10+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τις αρσενικές γάτες

Αρσενική γάτα! Ένα εμβληματικό αιλουροειδές, που μοιάζει συνήθως αρκετά εξωστρεφές ωστόσο κρύβει πολύ μυστήριο μέσα του. Αυτό το πλάσμα με το τεράστιο κεφάλι και τη λεπτή φωνούλα και τις συχνά άγαρμπες κινήσεις που όμως κρύβουν μέσα τους τόση χάρη. 

Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές και μάθετε 10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για την αρσενική γάτα:

1. Προσδόκιμο ζωής

Κατά μέσο όρο οι αρσενικές γάτες ζουν 1 με 2 χρόνια λιγότερο από τις θυληκές γάτες! Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στον άνθρωπο!

Για τον γενικότερο προσδόκιμο ζωής της γάτας διαβάστε το κατατοπιστικό μου άρθρο ακριβως ΕΔΩ!

2.Βάρος σώματος

Τα αστείρωτα αρσενικά συνήθως γίνονται πιο μεγάλα και πιο βαριά από τα θηλυκά και χρειάζονται 3 και όχι 2 χρόνια για να αναπτυχθούν πλήρως. Το μεγάλο τους μέγεθος τους είναι χρήσιμο καθώς συνέχεια αγωνιζονται για την περιοχή τους και για το ζευγάρωμα με τα θηλυκά.

Γι’ αυτό βρίσκω ότι είναι πολύ σημαντικό να τρέφονται με μπόλικη ποιοτικη υγρή πλούσια σε ζωική πρωτεϊνη που είναι απαραίτητη για να χτίσουν το μυικό τους σύστημα και να ανθίσουν! Μια εξαιρετική τέτοια τροφή είναι αυτή!

3. Εμφάνιση

Οι  στειρωμένες αρσενικές γάτες έχουν διαφορετική εμφάνιση από τις αρσενικές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί. Οι αστείρωτοι γάτοι είναι πιο βαριοί, πιο μυώδεις έχουν παχύτερους λαιμούς και μεγαλύτερα κεφάλια από τους στειρωμένους

Ωστόσο, εάν ένας γάτος στειρωθεί πριν φτάσει στην ηλικία του ενός έτους, αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν θα αναπτυχθούν. Η εμφάνιση είναι και ένας τρόπος για να διακρίνετε μια αρσενική από μια θηλυκή γάτα! Για περισσότερους τρόπους κάντε κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

4. Αριστεροπόδαροι ή δεξιοπόδαροι;

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτοι έχουν “καλό” πόδι. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν προτίμηση στο αριστερό πόδι, σε αντίθεση με τις θηλυκές γάτες που είναι συνήθως δεξιοπόδαρες.

5. Είναι όλες οι τζίντζερ γάτες αρσενικές;

Η απάντηση είναι όχι και ο λόγος κρύβεται στη γενετική. Οι αρσενικές γάτες χρειάζονται μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου  που προκαλεί το τζίντζερ χρώμα, ενώ οι θηλυκές χρειάζονται δύο αντίγραφα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τρεις αρσενικές γάτες τζίντζερ θα υπάρχει και μια θηλυκιά!

Έτσι ενίοτε συναντούμε και θηλυκές τζίντζερ γάτες (περίπου το 25% των περιπτώσεων)! Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στην περίπτωση των κάλικο και των ταρταρούγων! Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο μια στις 3000 γάτες είναι αρσενική και αυτή είναι συνήθως στείρα! Στον σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το φαινόμενο ‘αρσενική κάλικο’:

6. Πως επηρεάζουν οι γάτοι το ταμπεραμέντο των παιδιών τους

Γνωρίζατε ότι η ιδιοσυγκρασία μιας αρσενικής γάτας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ταμπεραμέντο των παιδιών της, ακόμη και αν δεν τον γνωρίσουν ποτέ; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τολμηροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση γάτοι δίνουν απογόνους τολμηρούς και σίγουρους για τον εαυτό τους, που πιο εύκολα κοινωνικοποιούνται με άλλες γάτες και τους ανθρώπους! Στον αντίποδα οι συνεσταλμένοι αρσενικοί γάτοι μπορούν να δώσουν δειλούς απογόνους που δεν κοινωνικοποιούνται εύκολα!

7. Το σεξουαλικό κάλεσμα του γάτου

Όλοι ξέρουμε ότι όταν οι θηλυκές γάτες έρχονται σε οίστρο καλούν τα αρσενικά με ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο. 

Ξέρατε όμως ότι και οι γάτοι διαφημίζουν την παρουσία τους στα θηλυκά (και προειδοποιούν τα άλλα αρσενικά) με έναν έντονο ήχο που βγαίνει από το στόμα όσο αυτό είναι ανοιχτό; Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:

Εδώ να πούμε ότι τεχνικά οι αρσενικοί γάτοι δεν έχουν οίστρο, αλλά αν μυρίσουν θηλυκιά γάτα σε οίστρο εξεγείρονται και κάνουν χαμούς! Δείτε πως μπορείτε να τους ηρεμήσετε στο αναλυτικό μου άρθρο!

8. Φροντίδα των γάτων στα παιδιά τους

Όπως και σε πολλά άλλα είδη τα αρσενικά δεν ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου για τα παιδιά τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Όμως υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση: Οι Γάτοι Σιάμ φαίνεται να παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά τους (από τους υπόλοιπους γάτους) και μπορεί ακόμη και να φροντίσουν για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό τους!

9. Οι γάτοι σκοτώνουν τα νεογέννητα

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες φορες οι γάτοι συνηθίζουν να σκοτώνουν απροστάτευτα νεογέννητα (όταν η μάνα για κάποιο λόγο δεν είναι παρά τω πλευρώ τους) – είτε δικά τους είτε ξένα. 

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες γιατί συμβαίνει αυτό με επικρατέστερες ότι είτε είναι στο μέγεθος σαν τα φυσικά θηράματά τους, οπότε έχουν μια τάση να τους ορμήξουν και να τα σκοτώσουν, είτε ότι μια και η μητέρα γάτα είναι ανενεργή σεξουαλικά όσο φροντίζει τα γατάκια της, προσπαθούν εκείνοι να τα σκοτώσουν ώστε να ξαναείναι διαθέσιμη για ζευγάρωμα.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερες πληροφορίες γιατί οι γάτοι σκοτώνουν τα γατάκια κάντε κλικ ΕΔΩ, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να εντρυφήσετε στη συμπεριφορά αρσενικής γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου ποστ.

10. Γιατί οι γάτοι δαγκώνουν τις θηλυκές γάτες από τον αυχένα κατά τη σεξουαλική πράξη;

Αυτό μπορεί να μοιάζει με μια επιθετική πράξη, αλλά οι αρσενικές γάτες το κάνουν για να εμποδίσουν την κίνηση των θηλυκών γατών και να τις τοποθετήσουν στη σωστή θέση για να προχωρήσει η σεξουαλική πράξη!

Το δάγκωμα σπάνια τρυπάει το δέρμα της και μοιάζει με τον τρόπο που μια μαμά γάτα μεταφέρει τα γατάκια της. Περισσότερα για το δάγκωμα της αρσενικής γάτας στη θηλυκή θα βρείτε στο αναλυτικό μου αρθρο!

10+1. Οι γάτοι συνηθίζουν να επιδιώκουν σεξουαλική πράξη με άλλα αρσενικά;

Όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν ο Σκλαβενίτης και ο Μπίλης (που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση) αν και οι γάτοι προτιμούν ξεκάθαρα ένα θηλυκό για τη σεξουαλική πράξη δεν είναι σπάνιο να τους βρείτε καβάλα σε ένα άλλο αρσενικό.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ένα αστείρωτος νεαρός γάτος εισέλθει στην περιοχή ενός πιο μεγάλου γάτου.

Εσείς έχετε κάποια προτίμηση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών γατών; Ή τις λατρεύετε όλες άνευ όρων; Τα σχόλιά σας

11 Απαντήσεις

 1. Τι συμβαίνει όταν ένας στειρωμένος, ορμάει σε μια στειρωμένη και υπέργηρη γάτα σαν να κάνει σεξ.πραξη; και επίσης τι φταίει όταν ο στειρωμένος φωνάζει διαρκώς σαν να είναι αστειρωτος και χειροτερα και τρώει ασταμάτητα;

  1. σε πολλους γατους μετα τη στειρωση παραμενουν καποιες μηχανικες συμπεριφορες που ειχαν ως γονιμοι γάτοι! Τρωει ασταματητα πιθανως επειδη ειναι λαιμαργος!

 2. Καλησπέρα σας έχει ένα γατο σιαμι είναι 1 χρονών και 4 μηνών δεν έχει έρθει σε επαφή με αλλες γατες. Τον έχω στο σπίτι μου μέσα και έχει κάποιους μήνες που του έρχονται ορεξης. Η αλήθεια είναι δεν θέλω να τν Στιροσω θα παθει κάτι αν δεν το κάνω?

  1. Δεν μπορω να γνωριζω λεμονια μου. Το σεξουαλικο ενστικτο ειναι πολυ ισχυρο (αλλα οχι το ιδιο εντονο σε ολες τις γατες – ο τσιτσος για παραδειγμα ηταν πολυυυ χαλαρος). Νομιζω οι αναγκες της στιγμης θα σε οδηγησουν, αν τον δεις να βασανιζεται θα κανεις κατι γι’ αυτο.

 3. Ο πεντε μηνων γατος μου ξαπλωνει τελευταια φαρδια πλατια στο πατωμα και τελευταια ειναι πολυ ομιλητικος .Να ανησυχώ για κάτι? Πολυ ωραια τα αραθρα σου παντως,τα διαβαζω με ζηλο!!!

  1. λια, αλλαγες εντονες στη συμπεριφορα εχει ενα νοημα να μας προβληματιζουν λιγακι.. τουαλετα, ορεξη, κεφι ολα καλα??

 4. Καλησπέρα!!! Όλα όσα γράφετε είναι πολύ ωραία και χρήσιμα! Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω αρσενικό γάτο στειρωμενο, σε μαλακές κουβέρτες όπως πολλές γάτες κάνει πατουσακια και την δαγκώνει (συνήθως είναι το χέρι μου από κάτω) αλλά μετά από λίγο αρχίζει και κάνει κινήσεις σα να ζευγαρώνει και μετά είναι λιγο υγρό το σημείο και άοσμο..πάλι καλά. Όλα αυτά ξεκίνησαν από τότε που έφυγε το αφεντικό του για στρατό και προφανώς του λείπει. Αν γνωρίζετε κάτι θα χαρώ να μου απαντήσετε.
  Ευχαριστώ πολύ!

  1. Καλως την και ευχαριστω για τα ομορφα σου λογια. Ειναι πολυ συνηθισμενη συμπεριφορα, και την κανουν και οι θηλυκες (δαγκωμα και πατουσακια) μεχρι το κομματι πριν τις σεξουαλικες κινησεις. Μηπως ειναι υγρο το σημειο που δαγκωνει με το στομα???

 5. Εχω δύο γάτους μεσα στο σπιτι.Ολα καλα μεχρι που στείρωσα τον εναν,κ από τότε ο αλλος δεν τον θέλει κ του αγριεύει.Μπορειτε να μου πείτε γιατί?

  1. ειναι πολλες μερες που συμβαινει αυτο? γιατι παιζει απλως να εχει τις μυρωδιες του κτηνιατρειου και ο αλλος να τρομαζει

 6. Απαντηση στο οτι ξαπλωνει φαρδυα πλατια στο πατωμα τελευταια ο γατος της Λιας, δεν την καταλαβα τι σημαινει? Το κανει κι ο δικος μου γατουλης 8 μηνων τελευταια. Κι επισης γραντζουναει πορτα σαν να θελει να φυγει, ειναι ανησυχος το βλεπω. Θελω να τον στειρωσω αλλα παλι δεν μ αρεσει να τον ευνουχισω. Θα ηρεμησει αν τον στειρωσω?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *