7 σημάδια όταν η γάτα ζηλεύει

Χτες το απόγευμα ο πατέρας βγήκε να ρεμβάσει στην πίσω αυλή και αμέσως ο Κινέζος έσπευσε να χωθεί στην αγκαλιά του και να κάνουν χάδια. Μετά από λίγο εμφανίστηκε στο χώρο ο Σκλαβενίτης ο οποίος δεν έχει καλύτερο από την αγκαλιά του πατέρα και πήγε περιχαρής να χωθεί και αυτός. Ακολούθησε ένας καταιγισμός δεξιών και αριστερών κροσέ από τον Κινέζο στον εμβρόντητο Σκλαβενίτη που το έβαλε στα πόδια με συνοπτικές διαδικασίες (μωρέ καλά κάνω εγώ και δεν μπορώ τα πολλά πολλά). 

Ζηλεύει όντως η γάτα;

Και προκύπτει αυτό το εναγώνιο ερώτημα! Ζηλεύουν όντως οι γάτες ή απλώς εκδηλώνουν μια συμπεριφορά που στα μάτια των ανθρώπων φαίνεται ως ζήλια; Υπάρχει όντως στον κόσμο της γάτας αυτό οι άνθρωποι ονομάζουν ζήλια; 

Μια θεωρία λέει τα εξής: Όπως γνωρίζουμε οι γάτες είναι πλάσματα που αρέσκονται στη συνήθεια και στην προβλεψιμότητα. Προτιμούν σταθερά περιβάλλοντα χωρίς πολλές αλλαγές (και αυτό είναι μια στρατηγική που βοηθάει την επιβίωσή τους, σε αρκετές περιπτώσεις). Έτσι μάλιστα θέλουν συγκεκριμένη θέση για το φαγητό τους, την τουαλέτα τους, αγαπάνε συγκεκριμένα παιχνίδια, θέλουν συγκεκριμένα χάδια, θέλουν συγκεκριμένα σημεία για κρεβατάκι. 

Ανάμεσα σε αυτά που διεκδικούν ως σταθερά δικά τους είναι και η προσοχή σας. Και συνήθως αυτό που οι άνθρωποι εκλαμβάνουν ως ζήλια είναι απλώς η ο ανταγωνισμος των γατών για το ίδιο πράγμα (ακόμη και αν αυτό το πράγμα είστε εσείς).  

όταν η γάτα ζηλεύει

Στη φύση αυτό που ωθεί τις γάτες στον ανταγωνισμό με άλλες γάτες είναι η σπανιότητα κάποιου πόρου. Οι αρσενικές γάτες διεκδικούν το καθαρό νερό, το φαγητό, μια ζεστή φωλιά και όταν είναι σε οίστρο τότε και μια θηλυκή γάτα μπορεί να  είναι ένα αντικείμενο για το οποίο αξίζει να ανταγωνιστούν. Για τα θηλυκά, ιδίως για τις γατομαμάδες,  η περιοχή τους, η φωλιά τους, όπου μεγαλώνουν τα μικρά τους είναι ένα άλλο αντικείμενο που δεν θα ήθελαν να μοιραστούν με άλλες γάτες. Όπως καταλαβαίνετε δεν πρόκειται ακριβώς για ζήλια με την ψυχολογική έννοια του όρου αλλά για έναν ανταγωνισμό για πόρους σε σπανιότητα. 

Από την άλλη οι γατούλες που ζουν μέσα στο σπίτι (συμπεριλαμβανομένου της Αυτού Εξοχότητας Τσίτσο) δεν ανταγωνίζονται για τόσο προφανείς πόρους όπως φαγητό κλπ. Ωστόσο τα ένστικτά τους συνεχίζουν να υφίστανται και τις ωθούν να διεκδικούν διάφορους πόρους όπως η τροφή, το ζεστό κρεβάτι και το νερό, ακόμη και αν αυτοί υπάρχουν σε αφθονία (πότε έμεινε τελευταία φορά νηστική μια γάτα που μένει μέσα στο σπίτι;). Πρόκειται για μια ενστικτώδη αντίδραση. Και όπως προανέφερα οι γάτες βλέπουν και εσάς σαν ένα… πόρο για τον οποίον αξίζει να μάχονται!

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι αυτό που οι άνθρωποι εκλαμβάνουν ως ζήλια για τις γάτες είναι απλώς ένας ανταγωνισμός για πόρους, μια μορφή πολέμου. 

Τι κάνουμε όταν η γάτα ζηλεύει;

Εφόσον σύμφωνα με όσα προαναφέραμε η ζήλια έχει να κάνει με πόρους σε έλλειψη – εκτός από την περίπτωση των γατών του σπιτιού που ενστικτωδώς αγωνίζονται και για πόρους που δεν είναι σε έλλειψη –  η πιο εύκολη λύση του προβλήματος είναι να επιβεβαιώσεις ότι οι πόροι δεν κινδυνεύουν να λείψουν. Ίσως αυτή η στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει μάλιστα και με τις γάτες οι οποίες βρίσκονται μέσα στο σπίτι αν τους δείξεις ότι ανά πάσα στιγμή αυτοί οι πόροι είναι διαθέσιμοι. 

Έτσι η παρουσία άφθονης ποσότητας τροφής, καθαρού νερού, ζεστών φωλιών, περισσότερων της μιας καθαρών αμμοδόχων  (αν πρόκειται για γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι) κλπ τείνει να επιδράει χαλαρώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ γατών, είτε αυτές βρίσκονται μέσα στο σπίτι. 

όταν η γάτα ζηλεύει

Με αυτή την στρατηγική μπορείτε να κινηθείτε είτε αν προσπαθείτε να φροντίσετε μια αποικία γατών έξω από το σπίτι σας είτε αν φέρετε μια καινούρια γάτα μέσα στο σπίτι και ίσως τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα θετικά. 

Βέβαια στην περίπτωση των γατών μέσα στο σπίτι ίσως η πιο μεγάλη πρόκληση να είναι η αφθονία του πόρου “η προσοχή του ανθρώπου“, γιατί πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε σε περισσότερες από μια γάτες;

Σε ετούτο το σημείο ας κάνουμε μια παρένθεση και ας διαβάσουμε (όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη) τον πολύ χρήσιμο οδηγό για το πως μπορείτε να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι που υπάρχει ήδη μια γάτα:

Όταν η γάτα ζηλεύει - 7 χαρακτηριστικές αντιδράσεις

Πως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι μια γάτα ζηλεύει; Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις που δείχνουν ότι η γάτα εκφράζει αυτό που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ως ζήλια και που όπως είπαμε στην πραγματικότητα είναι ένας ανταγωνισμός για πόρους σε έλλειψη: 

  • Επιθετικότητα: Οι γάτες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επιθετικές όταν ζηλεύουν και η επιθετικότητά τους εκδηλώνεται με δαγκώματα, μπουνιές προς όποιον ανταγωνίζεται τον πόρο που διεκδικούν
  • Μαρκάρουν περιοχές που δεν θα έπρεπε: Το στρες που κυριεύει τη γάτα όταν ανταγωνίζεται για πόρους μπορει να την ωθήσει να μαρκάρει διάφορες περιοχές που δεν θα έπρεπε (όπως πχ το κρεβάτι σας) με ούρα ή σκατουλάκια για να δηλώσει “αυτό είναι δικό μου”
  • Σας δίνουν περισσότερη σημασία: Όταν οι γάτες ζηλεύουν άλλες γάτες επειδή τους δείχνετε σημασία τότε διεκδικούν την προσοχή σας εκδηλώνοντας στοργικές συμπεριφορές απέναντί σας, γλείφοντας πχ ξαφνιά το χέρι σας ή το πρόσωπό σας
  • Ηχητικές αντιδράσεις: Οι γάτες μπορεί να ξεσηκώσουν όλο το φωνητικό τους ρεπερτόριο προκειμένου να εκδηλώσουν την “ζήλια” που νιώθουν. Σφυρίγματα, συριγμοί, μουγγρητά, στριγγλίσματα, είναι μόνο μερικές από τις ηχητικές αντιδράσεις τους που δηλώνουν τη ζήλια τους
  • Τρομοκρατούν τους επισκέπτες: Στα πλαίσια του ανταγωνισμού για τα μάτια σας (για την προσοχή σας) μια γάτα επίσης μπορεί να επιχειρήσει να τρομοκρατήσει ξένους, επισκέπτες κάνοντας επιθέσεις, δαγκώνοντας, ή βγάζοντας απειλητικούς ήχους.
  • Κρύβονται: Αυτή είναι Η ΚΑ ΛΥ ΤΕ ΡΗ τακτική, την ακολουθώ εγώ και την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δεν είμαστε τίποτα βάρβαροι, λύνουμε το πρόβλημα με λεπτούς, διακριτικούς ψυχολογικούς εκβιασμούς. Όταν ένας πόρος τίθεται υπό αμφισβήτηση, αποχωρούμε, κρυβόμαστε κάπου και δεν εμφανιζόμαστε παρά μόνο όταν παύει να τίθεται σε αμφισβήτηση ο συγκεκριμένος πόρος. 
  • Εμποδίζουν την εκάστοτε δραστηριότητά σας: Όταν το μήλο της έριδος είστε εσείς, η γάτα σας μπορεί πολύ εύκολα να θεωρήσει ότι ο αντίπαλός της είναι το κινητό σας ή το λάπτοπ σας και θα κάνει τα πάντα για να μπει μεταξύ εσάς και αυτού!

Και κάπου εδώ σας έχω ενα απολαυστικό βίδεο με φοβερές ζηλιάρες γάτες! Απολαύστε το:

Για το τέλος άφησα ένα σχετικό διάλογο με μένα και τον Πατέρα, που δείχνει οτι εμείς οι γάτες.. μπορούμε να ζηλέψουμε τα πάαααντα:

– Εγώ τώρα φεύγωωω 
– Ορίστε;
– Φεύγω ΛΕΩ, παω να κρυφτώ στα ενδότερα
– Γιατί παιδί μου Τσίτσο;
– Ασε με μη μου μιλας 
– Καλά με συγχωρεις
– Τι δηλαδή, δεν θα με ρωτήσεις γιατί αποχωρώ;
– ΤΣΙΤΣΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
– Θέλω παρόλο που εγώ θα σου λεω να μη μου μιλας εσύ να συνεχισεις να με ρωτάς τι έχω!
– Είσαι ψυχοπαθής το δίχως άλλο ! Γιαα πες μου Τσιτσάκο μου, τι έχεις;
– Αν και δεν θέλω ΚΑΘΟΛΟΥ να σου απαντήσω, τι να κάνω, αφου με πιέζεις φριχτά, θα αναγκαστώ να σου πω
– Ωραιιιιία Τσιτσάκο μου! Για πες
– Ζηλεύω ΦΡΙΧΤΑ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ! Όλο με αυτό ασχολείσαι και με μένα τίποτα!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα λάπτοπ;

ΥΓ: Περισσότερα για τη ζήλια της γάτας εδώ.

2 Απαντήσεις

  1. H Φρουφρού ζηλεύει το λάπτοπ μου. Κάποιες φορές με βολεύει να το βάζω στα πόδια μου και να κάθομαι στο κρεββάτι εκεί δηλ που ξαπλώνει {ωχ} έρχεται δίπλα μου με μαλλώνει και πατάει με τα πόδια της τα πλήκτρα. Λυπάμαι Τσίτσο αλλά δεν ενδίδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *