Μετά το σεξουαλικό ένστικτο η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της γάτας είναι το χωροκτητικό ένστικτο που μάλιστα παραμένει για ολόκληρη τη ζωής της (ενώ το σεξουαλικό ατονεί οτ(αν) η γάτα στειρωθεί). Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το χωροκτητικό ένστικτο εξυπηρετεί δύο άλλα ένστικτα, το ένστικτο του θηρευτή και το ένστικτο του θηράματος, ένστικτα που είναι ταυτόχρονα παρόντα στη γάτα.
Πάρα πολλές φαινομενικά αλλόκοτες συμπεριφορές της γάτας έχουν τον πυρήνα τους στο ένστικτο της χωροκτητικότητας και είναι αδύνατο να καταλάβετε στ’ αλήθεια την γάτα σας χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν σας τις εκδηλώσεις αυτού του ενστίκτου.
Για αυτό διαβάστε προσεκτικά παρακάτω, αυτά που θα ειπωθούν είναι ιδίαιτερα χρήσιμα για την κατανόηση του λατρεμένου σας αιλουροειδούς!
Τι προσφέρει στη γάτα το χωροκτητικό ένστικτο;
Η γάτα κληρονόμησε το ένστικτο αυτό από τους άγριους προγόνους της στους οποίους το ένστικτο της χωροκτητικότητας ήταν εξαιρετικά χρήσιμο! Το ένστικτο αυτό λειτουργουσε προς όφελος της γάτας ως εξής:
- Στην άγρια φύση, οι γάτες επιβιώνουν μόνο εάν είναι επιτυχημένοι κυνηγοί και εάν έχουν μια ασφαλή, ατομική περιοχή όπου μπορούν να έχουν το κατοχυρωμένο καταφύγιό τους (δηλαδή το γατόσπιτό τους) και να νιώθουν ασφαλείς. Επίσης είναι απαραίτητη γι’ αυτες και μια κατοχυρωμένη περιοχή κυνηγιού. Το ένστικτο της χωροκτητικότητας μέχρι ενα σημείο είναι ένα πολύ… σοφό ένστικτο γιατι επιτρέπει στις γάτες να μοιράζονται περιοχές και πόρους και να ζουν κάπως αρμονικά μεταξύ τους χωρίς συμπλοκές. Βέβαια αυτή η ισορροπία διαταράσσεται όταν οι πόροι λιγοστεύουν και η μια γάτα αναγκάζεται εισβάλει στην περιοχή της άλλης (παρόλα τα οσφρητικά σύνορα που έχουν τοποθετηθεί)
- Η γάτα στον χώρο που έχει μαρκάρει ως δικό της δεν εξασφαλίζει μόνο σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια αλλά και ψυχολογική ανακούφιση και γαλήνη, γιατί θεωρεί αυτό το χώρο ως ένα σημείο στο οποίο δεν απειλείται με κανένα τρόπο από διάφορους αντιπάλους. Αυτή η διάσταση της χωροκτητικότητας είναι πολύ έντονη ακόμη και στις εξημερωμένες γάτες με τις οποίες συναναστρέφεστε καθημερινά
Τι περιοχές κατοχυρώνει η γάτα μέσω αυτού του ενστίκτου;
Η γάτα μέσω των εκδηλώσεων του χωροκτητικού ενστίκτου κατοχυρώνει τριών ειδών περιοχές:
- To καταφύγιό της – η περιοχή όπου η γάτα σας αισθάνεται ασφαλής, εκεί όπου κοιμάται και κάνει την τουαλέτα της
- Η περιοχή κυνηγιού – η περιοχή που η γάτα έχει μαρκάρει ως δική της για κυνήγι
- Η κοινόχρηστη περιοχή – η περιοχή στην οποία επιτρέπεται η κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα πλάσματα (γάτες, σκύλους, ανθρώπους)
Πως εκδηλώνεται το χωροκτητικό ένστικτό;
Οι βασικότεροι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το χωροκτητικό ένστικτο είναι πολλοί γνώριμοι αν και αρκετοί από εσάς δεν τους συνδέετε με το χωροκτητικό ένστικτο και απλώς τους θεωρείτε αλλόκοτες συμπεριφορές:
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
1. Τρύψιμο του κεφαλιού (κυρίως) και του σώματος
Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για μια γάτα για να κατοχυρώσει την περιοχή της είναι να την μαρκάρει με τις οσμές της (οι οσμές παίρνουν υπόσταση μέσω φερομονών)! Το μαρκάρισμα γίνεται με τη βοήθεια αδένων που υπάρχουν στο σώμα της και κυρίως στο κεφάλι αλλά και στις πατούσες της – και οι οποίοι εκκρίνουν φερομόνες!
Όταν η γάτα τρίβεται πάνω σας (συνήθως με το κεφάλι αλλά και με το σώμα της) ή πάνω σε κάποιο έπιπλο ή ακόμη και σε μια επιφάνεια στο πάτωμα αυτό που κάνει είναι μια εκδήλωση της πρόθεσής της να κατοχυρώσει την εκάστοτε επιφάνεια χαράζοντάς τα όρια της με την εφαρμογή των οσμών της. Οι περιοχές των μάγουλων και του πηγουνιού είναι πλούσιες σε αδένες που εκκρίνουν φερομόνες!
2. Γρατζούνισμα με τα νύχια τους
Όπως είπαμε μια άλλη περιοχή πλούσια σε αδένες που εκκρίνουν φερομόνες είναι τα πατουσάκια της γάτας. Με τα πατουσάκια οι γάτες δεν αρκούνται απλώς να τριφτούν σε μια επιφάνεια, συνήθως αρχίζουν να την γρατζούνουν και κατά τη διάρκεια των γρατζουνιών αφήνουν τις φερομόνες τους, μαρκάροντας την εν λόγω επιφάνεια. Βεβαίως το γρατζούνισμα δεν γίνεται μόνο για χωροκτητικούς λόγους – η γάτα επισής γρατζουνάει για να καθαρίσει και να ακονίσει τα νύχια της, για να αμυνθεί κλπ!
Επίσης η πασίγνωστη συμπεριφορά του ζυμώματος της γάτας είναι άλλη μια εκδήλωση που μπορεί να έχει να κάνει με το ένστικτο της χωροκτητικότητας.
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ: Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια
3. Ψέκασμα και εναπόθεση περιττωμάτων
Οι γάτες (κατά βάση οι σεξουαλικά ώριμες) επίσης χρησιμοποιούν τα ούρα τους και τα κόπρανά τους για να μαρκάρουν την περιοχή τους με τρόπο κάπως διαφορετικό από ότι με το τρύψιμο και το γρατζούνισμα. Τα ούρα και τα κόπρανα δίνουν πληροφορίες (σε άλλες γάτες ή άλλα ζώα) για την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας της γάτας. Οι άλλες γάτες “διαβάζουν” αυτές τις πληροφορίες και τελικά γίνεται εφικτός ο χρονικός διαμοιρασμός μιας περιοχής, όπου η κάθε γάτα ανάλογα με τα σημάδια αυτά απολαμβάνει τη χρήση της περιοχής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τέλος ένας δευτερεύοντας τρόπος για να μαρκάρει μια γάτα κάτι ως δικό της είναι μέσω του γλειψίματος!
ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Η γάτα μου αφοδεύει εκτός τουαλέτας. Τι να κάνω!;!;!
Πως να αντιμετωπίσετε τις εκδηλώσεις χωροκτητικότητας μέσα στο σπίτι
Αν και η γάτα διατηρεί το ένστικτο του θηρευτή, αλλά και το ένστικτο του θηράματος η προσφορά άφθονης τροφής και η απουσία πολλών φυσικών εχθρών στο περιβάλλον της πόλης και ιδίως στο σπίτι, κάνει αυτά τα ένστικτα να ατονούν και να παίρνουν κυρίως τη μορφή παιχνιδιού. Έτσι η μια διάσταση της χρησιμότητας των χωροκτητικών ενστίκτων (αυτή που έχει κάνει με την σωματική τους ακεραιότητα και ευζωία) υποβαθμίζεται.
Ωστόσο δεν υποβαθμίζεται η ψυχολογική διάσταση της χρησιμότητας των χωροκτητικών ενστίκτων. Παρόλο που υπάρχει άφθονη τροφή και οι γάτες δεν κινδυνεύουν από εχθρούς, η ψυχολογική ασφάλεια της γάτας παραμένει ένα αδιαπραγμάτευτό ζητούμενο γι’ αυτήν. Αν η γάτα δεν νιώθει ασφαλής, γαλήνια, ήρεμη, αν βασανιζεται από κάποια μορφή άγχους (που μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, σε εισβολή ξένων πλασμάτων, στην απώλεια αγαπημένων) είναι πιθανό να στραφεί στα χωροκτητικά της ένστικτα για να φτιάξει ένα μέρος στο σπίτι όπου θα μπορεί να νιώθει ψυχολογικά ασφαλής, όπου τίποτα δεν θα μπορεί να την πειράξει.
Κάποιες εκδηλώσεις χωροκτητικότητας δεν είναι ενοχλητικές για εσάς (πχ το τρίψιμο του κεφαλιού της σε διάφορες επιφάνειες, ή η έντονη χρήση ονυχοδρόμιου)! Άλλες περιπτώσεις πάλι όπως το να γρατζουνούν τα έπιπλα ή να αφοδεύουν εκτός τουαλέτας σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήταν χρησιμό να ενδιαφερθείτε ώστε να εντοπίσετε τις πηγές άγχους και να στηρίξετε τη γάτα σας, να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή της και την αίσθηση ασφάλειας, μέσω διαφόρων τρόπων όπως το παιχνιδι μαζί της, το χάδι, το να της παρέχετε θέσεις στο σπίτι σε ψηλά σημεία όπου θα μπορεί να φτιάξει τα απόρθητα φρούριά της, να κάνετε σωστή χρήση φερομονων, κάτνιπ και λιχουδιών. Για να δείτε πιο αναλυτικά πως να αντιμετωπίσετε το στρες στη γάτα σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες
Η δική σας γάτα παρουσιάζει εκδηλώσεις του συγκεκριμένου ενστίκτου; Πως αντιμετωπίσατε το θέμα; Περιμένω τα σχόλιά σας!
2 Απαντήσεις
Ξύνει το πρόσωπο του αφήνοντας και την μυρωδιά του ❤️
νιααρ