ΕΡΕΥΝΑ: Οι 7 καλύτερες γάτες για να ζουν μέσα στο σπίτι

Πριν ξεκινήσω τούτο εδώ το άρθρο θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις. Φυσικά και καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν έχετε μια γάτα που ανήκει αποκλειστικά σε μια φυλή και αυτο αν με ρωτάτε είναι υπέροχο. Ωστόσο μινι-έρευνες σαν αυτή μπορεί να σας δείξουν αν κάποια γάτα σας μοιάζει να έχει αίμα από μια φυλή, ή αν παρουσιάζει συμπεριφορές και χαρακτηριστικά κοινά με μιας συγκεκριμένης φυλής,  κατά πόσο το σπιτικό περιβάλλον είναι ιδανικό ή όχι γι’ αυτήν.

Έχοντας πει το παραπάνω θέλω να προσθέσω ότι πάρα πολλές γάτες ανθίζουν σε διαμερίσματα και σε άλλους μικρούς χώρους εφόσον απολαμβάνουν την προσοχή των χιούμαν, το παιχνίδι τους και διαρκή περιβαλλοντικό εμπλουτισμό – τουτέστιν συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον του σπιτιού, καινούρια παιχνίδια, καινούριες κουβερτούλες, καινούριες θέσεις για άραγμα κλπ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να προσέξετε σε ένα σπίτι για να ανθισει η γάτα σας σε αυτό, οριστε μερικές ιδέες:

 •  Να έχει ψηλά σημεία για εποπτεία – όπου μπορεί να κανει το γκρουμιν της και να ανακτησει την αυτοπεποίθησή της! Τα γατόδενδρα – βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ – και τα κρεβατάκια παραθύρου – όπως αυτό – είναι κάποιες λύσεις αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε φυσικά ψηλά σημεία του σπιτιού όπως βιβλιοθήκες, ψυγεία κλπ
 • Μπόλικα παιχνίδια  τα οποια να αλλάζουν κατα διαστήματα – δε χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά, μπορείτε να φτιάξετε και αυτοσχέδια από χαρτόνι, αλουμινόχαρτο κλπ
 • Τουαλέτα σε ήσυχο σημείο όπου μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητά της – βρείτε ιδέες για το που να βάλετε την τουαλέτα της γάτας σας εδώ.
 • Ασφαλή πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο – όσοι δεν έχετε αυλή αλλά μπαλκόνι σκεφτείτε να το “ντύσετε” με δίχτυ για απόλυτη ασφάλεια! Ένα τέτοιο δίχτυ βρίσκεται εδώ!

Άλλες 18 ιδέες θα βρείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω:

Γάτες καλόβολες, με προσαρμοστικότητα και με χαμηλή ως μέτρια επίπεδα ενέργειας σε γενικές γραμμες περνάνε τέλεια μέσα στο σπίτι. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ακόμη και γάτες με υψηλά επίπεδα ενέργειας μπορούν να ευχαριστηθούν στο σπίτι αν τις κρατάτε σε εγρήγορση, αν εξασκούνται κλπ !

Ας ανακαλύψουμε 7 ράτσες που είναι ιδανικές για ζωή μέσα στο σπίτι:

ΠΡΩΤΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΥΛΕΣ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
Οι αγαπημένες φυλές γάτας του Τσίτσου

1. Αμερικάνικη κοντότριχη

Η αμερικάνικη κοντότριχη είναι μια γάτα καλόβολη, που της αρέσει να περνάει το χρόνο της με τους χιούμαν. Αυτές οι γάτες περνάνε φίνα στα διαμερίσματα αν καταφέρεις να εκπληρώσεις τις κοινωνικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα απολαμβάνουν να κοιτάζουν για ώρες από το παράθυρο και διασκεδάζουν μόνες τους με διάφορα παιχνίδια!

2. Μέιν Κουν

Αχ, αυτές οι Μέιν Κουν (αναλυτικό αφιέρωμα γι’ αυτες από την πιο καλη γνώστριά τους στην Ελλάδα ΕΔΩ) κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται μια αφορμή να μιλήσουμε γι’ αυτές! Αυτός ο ευγενικός γίγαντας είναι τελείως καλόβολος και εκ φύσεως φιλικός. Αυτές οι μεγάλες γάτες αρέσκονται να κοινωνικοποιούνται με τους ανθρώπους και παράλληλα δεν είναι υπερβολικά απαιτητικές για προσοχή από τους χιούμανς. Και επίσης ξέρουν να διασκεδάζουν μόνες τους παίζοντας με παιχνίδια ή κοιτάζοντας από το παράθυρο! Δεν θα έλεγαν επίσης όχι σε μια βόλτα έξω για μια ευκαιρία άσκησης!

Στο βίδεο παρακάτω μάθετε τα πάντα για τις Μέιν Κουν:

3. Βιρμανίας

Οι γλυκύτατες γάτες Βιρμανίας είναι στοργικές γάτες που λατρεύουν τις αγκαλιές και δεν απαιτούν πολύ χώρο για να ανθίσει. Είναι ήρεμες γάτες που τους αρέσει να συναναστρέφονται με τους αγαπημένους τους ανθρώπους! Επίσης έχουν και μια παιχνιδιάρικη πτυχή.. τους αρέσει να παίζουν κυνηγώντας, μαζί με άλλα κατοικίδια! Τέτοια χαρακτηριστικά για παράδειγμα παρουσιάζει ο Μπίλης (αν και προφανώς δεν είναι γάτα Βιρμανίας).

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμά μου για τις γάτες Βιρμανίας ΕΔΩ.

4. Περσίας

Οι γάτες Περσίας εκτιμούν την αξία της ξεκούρασης και της χαλάρωσης. Είναι γαλήνιες, τρυφερές και δεν ανταλλάζουν με τίποτα την δυνατότητα να ξαπλώσουν σε μια μαλακή επιφάνεια ενώ αναγνωρίζουν την σημαντική αξία της αγκαλιάς! Δεν ενδιαφέρονται και τόσο για σκαρφαλώματα, άλματα κάτι που τις καθιστά τέλειες για μικρά σπίτια. Ευχαριστιούνται τόσο την παρέα των χιούμαν τους, όσο και το να μένουν κάποιες ώρες μόνες τους! 

Διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο για τις γάτες Περσίας

5. Ρώσσικη Μπλε

Η περίφημη Ρώσικη Μπλε είναι στοργική με τους χιούμανς αλλά όχι προσκολλημένη σε αυτούς. Απολαμβάνει να περνάει και ώρες μόνη της ενώ το καλύτερό της είναι να αναπαύεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο!Είναι γάτες ήσυχες, που δεν απαιτούν πολύ χώρο, μια και η ενέργειά τους ούτως ή άλλως κινείται σε μέτρια επίπεδα. Που και που αγαπούν και τα παιχνίδια ή τα σκαρφαλώματα σε ψηλά σημεία για λίγη παρατήρηση (αλλιώς γνωστή και ως ‘κουτσομπολιο’)!

10 ενδιαφέροντα φακτς που συγκεντρωσα για την Ρώσσικη Μπλε ΕΔΩ!

6. Ραγκντολ

Οι Ράγκντολ είναι οι απόλυτες γάτες αγκαλιάς. Αγκαλιά δώσε της και την ψυχή της πάρε. Το όνομά τους το πήραν από την τάση που έχουν να χαλαρώωωωνοουν ιδίως όταν τις αγκαλιάζουν!!Να ας πούμε ο Μύκης είναι μια τέτοια περίπτωση (αν και φυσικά δεν ειναι μια Ραγκντολ). Οι Ράγκντολ έχουν μέτρια επίπεδα ενέργειας και ειναι πολύ προσαρμοστικές σε διάφορες συνθήκες. Είναι συνάμα παιχνιδιάρηδες αν και το αγαπημένο τους είναι να ακολουθούν τους χιούμαν μέσα στο σπίτι!

7. Σκότις Φολντ

Η πάντα φιλική και ήρεμη Σκωτσέζικη Φολντ μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες διαβίωσης όπως αυτές των διαμερισμάτων. Τους αρέσει να καταπιάνονται με αυτά με τα οποία ασχολούνται και οι χιούμαν τους ενώ εκτιμούν πολύυυ το παιχνίδι, και τα παιχνίδια-γρίφους με έπαθλο λιχουδιά που ιντριγκάρουν την έξυπνη, περίεργη διάθεσή τους.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Αφιερωμα Σκότις Φολντ

Εσείς θεωρείτε ότι η γάτα σας είναι ευχαριστημένη με τη ζωή στο σπίτι; Τι κάνετε για να περνάει όμορφα; Πείτε μου τα σχόλιά σας! 

Κλείνοντας διαβάσετε για τα 10+1 πιθανά ατυχήματα που μπορούν να συμβούν (και που πρέπει να προσέξετε) για μια γάτα μέσα στο σπίτι, ακριβώς ΕΔΩ!

13 Απαντήσεις

 1. Η γλυκιά μου είναι scotish blue κοντοτριχη και δεν υπάρχει! Είναι ανεξάρτητη , πανέμορφη, χαδιαρια, την έχουμε στην οικογένεια 4 χρόνια και έχει πια τον τίτλο της μικρής μου κόρης.

  1. αχ πολυ ωραίαα!! αν εχεις συλλογη με οριζοντιου προσανατολισμου βίδεα της ευχαριστως να της κανω αφιερωμααααα

 2. Γειά σας πως είστε πρώτα μπράβο σας είστε πολύ κατατοπιστικοι.. Βρήκα πριν ένα μήνα τη δικιά μου πλέον γατούλα τη ζου-ζου (ζουζούνι) το τονιζουμε στο πρώτο γιατί είναι πολύ παιχνιδιάρα, έξυπνη, με έντονες όλες τις αισθήσεις της και είναι σχεδόν δύο μηνών έχουμε τρελαθεί όλοι μαζί της.. Ακόμα και η σκυλίτσα μου..

 3. Ξέχασα να σας πω η ζου-ζου είναι κεραμίδι γάτα σε γκρι αποχρώσεις..

 4. Εγω εχω ενα γατο απο την πρωτη μερα της ζωης του, ειναι αρκετα τσαχπινης, αλλα κανει καλη παρεα με το σκυλακο μου και βολευεται μαλλον με το διαμερισμΑ και την μεγαλη ταρατσα οπου τον αφηνω και κοβει βολτες.Τωρα τι νιωθει δεν ξερω, αλλα καποιες ωρες καταλαβαινω οτι ισως ειναι στεναχωρα για τον ιδιο.Παντως τον αγαπω πολυ και δεν μπορω στην σκεψη να τον χασω στο δρομο.

 5. Εμείς είχαμε Σιαμ! Υπέροχες γατες ! Πολυ τρυφερες! Πανεξυπνες! Κρίμα που δεν ήταν στην λίστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *