Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια

Γιατί οι γάτες ζυμώνουν (κάνουν πατουσάκια);

Ίσως η πιο λατρεμένη συνήθεια εμάς των γατιών για εσάς τους χιούμανς είναι αυτό που πολύ χαρακτηριστικά λέτε “πατουσάκια” ή “η γάτα ζυμώνει” (αγγλιστί making biscuits”). Πολλοί δύστροποι χιούμανς βέβαια δεν αντέχουν τα νυχάκια μας πάνω στο σώμα τους και δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα του ζυμώματος. Τι να πει κανεις! Εν πάσει περίπτώσει..

Η βασική ερώτηση τούτου του άρθρου είναι “Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια” ή αλλιώς “Γιατί οι γάτες ζυμώνουν“; 

Κατ’αρχην να σας πω ότι εγω τρελαίνομαι να κάνω πατουσάκια ιδίως όταν ξεκινάει η χειμερινή περίοδος οποτε η μητέρα βγάζει έξω τις φλις κουβερτούλες και όπου βρω καινούρια καθαρή φλις στρογγυλοκάθομαι και κάνω με έκσταση πατουσάκια. Έτσι δεν αφήνω καμία κουβέρτα για τους γονείς χωρίς τις τριχούλες μου, κάτι που διόλου δεν εκτιμούν οι άσχετοι. Να, δείτε εδώ με τι χάρη κάνω τα πατουσάκια μου η γλυκούλα: 

Ωραία, τώρα που θέσαμε το θέμα σχετικά ξεκάθαρα ας πάμε να εικάσουμε, να υποθέσουμε να ανακαλύψουμε!  Α και μην σταματήσετε αν δεν φτάσετε στο τέλος του άρθρου, γιατί θα υπάρξουν πολλά μπόνους σε οπτικοακουστικό υλικό! Είσαστε έτοιμοι; ΦΥΓΑΜΕ!

Γιατί οι γάτες ζυμώνουν;

 • Tα πατουσάκια (“ζύμωμα”) ως εναπομείνασα συμπεριφορά της περίοδου του θηλασμού: Τα πατουσάκια ίσως να είναι μια εναπομείνασα συμπεριφορά από την περίοδο που το γατάκι θήλαζε. Ο θηλασμός είναι μια σίγουρα ευχάριστη/ανακουφιστική διαδικασία για  τη γατούλα και αν και κάποια στιγμή σταματάει η ιεροτελεστία του ζυμώματος συνεχίζεται και πολύ αργότερα, μετά την ενηλικίωση, αναπαράγοντας ένα παρόμοιο συναίσθημα ανακούφισης/ευχαρίστησης/απόλαυσης. Μια παράλληλη θεωρία που λέει ότι μόνο οι γάτες που αποσπάστηκαν από τη μητέρα τους πριν ολοκληρωθεί η περίοδος θηλασμού, συνεχίζουν να κάνουν πατουσάκια και στην ενήλικη ζωή τους, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ανεξαρτήτως αποχωρισμού, σχεδόν όλες οι γάτες ζυμώνουν στην ενήλικη ζωή τους.

ΜΙΝΙ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ 

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 

ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ: 

TO ΓΟΥΡΓΟΥΡΗΤΟ

 • Τα πατουσάκια ως εκδήλωση άνεσης: Οι γάτες που είναι ικανοποιημένες συχνά αρχίζουν το ζύμωμα σε μια έκφραση της ευχαρίστησησς τους. Συχνά για παράδειγμα ζυμώνουν όταν τις χαϊδεύουν, τις αγκαλιάζουν και λίγο πριν τον ύπνο, όταν έχουν χαλαρώσει πολύ και νιώθουν όμορφα, άνετα. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που μια γάτα αγχωμένη αρχίζει τα πατουσάκια για να χτίσει μια αίσθηση χαλαρωτική, ήρεμη. Κάτι σαν τον διαλογισμό για εσάς τους χιούμαν, το να εστιάζετε για παράδειγμα στην αναπνοή σας κλπ.
 • Τα πατουσάκια ως τελετουργικό προετοιμασίας του χώρου ανάπαυσης:  Όπως τα σκυλιά κάνουν συνεχόμενους κύκλους γύρω από το σημείο που θα ξαπλώσουν για να αναπαυθούν (τι ανόητα πλάσματα διάολε) έτσι και εμείς οι γάτες κάνουμε πατουσάκια για να προετοιμάσουμε το εκάστοτε “κρεβατάκι μας”. Οι πρόγονοί μας, αν θέλετε να ξέρετε, έκαναν πατουσάκια στο ψηλό γρασίδι για να το κάνουν κατάλληλο, μαλακό μέρος για ύπνο και μια υπόθεση λέει ότι αυτή είναι μια εναπομείνουσα συμπεριφορά που ενστικτωδώς συνεχίζουμε να αναπαράγουμε.. εγώ πάντως πριν ξαπλάρω για υπνάκο, σίιιγουρα θα κάνω τα πατουσάκια μου στην φλις μου.
 • Τα πατουσάκια ως μέσο καθορισμού της περιοχής κυριαρχίας της γάτας: Εμείς οι γάτες, αν θέλετε να ξέρετε έχουμε αδένες στα πατουσάκια μας που εκκρίνουν αρώματα μοναδικά για κάθε γάτα. Με το να ζυμώνουμε σε μια περιοχή αφήνουμε το άρωμα μας και οριοθετούμε με αυτό τον τρόπο την περιοχή μας. Άλλωστε γνωρίζετε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζουν οι μυρωδιές για εμάς τις γάτες.
 • Η γατούλα κάνοντας πατουσάκια μπορεί και γατζώνεται καλά από ένα σταθερό σημείο, κάτι που της επιτρέπει να διατάξει στη συνέχεια το  κορμί της (πχ την σπονδυλική της στήλη), γατζωμένη με τις πατούσες της σε αυτό το ακλόνητο σημείο (πχ μια μοκέτα)! Το ίδιο άλλωστε κάνουν και οι άνθρωποι – γραπώνουν ένα σταθερό σημείο – για να κάνουν πολλές από τις διατάσεις τους!

Ας κάνουμε μια ευχάριστη ανάπαυλα και ας παρακολουθήσουμε και το (σιχαμερο) μονδέλο Κινέζο να κάνει τα δικά του πατουσάκια… ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΑΙΣΧΟΟΟΣ):

Γιατί η γάτα ζυμώνει σε μένα αλλά όχι στη φίλη μου;

Θα σου εξηγήσω αμέσως φίλε Τάσο. Εμείς οι γάτες έχουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση να κάνουμε πατουσάκια πάνω σε άτομα που εξασφαλίζουν τις λιχουδιές μας, παίζουν μαζί μας, μας καλλωπίζουν, μας χαρίζουν ένα απολαυστικό χτένισμα/βούρτσισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτά τα άτομα, με τα οποία υπάρχει στενή αλληλεπίδραση με ευχάριστο αποτέλεσμα, δημιουργείται μια ζεστή σχέση, μια ισχυρή σύνδεση. Έτσι μπορεί αν τυχών εσείς προσφέρετε όλα αυτά στη γατούλα σας ενώ ο φίλος/η σας είναι πιο αποστασιοποιημένος, πιο αδιάφορος, να προτιμάει να κάνει πατουσάκια πάνω σας.

Πως να σταματήσει η γάτα να κάνει πατουσάκια;

Αν σώνει και καλά σας ενοχλεί η γατούλα σας να κάνει πατουσάκια πάνω σας, περίεργοι, δύστροποι χιούμανς, έχω και εδώ να προσφέρω τις λύσεις μου:

 1. Κρατήστε τα νύχια της γάτας σας κομμένα κοντά ώστε να γλιτώσετε από αυτά όταν η γατούλα σας ζυμώνει
 2. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να ζυμώσει σε άλλο σημείο. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα- σπρέι που διασπείρουν ειδικές φερομόνες και προσελκύουν τη γατούλα. Αν ψεκάσετε πχ σε μια κουβέρτα ίσως πείσετε την ψιψίνα σας να ζυμώσει εκεί αντί πάνω στους τετρακέφαλούς σας
 3. Αποσπάστε την εστίαση της γάτας σας στο ζύμωμα με λιχουδιές ή παιχνίδι. Είναι δυνατό/εφικτό να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να εστιάσει σε κάτι ευχάριστο όπως το παιχνίδι ή το κυνηγί θησαυρού/λιχουδιάς και κάπως έτσι σιγά σιγά να ξεχάσει το ζύμωμα
 4. Εάν η γάτα σας χρησιμοποιεί τα νύχια της κατά τη ζύμωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε μια ειδική παχιά κουβέρτα “μόνο για ζύμωμα” στην αγκαλιά σας που θα σας προστατεύσει και θα δείξει στη γάτα σας ότι της επιτρέπεται να ζυμώνει μόνο σε αυτήν την κουβέρτα. Αν η γάτα ωστόσο επιμείνει να ζυμώσει εκτός της κουβέρτας, βάλτε την απαλά και ήρεμα στο έδαφος και αποσπάστε την προσοχή της με κάποια λιχουδιά ή παιχνίδι (βλέπε το προηγούμενο). Σε ετούτο το σημείο κάποιοι θα λέγατε ότι μια λύση είναι να κόψετε τα νύχια της. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπάρχει κάποιος πολύ σημαντικός λόγος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κόβετε τα νύχια της γάτας. Ωστόσο αν το κάνετε τουλάχιστον κάντε το σωστά. Βρείτε πως εδώ:

Γιατί η γάτα μου δεν κάνει πατουσάκιa;

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γάτες που δεν κάνουν πατουσάκια! Ποτέ! Πως γίνεται αυτό; Ποιες οι αιτίες για μια τέτοια άρνηση για το θεάρεστο έργο του ζυμώματος; Αρκετές εικασίες μπορεί να γίνουν:

 • Η γάτα είχε μια ασυνήθιστη περίοδο ως νεογέννητο, πχ δεν θήλασε ποτε τη μαμά της
 • Η γάτα είναι νευρική, δεν νιωθει άνετα και δεν μπορεί να απελευθερωθεί και να εκφραστεί μέσω του ζυμώματος
 • Δεν βρήκε ακόμη το κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη υφή που θα απολαύσει να κάνει τα πατουσάκια της εκεί
 • Δεν είναι.. του στυλ της.. κάθε γάτα είναι διαφορετική και κάθε γάτα εκφράζεται με τον δικό της μοναδικό τρόπο

Κλείνοντας ας δούμε και τον γλυκούλη αναξιοπαθούντα Σκλαβή σε δράση, να κάνει πατουσάκια:

ΥΓ: Αν δεν σας κάλυψε η έρευνά μου ρίξτε μια ματιά και εδώ.

ΥΓ2: Αν θέλετε να μάθετε διάφορα ενδιαφέροντα για την πατούσα της γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

25 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας.Ο γάτος μου τρελαίνεται να κάνει πατουσάκια πάνω μου, αλλά ενώ τον χαϊδεύω κ όλα μέλι γάλα…ξαφνικά με δαγκώνει με μανία κ αναγκάζομαι να τον διώξω…Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι είναι μόνο 6 μηνών κ παίζει ;;;

   1. Ο γατούλης μου παρόλο που είναι στειρωμενος έχει ορεξουλες και έρχεται στο χέρι μου.. πρίν ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία “να ρίξει τη γατούλα”κάνει πατουσακια καί μόνο τότε!

 2. Εχω δυο αρσενικες στειρωμενες γατες, η μια βγαινει και εξω και ερχεται, αλλα λογω μπουλινγκ στρεσαριστηκε αρκετα και αρχισε να κατουραει εκτος αμμου. Δημιουργησε και ουροληθους. Δινω αντιβιωση , αλλα συνεχιζει το κατουρημα εκτος αμμου, ενω για τα κακακια της παει στην αμμο κανονικα. Τι να κανω για να ηρεμησει ??? Προσπαθησα να την κρατησω μεσα αλλα την βλεπω στρεσαρετε περισσοτερο δεν χαλαρωνει και μου ζηταει να βγαινει εξω απο την εξωπορτα και να καθεται εκει (εννοω μεσα στην οικοδομη, δεν θελει να βγει εντελως εξω πλεον). Την αφηνω , αν και δεν ξερω αν πραττω σωστα μηπως και χαλαρωσει. Αλλα δεν αντεχω με το κατουρημα.

  1. Γεια σου Χρυσα… δύσκολα πράγματα ρε γμτι. Αν και το ερώτημά σου δεν έχει να κάνει με το θέμα του άρθρου άμεσα, σου στελνω την απαντηση που μου έστειλε η μεγαλη γατογκουρου Μαρία

   “Αυτό με την ουρολιθίαση είναι μεγάλο πρόβλημα! Θα το έβγαζε έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή ενεξαρτητα το μπουλινγκ που δέχτηκε!

   Αφού εχει προδιάθεση! Μερικά ζώα το παθαίνουν ακόμα και με όλες τις σωστές συνθήκες,και προσοχή μπορεί να το ξαναπάθει να φρενάρει πάλι! Συχνά έτσι γίνεται!Το στρες δεν βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, άρα ναι να βγαίνει στο χαλάλι και να κάθεται! Να τρώει μόνον ατην τροφή που είναι ειδική για αυτό και τίποτα άλλο!

   Urinovet cat κάψουλες μπορεί να βοηθήσουν! Ι κάψουλα την ημέρα κάνουν 18 ευρώ! Σπάνε τους κρυστάλλους! Αν όμως το ζωάκι συνεχίζει και κάνει συνέχεια κρυστάλλους και φρακαρει πρέπει να κάνει χειρουργείο! Να αφεθεί το σωληνάκι που κατεβαίνουν τα ούρα και φρακαρει! Θα έχει μια τρυπουλα εκεί και δεν θα ξαναφραξει , θα γίνει σαν κορίτσι! Αυτό το έχουμε κάνει 2 φορές και πήγε πάρα πολύ καλά! Τα ζώα είναι μια χαρά τώρα! Έχει κάποια μειονεκτήματα δηλ μπορεί να πάθει καμιά ουρολοίμωξη θέλει προσοχή η άμμος να είναι καθαρή! Σε εμάς τίποτα δεν έχουν πάθει ποτέ από τότε! Θέλεις καλό γιατρό που να το εχει ξανακάνει αυτό όχι σε οποιονδήποτε”

   Μου ειπε μαλιστα αν μενεις ΑΘηνα να σου προτείνει τον γιατρό της, αν θες!

 3. Λατρεμενη συνήθεια!!!! Ενας απο τους δικούς μου δεν σταματα μονο στα πατουσακια…. Αλλα παράλληλα πιπιλα σαν να θηλάζει και το χερι μου… Και οταν κανω να το τραβηξω θυμώνει με αγριοκοιτα και συνεχίζει…. Να υποθέσω οτι ολοκληρο γαϊδούρι 4 χρονων νομίζει οτι ειναι Μπέμπης???

  1. και εγω εκανα αυτο το combo. θαρρω οτι ναι ειναι ειτε γενετικη είτε φυσική μνήμη που προκαλει τετοιες συμπεριφορες

 4. Καλησπέρα..μάζεψα πρόσφατα ένα μωρό γατάκι από τον δρόμο, πλέον γυρνάει στο όνομα ίου παπαίου. Η αλήθεια είναι ότι έχω δύο σκυλιά και καθόλου πείρα με τις γάτες..γνωρίζω βέβαια το ζύμωμα από γάτες γνωστών και φίλων…! Ο ίου που είναι τώρα κοντά 3 μηνών δεν ζυμώνει.. γνωρίζεται για ποιους λόγους ίσως δεν το κάνει;
  Ευχαριστώ όπως και να χει..

  1. Μια πιθανότητα που συνηθως συζητιεται σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι οτι αποχωριστηκε τη μαμα του τοοοσο νωρις που δεν εμαθε αυτη τη συνηθεια του ζυμώματος στην κοιλιά της! Τελειο ονομααα

   1. Και εγώ κάτι τέτοιο είχα στο νου… Ευχαριστώ πολύ!!! 🙃 Καλή εβδομάδα..!

 5. Ουτε η Καλλια κανει πατουσακια…σπανιωτατα…ισως γιατι το πεταξαν νεογεννητο στα σκουπιδια οι σκατανθρωποι…τα video πολυ αγαπησιαρικα!!!

 6. Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο Σκλάβη, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τρελαίνομαι να διαβάζω τα Τσιτσοκείμενα, και να βλέπω τα βιντεάκια που ανεβάζει, παρόλο που με εμποδίζει ο άθλιος ζηλιάρης Μικιός, ο γάτος μου ο τετράπαχος και πονηρός! Σήμερα γέλασα με την ψυχή μου!!!

 7. Και μια λεπτομέρεια. Στη φωτό της ταυτότητας μου απεικονίζεται ο γάτος της ζωής μου Αγάθων, ο οποίος συνάντησε τον Δημιουργό του πρόωρα (πέρσι τον Οκτώβριο κι ακόμα μας πονάει) από καρκίνο, ο έρημος. Ο καλύτερος ψιψίκος ever!!!!!!!!!!

 8. Αν η γατα δεν κανει πατουσακια είναι χαλασμενη. Αν είναι ακομα εντός εγγύησης την πατε για σέρβις.

 9. Τσιτσο μου ο γατουλης μου είναι 8 μηνών κ τον έσωσα πρόσφατα από το δρόμο. Ενώ είναι πολύ χαδιάρης και πουρπουριστός, κάνει πατουσάκια στον αέρα αλλά δεν ζυμώνει τίποτα! Πώς το εξηγείς αυτό; Τι μπορώ να κάνω για να αρχίσει να ζυμώνει κουβερτουλες κλπ;

 10. Ο γατουλης μου κάνει πατουσσκια αλλά σε συνδυασμό με το να πιπιλιζει την κουβέρτα. Μόνο μία συγκεκριμένη κουβέρτα και Μόνο όταν την έχουμε πάνω μας εγώ ή κόρη μου. Και τότε γουργουριζει

 11. Γειά σου Τσίτσο!
  Είμαι ολοκαίνουρια γατομαμα κ σε διαβάζω με τις ωωρες
  😊… (καλά που υπάρχεις!!)
  Λοιπόν, η Φλου(δα) είναι τωρα 8-9μηνων. Μου την έφερε μια φίλη που τη βρήκε στο δρόμο άρρωστη όταν ήταν 2 μηνών περίπου. Για αρκετούς μήνες κοιμόταν μαζί μου κ έκανε πατουσακια γουργουριζοντας (μόνο τότε γουργουριζε). Τώρα έχει σταματήσει να ερχετε δίπλα μου για υπνο κ έκοψε τα πατουσακια.Γιατί λες να συμβαίνει αυτο;

  1. γιατι ετσι θελει να κανει ελενη μου! άφησε την να κανει οοοοπως θελει, θα το εκτιμησει παρα πολυ και θα σου επιστρεψει μπολικη αγαπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *