πως να κόψω τα νύχια της γάτας μου

ΟΔΗΓΟΣ: Κόψιμο νυχιών γατας

Είσαστε και περίεργοι, ρε αδερφάκι μου, εσείς οι χιούμανς. Λες και αν ξεφτίσει λίγο η κουρτίνα από τα νυχάκια μας θα πάθετε τίποτα. Ή αν σας κάνουμε καμια γρατζουνίτσα θα πεθάνετε από την ακατάσχετη αιμορραγία! ΤΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΩΡΕ που κοντεύετε να λιποθυμήσετε με λίγο αιματάκι!!

Τέλος πάντων! Ας είναι βρε αδερφέ! Θα το ανεχτούμε και ετούτο, σε αυτή την άδικη σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί σας. Και θα σας κάνω τη χάρη να σας εξηγήσω στις επόμενες γραμμές πως γίνεται το κόψιμο των νυχιών της γάτας! Να το κάνετε μόνο όμως σε κάποια από τις παρακάτω, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΓΑΤΑΣ

Τα νύχια είναι για τη γάτα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Τα χρησιμοποιεί για να σκαρφαλώνει και για να αμύνεται! Αν η γάτα σας ζει ένα μέρος της ημέρας της σε εξωτερικό χώρο θα σας έλεγα ότι δεν πρέπει να κόψετε τα νύχια της.  Δείτε και στο παρακάτω σχέδιο πόσο σημαντικά είναι τα νύχια για μια γάτα:

Όμως μη βιάζεστε και μην είστε απόλυτοι! Σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο δικαιολογείται αλλά είναι και επιβεβλημένο το κόψιμο των νυχιών! Πότε; 

 • Αν ζει μονίμως μέσα στο σπίτι και αν έχετε κάποιο ιδιαίτερα ευαίσθητο μέλος στην οικογένειά σας όπως ένα βρέφος, που μπορεί να κινδυνέψει σοβαρά από πιθανές νυχιές μιας γάτας που συνηθίζει να χρησιμοποιεί τακτικά τα νύχια της, ίσως τότε μια λύση θα ήταν αυτά να κοπούν πολύ προσεκτικά και με τρόπο που θα στρεσάρει όσο το δυνατόν λιγότερο τη γάτα σας. 
 • Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιο λόγο τα νύχια των γατών δεν σπάνε και αρχίζουν και συστρέφονται προς τα μέσα, οπότε και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το κόψιμό τους! Αυτό συμβαίνει στον Τσίτσο εδώ και ένα χρόνο και την πρώτη φορά δεν το πήραμε είδηση με αποτέλεσμα το νύχι να μεγαλώσει τόσο που χώθηκε μέσα στο μαξιλαράκι της πατούσας και προκάλεσε αιμορραγία. Χρειάστηκε να του κάνουμε μέθη και να αφαιρέσουμε το νύχι, καθώς και να πάρει αντιβίωση. Από τότε κατά διαστήματα του κόβουμε τα νύχια (τα δύο μπροστινά που για κάποιο λόγο αυτά μόνο έχουν το πρόβλημα), αν και δεν του αρέσει καθόλου!

Θα έλεγα επίσης ότι το γρατζούνισμα των επίπλων, των κουρτίνων κλπ δεν είναι σημαντικός λόγος για να κόψετε τα νύχια της γάτας σας (ιδίως αν αυτή η διαδικασία την στρεσάρει) διότι αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται αρκετά εύκολα όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΩΣ ΚΟΒΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΜΟΥ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κόψετε τα νύχια της γάτας σας. Αυτός που ακολουθούμε εμείς και τον οποίον θα μπορέσετε να θαυμάσετε παρακάτω στο βίδεο με τη Μαρία (γατομαμά) και τον Φριξο (γατογιός) ο γάτος κάθεται αναπαυτικά στα πόδια της μαμάς με την κοιλιά εκτεθειμένη!

 • Η μαμά στη συνέχεια πιάνει με το δεξί της χέρι (αν ειναι δεξιόχειρας) το ένα μπροστινό ποδαράκι της γάτας και πιεζει με αντίχειρα και δείχτη την πατουσίτσα, προς την πλευρά του νυχίου που θέλει να κόψει. 
 • Το νύχι αμέσως ξεπροβάλλει και με το αριστερό χέρι η μαμά κόβει με το νυχοκόφτη το νύχι στο κατάλληλο σημείο! 
 • Επειδή η διαδικασία μπορεί να μην είναι ευχάριστη για το ψιψίνι σας, όσο μπορείτε το ηρεμείτε με γλυκά λογάκια και χαδάκια. 
 • Προτείνω να κόψετε μόνο τα μπροστινά νύχια της γατούλας σας εκτός πια παίζετε ξύλο μαζί της όλη μερα και χρησιμοποιεί και τα πισω πόδια της για κλωτσιές και αρπαγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Στο βίντεο που ακολουθεί η φίλη της σελίδας Μαρία Φώτη κάνει πράξη τα παραπάνω και κόβει τα νυχάκια του Φρίξου, της γάτας της, είναι η αλήθεια χωρίς να στρεσαριστεί ιδιαίτερα ο Φρίξος:

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Αν τριμάρετε τα νύχια της γάτας σας με τον τρόπο που δείξαμε αυτά θα ξαναμεγαλώσουν περίπου σε δύο εβδομάδες! Τα σπασμένα νύχια μπορεί να πάρουν λίγο παραπάνω για να ξαναμεγαλώσουν επαρκώς

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Με βάση την προηγούμενη παράγραφο καταλαβαίνουμε οτι το κόψιμο νυχιών γίνεται περίπου κάθε 3 με 4 εβδομάδες, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως μόνο στις περίπτωσεις που επισημάνθηκαν! 

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα μια και έχουμε εστιάσει χωροταξικά στην περιοχή της πατούσας να μοιραστώ μαζί σας μερικά πολύ ενδιαφέροντα φακτς για την πατούσα της γάτας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΞΤΡΑ ΤΙΠΣ

Δεν θα σας αφήσω όμως έτσι.. θα σας πω μερικά ακόμη τιπς:

 1. Δοκιμάστε το σε φάση που είναι ζαβλακωμένος από υπνο, θα το δεχτεί πιο εύκολα!
 2. Μην πτοηθείτε από τα κλάμματά του, δεν είναι ότι πονάει, απλώς φοβάται στη θέα του νυχοκόπτη και διαμαρτύρεται!
 3. Δεν πειράζει αν τα νύχια δεν κοπούν ομοιόμορφα, γιατί μετά καθώς θα περπατάει η γάτα οι μικροδιαφορές θα αμβλυνθούν!
 4. Προσοχή μην κόψετε δέρμα εκτός από νύχια γιατί τότε θα κλάψει από πόνο! Δείτε στην εικόνα μέχρι πιο σημείο να κόβετε
 5. Όταν τελειώσετε και με τα 10 (μπροστινά) νύχια κάντε κάτι να την ανταμοίψετε (χάδια, λιχουδιά) ώστε να συνδέσει αυτή την εμπειρία με κάτι ευχάριστο!

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΝΥΧΙΩΝ ΓΑΤΑΣ

Μην κάνετε αφαίρεση νυχιών της γάτας σας, είναι κάτι παράνομο, υπερβολικά επώδυνο και θεωρείται μια μορφή ακρωτηριασμού, ενώ το κόστος γι’ αυτήν είναι πολύ ακριβό. 

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ

Για να μην αντιμετωπίζει η γάτα προβλήματα με τα νύχια της πρέπει να της προσφέρουμε ένα περιβάλλον κατάλληλο  για να μπορεί να τα κάνει, ώστε αυτά να σπάνε και να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα από το μεγάλωμα και τη συστροφή τους! Πως μπορούμε να τη βοηθήσουμε;

 1. Κομβικό ρόλο στο συγκεκριμένο εγχείρημα αποφυγής καταστροφής των επιπλων από τα νύχια διαδραματίζει και η παρουσία ένος καλού ονυχοδρομίου! Ο Τσίτσος χρησιμοποιεί το γατόδενδρο-ονυχοδρόμιο που μπορείτε να βρείτε εδώ ενώ σας έχω Άλλα 3 ενδεικτικά προτεινόμενα ονυχοδρόμια για διαφορετικές περιπτώσεις γατών ακριβώς ΕΔΩ.
 2. Αν είναι δυνατόν δώστε στη γάτα σας την πολυτέλεια να έρχεται σε επαφή με εξωτερικούς χώρους, χωρίς να διαπραγματεύεστε, φυσικά, καθόλου την ασφάλειά της. Μια ασφαλής, περιφραγμένη αυλή για παράδειγμα, με κάποια δενδράκια ή θάμνος θα έδινε στη γάτα σας μπόλικα ελκυστικά φυσικά “ονυχοδρόμια” που θα μπορούσε να σπάει αποτελεσματικά τα νύχια της.
  Εδώ να πω ότι τα κλαδιά και ο κορμός της ελιάς είναι εξαιρετικό δέλεαρ για να κάνει η γάτα σας τα νύχια της επειδή περιεχει νεπεταλακτόνη, μια ουσία που συναντάμε και στο catnip και ξετρελαίνει τη γάτα σας!
  Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει πάλι αυτο το βασανιστικό δίλημμα, αν αξίζει να μπαίνει η γάτα σας σε κάποιο αυξημένο κίνδυνο αφήνοντας την να βγαίνει έξω. Σε σχέση με αυτό έχω γράψει ένα πολύ αναλυτιικό άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ

Οοοορίστε, σας το αποκάλυψα και ετούτο, δεν αφήνω τίιιποτα για μένα! Στα σχολια πείτε μου αν καταφέρνετε να κόψετε τα νύχια της γατούλα σας, ή αν δεν σας νοιάζουν καν οι ζημιές που κάνουν με αυτά (η σωστότερη των αντιμετωπίσεων του όλου θέματος)!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

13 Απαντήσεις

 1. Κι αν δεν το δεχονται καθολου και κανουν σαν να τις σφαζεις,τι κανουμε?Στο μεταξυ το δερμα μου ειναι πουαν απο τα ζυμωματα και τις τρυφεραδες…. τους

  1. Εγώ μπήκα στην διαδικασία να της κόψω τα νυχακια της γιατί καθώς μεγάλωσαν όπως ξυνοταν προκαλούσε πληγές στο δέρμα της

 2. Ego ta kovo monos mou ta nixia tis gatas tin vazo se ena klisto xoro gia na mi figi ke ksekinao ta xaza mou gia na ti kalopiaso exo etimo panta ton nikokofti ke molis vro tin efkeria me GRIGORI kinisi kovo to nixaki theli omos pedia ligo ipomoni.

 3. Έχω το γατουλη μου από 3 μηνών. Τη 2η φορά που ήθελα να του κόψω τα νύχια, για κάθε νύχι που έκοβα του έδινα κ μια λιχουδιά. Μπορεί να έφαγε περισσότερες λιχουδιές εκείνη τη μέρα, αλλά κόβαμε νυχάκια κ γουργουριζε. Έκτοτε δεν χρειάζεται τόσες λιχουδιές, αλλά πάντα γουργουριζει!! Επίσης, προσέχω πααααααρα πολύ να μην κόψω εκεί που αρχίζει το νεύρο. Προτιμώ να κόψω λίγο την κοφτερή άκρη του νύχια λίγο πιο συχνά πάρα να τον πονέσω κατά λάθος. Πάντως είναι ένας χαρούμενος γατούλης που λατρεύει να τον περιποιουνται!!

 4. Ο νυχοκοπτης είναι ειδικός για γάτες ή “ανθρώπινος”? Έχω ένα είδος ψαλιδιού υποτίθεται για νύχια γάτας και κάπως τα κόβει άτσαλα, σαν να τα σπάει λίγο. Επίσης δεν βοηθάει στη λαβή.

 5. Εγω κόβω σχεδον σε ολα τα γατια τα νυχια γτ μαλώνουν πολυ μεταξύ τους με αποτέλεσμα να εχουν σημαδεμενες μυτουλες.. μονο η μια δεν καθετε καθόλου με το που βλεπει τον νυχοκοπτη εξαφανίζεται… Αλλά κ που δινω λιχουδιές μετα το πεντικιούρ κ την επόμενη φορα παλι κλαινε κ με χτυπάνε στα χέρια..😂😂😂☺☺☺😜😜😜

 6. Εν τω μεταξύ, τη μουσικούλα αυτή την έβαζα όταν ήταν μωρό η κόρη μου, για να κοιμηθεί <3 όλα τα λεφτά!!!

 7. Εμεις δεν εχουμε προβλημα…ο Μερλιν μου καθεται σαν κυριος κοβω μονο τις ακρουλες εκει που γινεται σαν αγκιστρι το νυχακι κ μονο τα μπροστινα…χωρις γκρινια χωρις κλαμα τπτ…γτο τον βαφτησα Μερλιν!!!γτ ειναι μαγικος γατουλης!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *