Η μαύρη γάτα και το Χάλογουιν – Μύθοι και αλήθειες

Όπως οι κολοκύθες και τα ghouls έτσι και οι μαύρες γάτες έχουν γίνει συνώνυμο του Χάλογουιν, όντας ένα από τα πιο δημοφιλή ζώα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εορτή. Και υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι η μαύρη γάτα υποφέρει πάρα πολύ σε κάθε εορτή Χάλογουιν. Υπάρχουν ιστορίες που μιλούν για βασανισμούς γατών σε σατανικά τελετουργικά και για εγκαταλελειμμένες ή σκοτωμένες μαύρες γάτες. Όλα αυτά μάλιστα έκαναν τα καταφύγια ζώων να μην δίνουν μαύρες γάτες για υιοθεσία το μήνα Οκτώβρη.

Είναι μύθος ότι οι μαύρες γάτες βασανίζονται στα πλαίσια της γιορτής του Χάλογουιν;

Ένα άρθρο-έρευνα από την USAToday έρχεται να ισχυριστεί ότι οι μαύρες γάτες δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους εξαιτίας του Χάλογουιν και ότι αυτή η παραφιλολογία είναι απλώς ένας αστικός μύθος. 

Αυτό έρχεται να δηλώσει η Μπέκι Ρόμπινσον του καταφυγίου Alley Cat Allies! Η Μπεκι εξηγεί: “Υπάρχει ένας παλιός φόβος ότι οι μαύρες γάτες θα υιοθετηθούν από ανθρώπους με κακές διαθέσεις”.

Η κυρία Ρόμπισον δεν είναι καμιά χτεσινή, μια και από το 1990 που ίδρυσε αυτό το καταφύγιο έχει αναλάβει σαν αποστολή της την προφύλαξη των γατών σε όλο τον κόσμο. Η Μπέκι λέει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι μαύρες γάτες βλάπτονται στη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

Η ιστορία των μαύρων γατών που σχετίζονται με το Χάλογουιν (ή το αντίστοιχο του εκείνα τα πάρα πολύ παλιά χρόνια) πηγαίνει πολύυυ πίσω, στην Αρχαία Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα όπου η γάτα αντιμετωπιζόταν σαν ένα μυθικό πλάσμα. Παρεπιμπτόντως για να διαβάσετε το αφιέρωμά μου στο πως ζούσε η γάτα στην Αρχαία Ελλάδα μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ

Ως τότε τα πράγματα μάλλον ήταν καλά αλλά όπως είδαμε και στα άρθρα του Στρατή Θεοφίλου τα πράγματα στράβωσαν τελείως στη Μεσαιωνική Ευρώπη, όπου η άνοδος της μαγείας συνδέθηκε με τις μαύρες γάτες. Απο εκεί όλος αυτός ο θρύλος μεταφέρθηκε και στον Νέο Κόσμο. Ο Στρατής στο άρθρο του για τη Γάτα στο Μεσαίωνα περιγράφει μια πολύ εύγλωτη εικόνα για το πόσο αναίτια και αλλόκοτα η Μαγεία συνδέθηκε με τη Μαύρη γάτα. Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο του κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: Η Γάτα στον Μεσαίωνα

Η γάτα και η πανούκλα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι γάτες και ειδικά οι μαύρες γάτες κατηγορήθηκαν και για την εξάπλωση του Μαύρου Θανάτου (πανώλη) στην Ευρώπη. Δεν θα μιλήσω άλλο για τις δεισιδαιμονίες για τις μαύρες γάτες, γιατί το έχω κάνει σε προηγούμενα άρθρα μου – αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε πολλές από αυτές ακριβώς ΕΔΩ – απλώς θα πω αυτό που υπογραμμίζει η Ρόμπινσον: όλες αυτές οι προκαταλήψεις δυστυχώς κάνουν πιο δύσκολο το να υιοθετηθούν μαύρες γάτες. 

Τέλος η Τζούλι Καστλ, του καταφυγίου Best Friends Animal Society αναφέρει ότι η σημαντικότητα του να βρουν υιοθεσία οι γάτες καταφυγίων ξεπερνάει τις μαύρες γάτες και αφορά όλες τις γάτες. Η κρισιμότητα της εύρεσης υιοθεσίων είναι τεράστια διότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ χιλιάδες γάτες πεθαίνουν στα καταφύγια (πολύ περισσότερες από ό,τι άλλα είδη ζώων). Ένας σοκαριστικός αριθμός 920000 ζώων στέλνονται για ευθανασία κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εκ των οποίων οι 530000 είναι γάτες σύμφωνα με την Αμερικάνικη Κοινωνία για την Προστασία των Ζώων από την Σκληρότητα!

Αντί επιλόγου

Και σίγουρα τέτοιοι μύθοι (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του άρθρου, πάντα) που εμποδιζουν τις υιοθεσίες των μαύρων γατών για ένα ολόκληρο μήνα δεν διευκολύνουν τον περιορισμό των πολυάριθμων ευθανασιών.

Κλείνοντας να πω ότι στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πάρα πολλούς ισχυρισμούς ότι οι μαύρες γάτες όντως κινδυνεύουν την περίοδο του Χάλογουιν, αλλά εγώ δεν κατάφερα να εντοπίσω κάποιο απτό δεδομένο που να ενισχύει αυτούς τους ισχυρισμούς! Ενώ από την άλλη η Ρόμπινσον λέει ότι ο ισχυρισμός της ότι πρόκειται για μύθο βασίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώνει από το καταφύγιό της εδώ και χρόνια!

Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια; Ας αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *