Που να τοποθετήσετε την αμμοδόχο της γάτας σας σε ένα μικρό διαμέρισμα; (15 tips)

Εντάξει εντάξει, όπως καταλαβαίνετε η αμμοδόχος μιας γάτας, ιδίως αν δεν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να μην μυρίζουν, έχουν μια αρκετά διαπεραστική και μάλλον δυσάρεστη μυρωδιά. Ποια μέτρα μπορεί να σας σώσουν από αυτήν την ανεπιθύμητη μυρωδιά; Μα σας είχα γράψει ένα αναλυτικότατο άρθρο με 6 τιπς που κάνουν την τουαλέτα σας σχεδόν άοσμη! Μην είστε τεμπέληδες και διαβάστε το ΤΩΡΑ ακριβώς ΕΔΩ.

Παρόλα αυτά και η πιο άοσμη τουαλέτα δεν παύει να έχει μια κάποια δυσάρεστη μυρωδιά και αυτή σε ένα πολύ μικρό σπίτι είναι αρκετά εύκολο να κυριαρχήσει στην ατμόσφαιρα. Άλλωστε σε μικρά διαμερίσματα πέρα από το θέμα των οσμών υπάρχει και το χωροταξικό θέμα.. πρακτικά είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος διακριτικός χώρος όπου να μπει η αμμοδόχος. Οπότε τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Ας δούμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις του μονόχωρου διαμερίσματος και των μικρών διαμερισμάτων με περισσότερους από ένα χώρο!

Που να βάλω την αμμοδοχο σε ένα στούντιο - Τα τιπς μου

Μια κάποια ικανοποιητική λύση για την τοποθέτηση της αμμοδόχου είναι η τουαλέτα, αλλά σε πολύ μικρά διαμερίσματα πολύ συχνά δεν υπάρχει χώρος για να τοποθετηθεί αυτή εκεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνετε εφευρετικοί και δημιουργικοί. Ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε ειδικες κατασκευές για την αμμοδόχο σας ή να τροποποιήσετε κάπως τα είδη υπάρχοντα έπιπλα. Ας δούμε μερικά τιπς:

 • Μπορείτε να βάλετε την αμμοδόχο σε ένα ντουλάπι/βαθύ συρτάρι ενσωματωμένο στα πλευρά του κρεβατιού και είτε να το αφήνετε ανοικτό είτε για μεγαλύτερη διακριτικότητα να τοποθετήσετε στην πορτα του ντουλαπιου ενα πορτάκι γάτας για να μπορεί να μπαινοβγαινει εκείνη όποτε θέλει και να έχει προσβαση στην τουαλετα χωρις καν να φαίνεται αυτή πουθενά. Αντί τον αποθηκευτικο χώρο του κρεβατιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα άλλο ντουλάπι, μακριά από τρόφιμα, αν είναι εφικτό.
 • Επίσης μπορείτε να βάλετε μινι κουρτινούλα γύρω γύρω από ένα τραπεζάκι τοίχου και να τοποθετήσετε κάτω από το τραπεζάκι την αμμοδόχο, φροντίζοντας έτσι να την έχετε κρυμμένη από αδιάκριτα βλέμματα. 
 • Αποφύγετε να βάλετε την τουαλέτα δίπλα στο κρεβάτι σας ή κοντά στο χώρο που προετοιμάζετε το φαγητό 
 • Αποφύγετε να βάλετε την τουαλέτα σε σημείο που εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία μέσα στο σπίτι.
 • Αποφύγετε να τοποθετήσετε την τουαλέτα κοντά στην εξώπορτα του σπιτιού γιατί και η γάτα θα ενοχλείτε από τους εισερχόμενους και οι εισερχόμενοι με το που μπαίνουν θα έρχονται σε στενή επαφή με τις μυρωδιές της τουαλέτας
 • Αν υπάρχει η πολυτέλεια βάλτε την αμμοδοχο κοντά σε ένα παράθυρο για περιορισμό των οσμών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Που να βάλω την αμμοδοχο σε διαμέρισμα με ένα ή δύο δωμάτια - Τα τιπς μου

εδώ οι δυνατότητες είναι σαφώς περισσότερες, αν και πάλι η στενότητα χώρου πρέπει να ληφθεί υπόψιν! Ας δούμε μερικές έξυπνες λύσεις:

 • Τοποθετήστε την τουαλέτα σε μια ντουλάπα ή σε ένα ντουλάπι, ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, να μην είναι εμφανής και να περιορίζει τις οσμές.
 • Τοποθετήστε την στο μπάνιο αν υπάρχει χώρος
 • Τοποθετήστε την  στην κουζίνα αλλά προσέξτε να είναι αρκετά μακριά από το χώρο ετοιμασίας φαγητού!
 • Αν υπάρχει ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο, όπου εκεί η κίνηση θα είναι λιγοστή, μπορείτε να βάλετε και εκεί την τουαλέτα (μάλλον καλύτερη περίπτωση από την κουζίνα
 • Μην τοποθετείτε την αμμοδοχο σε ανοιχτό χώρο, μέσα στη μέση ενός δώματίου κλπ.. αντιθέτως επιλεξτε κάποια γωνιά, ή και πάλι κάποιο τροποποιημένο έπιπλο όπως είδαμε στην προηγουμενη περίπτωση ή σε ένα κάπως κλειστό χώρο όπως κάτώ απο το νεροχύτη.

Που ΔΕΝ πρέπει να τοποθετείτε την αμμοδόχο

Όπως και αν είναι ο χώρος σας (μονόχωρο στούντιο ή διαμέρισμα με ξεχωριστά δωμάτια) δεν πρέπει ποτέ να βάζετε την τουαλέτα:

 • Kοντά στο χώρο προετοιμασίας φαγητού. Στα θκατουλάκια της γάτας μπορεί να βρεθεί το βακτήριο Toxoplasma Gondii που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν μεταφερθεί στον άνθρωπο. Περισσότερα για το τοξόπλασμα μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό άρθρο της αγαπημένης μου κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη, ακριβώς ΕΔΩ. Αν μάλιστα η αμμοδόχος είναι ανοικτή τότε η αναγκαιότητα να είναι μακριά από το χώρο προετοιμασίας του φαγητού είναι ακόμη μεγαλύτερη
 • Σε σημείο που υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των χούμανς, ώστε να μην εμποδίζεται αυτή κάθε μέρα όλη μέρα!
 • Δίπλα στο κρεβάτι, ώστε να μην μυρίζετε δυσάρεστες μυρωδιές και να μην εισπνέετε τυχών σκόνη από την τουαλέτα όσο κοιμάστε

Πόσο μακριά πρέπει να είναι η τουαλέτα από το μπολ του φαγητού και του νερού της γάτας;

Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας που αγαπούν την τάξη και την καθαριότητα. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο αν αποφύγετε να έχετε την τουαλέτα στο ίδιο δωμάτιο με το φαγητό της. 

Η λύση της τοποθέτησης της αμμοδόχου σε ένα κλειστό χώρο (όπως τα ντουλάπια που προαναφέραμε) δίνει μια ικανοποιητική λύση σε μικρούς χώρους, γιατί ουσιαστικά δημιουργεί φραγμούς μεταξύ αμμοδόχου και φαγητού. 

Όπως καταλαβαίνετε στα στούντιο οι δύσκολίες είναι μεγαλύτερες αλλά τα παραπάνω τιπς θα σας βοηθήσουν – πάντως σε κάθε περίπτωση κρατήστε την αμμοδόχο όσο πιο μακριά γίνεται από την κουζίνα.

Ποια είναι η κατάλληλη αμμοδόχος και άμμος για ένα διαμέρισμα ή στούντιο;

Η επιλογή ανοιχτής ή κλειστής τουαλέτας και του τύπου της άμμου που θα χρησιμοποιηθεί μέσα σε αυτήν θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες που έχω αναλύσει διεξοδικά στο άρθρο μου που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε ποια είναι η κατάλληλη αμμοδόχος
και άμμος για το δικό σας χώρο

Ωστόσο αν έχετε συγκεκριμένες απορίες που δεν καλύπτονται από αυτό το άρθρο μην διστάσετε να μου κάνετε τις ερωτήσεις σας! Επίσης πείτε μου σε σχόλιο τι τουαλέτα χρησιμοποιείτε, που την έχετε και τι υλικό/αμμο χρησιμοποιείτε! 

Η περίπτωση του Τσίτσου

Παρόλο που πρόκειται για ανάκτορα, τα ανάκτορά μας είναι κάπως .. περιορισμένα (55 τμ) οπότε όπως καταλαβαίνετε και εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα διλήμματα που περιγράφονται παραπάνω! Τι κάναμε;

Επιλέξαμε ένα μικρό αποθηκάκι (περιπου 3 τμ και ύψος μόλις 1.20 μετρα) στο οποιο λειτουργει συνεχεια αφυγραντηρας (για να μην γεμισει υγρασια) όπου εκει βάλαμε την τουαλέτα και την αμμοδόχο του Τσίτσου. Μια και δεν υπήρχε πορτά σε αυτό το μικρό αποθηκάκι κολλήσαμε εξωτερικά ένα όμορφο έθνικ χαλί σαν κουρτίνα και απομονώσαμε τον χώρο μέσα από το υπόλοιπο σπίτι ενώ ο Τσίτσος μπορεί και μπαινοβγαίνει άνετα. Η τουαλέτα που επιλεξαμε είναι αυτή και η άμμος στην οποία καταλήξαμε ειναι το πέλετ Cat’s Best Original!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρουσιάσω και τις 3 προτεινόμενες τουαλέτες(κάθε μια είναι ιδανική για συγκεκριμένες συνθήκες) και τις 3 προτεινόμενες άμμους (επίσης κάθε μια πλεονεκτεί σε συγκεκριμένες συνθήκες) του Τσίτσου στα αναλυτικά συγκριτικά μου άρθρα που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα!

.. για το τέλος διαβάστε και τούτο:

Η ποιότητα μιας ξηράς τροφής μπορεί να ποικίλλει δραματικά. Ο Τσίτσος σας προτείνει την Wellness Core γιατί έχει:

Θέλετε να αποκτήσετε την Wellness Core & ταυτόχρονα να βοηθήσετε τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε);

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

2 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα.εγω ζω σε στούντιο 25τμ.ημιοροφο …κ για αεριζω το σπίτι την βάζω στο βαλίτσακι της για να μην παίξω τον ντετέκτιβ …όσο για την τουαλέτα από την πρώτη μέρα κιόλας την έχω μάθει να τα κάνει στη ντουζιέρα ..γιατί δεν υπάρχει χώρο για τίποτα μέσα…φυσικά με τη μία καταλαβενω όταν τα έχει κάνει οπότε με τη μία πέφτει χλωρίνη …όσο για τις λύσεις που προτείνεται δεν θα ήθελα μέσα στο δωμάτιο να υπάρχει άμμο με τίποτα … Από τη μια η άμμο παντού όταν θα σκάβει κ από την άλλη θα υπάρχει μονημη μυρωδιά …κ επίσης δεν γίνεται όταν έχεις μια δυφιλλη ντουλάπα ίσα για κάποια ρούχα που χωράνε κ η άλλες που είναι της κουζίνας ..αυτό δεν γίνεται…ευτυχία έχει μάθει στο μπάνιο κ δεν έχω κανένα θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *