει ανάλογα με το τι θέλει να σας πει. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε στο σπίτι μαζί της και δεν της δίνετε σημασία μπορεί να ξεκινήσει ένα ήσυχο σχετικά αλλά επίμονο νιαούρισμα (που ομοιάζει το κάλεσμα του νεογέννητου στη μαμά του). Αν εξακολουθείτε να την αγνοείτε μπορεί να μπήξει μια πιο δυνατή φωνή που το δίχως άλλο θα την κάνει να πετύχει το σκοπό της που δεν ειναι άλλος από το να σας κάνει να παρατήσετε τα πάντα και να τρέξετε σε αυτήν να δείτε τι της συμβαίνει! Διαβάστε και το άρθρο μου “Γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια

2. Σας κοιτάζει έντονα

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνει η γάτα σας είναι να απλώς να σας κοιτάξει έντονα, με τα μεγάλα, αξιολάτρευτα μάτια της για να ζητήσω την προσοχή σας. Πρόκειται για μια τελείως σιωπηλή κίνηση αναζήτησης της προσοχής σας και παρόλο που δεν θα σας ενοχλήσει με κάποιο τρόπο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αντισταθείτε, θα σταματήσετε ό,τι κάνετε και θα στρέψετε την προσοχή σας σε αυτή. 

3. Κάθεται πάνω στο λάπτοπ

Εντάξει, αυτό το λάπτοπ σας έχει πάρει το μυαλό. Εστιάζετε όλη σας την προσοχή εκεί. Μα τι στο καλό, μέλι έχει; Υπάρχει και εκπάγλου καλλονής γατούλα σας εκεί κοντά και εσείς ξεχνάτε να της ρίξετε έστω μια ματιά; Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την γάτα σας να απαιτήσει την προσοχή σας. 

Γι’ αυτό θα στρογγυλοκαθίσει πάνω στο λάπτοπ (χμ είναι και ζεστό), θα τεντώσει το κορμί της ώστε να σας κρύψει ολόκληρη την οθόνη και να βεβαιωθεί ότι θα ασχοληθείτε έστω για λιγο μαζί της!

Ε, ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί η γάτα αγαπάει το λάπτοπ

4. Περιμένει έξω από την κλειστή πόρτα σας

Εάν είστε άπειροι και άμαθοι μπορεί και να φαντάζεστε ότι μπορείτε να έχετε μια γάτα και απλώς να κλείνετε την πόρτα του υπνοδωματίου ή του γραφείου για να απολαύσετε για λίγο την ησυχία σας, να εργαστείτε απρόσκοπτοι ή να πάρετε έναν υπνάκο. Αμ δε! 

Η γάτα σας δεν πρόκειται να το δεχτεί αυτό. Θα αρχίσει να ξύνει με μανία την πόρτα σας και ίσως και να την χτυπάει μέχρι αυτή να ανοίξει. Μπορεί να το κάνει για ώρες μέχρι η υπομονή σας να εξαντληθεί.  Ξεκάθαρα σας φωνάζει ότι θέλει την προσοχή σας! Δεχτείτε το!

Περισσότερα για τη σχεση μισους της γατας με την κλειστη πορτα εδω!

5. Πετάει πράγματα από το τραπέζι

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής συμβαίνει μόνο όταν είστε μπροστά. Αλλιώς γιατί να πετάξει το χειριστήριο της τηλεόρασης από το τραπεζάκι του καθιστικού;

Μάλιστα πιστεύεται ότι οι έξυπνες γάτες θα εντοπίσουν το αντικείμενο που αγαπάτε περισσότερο και αργά αλλά βασανιστικά θα το σπρώξουν προς την άκρη του κομοδίνου, του ραφιού ή του τραπεζιού ώστε να σας δώσουν το χρόνο να αντιδράσετε (και εκείνες θα έχουν πετύχει αυτό που θέλουν, να τραβήξουν την προσοχή σας). 

Αν όμως είστε όσο απορροφημένοι δεν θα διστάσουν να το ρίξουν και κάτω!

Μάθετε περισσότερα για την εμμονή της γάτας να πετάει πράγματα κάτω κάνοντας κλικ στην εικόνα:

6. Αναζητεί τις αγκαλιές σας

Εντάξει, αυτό μπορείτε να πείτε ότι είναι μια win-win situation όπου και εσείς κερδίζετε και η γάτα σας! Φυσικά δεν είναι η μοναδική φορά που το κάνει αυτό, αλλά σίγουρα είναι ενας καλός και δοκιμασμένος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας, αν την αγνοείτε επιδεικτικά. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πονηρή ύπουλη κίνηση που χτυπάει στο αδύναμο σημείο σας. Στη λατρεία που έχετε στο να χαϊδεύετε τη γατούλα σας! 

Τωρά τι κάνουμε αν η γάτα μας ΔΕΝ θέλει αγκαλιές; Διαβάστε τον αναλυτικό και αρκούντως σατανικό οδηγό μου ακριβώς ΕΔΩ!

7. Σας φέρνει δωράκια

Και αξάφνου η αγαπημένη σας γάτα έρχεται τρέχοντας απο την αυλή στην πόρτα του σπιτιού, ουρλιάζοντας λες και τη σφάζουν! Τρομάζετε, αναρωτιέστε τι της συμβαίνει. Η γάτα σταματάει στο πατάκι της πορτάς, κρατάει κάτι στο στόμα της.. αχμ.. ένα τζιτζικάκι (στην καλυτερη), το πετάει κάτω. Και συνεχίζει να φωνάζει, να ωρύεται, χαμόοος!

Μα τι θέλει; Θέλει την προσοχή σας ανόητοι! Θέλει την επιβράβευσή σας, την αλληλεπίδραση μαζί σας κλπ. Στην αυλή η Μεγάλη Μανίτσα και ο Μικρουτσέλος το κάνουν αυτό πολύ συχνά και δεν θα σταματήσουν αν δεν βγουμε έξω να τους ευχαριστήσουμε και να τους χαϊδέψουμε τα κεφαλάκια! Τότε είναι ικανοποιημένοι και μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες!

Μάθετε περισσότερα γι’ αυτή τη συμπεριφοράς της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο

Πως να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά της γάτας σας

1. Εντοπίστε τα αίτια και αναιρέστε τα

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τα αίτια της συμπεριφοράς αυτής, γιατί είναι πιθανό αναιρώντας τα η γάτα σας να ξαναηρεμήσει!

  • Αν η γάτα σας εκδηλώνει πολύ έντονα τέτοιες συμπεριφορές αρχικά επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε την πιθανότητα ότι κάτι ιατρικό είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς! Προβλήματα στα δόντια, στο ουροποιητικό (φλέγον) ή αρθρίτιδες μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής (κυρίως έντονο νιαούρισμα) και μπορούν να αντιστραφουν με την καθοδήγηση από τον κτηνίατρο με διάφορους τροπους.
    Τα προβλήματα των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστούν με πλύσιμο των δοντιών με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, χορήγηση dental ξηρών τροφών (η προτεινόμενη μου ΕΔΩ) ή ειδικής σκόνης φτιαγμένης από φύκη για την καταπολέμηση της πλάκας (το προτεινόμενό μου ΕΔΩ)! Τα προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως ουρόλιθοι που πρέπει να διαλυθουν αντιμετωπιζονται συχνα με χορήγηση ειδικών τροφων που διαλύουν τους κρυστάλλους (βρείτε την προτεινόμενή μου ΕΔΩ) και με συμπληρώματα σαν αυτό – βέβαια αν οι ουρολιθοι διαλυθουν, παρα να τρωει η γατα εφ’ όρου ζωής μια ειδική αφυσικη κλινικη ξηρα τροφή είναι καλό να αλλάξει ολιστικά η διατροφή της και ο τροπος ζωής της ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης ουρολίθων, ενώ παράλληλα η γάτα να τρέφεται όπως της πρέπει – όταν η γάτα δεν έχει πλέον ουρόλιθους, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας επιχειρήστε στροφή σε ποιοτική υγρή τροφή σαν την εξαιρετική Lucky Lou Lifestage ή την φοβερή GranataPet Delicatessen. Τέλος για προβλήματα αρθριτικών συχνά χορηγούνται συμπληρώματα πλούσια σε γλυκοζαμίνη και χονδροϊτινη όπως αυτό.
    Να κάνω μια παρενθεση εδω και να πω οτι ο μακαριτης ο Σκλαβής όταν επαθε τη ζημια στα νεφρά του μας φώναζε παααρα πολύ έντονα, αλλα δεν τον καταλαβαμε απο την πρώτη στιγμή, γιατί ήταν πάντα φωνακλας.. έτσι χάσαμε περιπου 5-7 μέρες πριν τον παμε στον κτηνίατρο! Οπότε αν δείτε έντονα τέτοια συμπτώματα, πραγματικα ειναι πολύ σημαντικό να πάει η γάτα αμέσως στον κτηνίατρο. 
  • Ερευνήστε αν η συμπεριφορά σχετίζεται με την ηλικία της. Οι γηραιές γάτες – βρείτε τα τιπς μου για την φροντίδα ηλικιωμένων γατών ΕΔΩ – συχνά εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι αισθήσεις ατονούν (όραση, ακοή) ή στο ότι εμφανίζεται στρες καθώς η γάτα μεγαλώνει. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση η χρηση της τεχνολογίας Φερομονών Feliway ενδείκνυται – φτάνει να χρησιμοποιηθεί ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες χρήσης που θα βρείτε ΕΔΩ! Να πω εδω ότι τις τελευταιες 15 μέρες δοκιμάζουμε το Feliway και η επίδρασή του στην ψυχολογία του Τσίτσου είναι διακριτική αλλά αναζωογοννητική (πιο πολύ όρεξη για παιχνίδι, περισσότερη κινητικότητα, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εξαφάνιση σημαδιών στρες)! Αν θέλετε να τσιμπήσετε το Feliway κάντε κλικ εδώ!
  • Ερευνήστε σε ποιες περιστάσεις εκδηλώνεται αυτή η συμπεριφορά! Αν εκδηλώνεται το βράδυ πιθανώς να δηλώνει πείνα που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με το να υπάρχει διαθέσιμη ξηρά τροφή (πάντα ποιοτική, με ξεκαθαρη ετικετα, περιορισμενο φωσφορο μαγνήσιο ασβέστιο και μετρημένο υδατάνθρακα – όπως η αξιόλογη Equilibrio Adult Cats που σιτίζει τις γάτες της αυλής τις μέρες που δεν τρέφονται με την BARF της Voldog – και που την λατρεύει η Ρούμπα το Ρουμπίνι) μοναξιά και τότε ίσως θα μπορούσατε να σκεφτείτε την πιθανότητα να φέρετε μια ακόμη γάτα στο σπίτι, ενώ αν εκδηλώνεται σε συνδυασμό με μάσημα και φάγωμα μη-φαγώσιμων υλικών είναι πιθανό η αιτία να βρίσκεται στην βαρεμάρα. Έχω γράψει ολόκληρο άρθρο με ιδέες για να μη βαριέται η γάτα μας ΕΔΩ!

2. Διορθώστε την συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής

Μπορείτε να επιχειρήσετε να διορθώσετε την συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής της γάτας εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές:

  • Αγνοήστε την όταν σας ζητάει απεγνωσμένα την προσοχή και φροντίζοντας και όλοι στο σπίτι να τηρήσουν την ίδια στάση! 
  • Προσέξτε ποτέ να μην τιμωρείτε σωματικά τη γάτα, γιατί εκείνη μπορεί να την εκλάβει ως κερδισμένη προσοχή.
  • Ανταμοίψτε την όταν είναι ήρεμη και χαλαρή με μια τέλεια λιχουδιά όπως αυτή!

3. Αλλάξτε τον τρόπο ζωής της & αλληλεπιδράστε μαζί της περισσότερο

  • Φροντίστε να χτίσετε ένα κανονικό πρόγραμμα σίτισης και παιχνιδιού το οποίο να τηρείτε (εντάξει δεν χρειάζεται να γινομαστε και εμμονικοί) γιατί σε μια τέτοια κανονικότητα η γάτα σας είναι πιθανώς να βρει τους ρυθμούς της, να ξέρει πότε πρέπει να περιμένει το φαγητό και το παιχνίδι και να μην επιδίδεται σε ασύστολη αναζήτηση προσοχής!
  • Παίξτε περισσότερη ώρα μαζί της – περίπου 15 20 λεπτα ημερησίως! Χρησιμοποιήστε παιχνίδια που θα ξεδιπλώσουν το κυνηγητικό της ένστικτό όπως το περίφημο teaser με το φτερό που θα βρείτε ΕΔΩ ή το γνώριμο laser – σαν αυτό!
  • Πάρτε της ένα μεγάλο γατόδενδρο όπου θα μπορεί να σκαρφαλώνει, να γυμνάζεται, κάτι που της προσφέρει ευεξία, αλλά και αυτοπεποίθηση γιατί στα ψηλά σημεία οι γάτες πάντα ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους. Μια γάτα με αυτοπεποίθηση, που νιώθει όμορφα, είναι πολύ πιο απίθανο να εκδηλώνει τη συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής! Το προτεινόμενο γατόδενδρο του Τσίτσου θα το βρείτε ΕΔΩ!

Αφού ολοκληρώσαμε την περιγραφή των πιο συνηθισμένων μεθόδων της γάτας να σας τραβάει την προσοχή,  περιμένω από σας σχόλια για το πως λειτουργείτε κάθε φορά που γυρεύει επιτακτικά την προσοχή σας! 

7 Απαντήσεις

  1. Ο Λαζαρος ( ο γατος μου) οταν καθομαι ,ερχεται διπλα μου και με το δεξι μπροστινο του ποδαρακι με ακουμπα στο ποδι .Αυτη ειναι ενδειξη οτι θελει χαδια .

  2. Εμείς έχουμε ένα λίγο τρελούτσικο γατάκι, μπορεί και να καταλήξουμε… δαγκωμένοι για να τον προσέξουμε… Πάντως το ξάπλωμα στο λαπτοπ είναι πραγματικά μια από τις αγαπημένες του συνήθειες!! 😻

  3. Ο δικό μου ο γάτος στην αρχή νιαουρίζει επίμονα, εάν δεν ενδώσω με κτυπάει με το πόδι του και αν πάλι δεν κάνω αυτό που θέλει πηδάει με δύναμη από το πάτωμα πάνω μου στο κτρβάτι και μου δίνει και καταλαβαίνω..με πονάει..οπότε κάνω ότι θέλει.

  4. Ο δικος μου μπαινει κατω απ το πάπλωμα γ υπνο….ναιιιιι πεφτει νυχια κ δαγκωμα…χαχαχα μετα χουρχουριζει μεχρι το πρωι…..

  5. Ο Blacky νιαουριζει ασταμάτητα για να ζητήσει ότι θέλει. Αν δεν του κάνω το χατίρι πλακώνει στο ξύλο τον Fluffy ο οποίος είναι απίστευτα ήρεμος και συγκαταβατικός με ότι του πεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *