Τα πάντα για την αυτο-καθαριότητα/περιποίηση (grooming) της γάτας

Σίγουρα όλοι σας θα έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι υγιείς γάτες επενδύουν μέχρι και 50% του χρόνου τους απασχολούμενες με την καθαριότητα και την περιποίηση της γούνας τους (grooming). Σε αυτή τη διαδικασία φυσικα νευραλγικό ρόλο έχει η γλώσσα και δευτερευόντος τα μπροστινά πόδια και τα πατουσάκια τους.

Η γάτα πιστεύεται ότι μαθαίνει τις ρουτίνες της καθαριότητας αντιγράφοντας την συμπεριφορά των ενήλικων γατιών (της μητέρας της κατά βάση) όσο είναι ακόμη μικρή και μαθαίνουν να κάνουν το μπανάκι τους μέχρι να απογαλακτιστούν. Σε αυτό το σημείο να πω βέβαια ότι όταν εμένα με βρήκαν οι γονείς δεν πρέπει να ήμουν πάνω από 15 ημερών και δεν είχα απογαλακτιστεί. Παρόλα αυτά με κάποιο τρόπο εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ξέρω τέλεια να καθαρίζω και να περιποιούμαι τη γούνα μου!

1. Πως καθαρίζονται οι γάτες

Κάθε γάτα έχει το δικό της τελετουργικό καλλωπισμού, αλλά οι περισσότερες ξεκινούν πρώτα με το γλείψιμο του στόματος, του πηγουνιού και του μουστακιού. Ακολούθως ασχολούνται με το την καθαριότητα των ώμων, στην μπροστινή μεριά. Στη συνέχεια, η γατούλα συνήθως πλένει τα πλευρά της, τα πίσω πόδια, τα γεννητικά όργανα για να καταλήξει στην ουρά την οποία καθαρίζει από άκρη σε άκρη. 

Για τα σημεία στα οποία δεν φτάνει η γλώσσα η γατούλα χρησιμοποιεί την άκρη των μπροστινών ποδιών τα οποία έχει προηγούμενως βρέξει με τη γλώσσα της. Στη συνέχει το πόδι τρίβει τα σημεία αυτά (κεφάλι, μάτια, αυτιά) και μετά από 3, 4 τριψίματα η γάτα το βρέχει εκ νέου με τη γλώσσα της για να παραμείνει υγρό και να μπορεί να καθαρίζει ικανοποιητικά.

Η γλώσσα της γάτας είναι, πιστέψτε με, ένα απίστευτο όργανο που περιέχει εξωγκωματάκια (θηλές/αγκαθάκια). Γι’ αυτό αν η γατούλα σας σάς γλύψει θα νιώσετε τη γλώσσα της τραχιά, σαν γυαλόχαρτο. Αυτά τα εξωγκωματάκια βοηθούν τη γάτα να χτενίζει τη γούνα κάτι που είναι απαραίτητο για το απόλυτο grooming. Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας πω πέντε πράματα παραπάνω για τη γλώσσα της γάτας! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Αμοιβαίο grooming

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις μια γάτα να κάνει grooming στον γατοφίλο της και ανάποδα. Αυτό είναι δείγμα φιλικής σχέσης μεταξύ των γατιών και ταυτόχρονα ένας τρόπος να καθαριστούν περιοχές που είναι δύσκολες να καθαρίσει μόνη της μια γάτα.

Αυτή η δραστηριότητα είναι περισσότερο μια “κοινωνικη δραστηριότητα” παρά μια δραστηριότητα υγιεινής. Αν η γατούλα σας γλύφει εσάς τότε εκδηλώνει και προς εσάς μια αντίστοιχη φιλική διάθεση που χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα και εμπιστοσύνη.

Στο βίδεο δείτε την ρουτίνα καθαριότητάς μου καθώς και μερικών άλλων γατιών της αυλής όπως ο Μπίλης, ο Πίπος και ο Μύκης Θα λιώσετε, σας βεβαιώ, αν δείτε πόσο τρυφερά καλλωπίζει τον Μπιλάκο ο Μύκης, γι’ αυτό μη χάσετε το βιδεάκι αυτό:

2. Γιατί οι γάτες ασχολούνται τόσο με την περιποίηση και τον καθαρισμό τους;

A. Διατήρηση της υγείας του δέρματος και προστασία της γούνας

Αυτή η θερμή προσήλωση, ο τεράστιος ζήλος για τον καλλωπισμό φυσικά δεν έχει απλώς να κάνει με το ότι η γάτα θέλει να φαίνεται όμορφη και καθαρή. Η ιεροτελεστία της καθαριότητας διατηρεί το δέρμα υγιές, επάγει την παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες που εντοπίζονται στη βάση κάθε τρίχας. 

Στη συνέχεια η γλώσσα της γάτας απλώνει το σμήγμα στο τρίχωμα και το λιπαίνει. Έτσι προστατεύει τη γούνα και την κάνει να φαίνεται λαμπερή και εκθαμβωτική! Σε ετούτο το σημείο να πω ότι μερικές φυλές γάτας όπως η Σφινξ, που ουσιαστικα δεν έχουν γούνα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα συσσώρευσης λιπαρης ουσίας στο δέρμα και γι’ αυτό χρειάζονται μπάνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα! Βρείτε περισσότερα για τη γάτα Σφινξ ΕΔΩ!

Αν τώρα είστε από αυτούς που σας ενοχλούν οι τρίχες, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε το μάδημα της γούνας της γάτας! Διαβάστε το αναλυτικό σχετικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Β. Αφαίρεση νεκρών τρίχων και ταυτόχρονη αποπαρασίτωση

Επίσης η περιποίηση της γούνας αφαιρεί τις τρίχες που είναι έτοιμες να φύγουν ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα. Ωστόσο φυσικά δεν ξεχνάμε το τακτικό πρόγραμμα για την αποπαρασίτωση γάτας. Έτσι το grooming είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευζωία της γάτας! 

Γ. Δροσίζει το σώμα

Οι γάτες δεν έχουν τη δυνατότητα της εφίδρωσης, ώστε να δροσιστούν. Ενώ οι σκύλοι αναπνέουν με ανοιχτό το στόμα για να δροσιστούν, αν δείτε γάτα να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα τότε μαλλον χρειάζεται να την δει κτηνίατρος γιατί κατά πάσα πιθανότητα παρουσιάζει υπερθερμία. Το μέσο που έχει η γάτα για να ρίχνει τη θερμοκρασία της είναι να εξατμίζει το σάλιο της αφού πρώτα το έχει απλώσει στη γούνα της μέσω της γλώσσας της – το άλλο σημείο από το οποίο γίνεται εξάτμιση είναι.. οι πατούσες τις γάτας που είναι το μόνο σημείο του σώματος που.. ιδρώνει! 

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το self grooming είναι απαραίτητο για την θερμορύθμιση της γάτας! 

Δ. Βελτίωση συναισθηματικής κατάστασης - grooming, το prozac της γάτας

Συχνά οι γάτες χρησιμοποιούν την διαδικασία της καθαριότητας για να βελτιώσουν την συναισθηματική τους κατάστασης. Αν έχετε μια φοβισμένη γάτα αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει την διαδικασία του grooming προκειμένου να νιώσει καλύτερα και να εκτονώσει την έντασή της.

Όταν η γάτα για παράδειγμα έρχεται αντιμέτωπη με κάποιο ζώο με άγριες διαθέσεις αντί να τρέξει είναι πιθανό να επιδοθεί σε ένα ανελέητο grooming. Ή αν κάνει ένα λάθος υπολογισμό σε άλμα της και πέσει μπορεί και πάλι να καταφύγει στην καθαριότητα, σαν μια αντίδραση στην “ντροπή” που νιώθει για την αποτυχία του άλματός της. Μοιάζει λοιπόν σαν η γάτα να καταφεύγει συχνά στο grooming προκειμένου να ηρεμήσει μόνη της.

Πολλοί συμπεριφοριστές ισχυρίζονται ότι το grooming ειναι το prozac των αιλουροειδών και εικάζουν ότι ίσως η αίσθηση αφής (κατά τη διάρκεια της αυτοκαθαριότητας) να έχει άμεση επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου ή να προκαλεί συγκεκριμένες νευρολογικές αποκρίσείς που κάνουν την αναστατωμένη γάτα να αισθάνεται καλύτερα. Μια άλλη θεωρία λέει ότι ο αυτο-καθαρισμός αποσπαει τη γάτα από το πρόβλημά και το άγχος που τη βασανίζει και την βοηθάει να ξεχαστεί, βελτιώνοντας έτσι την ψυχολογική της κατάσταση.

Φυσικά αν η γατούλα σας το παρακάνει με το αυτο-καθάρισμα και αρχίζει να προκαλεί ζημιά στον εαυτό της (πχ αφαιρώντας τεράστιες ποσότητες τρίχας – περισσότερο από ότι πρέπει) μάλλον χρειάζεται να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας! Π

ΤΙΠ:
Αν η γάτα σας κάνει over grooming σας προτείνω και την εξαιρετική τεχνολογία τεχνητών φερομονών FELIWAY! Με τη χρήση της συσκευής αυτής (μπαίνει στην πρίζα) αναδύονται στο χώρο ειδικά μηνύματα ‘ασφάλειας’ και ‘χαράς’ και βοηθούν πολλές γάτες να ηρεμήσουν και να μην βγάζουν το άγχος τους στη μαδημένη γούνα τους – ο Τσίτσος το δοκίμασε και θεωρώ ότι τον βοήθησε σημαντικά. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε το Feliway από ΕΔΩ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς γι’ αυτό).

Ε. Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος

Οι περίφημες θηλές της γλώσσας της γάτας καθώς περνούν πάνω από το δέρμα της γάτας κάνουν ένα διακριτικό.. μασάζ, ενισχύοντας και διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος, ένα ακόμη καλοδεχούμενο όφελος της διαδικασίας του αυτο-καθαρισμού!

3. Η ιεροτελεστία της καθαριότητας ως δείκτης υγείας της γάτας

Το πόσο καλά διατηρεί την γούνα της καθαρή, λαμπερή και στιλπνή συχνά είναι ένας δείκτης της υγείας μιας γάτας. Συχνά αν πετύχετε κάποιο ταλαιπωρημένο, όχι υγιές αδεσποτάκι θα το βρείτε ακάθαρτο, σκονισμένο. Επίσης οι μεγαλύτερες γάτες που παρουσιάζουν αρθρίτιδα παραμελούν την αυτο-καθαριότητά τους γιατί γι’ αυτές είναι αρκετά επώδυνο και δαπανηρό ενεργειακά. Επίσης αν μια γάτα γλύφει επίμονα μια περιοχή χωρίς τρίχες αυτό πάλι δηλώνει είτε ψυχολογική ενόχληση (άγχος) είτε σωματική ενόχληση (σωματικός πόνος).

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσα μπορεί να αποκαλύψει σε εσάς τους χιούμαν η όλη ιεροτελεστία της αυτο-καθαριότητας/περιποίησης του σώματός μας. Γι’ αυτό να μας παρατηρείτε προσεκτικά και αξιοποίηστε τις πληροφορίες για μια καλύτερη και πιο ζεστή σχέση μαζί μας!

Αυτάααα για σήμερα! Πείτε μου αν η δική σας γάτα φροντίζει επιμελώς την διαδικασία του αυτο-καθαρισμού ή αν είναι τίποτα τεμπέλα! Περιμένω τα σχόλιά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *