AIDS Γάτας

Γιατί οι γάτοι σκοτώνουν τα γατάκια;

Όλοι θα έχετε ακούσει αυτό τον … αστικό θρύλο (είναι όντως θρύλος;) ότι οι γάτοι μπορεί να σκοτώνουν τα νεογέννητα ή μικρά γατάκια, αν και όταν έχουν την ευκαιρία! Άραγε πρόκειται για αλήθεια ή μόνο για μια ανυπόστατη φήμη; Και αν είναι αλήθεια, γιατί οι γάτοι σκοτώνουν τα γατάκια; Ας είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς φανατισμούς και εκ των προτέρων ενοχλήσεις και ας μελετήσουμε το θέμα ετούτο, για να δούμε τελικά που περίπου κρύβεται η αλήθεια, για ένα θέμα που  είναι αρκετά.. δυσάρεστο!

Ας δούμε πρώτα τι γίνεται στην άγρια φύση:

Τα άγρια αιλουροειδή σκοτώνουν τα μικρά τους;

Πολλοί απο εσάς έχετε δει σε ντοκιμαντέρ αρσενικά λιοντάρια να σκοτώνουν, ακόμη και να τρώνε τα μικρά τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά κοινή στον κόσμο των άγριων αιλουροειδών! 

Όμως τα ένστικτα ενός άγριου ζώου είναι συχνά διαφορετικά από αυτά ενός εξημερωμένου ή ημι-εξημερωμένου γάτου! Για να δούμε τι συμβαίνει στις γάτες “της γειτονίας”, τις “αδέσποτες” και τις “οικόσιτες” γάτες!

Σκοτώνουν όντως οι ημι-άγριοι γάτοι τα γατάκια;

ΟΙ οικόσιτοι γάτοι δεν φημίζονται για τα πατρικά τους ένστικτα και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο καλοί γονείς όσο οι (Α ΠΙ ΣΤΕΥ ΤΕΣ) γατο-μαμάδες – βρείτε το άρθρο-ωδή στο ένστικτο της μαμάς γάτας ακριβώς ΕΔΩ!! 

Η βασική έγνοια των γάτων είναι να διαιωνίσουν το DNA τους και μετά αφήνουν τις διάφορες μαμάδες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα σχεδόν εξ ολοκλήρου! Αλλά σκοτώνουν τα γατάκια;

Όσο πιο άγριος (με λιγότερη επαφή με τους ανθρώπους και την πολυτέλεια της καθημερινής σίτισης δύο φορές την ημέρα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με εκλεκτές γκουρμεδιές) είναι ένας γάτος, τόσο πιο έντονα εμφανίζονται τα άγρια ένστικτα που συναντάμε και στους μεγαλόσωμους αγριους συγγενείς του (λιοντάρια και τα συναφή)! Δυστυχώς ή ευτυχώς ένας ημιάγριος γάτος δεν είναι σπάνιο να σκοτώσει ένα γατάκι. Μιλάει το άγριο ένστικτο, βλέπετε:

Γιατί σκοτώνουν οι (ημι)άγριοι γάτοι τα γατάκια;

Ποιο ειναι αυτό το ένστικτο; Στην άγρια φύση οι γάτοι θέλουν να έχουν όσο περισσότερους απόγονους είναι εφικτό. Αυτή η τάση κρύβεται στα γονίδια του γάτου ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να είναι η βασική και αν γίνεται η μόνη πηγή γονιδίων στην περιοχή. Όλα αυτά φυσικά δεν είναι προϊόν βούλησης, αλλά μόνο ακατανόητων, αυθόρμητων ενστίκτων. Και αυτή η τάση τον οδηγεί να προσπαθεί να εξαφανίσει τους απογόνους των ανταγωνιστών του (των άλλων αρσενικών γατών), ώστε να εμποδίσει να εξαπλωθεί η δεξαμενή γονιδίων του ανταγωνιστή του.

Ωστόσο, πέρα από το να σκοτώσουν τα γατάκια επιδιώκουν και να τα φάνε; Συγνώμη για το μακάβριο του πράγματος, αλλά πρέπει να το εξετάσουμε και αυτό! 

Η αλήθεια είναι (προς ανακούφισή μας) ότι οι γάτοι δεν ανακατεύονται σε περιστατικά κανιβαλισμού (πάντα ως επι των πλείστων) πόσο μάλλον όσον αφορά τα δικά τους παιδιά. Δεν έχουν ενδιαφέρον στο να τρώνε γατάκια παρά μόνο στην περίπτωση που κάθε άλλη πηγή τροφής έχει εξαλειφθεί! 

Προς εκπλήξεως πολλών οι θηλυκές γάτες πιο συχνά μπορεί να λάχει να φάνε τα μικρά τους – και υπαρχουν σοβαροι λογοι γι’ αυτο, όπως μπορείτε να βρείτε εδω!

Ωστόσο υπάρχουν και γάτοι που είναι στοργικοί γονείς και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν την θηλυκή να καθαρίσει τα μικρά τους! Ακόμη μπορεί να παίζουν με τα παιδιά τους και να είναι μια καλή και ασφαλή συντροφιά γι’ αυτά!  

Οι οικόσιτοι και εξημερωμένοι γάτοι σκοτώνουν τα μικρά τους;

Ας δούμε όμως τι γίνεται με εξημερωμένους γάτους! Άλλωστε έχουν υπάρξει και πολλές περιπτώσεις που γάτοι φέρνουν τα νεογέννητα παιδιά τους στους αγαπημένους τους χούμανς! Βέβαια στην άγρια φύση τέτοια περιστατικά είναι σχεδόν άγνωστα (μια και οι ανεξημέρωτοι γάτοι δεν έχουν “αγαπημένους χούμανς”).

Γιατί συμβαίνει αυτή η τόσο διαφορετική συμπεριφορά των εξημερωμένων αρσενικών γατών; Φαίνεται ότι αυτοί οι γάτοι έχουν απωλέσει (ή έχουν χώσει κάπου βαθιά) τα άγρια ένστικτά τους που τους έσπρωχναν σε αυτές τις – στα μάτια των χούμανς – αποτρόπαιες συμπεριφορές τους  και έτσι είναι πολύ σπάνιο για μια εξημερωμένη αρσενική γάτα, ακόμη και αν δεν έχει στειρωθεί να σκοτώσει μικρά γατάκια και ιδίως τα δικά της

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να σας μιλήσω για την ιστορία ενός νεογέννητου γατιού που σώθηκε από ένα σκύλο από τα δόντια ενός ανεξημέρωτου αρσενικού γάτου και που στη συνέχεια έγινε αχώριστη φίλη με αυτο το σκύλο! Βρείτε την απίστευτη ιστορία ακριβώς ΕΔΩ.

Συνεχίζουμε όμως ακάθεκτοι με ετούτο το .. δύσκολο, άβολο θέμα! Οι μοναδικές περιπτώσεις που εξημερωμένοι γάτοι προβαίνουν σε τέτοιες αγριότητες είναι όταν το ένστικτο του θηρευτή νικάει αυτό του πατέρα! Αυτό μπορεί να συμβεί κάποιες φορές λόγων των στριγγλιών υψηλής συχνότητας των νεογέννητων, των απότομων κινήσεων των νεογέννητων και του μικρού τους μεγέθους, κάτι που κάνει τους γάτους να τα μπερδεύουν με.. θήραμα (όπως πχ ένα λαχταριστό, ζουμερό ποντικάκι). Ωστόσο αυτό είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρσενικοί γάτοι είναι καλοί και γλυκείς με τα μικρά!

Τέλος να πούμε ότι είναι πιθανό ένας αρσενικός γάτος να κάνει ζημιά σε ένα μικρό από ατύχημα, από λάθος βρε παιδί μου! Ξέρετε ότι οι γάτες κουβαλούν τα μικρά τους από το σβέρκο – βρείτε γιατί το κάνουν αυτό ΕΔΩ! Αυτό δεν το κάνουν μόνο οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες των νεογέννητων! Σε αυτές τις μεταφορές, είναι πιθανό (αρκετά σπάνια βέβαια) να συμβούν κάποια ατυχήματα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να καταλογισθεί πρόθεση στον κατηγορούμενο! Όλα κι όλα! 

Δυστυχώς είναι κάποιες φορές που τα μικρά αντιδρούν όταν τα πιάσει ο πατέρας από το σβέρκο και οι κινήσεις τους, ατυχώς ξυπνούν το ένστικτο του θηρευτή στον πατέρα και τότε μπορεί να γίνει το απευκταίο!

Πως οι αρσενικοί γάτοι ξεχωρίζουν τα μικρά τους

Σας έχω πει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η μυρωδιά για την αναγνώριση των οικείων για τη γάτα! Με αυτό τον τρόπο και οι αρσενικοί γάτοι καταφέρνουν και αναγνωρίζουν τα μικρά τους! 

Δυστυχώς όμως συμβαίνει καμιά φορά  μια αρσενική γάτα να μαρκάρει την περιοχή που βρίσκονται τα μικρά ενός άλλου γάτου. Τότε ο πατέρας, εμφανώς μπερδεμένος από τις μυρωδιές του ξένου γάτου μπορεί να θεωρήσει τα νεογέννητα  ως ξένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες (και πάλι σπάνιες) περιπτώσεις σε φρικιαστικά αιματηρά γεγονότα.

Οι στειρωμένοι εξημερωμένοι γάτοι είναι κίνδυνος για ξένα νεογέννητα;

Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι περίπου όπως τα περιγράψαμε παραπάνω! Οι στειρωμένοι γάτοι χάνουν πολλά άγρια ένστικτα, όπως αυτό της “γονιδιακής επικράτησης” και έτσι συνήθως δεν είναι απειλή για νεογέννητα άλλου πατρός! Ειναι μαλιστα πιθανο να φροντίσουν ακόμη και ξένα νεογέννητα! 

Ειδική αναφορά να γίνει και στους Σιαμέζους γάτους που έχουν την φήμη πολύ στοργικών πατεράδων!

ΑΦΟΥ ΕΝΤΡΥΦΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ..:
.. ας μάθουμε και 10 facts για τους αρσενικούς γάτους

Πως να προστατεψετε τα νεογέννητα από τις σπάνιες περιπτώσεις που αρσενικοί γάτοι θέλουν να τους κάνουν κακό;

  • H παρουσία και μόνο της  μητέρας είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να πλησιάσει κάποιος αρσενικός γάτος με άγριες διαθέσεις! Η μαμά γάτα είναι μάλιστα διατεθειμένη να τα βάλει με αρκετά μεγαλύτερους αντιπάλους
  • Ωστόσο η μαμά γάτα κάποιες στιγμές θα απουσιάζει (για να βρει φαγητό, να κάνει την ανάγκη της κλπ). Γι’ αυτό είναι καλό να κρατάτε τη μαμά γάτα και τα μικρά της σε κάποιο χώρο όπου δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση άτιμοι ημιάγριοι αρσενικοί γάτοι
  •  Προσπαθήστε να συστήσετε στους αρσενικούς γάτους τα μικρά χρησιμοποιώντας θετικούς τρόπους – όπως να τους βάλετε να τα μυρίσουν, ελεγχόμενα, ή προσφέρετέ τους νόστιμες μπουκιές από λαχταριστό πάτε (βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ) όταν αλληλεπιδρούν με τα μικρά γατάκια ώστε να τα συνδυάσουν (τα μικρά) με κάτι ευχάριστο
  • Σκεφτείτε την πιθανότητα να στειρώσετε τα αρσενικά όταν αντιληφθείτε ότι η θηλυκή είναι εγκυος!
  • Αν ο αρσενικός γάτος και το μικρό γατάκι βρίσκονται μέσα στο σπίτι τότε μπορείτε και πάλι, σαν μια έξτρα δικλείδα ασφαλείας να καταφύγετε στη χρήση των τεχνητών φερομονών Feliway που μεταδίδουν μηνύματα αρμονίας και ασφάλειας – μάθετε γι’ αυτές εδώ και τσιμπήστε τις εδώ!

Και κάπου εδώ φτάσαμε και στο τέλος αυτού του άρθρου και αποτινάξαμε από τον εξημερωμένο αρσενικό γάτο την ρετσινιά του δολοφόνου και κανίβαλου.. εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις! 

Πείτε μου για τις δικές σας εμπειρίες σχετικά με το θέμα αυτό! Και τέλος διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο για τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές των αρσενικών γάτων ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *