Maine Coon, οι καλόκαρδοι γίγαντες

.. γράφει η Έλενα Μακάροβα

Γιατί Μέιν Κουν;

Γιατί Μέιν Κουν; Είναι η ποιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν. Λοιπόν, δεν θα μιλήσω σαν εκτροφέας αυτής της υπεροχής φυλής, που την υπηρετώ, θα μιλήσω σαν άνθρωπος που πριν κάποια χρόνια δεν πίστευα κάποια πράγματα για τις γάτες. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζουν οι Μέιν Κουν απο τις άλλες γάτες είναι η προσωπικότητα τους. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε γάτα.

Οι Μέιν Κουν είναι απόλυτα αγαθές,άκακες,ευγενικές, καλόκαρδες,ζωηρές,τρυφερές και έχουν πολύ ισορροπημένο και γλυκό χαρακτήρα, πράγματα που δεν μπορείς να πεις με τη πρώτη ματιά, βλέποντας ένα γίγαντα με άγριο βλέμμα. Είναι αγέρωχα πλάσματα και αριστοκρατικα, με επιβλητική παρουσία, με ιδιαίτερα υψηλή νοημοσύνη και συμπεριφορά που θυμίζει του σκύλου και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται παγκοσμίως ως γάτες θεραπείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο δεσμός τους με τον κηδεμόνα τους είναι πολύ ιδιαίτερος, σαν παθιασμένος έρωτας. Μια γάτα που σε ακολουθεί πιστά παντού και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Οι Μέιν Κουν λατρεύουν το παιχνίδι με νερό, τις βόλτες με αυτοκίνητο και συμβιώνουν άριστα με άλλα κατοικίδια.

Προέλευση Maine Coon, μύθοι και αλήθειες

Μυθοι και θρύλοι τυλίγουν σαν μυστηριώδη ομίχλη τη δημιουργία της γάτας Μέην Κουν. Κάποιοι είναι διασκεδαστικοί,κάποιοι είναι απλά αποκυήματα της φαντασίας του λαού και κάποιοι απόλυτα πιστευτοί.

Η Μέην Κουν είναι η γηγενής Αμερικανική ημιμακρύτριχη γάτα και αναγνωρίστηκε αρχικά ως ξεχωριστή φυλή στο Μέην, όπου τις εκτιμούσαν πολύ για τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Μέσω του μοναδικού προγράμματος εκτροφής της ίδιας της φύσης, αυτή η φυλή εξελίχθηκε σε μια στιβαρή γάτα, σχεδιασμένη να αντέχει τους σφοδρούς χειμώνες και τις εναλλαγές του καιρού της περιοχής.

Μια άλλη θεωρία σχετικά με την καταγωγή τους είναι ότι οι Μέιν Κουν στάλθηκαν στην Αμερική από την Μαρία Αντουανέτα στην προσπάθειά της να δραπετεύσει κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν πίστευαν ότι οι Μέην Κουν δημιουργήθηκαν μέσω διασταύρωσης της αμερικανικής bobcat με οικόσιτες γάτες που μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική με καράβια εμπόρων. Προφανώς ήταν οι τούφες στα αυτιά κι ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών της Μέην Κουν,που έκανε αυτή την εκδοχή πιστευτή. 

Μια εκδοχή που προχωρά τη φαντασία ένα ακόμα βήμα είναι αυτή που θέλει τις οικόσιτες γάτες της Νέας Αγγλίας να έχουν διασταυρωθεί με ρακούν.Οι πρώτες Μέην Κουν έμοιαζαν με ρακούν στα μάτια των ντόπιων,με το ραβδωτό τους σχέδιο και τη φουντωτή τους ουρά. Επίσης μερικές Μέην Κουν παράγουν έναν ήχο σαν τρίλλια,ο οποίος μοιάζει με την κραυγή των νεαρών ρακούν. Φυσικά,όπως γνωρίζουμε, είναι αδύνατον από πλευρά γενετικής να διασταυρωθεί γάτα με bobcat ή με ρακούν. 

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι οι πρόγονοι των Μέην Κουν είναι οι γάτες Νορβηγικού Δάσους,οι Skogkatt,που ταξίδευαν μαζί με τους Βίκινγκς. Το πιο λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι Μέην Κουν προέκυψαν από τις οικόσιτες κοντότριχες γάτες των αποικιοκρατών,οι οποίοι έφεραν μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα και τα κατοικίδια της οικογένειας. Αργότερα,καθώς η χώρα εκσυγχρονίστηκε και τα εμπορικά πλοία ταξίδευαν σε ολοένα και σε περισσότερα λιμάνια,οι ναύτες άρχισαν να φέρνουν μαζί τους μακρύτριχες γάτες. 

Η νέα γενιά γατών,που δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση των μακρύτριχων και κοντρότριχων γατών άρχισε να κατακλύζει τις ανατολικές ακτές και ο αγώνας για την επιβίωση του ισχυρότερου άρχισε. Οι γάτες που άντεξαν το βαρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας γέννησαν τη νέα γενιά μικρών.Αφού η φύση τελείωσε με το γενετικό «μαγείρεμα» του σωματότυπου,του τριχώματος και του χαρακτήρα,ο άνθρωπος κοίταξε τη Μέην Κουν και αναφώνησε «αυτή είναι μια πολύ καλή γάτα!» Όπως ήταν φυσικό,αυτές οι πανέξυπνες γάτες βρήκαν τον τρόπο για να μπουν στα σπίτια και στις καρδιές των ντόπιων και να «δουλέψουν» για αυτούς ως κυνηγοί ποντικών.

Γενικά Χαρακτηριστικά των Maine Coon

Οι Μέιν Κουν αναπτύσσονται πολύ αργά και φτάνουν στο τελικό τους μέγεθος στα 4 με 5 χρόνια ζωής τους! Γάτες ψηλές με στιβαρά πόδια και ορθογώνιο σώμα, τα αρσενικά ζυγίζουν έως 10 κιλά, τα θηλυκά έως 6 κιλά! Το τρίχωμά τους είναι ημιμακρύτριχο, απαλό και μεταξένιο με πυκνό υπόστρωμα, σχηματίζει ένα πλούσιο κολάρο γύρω από τον λαιμό τους, με κοντύτερο τρίχωμα στους ώμους και μακρύτερο στην κοιλιά και την ουρά.

Όλοι οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι αποδεκτοί (με μόνες εξαιρέσεις το σοκολατί, το λιλά και το χρωματισμό των Σιάμ).

γάτες maine coon

Το κεφάλι τους είναι σχετικά μεγάλο με τετράγωνο μουσούδι και δυνατό σαγόνι, το προφίλ τους έχει απαλό σπάσιμο που καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο κούτελο. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα, τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι τους, με τις χαρακτηριστικές για τη ράτσα Λυνξ τούφες στην κορυφή τους. Τα μάτια τους μεγάλα και εκφραστικά με μια ελαφρώς πλάγια κλίση, σε χρώματα όπως πράσινα, χρυσαφί χάλκινα, και παράταιρα. Κάθε συνδυασμός τριχώματος και ματιών είναι επίσης αποδεκτός.

Θέλετε να απολαύσετε 20 Maine Coon Γίγαντες;
Κάντε κλικ ΕΔΩ

Η ουρά μεγάλη και φουντωτή, ίση με το μήκος του σώματός τους, αρχίζει από το τέλος των γλουτών και φτάνει μέχρι τους ώμους. Ένα επίσης πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η πολύ λεπτή σαν ψιθύρισμα φωνή τους που καμία σχέση δεν έχει με το εντυπωσιακό μέγεθος τους.

Η πρώτη καταγραφή Μέιν Κουν σε βιβλιογραφία γίνεται το 1861 με την αναφορά ενός μαυρόασπρου γάτου με το όνομα Captain Jenks. Σε μεγάλο ανταγωνισμό με τις άλλες τοπικές ράτσες της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης, το 1895 μια καφέ τιγρέ θηλυκή Μέιν Κουν με το όνομα Cosie κερδίζει για πρώτη φορά στο σόου του Madison Square Garden. Από το 1967 έως και το 1982 οι Μέιν Κουν αναγνωρίστηκαν επίσημα από τις ομοσπονδίες (CCA,ACFA, ACA, CFA, TICA ,FIFe).

Μέχρι το 1980, ήταν η πιο δημοφιλής φυλή στην ομοσπονδία της TICA και μέχρι σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες ράτσες Παγκοσμίως

maine coon

Διατροφή των Maine Coon

Σε βασικές γραμμές οι  Μέιν Κουν δεν είναι λαιμαργες για φαγητό, αλλά τρώνε μεγάλη ποσότητα μέχρι να ενηλικιωθούν, ως και την ηλικία των 10-12 μηνών. Η σωστή διατροφή μιας τόσο μεγαλόσωμης φυλής είναι πολύ σημαντική για την άρτια μυοσκελετική ανάπτυξη.

Γι’αυτό το λόγο η διατροφή πρέπει πάντα να περιέχει υψηλής ποιότητας ξηρά και νωπή τροφή. Όταν λέμε νωπή τροφή εννοούμε ωμό κρέας ειδικά επεξεργασμένο στο καταψύκτη τουλάχιστον 5 μερών, έτσι ώστε να είναι απολύτως ασφαλες ,

Πάντα πρέπει να υπάρχει σε ελεύθερη πρόσβαση ξηρά τροφή και καθαρό νερό.

Σημείωση Τσίτσου: Έξτρα πληροφορίες για την διατροφή των Maine Coon

Ξέρετε πόσο με ενδιαφέρει το θέμα της διατροφής! Έτσι έψαξα μερικές έξτρα πληροφορίες για την διατροφή των Maine Coon και βρήκα σε πολλές ιστοσελίδες ότι οι Maine Coon, χρειάζονται μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, μέτριο λίπος και λιγοστό υδατάνθρακα υψηλής ποιότητας (και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) ενώ είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι φθηνοί fillers (όπως το καλαμπόκι)! 

Θα ήθελα να πω ότι τούτη η παράγραφος δεν εκφράζει απαραίτητα την αγαπημένη Έλενα Μακάροβα (μπορεί και να την εκφράζει) και δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ότι “βάζω λόγια στο στόμα της”!

Αν έπρεπε λοιπόν να σας προτείνω μια ξηρά τροφή (γνωρίζετε βέβαια μετα από τόσα άρθρα ότι έχω εντοπίσει 3 τουλάχιστον βασικούς λόγους που η ξηρά τροφή δεν ενδείκνυται για τη διατροφή μιας γάτας – διαβάστε περισσότερα εδώ) θα πρότεινα λοιπον μια ξηρά τροφή πλούσια σε ζωϊκη πρωτεϊνη με μετρημένο υδατάνθρακα όπως η εξαιρετική Carnilove που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!

Και φυσικά θα σας πρότεινα στροφή σε υψηλής ποιότητας υγρές τροφές με μπόλικη ζωική πρωτεϊνη και μηδενικό υδατάνθρακα (ώστε να εξισορροπηθεί ο υδατάνθρακας της ξηράς τροφής! Οι αγαπημένες μου που πληρουν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι αυτό τον καιρό οι GranataPet Delicatessen (πλέον πολύ οικονομικές στη συσκευασία των 800 γραμμαρίων – τσιμπήστε τις εδώ) και οι εξαιρετικές μονοπρωτεϊνικές Lucky Lou που για την ώρα είναι σε δελεαστική προσφορά 5+1 (τσιμπήστε τις εδώ)!

Φροντίδα των Μέιν Κουν

Η γούνα των Μέιν Κουν είναι απαλή και δίνει την αίσθηση του βελούδου, με πυκνό υπόστρωμα, μακρύ και φουντωτό τρίχωμα, όπως και ουρά. Γι’ αυτό το τρίχωμά της απαιτεί φροντίδα και συχνό βούρτσισμα.

Στην ουσία θα περίμενε κανείς ότι το τρίχωμα μίας ημιμακρύτριχης γάτας χρειάζεται μία αρκετά εντατική φροντίδα. Πέραν όλων των προσδοκιών, ωστόσο, η φροντίδα του τριχώματος τους Μέιν Κουν δεν είναι τόσο χρονοβόρα, όσο μπορεί ενδεχομένως να φαίνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι Μέιν Κουν έχουν ελάχιστο υπομανδύα και ημιμακρύ εξωτερικό μανδύα μόνο. 

Συνεπώς, δεν σχηματίζονται κόμποι τόσο εύκολα. Αρκεί λοιπόν να χτενίζετε επιμελώς το τρίχωμα τους μία φορά την εβδομάδα και να κάνετε μπάνιο μια φορά το μήνα. Ωστόσο, κατά την αλλαγή του τριχώματος θα πρέπει να φροντίζετε πιο συχνά το τρίχωμα τους.

Υγειά των Maine Coon

Οι Μέιν Κουν θεωρούνται από τις πιο υγιείς και ανθεκτικές γάτες. Όμως όπως όλα τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι υπάρχει πάντα πιθανότητα να προσβληθούν από κάποια γενετικά μεταδιδομενη ασθένεια. Οι πιο γνωστές παθήσεις τις Μέιν Κουν είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπαθεια(HCM), που είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου στις γάτες. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα γενετικό τεστ (DNA),με το οποίο οι εκτροφεις της φυλής μπορούν να ελέγχουν τις γάτες που θα γεννήσουν

Η άλλη πάθηση είναι η μυϊκή ατρόφια της σπονδυλικής στήλης (SMA),προκαλείται από την στένωση των νεύρων του νωτιαίου μυελού που ενεργοποιούν τους σκελετούς μύες του κορμού και των άκρων, οδηγώντας σε μυϊκή ατρόφια και εκφυλισμό. Η ασθένεια δεν προκαλεί πόνο και οι γάτες μπορούν να ζήσουν μια κατά αλλά φυσιολογική ζωή. Υπάρχει διαθέσιμο τεστ DNA για τον εντοπισμό φορέων ή για διάγνωση πιθανόν προσβεβλημένων γατών

Επίσης ακόμα μια πάθηση, που ευτυχώς μπορούμε να την ελέγχουμε με τεστ DNA, είναι έλλειψη του ενζύμου πυροσταφυλική κινάση (PKdef),που προκαλεί πρόωρη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαίρια,οδηγώντας σε αναιμία.

Και έτσι, θέλοντας και μη, έρχεται συζήτηση για τη εκτροφή της γάτας (σκύλου),που δυστυχώς έχει παρεξηγηθεί πολύ στην Ελλάδα. Ο σκοπός για κάθε ηθικό εκτροφέα δεν είναι το εμπόριο των ζώων, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ο βασικός σκοπός της εκτροφής είναι να προσπαθεί ο εκτροφεας να κάνει αυτή την υπέροχη φυλή ακόμα καλύτερη σε εμφάνιση , με άριστη μορφολογία , με ισορροπημένο χαρακτήρα και το πιο σημαντικό να είναι υγιής. Όλα τα ζώα της εκτροφής πρέπει να έχουν τέστ DNA, για κληρονομικές ασθένειες, αλλά να έχουν κάνει και τα απαραίτητα εμβόλια και να απολαμβάνουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Αν κάποιος κάποτε θέλει να πάρει ένα ζώο της “ράτσας “(δεν μ’αρεσει αυτή λέξη), επισκεφτείτε το εκτροφείο, κοιτάξτε σε τη συνθήκες ζουν τα ζώα και ζητήστε τις  εξετάσεις των γονέων.

Σημ. Τσίτσου: Κλείνοντας ας δούμε μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες των Μέιν Κουν της Έλενα (κλικ στις φώτος για μεγένθυση):

Σημειώση Τσίτσου - Πόσο κοστίζει μια Maine Coon στην Ελλάδα

Επειδή πολλοί ρωτάτε, την τιμή μιας γάτας Maine Coon στην Ελλάδα, δεν εχω ακριβή εικόνα αλλά εντόπισα ότι το κόστος μπορεί να ξεκινάει από 700 ευρώ! Στο εξωτερικό το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο! Για μια γάτα Maine Coon η τιμή ξεκινάει από 1000 ευρώ και φτάνει μέχρι 2000 δολάρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *