Αν και δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου από κοντά λεοπάρδαλη του χιονιού, την παρακολούθησα σε ένα ντοκιμαντέρ και με μαγνήτισε κυριολεκτικά. Και μου φάνηκε αρκετά αστείο που αυτή η μεγάλη μας ξαδέρφη λειτουργεί με παρόμοιους τρόπους με εμάς, όταν σε μια συμπλοκή με μια άλλη λεοπάρδαλη εκεί που πήγε να ανάψει ο καβγάς έπεσε κάτω και άρχισε με μανία να τρίβει το κεφάλι της στο έδαφος σε μια εκδήλωση χωροκτητικών ενστίκτων που τόσο κοινά είναι και σε εμάς (στο κεφάλι καταλήγουν αδένες που αφήνουν τη μυρωδιά του ζώου).
Ας δούμε λοιπόν μερικά θαυμαστά πράγματα γι’ αυτή την όχι και τόσο μακρινή (τελικά) θηριώδη ξαδέρφη μας που ζει στα υψίπεδα της Ασίας (συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαϊων):
1. Είναι τα μόνο αιλουροειδές που επιβιώνει στις παγωμένες ερήμους της Ασίας
Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιβιώνουν σε αυτά τα αφιλόξενα κομμάτια γης που θεωρούνται ο “τρίτος πόλος” διότι περιέχουν παγωμένα τμήματα που συγκρατούν τα μεγαλύτερα αποθέματα φρέσκο νερού έξω από τον βόρειο και νότιο πόλο!
2. Ονομάζεται "Το φάντασμα του βουνού"

Η λεοπάρδαλη του χιονιού ονομάζεται συχνά “Το φάντασμα του Βουνού” επειδή γίνεται ορατή από το ανθρώπινο μάτι πολύ σπάνια, μιας και προτιμάει να ζει όλη της την ζωή στην μοναχικότητα!
3. Έχει παχιά γούνα στο στομάχι
Η γούνα στην περιοχή του στομαχιού και της κοιλιάς της φτάνει σχεδόν τα 13 εκατοστά (!) για να βοηθήσει την λεοπάρδαλη του χιονιού να αντέχει στο κρύο, όταν κάθεται στο έδαφος! Αυτό μου θυμίζει τις περίφημες Μέιν Κουν που έχουν πολύ πλούσια γούνα και αυτές στην περιοχή της κοιλιάς προκειμένου για τον ίδιο λόγο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για την Μέιν Κουν
4. Η λεοπάρδαλη του χιονιού δεν βρυχείται
Όσο και αν αυτό φαίνεταί ιδιαίτερα περίεργο να πούμε ότι η λεοπάρδαλη του χιονιού δεν βρυχείται ωστόσο παράγει άλλους ήχους, όπως νιαούρισμα, γρύλισμα, ουρλιαχτό και έναν χαμηλότονο ήχο φυσώντας αέρα από τη μύτη της (chuffling)
5. Κανένα άλλο αιλουροειδές δεν ζει σε μεγαλύτερο ύψος
Έρευνα του WWF έδειξε ότι οι λεοπαρδάλεις του χιονιού ζουν στο μεγαλύτερο ύψος που έχει βρεθεί ποτέ οποιοδήποτε από τα μεγάλα αιλουροειδή, της τάξεως των 5800 μέτρων!
6. Η ουρά της λεοπάρδαλης είναι σε μήκος όση και το σώμα της

Η παχιά εμβληματική ουρά της λεοπάρδαλης που την χρησιμοποιεί ως ασπίδα και ως όργανο ισορροπίας είναι τεράστια, όσο και το μήκος του υπόλοιπου σώματος!
7. Η λεοπάρδαλη του χιονιού κυνηγάει θηράματα μεγάλα όσο και 3 φορές το σωματικό της βάρος!
8. Ένα από τα βασικά θηράματά της είναι το μπλε πρόβατο
Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού που ζουν στο Νεπάλ τρέφονται κατά μεγάλο ποσοστό με ένα ασυνήθιστο θήραμα, το μπλε πρόβατο, ένα πρόβατο που είναι όντως μπλε!!
9. Μπορούν να διανύσουν την απόσταση ενός μαραθώνιου σε ένα βράδυ
10. Τα μάτια της την βοηθούν να μένει απαρατήρητη στο ιδιαίτερο περιβάλλον

Το χρώμα των ματιών της είναι συνήθως απαλό πράσινο ως γκρι κάτι που συνεισφέρει στο καμουφλάζ της, ώστε να μπορεί να παραμονέψει τα θηράματά της χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Τα νεογέννητα έχουν μάτια μπλε χρώματος, όπως και οι γάτες και αυτά στη συνέχεια είτε παραμένουν μπλε είτε αλλάζουν χρώμα.
11. Είναι πιο κοντά στις τίγρεις παρά στις λεοπαρδάλεις
12. Η γούνα τους τους προσφέρει τέλεια παραλλαγή
Η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στο βραχώδες παγωμένο περιβάλλον εξαιτίας της χαρακτηριστικής εμφάνισης της γούνας της (λευκή με μαύρες ροζέτες) κάτι που της επιτρέπει να παραμονεύει τη λεία της χωρίς αυτή να την αντιλαμβάνεται εύκολα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως προκύπτει το χρώμα της γούνας της γάτας
13. Είναι εξαιρετικά γρήγορη
Αν η αγαπημένη μας γατούλα τρέχει με 48 χιλιόμετρα ανά ώρα, η μεγάλη συγγενής της, η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι ακόμη πιο γρήγορη αγγίζοντας τα 64 χιλιόμετρα ανά ώρα!
14. Έχουν τεράστιες πατούσες
Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού έχουν τεράστιες πατούσες που τους επιτρέπουν να περπατούν στο βαθύ χιόνι, κάποιες φορές χωρίς καν να σπάνε την επιφάνειά του!
Και πάλι μου φέρνουν στο μυαλο τις Μέιν Κουν με τις συχνά εξαδάχτυλες πατούσες τους που τους επιτρέπουν εκτός των άλλων να περπατούν σε χιονισμένες επιφάνειες
Το Άλμπουμ της Λεοπάρδαλης του Χιονιού
Marcel Langthim/Pixabay
Marcel Langthim / Pixabay
© National Geographic Stock / Steve Winter / WWF
Abesolom Zerit/Getty
Ben Cranke Nature Picture Library/ Getty
Tambako/ Getty
Juan Carlos Munoz/Getty
Carol Gray/Getty
Tahir Abbas/ Getty
Don Johnston/Getty
Shutterstock
2 Απαντήσεις
Ναι, είναι ένα καλό άρθρο. Δεν κουράζει, ενημερώνει!
Ίσως υα είχε ενδιαφέρον η γάτα της ερήμου, ο λύγκας, το πούμα, το κούγκαρ, η ελληνική αγριόγατα….
Όλο και θα σκεφτεί κάτι η Τσίτςω!
Αλκηστη μου αν θελησεις να γραψεις για καποιο απο αυτα, δεν εχει προτεινει καποιος αλλος να γραψει! Αλλιως σιγα σιγα θα τα ψαχουλεψω εγω