Μπορεί να μυρίσει η γάτα μου τις μυρωδιές μιας άλλης γάτας πάνω μου;

Είστε και εσείς, οι αχόρταγοι χούμανς που λατρεύετε γενικώς το είδος της γάτας και δεν αρκείστε στην δική σας γάτα. Μα που πήγε η αφοσίωση, ο σεβασμός, οι αποκλειστικές σχέσεις και οι παντελονάτες δεσμεύσεις; Τίποτα δεν σέβεστε άτιμοι χούμανς και θαρρώ ότι το μόνο που σας αξίζει είναι ο ντροπιαστικός χαρακτηρισμός “Γατο-Ζιγκολο”. Τέτοιος είναι και ο πατέρας μου και σας έχω μεγάλο άχτι, να το ξέρετε. 

Και δεν φτάνει που είστε αχόρταγοι είστε και κουτοπόνηροι. Αναρωτιέστε αν η γάτα σας θα καταλάβει ότι σαλιαρίζετε με την άλλη, την παράνομη γάτα-εράστρια ή αν θα καταφέρετε να ξεγλυστρίσετε! Νομίζετε ότι η γάτα σας, αυτό το πλάσμα με την υπερβιονική αίσθηση όσφρησης δεν θα καταλάβει την μυρωδιά της ξένης γάτας πάνω σας; 

Στις παρακάτω γραμμές θα απαντήσω σε όλες σας τις σχετικές ερωτήσεις, αν και κανονικά θα έπρεπε να σας άφηνα στην άγνοια σας, ώστε να πάψετε επιτέλους να ξενοκοιτάτε έτσι ανερυθρίαστα!

γάτα θυμός

Γιατί σας μυρίζει η γάτα σας;

Ας δούμε όμως πρώτα από όλα γιατί η γάτα σας μυρίζει ανά τακτά διαστήματα! Να πούμε σε αυτό το σημέιο ότι η γάτα έχει 45 με 80 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης στη μύτη της, ενώ αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι τα 200 εκατομμύρια!  Για να καταλάβετε την διαφορά στα μεγέθη.. σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος έχει.. 400 υποδοχείς όσφρησης στη μύτη.

Και σαν να μην έφταναν αυτά η γάτα έχει ενεργό όργανο Jacobson, την περίφημη .. δεύτερη μύτη της γάτας, για την οποία σας έχω γράψει ολόκληρο άρθρο που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ. Το όργανο αυτό ανιχνευει διάφορες χημικές ουσίες που δεν έχουν.. μυρωδιά και βρίσκεται μέσα στην στοματική κοιλότητα πίσω από τους πάνω κοπτήρες και παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του κόσμου.

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γάτα έχει τελείως άλλες οσφρητικές ικανότητες και μπορεί να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει μυρωδιές που εσείς οι καημένοι οι χουμανίσκοι δεν παίρνετε καν είδηση.

Ποια μέρη του σώματος σας είναι κομβικής σημασίας για τη γάτα σας, δηλαδή ποια είναι τα σημεία του σώματός σας που εκείνη δεν θα παραλείψει να μυρίσει καθώς εξετάζει/ελέγχει το οσφρητικό προφίλ σας; Τα χέρια, τα πόδια το στόμα τη μύτη το πρόσωπό σας και τα αυτιά σας. Γιατί όμως σας μυρίζει τελοσπάντον; Είναι.. ζηλιάρα και απλώς ελέγχει ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η γάτα σας μυρίζει όπως ότι:
  • Είναι ευτυχισμένη που σας βλέπει – και το πρώτο που κάνει όταν σας βλέπει αυτό που θέλει να κάνει είναι να σας μυρίσει – είναι μια εκδήλωση τρυφερότητας (όπως και οι πιθανές κεφαλιές που μπορεί να κάνει με εσάς – μάθετε γι’ αυτές ΕΔΩ).
  • Ανακτά την αίσθηση οικειότητας μαζί σας – Η γάτα σας αναγνωρίζει περισσότερο με τις μυρωδιές παρά από την εμφάνιση. Για να βεβαιωθεί ότι είστε εσείς σας μυρίζει, αναγνωρίζει την χαρακτηριστική δική σας μυρωδιά και βεβαιώνεται ότι είστε εσείς.
  • Ψάχνει ανταμοιβή – μπορεί να ψάχνει με τη μυτη της την παρουσία κάποιων λιχουδιών στο σώμα σας

Μπορεί να μυρίσει και να ξεχωρίσει μια γάτα μια άλλη;

Όπως σας είπα η υπανάπτυκτη αίσθηση όσφρησης που έχετε εσείς, δεν συγκρίνεται με της γάτας. Έτσι εσείς δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τη μυρωδιά μιας γάτας (ή ενός άλλου ανθρώπου) αλλά η γάτα σας ξεκάθαρα μπορεί. 

Για να αναγνωρίσει μια άλλη γάτα πρώτα από όλα θα μυρίσει τον πωπο της γιατί εκεί βρίσκονται κάποιοι αδένες με μυρωδιές που δίνουν πληροφορίες για την ηλικία την υγεία και την σεξουαλική κατάσταση της άλλης γάτας. Η μυρωδιά των αδένων αυτών είναι ξεχωριστή σε κάααθε γάτα και με ένα γρήγορο σνιφάρισμα στην περιοχή η γάτα αναγνωρίζει και καταλαβαίνει πως πρέπει να φερθεί στην γάτα που μόλις μύρισε. 

Ένα άλλο σημείο που βοηθάει στην αναγνώριση είναι το σνιφάρισμα στη μύτη της άλλης γάτας. Για την επικοινωνία της γάτας μύτη με μύτη διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο

Πόσο κρατάει η μυρωδιάς μιας ξένης γάτας πάνω σας;

Η γάτα μπορεί να αντιληφθεί τη μυρωδιά μιας άλλης γάτας για περίπου.. 18 μήνες! Βέβαια επειδή πλένετε τα ρούχα σας και το σώμα σας η μυρωδιά θα φύγει πολύ πιο γρήγορα από πάνω σας.

Πολλοί νομίζετε ότι μπορείτε εύκολα να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά της ξένης γάτας αλλά πλανάσθε πλάνην οικτρά. Και αν είναι γάτα χωροκτητική (όπως εγώ) θα της προκαλέσετε μπόλικο στρες! Και μια και μιλάμε για χωροκτητικότητα ας μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει το χωροκτητικό ένστικτο διαβάζοντας το αναλυτικό σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Μπορεί λοιπόν η γάτα να μυρίσει τη μυρωδιά άλλης γάτας πάνω σας;

Αν χαϊδέψετε λοιπόν μια ξένη γάτα να ξέρετε ότι η γάτα σας θα το ξέρει. Οι φερομόνες της ξένης γάτας θα απλωθούν πάνω σας και ακόμη και αν εσείς δεν παίρνετε χαμπάρι η γάτα σας θα αναγνωρίσει την ξένη μυρωδιά. Και κάπου εκεί η γάτα μπερδεύεται γιατί αναρωτιέται αν είστε εσείς ή κάποιο άλλο πλάσμα (λόγω των ξένων μυρωδιών). Και έτσι μπορεί να νιώσει απειλή, αγχος και να κρυφτεί ή να επιτεθεί. Να πω εδω οτι δεν αντιδρουν όλες οι γάτες με τον ίδιο τρόπο! Άλλες γάτες δεν θα θορυβηθούν και τόσο.

Ζηλεύει η γάτα σας αν χαϊδεύετε μια άλλη γάτα;

Οι γάτες είναι χωροκτητικά πλάσματα και μερικές φορές γίνονται επιθετικές όταν μυρίζουν άλλες γάτες πάνω σας και γίνονται επιθετικές όταν μυρίζουν μια άλλη γάτα.. βέβαια αυτό δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται από την σχέση που έχει μαζί σας καθώς και την γενικότερη προσωπικότητα σας.

Οι ειδικοί στις γάτες λενε ότι αυτό που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ως “ζήλια” για τις γάτες είναι μια μορφή “επιθετικότητας” – το κόνσεπτ της ζήλιας είναι αρκετά πολύπλοκο για τη γάτα (δεν το λέω για κακό αυτό – κάθε άλλο, η γάτα είναι αρκετά έξυπνη να μην μπλέκει τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι με τα διανοητικά κόνσεπτ που κατασκευάζουν). Επίσης η οπτική επαφή με το θέαμα του χούμαν μιας γάτας να χαϊδεύει μια άλλη γάτα μπορεί να εντείνει την επιθετικότητα της γάτας σας που εκδηλώνεται με γρατζούνισμα, δάγκωμα, έντονες φωνές και ψέκασμα.

Πως να περιορίσετε την επιθετικότητα/ζήλια της γάτας σας; Παίξτε μαζί της με διαδραστικά παιχνίδια, κάντε της αγκαλιές (την ώρα που δεν είναι επιθετική), δώστε τις λαχταριστές λιχουδιές ή βάλτε της μια έξτρα μερίδα από την σούπερ αγαπημένη της υγρή τροφη κλπ.. διαβάσετε και περισσότερα για τη ζήλια της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ και δείτε και σχετικό βίδεο αμέσως παρακάτω:

Πως να ξεφορτωθείτε τις μυρωδιές άλλων γατών από πάνω σας;

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν χαϊδεύετε μια άλλη γάτα είναι να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας ώστε να μην εμποτιστείτε με τη μυρωδιά της! Ωστόσο μπορείτε να κάνετε και άλλα για να εξαφανίσετε τη μυρωδιά της από πάνω σας!

Καντε με ατμο τα χαλιά στα οποία βρέθηκε η ξένη γάτα και χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστά μυρωδιών.

Πλύντε τα ρούχα που ήρθαν σε επαφή με την άλλη γάτα σε πρόγραμμα με υψηλή θερμοκρασία
Αδρανοποιήστε τις μυρωδιές με μαγειρική σόδα (αφήστε την να κάτσει πανω στις επιφάνειες όλο το βράδυ!

πως να μην μυρίζει η άμμος της γάτας

Μην χρησιμοποιήστε προϊόντα που κρύβουν τις μυρωδιές αντί να τις αφαιρούν – αυτά είναι  συχνά ανθυγιεινά γιατί περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Χρησιμοποιήστε ενζυμικά καθαριστικά που καταστρέφουν τα μόρια που προκαλούν μυρωδιές.

Κλείνοντας να πούμε ότι δεν είναι δυνατό να προβλέψετε πως θα αντιδράσει η γάτα σας σε ξένες μυρωδιές, αν θα ενοχληθεί ή αν θα στρεσαριστεί.. μια δοκιμή θα σας πείσει… Ή ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ! ΟΡΙΙΙΣΤΕ ΜΑΣ!

Ουφ συγχύστηκα πάλι! ΗΡΕΜΗΣΕ ΤΣΙΤΣΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ! Οοοοομ! Ουφ, ωραία.. εντάξει, νιώθω καλύτερα! Γιαααα πείτε μου εσείς.. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ και εσείς να χαϊδευετε ξένες γάτες και μετά να γυρνάτε στη δική σας γάτα!; Περιμένω τα σχετικά σχόλιά σας! Και για να κλείσω, μιας και αναφερθήκαμε στην επιθετικότητα της γάτας, ορίστε και ο αναλυτικός μου οδηγός για το πως να ηρεμήσετε μια επιθετική γάτα

.. για το τέλος διαβάστε και τούτο:

Η ποιότητα μιας ξηράς τροφής μπορεί να ποικίλλει δραματικά. Ο Τσίτσος σας προτείνει την Wellness Core γιατί έχει:

Θέλετε να αποκτήσετε την Wellness Core & ταυτόχρονα να βοηθήσετε τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε);

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *