Γάτα νορβηγικού δάσους, ο φιλικός γίγαντας

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ).

Γνωστή ως Norsk skogskatt, στα Νορβηγικά, πρόκειται για αυτόχθονη φυλή, η οποία έχει προκύψει φυσικά κι όχι από επιλεκτική εκτροφή (ωστόσο βελτιώθηκε μέσω της επιλεκτικής εκτροφής). Πρόκειται για μια γάτα που συναντάται πολλές φορές σε νορβηγικούς μύθους και παραμύθια: ένας από τους πιο δημοφιλείς ρόλους της στη μυθολογία να είναι το ότι γάτες νορβηγικού δάσους έσερναν το άρμα της Freya, θεάς της γονιμότητας.

Γάτα Νορβηγικού Δάσους - Ιστορία

Παρά το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της, η γάτα νορβηγικού δάσους δεν είναι απόγονος ή υβρίδιο άγριων γατών. Οι πρόγονοί της πιθανότατα ήταν γάτες προερχόμενες από την Ευρώπη που έφτασαν στη Νορβηγία μέσω εμπόρων και ταξιδευτών.

Οι πρώτες γάτες που έφτασαν στη Νορβηγία ήταν κυρίως κοντότριχες – το κρύο και το δύσκολο περιβάλλον ώθησαν στην επιβίωση μόνο των δυνατότερων και πιο ανθεκτικών οργανισμών. Σε κάθε γέννα, τα πιο φουντωτά γατάκια είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην πεθάνουν από το ψύχος. Οι κυνηγετικές ικανότητες και η ικανότητα να προσαρμοστούν άμεσα σε κάτι νέο έκαναν επίσης τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, στην κυριολεξία.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ..
...τις αγαπημένες Φυλές Γάτας του Τσίτσου

Προσπάθειες αναγνώρισης της φυλής ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 (το 1938 έχουμε τη δημιουργία του Norwegian Forest Cat Club στο Όσλο), ωστόσο η γάτα του νορβηγικού δάσους ήταν υπό εξαφάνιση μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη δεκαετία του 1950, η φυλή ανακηρύχθηκε ως η επίσημη γάτα της Νορβηγίας. Μετά από πολλές προσπάθειες διατήρησής της, αναγνωρίστηκε επίσημα κι από τη FIFe (δεκαετία του 70), την TICA (1984) και την Αmerican Cat Fanciers Association (1994).

Σήμερα πρόκειται για ευρέως αναγνωρισμένη κι αναγνωρίσιμη φυλή, ενώ μάλιστα είναι η πέμπτη πιο δημοφιλής καθαρόαιμη γάτα στη Γαλλία.

γάτα του νορβηγικού δάσους

Γάτα Νορβηγικού Δάσους - Εμφάνιση και μορφολογία

Πολλοί τις παρομοιάζουν με μικρούς λύγκες (σ. Τσίτσου: βρείτε τα πάντα για τον Λύγκα στο αναλυτικό μου άρθρο) – πρόκειται για μεγαλόσωμες, επιβλητικές γάτες με πλούσιο ημιμακρύτριχο τρίχωμα.

Κάθε μια είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης, και οι χρωματισμοί του τριχώματός τους ποικίλουν – οι μόνοι χρωματισμοί που αποκλείονται είναι colourpoint, lilac, cinnamon, chocolate και fawn και οι συνδυασμοί τους με λευκό.

Το τρίχωμά τους μπορεί να έχει οποιαδήποτε ποσότητα λευκού. Να σημειωθεί εδώ πως η γάτα του νορβηγικού δάσους είναι η μοναδική φυλή, στην οποία συναντάται ο χρωματισμός amber και light amber.

γάτα νορβηγικού δάσους

Εμφανίστηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90, μπερδεύοντας εκτροφείς και γνώστες της φυλής, καθώς δεν υπήρχε ιστορικό εμφάνισης τέτοιου χρώματος στο παρελθόν. Τα amber γατάκια γεννιούνται συνήθως μαύρα ή μπλε και καθώς μεγαλώνουν, το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτό (amber).

Το σώμα τους είναι γεροδεμένο, μακρύ και στιβαρό. Τα μπροστινά τους πόδια πρέπει να είναι πιο κοντά από τα πίσω, διευκολύνοντας μεγάλα άλματα.

Επιπλέον χαρακτηριστικά τους είναι η μακριά, εξαιρετικά φουντωτή ουρά, καθώς και το γούνινο «κασκόλ» τους που, ειδικά το χειμώνα, τις κάνει να φαίνονται σαν αρκουδάκια. Ένα ακόμα σήμα κατατεθέν τους είναι το ίσιο και μακρύ προφίλ τους και το δυνατό τους σαγόνι.

Έχουν τούφες γούνας στα αυτιά και ανάμεσα από τα δάχτυλα τους. Τα μάτια τους μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ετεροχρωμίας, ειδικά σε γάτες με μεγάλο ποσοστό λευκού.

Πρόκειται για φυλή με αργή ανάπτυξη, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί στην ηλικία των 4-5 ετών.

Γάτα Νορβηγικού Δάσους - Συμπεριφορά και χαρακτήρας

Οι γάτες νορβηγικού δάσους είναι γάτες «για οικογένεια». Τείνουν να τα πάνε καλά με άλλα κατοικίδια και δένονται πολύ με τους ανθρώπους τους, ενώ παράλληλα είναι φιλικές και με επισκέπτες.

Εξωστρεφείς και κοινωνικές, δεν δένονται μόνο με ένα άτομο, αλλά με ολόκληρη την οικογένεια.
Είναι επίσης αρκετά αθλητικές γάτες και καλό είναι να τους παρέχεται η ευκαιρία να εκτονώσουν την ενέργεια τους, με πολύ παιχνίδι μέσα στη μέρα (και τη νύχτα), ψηλά και γερά γατόδεντρα που θα ικανοποιήσουν το ένστικτο αναρρίχησης σε δέντρα και, γιατί όχι, ένα catio ή καλά περιφραγμένο μπαλκόνι που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο με ασφάλεια.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φυλής είναι το ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποί της είναι γενναίες γάτες που δεν πτοούνται από νέα ερεθίσματα. Έχουν τη φήμη της «γουργουρομηχανής», ειδικά όταν είναι σκαρφαλωμένες πάνω στον άνθρωπό τους.

Φυσικά κάθε γατάκι έχει το δικό του χαρακτήρα και προσωπικότητα, τα οποία επηρεάζονται από τα γονίδια, την κοινωνικοποίηση που έχει λάβει, καθώς και τις εμπειρίες του.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΜΕΪΝ ΚΟΥΝ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Μάθετε τα πάντα για τις Maine Coon

Γάτα Νορβηγικού Δάσους - Πιθανά προβλήματα υγείας και προσδόκιμο ζωής

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για φυλή με λίγα γνωστά προβλήματα υγείας, κάτι που πιθανά οφείλει στο γεγονός ότι είναι φυλή που εξελίχθηκε φυσικά. Το σύνηθες προσδόκιμο ζωής τους (πόσα χρόνια ζουν οι γάτες;) είναι 14 με 16 χρόνια.

Κάποια από τα γνωστά θέματα υγείας της φυλής είναι:

1) Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM)
Το πιο κοινό καρδιακό νόσημα των γατών, ανεξαρτήτως φυλής. Σε μεγάλο ποσοστό, πρόκειται για κληρονομική ασθένεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γάτες εκτροφής να εξετάζονται ετήσια με υπέρηχο, για όσο διαρκούν τα εκτροφικά τους χρόνια, αλλά και μετά το πέρας αυτών. H HCM είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη και η θεραπεία της είναι συντηρητική – αυτό και το γεγονός ότι προσβάλει γάτες πάσης ηλικίας είναι ακόμα ένας λόγος να επιλέξετε τον εκτροφέα και τους γονείς της γάτας σας πολύ προσεκτικά.

γάτα νορβηγικού δάσους

2) Νόσος Πολυκυστικών Νεφρών (PDK)
Η PDK είναι ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 3-10 ετών και χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία και διόγκωση των νεφρών. Είναι ασθένεια που συναντάται συνήθως σε περσικές γάτες, ωστόσο έχουν υπάρξει περιστατικά σε γάτες πάσης φυλής. Πρόκειται για ασθένεια κληρονομική, ενώ οι κύστες στα νεφρά είναι ορατές από τη γέννηση του ζώου. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι κύστες μεγαλώνουν, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία των νεφρών και καταλήγοντας, δυστυχώς, σε νεφρική ανεπάρκεια. Η διάγνωση της νόσου με υπέρηχο είναι ακριβής κατά 98% σε γάτες μεγαλύτερες των 10 μηνών.

3) Δυσπλασία Ισχύου
Πρόκειται για νόσο που αλλοιώνει την άρθρωση του ισχύου και με την πάροδο του χρόνου την παραμορφώνει, προκαλώντας έντονο πόνο κάθε φορά που η άρθρωση χρησιμοποιείται, για παράδειγμα όταν το ζώο περπατάει ή τρέχει. Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι οι γάτες δεν υπέφεραν από τη συγκεκριμένη νόσο, καθώς δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά δυσπλασίας ισχίου σε γάτες, αλλά μόνο σε σκύλους, ωστόσο νεότερες έρευνες αναφέρουν ότι οι γάτες όλων των φυλών έχουν πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, περισσότερες μάλιστα αυτές που ανήκουν σε μεγαλόσωμες και πιο βαριές φυλές. Τα αίτια είναι γενετικά, οπότε αν μια γάτα υποφέρει από δυσπλασία σημαίνει πως οι γονείς της επίσης νοσούσαν ή ήταν φορείς.

γάτα του νορβηγικού δάσους

Είναι η γάτα μου Γάτα Νορβηγικού Δάσους;

Ο μόνος τρόπος να το πιστοποιήσετε είναι μέσω του γενεαλογικού δέντρου της ή pedigree, έγγραφο που συνοδεύει κάθε γατάκι καθαρόαιμης φυλής. Εάν η γάτα σας δε διαθέτει το συγκεκριμένο έγγραφο, θεωρείται μη καθαρόαιμη.

Πολλές γάτες και γατάκια που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή είναι μεγαλόσωμα, έχουν τούφες στα αυτιά, πλουμιστό μακρύ τρίχωμα κ.τ.λ. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις δύο εκτροφεία γατών νορβηγικού δάσους, είναι μάλλον απίθανο η γάτα σας να προέκυψε ως ημίαιμο από κάποιο ζευγάρωμά τους.

Είναι λίγο άδικο προς τα γατάκια που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή να τα βαφτίζουμε «ράτσας», ενώ είναι εξίσου μοναδικά και υπέροχα από μόνα τους.

Σημ. Τσίτσου 1: Προτιμάτε τις Γάτες Νορβηγικού Δάσους ή τις Μέιν Κουν; Τα σχόλιά σας
Σημ. Τσίτσου 2: Περισσότερες πληροφορίες για τη Γάτα Νορβηγικού Δάσους εδώ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *