Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια

Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ίσως η πιο λατρεμένη συνήθεια εμάς των γατιών για εσάς τους χιούμανς είναι αυτό που πολύ χαρακτηριστικά λέτε “πατουσάκια” ή “η γάτα ζυμώνει” (αγγλιστί making biscuits”). Πολλοί δύστροποι χιούμανς βέβαια δεν αντέχουν τα νυχάκια μας πάνω στο σώμα τους και δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα του ζυμώματος. Τι να πει κανεις! Εν πάσει περίπτώσει..

Η βασική ερώτηση τούτου του άρθρου είναι “Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια“; 

Κατ’αρχην να σας πω ότι εγω τρελαίνομαι να κάνω πατουσάκια ιδίως όταν ξεκινάει η χειμερινή περίοδος οποτε η μητέρα βγάζει έξω τις φλις κουβερτούλες και όπου βρω καινούρια καθαρή φλις στρογγυλοκάθομαι και κάνω με έκσταση πατουσάκια. Έτσι δεν αφήνω καμία κουβέρτα για τους γονείς χωρίς τις τριχούλες μου, κάτι που διόλου δεν εκτιμούν οι άσχετοι. Να δείτε εδώ με τι χάρη κάνω τα πατουσάκια μου η γλυκούλα: 

Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια - οι θεωρίες

 1. Tα πατουσάκια ως εναπομείνασα συμπεριφορά της περίοδου του θηλασμού: Τα πατουσάκια ίσως να είναι μια εναπομείνασα συμπεριφορά από την περίοδο που το γατάκι θήλαζε. Ο θηλασμός είναι μια σίγουρα ευχάριστη/ανακουφιστική διαδικασία για  τη γατούλα και αν και κάποια στιγμή σταματάει η ιεροτελεστία του ζυμώματος συνεχίζεται και πολύ αργότερα, μετά την ενηλικίωση, αναπαράγοντας ένα παρόμοιο συναίσθημα ανακούφισης/ευχαρίστησης/απόλαυσης. Μια παράλληλη θεωρία που λέει ότι μόνο οι γάτες που αποσπάστηκαν από τη μητέρα τους πριν ολοκληρωθεί η περίοδος θηλασμού, συνεχίζουν να κάνουν πατουσάκια και στην ενήλικη ζωή τους, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ανεξαρτήτως αποχωρισμού, σχεδόν όλες οι γάτες ζυμώνουν στην ενήλικη ζωή τους. 
 2. Τα πατουσάκια ως εκδήλωση άνεσης: Οι γάτες που είναι ικανοποιημένες συχνά αρχίζουν το ζύμωμα σε μια έκφραση της ευχαρίστησησς τους. Συχνά για παράδειγμα ζυμώνουν όταν τις χαϊδεύουν, τις αγκαλιάζουν και λίγο πριν τον ύπνο, όταν έχουν χαλαρώσει πολύ και νιώθουν όμορφα, άνετα. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που μια γάτα αγχωμένη αρχίζει τα πατουσάκια για να χτίσει μια αίσθηση χαλαρωτική, ήρεμη. Κάτι σαν τον διαλογισμό για εσάς τους χιούμαν, το να εστιάζετε για παράδειγμα στην αναπνοή σας κλπ.
 3. Τα πατουσάκια ως τελετουργικό προετοιμασίας του χώρου ανάπαυσης:  Όπως τα σκυλιά κάνουν συνεχόμενους κύκλους γύρω από το σημείο που θα ξαπλώσουν για να αναπαυθούν (τι ανόητα πλάσματα διάολε) έτσι και εμείς οι γάτες κάνουμε πατουσάκια για να προετοιμάσουμε το εκάστοτε “κρεβατάκι μας”. Οι πρόγονοί μας, αν θέλετε να ξέρετε, έκαναν πατουσάκια στο ψηλό γρασίδι για να το κάνουν κατάλληλο, μαλακό μέρος για ύπνο και μια υπόθεση λέει ότι αυτή είναι μια εναπομείνουσα συμπεριφορά που ενστικτωδώς συνεχίζουμε να αναπαράγουμε.. εγώ πάντως πριν ξαπλάρω για υπνάκο, σίιιγουρα θα κάνω τα πατουσάκια μου στην φλις μου. 
 4. Τα πατουσάκια ως μέσο καθορισμού της περιοχής κυριαρχίας της γάτας: Εμείς οι γάτες, αν θέλετε να ξέρετε έχουμε αδένες στα πατουσάκια μας που εκκρίνουν αρώματα μοναδικά για κάθε γάτα. Με το να ζυμώνουμε σε μια περιοχή αφήνουμε το άρωμα μας και οριοθετούμε με αυτό τον τρόπο την περιοχή μας. Άλλωστε γνωρίζετε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μυρωδιές για εμάς τις γάτες.

Ας κάνουμε μια ευχάριστη ανάπαυλα και ας παρακολουθήσουμε και το (σιχαμερο) μονδέλο Κινέζο να κάνει τα δικά του πατουσάκια… ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΑΙΣΧΟΟΟΣ):

Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια μόνο πάνω μου και όχι στη φίλη μου; Έχω βρει τον μπελά μου
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

Γιατί η γάτα ζυμώνει σε μένα αλλά όχι στη φίλη μου;

Θα σου εξηγήσω αμέσως φίλε Τάσο. Εμείς οι γάτες έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση να κάνουμε πατουσάκια πάνω σε άτομα που εξασφαλίζουν τις λιχουδιές μας, παίζουν μαζί μας, μας καλλωπίζουν, μας χαρίζουν ένα απολαυστικό χτένισμα/βούρτσισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτά τα άτομα, με τα οποία υπάρχει στενή αλληλεπίδραση με ευχάριστο αποτέλεσμα, δημιουργείται μια ζεστή σχέση, μια ισχυρή σύνδεση. Έτσι μπορεί αν τυχών εσείς προσφέρετε όλα αυτά στη γατούλα σας ενώ ο φίλος/η σας είναι πιο αποστασιοποιημένος, πιο αδιάφορος, να προτιμάει να κάνει πατουσάκια πάνω σας.

Πως να σταματήσει η γατά να κάνει πατουσάκια;

Αν σώνει και καλά σας ενοχλεί η γατούλα σας να κάνει πατουσάκια πάνω σας, περίεργοι, δύστροποι χιούμανς, έχω και εδώ να προσφέρω τις λύσεις μου:

 1. Κρατήστε τα νύχια της γάτας σας κομμένα κοντά ώστε να γλιτώσετε από αυτά όταν η γατούλα σας ζυμώνει
 2. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να ζυμώσει σε άλλο σημείο αλλού. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα- σπρέι που διασπείρουν ειδικές φερομόνες και προσελκύουν τη γατούλα. Αν ψεκάσετε πχ σε μια κουβέρτα ίσως πείσετε την ψιψίνα σας να ζυμώσει εκεί αντί πάνω στους τετρακέφαλούς σας
 3. Αποσπάστε την εστίαση της γάτας σας στο ζύμωμα με λιχουδιές ή παιχνίδι. Είναι δυνατό/εφικτό να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να εστιάσει σε κάτι ευχάριστο όπως το παιχνίδι ή το κυνηγί θησαυρού/λιχουδιάς και κάπως έτσι σιγά σιγά να ξεχάσει το ζύμωμα
 4. Εάν η γάτα σας χρησιμοποιεί τα νύχια της κατά τη ζύμωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε μια ειδική παχιά κουβέρτα “μόνο για ζύμωμα” στην αγκαλιά σας που θα σας προστατεύσει και θα δείξει στη γάτα σας ότι της επιτρέπεται να ζυμώνει μόνο σε αυτήν την κουβέρτα. Αν η γάτα ωστόσο επιμείνει να ζυμώσει εκτός της κουβέρτας, βάλτε την απαλά και ήρεμα στο έδαφος και αποσπάστε την προσοχή της με κάποια λιχουδιά ή παιχνίδι (βλέπε το προηγούμενο).

Κλείνοντας ας δούμε και τον γλυκούλη αναξιοπαθούντα Σκλαβή σε δράση, να κάνει πατουσάκια:

ΥΓ: Αν δεν σας κάλυψε η έρευνά μου ρίξτε μια ματιά και εδώ.

Θέλεις να λαμβάνεις ενημέρωση όποτε δημοσιεύω ένα καινούριο βίδεο στο Youtube; Κάνε κλικ στην εικόνα και εγγράψου στο YouTube μου!

4 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας.Ο γάτος μου τρελαίνεται να κάνει πατουσάκια πάνω μου, αλλά ενώ τον χαϊδεύω κ όλα μέλι γάλα…ξαφνικά με δαγκώνει με μανία κ αναγκάζομαι να τον διώξω…Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι είναι μόνο 6 μηνών κ παίζει ;;;

 2. Εχω δυο αρσενικες στειρωμενες γατες, η μια βγαινει και εξω και ερχεται, αλλα λογω μπουλινγκ στρεσαριστηκε αρκετα και αρχισε να κατουραει εκτος αμμου. Δημιουργησε και ουροληθους. Δινω αντιβιωση , αλλα συνεχιζει το κατουρημα εκτος αμμου, ενω για τα κακακια της παει στην αμμο κανονικα. Τι να κανω για να ηρεμησει ??? Προσπαθησα να την κρατησω μεσα αλλα την βλεπω στρεσαρετε περισσοτερο δεν χαλαρωνει και μου ζηταει να βγαινει εξω απο την εξωπορτα και να καθεται εκει (εννοω μεσα στην οικοδομη, δεν θελει να βγει εντελως εξω πλεον). Την αφηνω , αν και δεν ξερω αν πραττω σωστα μηπως και χαλαρωσει. Αλλα δεν αντεχω με το κατουρημα.

  1. Γεια σου Χρυσα… δύσκολα πράγματα ρε γμτι. Αν και το ερώτημά σου δεν έχει να κάνει με το θέμα του άρθρου άμεσα, σου στελνω την απαντηση που μου έστειλε η μεγαλη γατογκουρου Μαρία

   “Αυτό με την ουρολιθίαση είναι μεγάλο πρόβλημα! Θα το έβγαζε έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή ενεξαρτητα το μπουλινγκ που δέχτηκε!

   Αφού εχει προδιάθεση! Μερικά ζώα το παθαίνουν ακόμα και με όλες τις σωστές συνθήκες,και προσοχή μπορεί να το ξαναπάθει να φρενάρει πάλι! Συχνά έτσι γίνεται!Το στρες δεν βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, άρα ναι να βγαίνει στο χαλάλι και να κάθεται! Να τρώει μόνον ατην τροφή που είναι ειδική για αυτό και τίποτα άλλο!

   Urinovet cat κάψουλες μπορεί να βοηθήσουν! Ι κάψουλα την ημέρα κάνουν 18 ευρώ! Σπάνε τους κρυστάλλους! Αν όμως το ζωάκι συνεχίζει και κάνει συνέχεια κρυστάλλους και φρακαρει πρέπει να κάνει χειρουργείο! Να αφεθεί το σωληνάκι που κατεβαίνουν τα ούρα και φρακαρει! Θα έχει μια τρυπουλα εκεί και δεν θα ξαναφραξει , θα γίνει σαν κορίτσι! Αυτό το έχουμε κάνει 2 φορές και πήγε πάρα πολύ καλά! Τα ζώα είναι μια χαρά τώρα! Έχει κάποια μειονεκτήματα δηλ μπορεί να πάθει καμιά ουρολοίμωξη θέλει προσοχή η άμμος να είναι καθαρή! Σε εμάς τίποτα δεν έχουν πάθει ποτέ από τότε! Θέλεις καλό γιατρό που να το εχει ξανακάνει αυτό όχι σε οποιονδήποτε”

   Μου ειπε μαλιστα αν μενεις ΑΘηνα να σου προτείνει τον γιατρό της, αν θες!

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *