UPDATED: 6+1 χαρακτηριστικές συμπεριφορές της αρσενικής γάτας

Αρσενική γάτα! Ένα πλάσμα μυθικό. Με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως ακριβώς και η υπέροχη θηλυκή γάτα! Αλήθεια, μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια προτιμάτε πιο πολύ; Την αρσενική γάτα ή την θηλυκή; Η συμπεριφορά της αρσενικής γάτας σε σχέση με την θηλυκή διαφέρει πολύ όταν πρόκειται για αστείρωτες γάτες! H ατσουμπαλότητα του περπατήματός της πρώτης (λες και καβαλάει άλογο)  σε  αντιδιαστολή με την υπέροχη λεπτοτητα των κινήσεων της θηλυκής γάτας, το αγαθό βλέμμα του γάτου σε σχέση με την λαμπερη ματιά της θηλυκής γάτας… αδύνατο να ξεχωρίσεις τι απολαμβάνεις περισσότερο! 

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε κάνοντας κλικ ακριβώς ΕΔΩ το αναλυτικό μου άρθρο που μπορει να σας βοηθήσει να διακρίνετε αν μια γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή

Ας δούμε όμως έξι χαρακτηριστικές συμπεριφορές της αρσενικής γάτας:

5+1 Τυπικές συμπεριφορες αρσενικής γάτας (αστείρωτης)

1. Η αρσενική γάτα ουρεί & μαρκάρει

Ίσως η πιο “δύσκολη” συμπεριφορά της αρσενικής γάτας είναι ότι ουρεί μαρκάροντας παντού. Οι αρσενικές γάτες έχουν αυτή την ανάγκη για να μαρκάρουν την πειροχή τους σαν προειδοποίηση για τις άλλες γάτες, ώστε να μην παραβιάζουν την περιοχή της. Επίσης συχνά ουρούν σαν .. διαφήμιση της σεξουαλική τους ικανότητας, οταν αναζητούν εναγωνίως θηλυκά για να ζευγαρώσουν – καμια αξιοπρέπεια που να πάρει το καλό! Τέλος ένας γάτος στρεσαρισμένος μπορεί να ουρεί προκειμένο να ανακουφίσει την αγωνία του, απλώνοντας τις μυρωδιές του!

Όμως δεν είναι πάντα μια φυσική συμπεριφορά η ούρηση… συχνά μια γάτα με προβλήματα στα νεφρά μπορεί να ουρεί σε μια προσπάθεια να διαπεράσει τα εμπόδια στην ουροδόχο κύστη (πχ ουρόλιθοι στρουβίτη) και να ανακουφιστεί. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια επιστημονική μελέτη που σχετίζει την δημιουργία ουρόλιθων στρουβίτη με τον τρόπο διατροφής της γάτας! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε το πολύ σημαντικό άρθρο. 

Επανέρχομαι όμως άμεσα στο θέμα του άρθρου μας. Αν η γάτα σας ουρεί ασύστολα για να μαρκάρει θα μπορούσατε να κάνετε ένα προληπτικό έλεγχο στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα υγιής και ίσως τελικά επιλέξετε και την λύση της στείρωσης. Επίσης η χρησιμοποίηση του Feliway, του περίφημου σκευάσματος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία τεχνητών φερομονών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ψεκασμού. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Feliway; Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο  στον παρακάτω σύνδεσμο και αν θελετε να το αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Μάθετε τα πάντα για το Feliway

2. Η αρσενική γάτα έχει τάση να περιπλανιέται

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της συμπεριφοράς των αστείρωτων γάτων είναι η παρόρμησή τους να περιπλανιούνται. Αυτή η περιπλάνηση μπορει να τους οδηγήσει ενίοτε μακριά από το σπίτι (ολόκληρα χιλιόμετρα) και υπάρχει περίπτωση να κάνετε καιρό να τους ξαναδείτε. Πολύ συχνά θα επιστρέψουν για το βραδινό τους, αλλά βέβαια αυτό δεν σας καθησυχάζει εν μέσω της απουσίας τους!

Οι λόγοι που κάνουν έναν γάτο να περιπλανιέται είναι οι ακόλουθοι:

  • Μια επιθυμία να αυξήσουν την επικράτειά τους
  • Η αναζήτηση θηλυκής γάτας σε οίστρο. Μπορεί να “πιάσουν” την μυρωδιά της από μίλια μακριά
  • Το ένστικτο του θηρευτή ειδικά αν ζει σε μέρος με πολλά θηράματα
  • Η περιεργειά τους τους ωθεί να περιπλανιούνται για να ανακαλύψουν, αν έχουν την ευκαιρία

Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή η συμπεριφορά; Οι απόψεις διείστανται! Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι γάτες θα πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι γιατί κατά την περιπλάνησή τους μπορούν να μπλέξουν σε καβγάδες που μπορεί να τους στοιχίσουν πολύ ακριβά, ακόμη και τη ζωή τους (βλέπε παρακάτω). Επίσης μπορεί να ενισχύσουν τον υπερπληθυσμό γατών μιας περιοχής ζευγαρώνοντας με αστείρωτες θηλυκές!

Αν θέλετε να δείτε πως καταγράφηκαν οι περιπλανήσεις γατών μέσα από ένα σύστημα gps tracking κάντε κλικ ΕΔΩ.

3. Η αρσενική γάτα μπλέκει σε καβγάδες

Οι καβγάδες είναι ως επι των πλείστων ανδρική υπόθεση στις γάτες. Και αυτό γιατί οι γάτοι είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για να κρατήσουν ανέπαφη την περιοχή τους  ή για να κερδίσουν νέα εδάφη. Ενίοτε οι καβγάδες είναι αρκετά θεατρικοί, με μπόλικο βερμπαλισμό και έντονη επίδειξη της γλώσσας του σώματος όμως δεν είναι και λίγες οι φορές που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στους εμπλεκόμενους γάτους

4. Η αρσενική γάτα εκδηλώνει μια τελείως άκομψη συμπεριφορά ζευγαρώματος

Εντάξει βρε παιδιά, άνδρες, τι να λέμε.. αυτά τα παιδιά δεν έχουν τακτ, δεν έχουν τρόπους να φλερτάρουν μια κοπέλα. Αντιθέτως η συμπεριφορά τους είναι πολύ απότομη και άμεση, σε απελπιστικό βαθμό.. όταν θα βρεθούν κοντά σε μια γάτα σε οίστρο αυτό που θα κάνουν θα είναι να την.. καβαλήσουν μέσα σε.. 13 δευτερόλεπτα.

Τα πιο άπειρα γατόνια είναι λίγο πιο προσεκτικά και διακριτικά και μπορεί να μην κλάψουν τοσο δυνατά για να κερδίσουν την προσοχή της θηλυκής γάτας, ενώ ταυτόχρονα θα μυρίσουν τα οπίσθιά της. Αν εκείνη δεχτεί (πολύ τζεντλεμεν αυτοί οι νεαροί) θα την καβαλήσουν και θα πιάσουν το σβέρο κτης με τα δόντια τους σε μια κίνηση ειρηνικών διαθέσεων παρόμοια με αυτή της μητέρας που πιάνει τα παιδιά της από το σβέρκο (περισσότερα γι’ αυτήν βρείτε ΕΔΩ). 

Το ζευγάρωμα κρατάει από 1 ως 9 λεπτά. Αφού ολοκληρωθεί το αρσενικό αποχωρεί και παεριπλανιέται και δεν έχει καμία άλλη επαφή με το θηλυκό. Ο ορισμός του ουαν νάιτ σταντ λέμε!

Στο ερώτημα αν το δαγκωμα στο σβερκο πονάει η απάντηση βρίσκεται ΕΔΩ!

5. Η αρσενική γάτα είναι πιο τρυφερή και χαδιάρα

Είχα κάνει και μια έρευνα στο ίνσταγκραμ με περισσότερες από 1000 ψήφους όπου έδειχνε ξεκάθαρα ότι η αρσενική γάτα είναι πιο τρυφερή και χαδιάρα από την θηλυκή. Αλλά δεν το λέτε μόνο εσείς. Και έρευνα που έγινε μεταξύ κτηνιάτρων που ειδικεύονται σε αιλουροειδή έδειξε ότι τα αρσενικά είναι πιο φιλικά. 

Αν και κάθε προσωπικότητα είναι μοναδική και μπορεί κάποια θηλυκά να είναι πολύ φιλικά ενώ κάποια αρσενικά πιο αποστασιοποιημένα αυτή είναι η γενικότερη εντύπωση. Ωστόσο δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη αυτού του ευρήματος. Ίσως η στείρωση των γατών που κάνει την επιθυμία τους για περιπλάνηση να ατονίσει να τους κάνει να φαίνονται πιο στοργικοί και τρυφεροί και να δίνουν περισσότεροι σημασία στους χούμαν τους!

Διαβάστε και περισσότερα για την έρευνα που έκανα εγώ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

6. Η αρσενική γάτα είναι πιθανό να σκοτώνει μικρά γατάκια

Παιδιά, τούτο εδώ αφορά κυρίως τις ανεξημέρωτες αρσενικές γάτες που κουβαλούν τα ένστικτα των άγριων προγόνων τους. Βλέπετε και στην άγρια φύση υπάρχουν αιλουροειδή που επιδίδονται σε τέτοιες απολίτιστες συμπεριφορές (βλ. λιοντάρια) και έχει να κάνει με το ένστικτο του αιλουροειδούς που θέλει να επικρατήσει γενετικά σε μια περιοχη – τουτέστιν τα γονίδιά του να είναι αυτά που θα κυριαρχησουν στην περιοχη (μέσω των απογόνων του)! Για να το πετύχει αυτό δεν θα διστάσει ακόμη και να σκοτώσει νεογέννητα άλλων αρσενικών! 

Περισσότερες πληροφορίες γιατί οι γάτοι σκοτώνουν τα γατάκια θα βρείτε ΕΔΩ!

6+1. Η αρσενική γάτα ασχολειται πολυ παραπανω με τον καλλωπισμό της

Η φροντίδα της γούνας και ο καλλωπισμός είναι σημαντικά τόσο για την αρσενική όσο και για τη θηλυκή γάτα. Κατά μέσο όρο άλλωστε ξοδεύουν 3 ώρες στον καλλωπισμό και το γλείψιμο της γούνας που βοηθάει να είναι σε καλή κατάσταση, υγιής, λαμπερή χωρίς παράσιτα και χωρίς νεκρές τρίχες. Επίσης το γλείψιμο βοηθάει να δροσίζονται οι γάτες απλώνοντας το σάλιο τους στη γούνα όταν έχει ζέστη! Μάθετε περισσότερα για τον καλλωπισμό της γάτας στο σχετικό μου άρθρο.

Ε λοιπόν παρά το γενικότερο ενδιαφέρον για τον καλλωπισμό τα αρσενικά ασχολούνται με αυτόν περισσότερο από τα θηλυκά. Επίσης τα αρσενικά συνήθως δεν γλείφουν άλλα αρσενικά και προτιμούν να γλείψουν κάποιο θηλυκό.. βέβαια στην αυλή έχω να σας πω ότι υπάρχουν μεγάλοι γλείφτες όπως ο Μικρουτσέλος και ο Σκλαβής που κατα κόρον γλείφουν άλλους γάτους! Για του λόγου το αληθές δείτε και το σχετικό βίδεο 

Για να μάθετε 10 άλλα ενδιαφέροντα φακτ-ακια για τις αρσενικές γάτες μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό και αποκαλυπτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αλήθεια, τώρα που ειπώθηκαν όλα αυτά, μήηηηπως καταλάβατε επιτέλους αν εγώ, ο Τσιτσάρας είναι αρσενικός γάτας ή θηλυκή γάτα..; Τα σχόλιά σας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *