Όσα δεν ξέρατε για τα νεογέννητα αδερφάκια vol.I

Αν η γάτα ειναι το πιο όμορφο πλάσμα στον πλανήτη, τότε τα νεογέννητα γατάκια είναι το πιο όμορφο πλάσμα του σύμπαντος. Όμως νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για αυτά τα μικροσκοπικά, εύθραυστα, αστεία πλασματάκια που κουντρουβαλούν δίπλα στη μαμά τους και κλαψουρίζουν συνέχεια για λίγο γαλατάκι; 

Στις παρακάτω γραμμές ίσως ανακαλύψετε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζατε γι’ αυτά

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νεογέννητα γατάκια

1. Η μεγαλύτερη γέννα που έχει γίνει ποτέ ειναι 19 γατάκια

Ή για να είμαστε ακριβείς, η  μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γέννα που έχει σημειωθεί ποτέ είναι 19 γάτες! Αυτό έγινε στο Οξφορντσάιρ, το 1970, όταν και μια (άτυχη;) γάτα γέννησε 19 παιδιά εκ των οποιών τα 4 γεννήθηκαν νεκρά. Βέβαια η καημένη η γατουλα είχε άλλα 15 στόματα να θρέψει.

Ας ελπίσουμε στη συνέχεια να στειρώθηκε αυτό το καρπερό κορίτσι! Ε και μια και πήγε η κουβέντα εδώ διαβάστε το αναλυτικό μου αφιέρωμα στην Μαμά Γάτα και τα Παιδιά της στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Ο μέσος όρος των νεογέννητων ανά γέννα ειναι ~5

Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μπορεί να ποικίλλει δραματικά, από 1 ως .. 19 ο μέσος όρος είναι κοντά στα 5 γατάκια. Περισσότερα εδώ.

3. Η μαμά γάτα δεν σκοτώνει τα υγιή νεογέννητα

Αντιθέτως με κάποιες ανυπόστατες φήμες, η μαμά γάτα εν γένει δεν σκοτώνει και δεν τρώει ποτέ ένα υγιές νεογέννητο γατάκι. Βεβαίως τρώει τον πλακούντα, μια συμπεριφορά που είναι απολύτα φυσική. Μπορεί όμως να σκοτώσει ένα νεογέννητο που δεν ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα 

4. Οι γάτες γονείς ζευγαρώνουν με τα παιδιά τους

Στον κόσμο της γάτας δεν υπάρχουν τέτοια ταμπού! Είναι απόλυτα φυσικό οι γονείς να ζευγαρώσουν με τα παιδιά τους και μάλιστα αυτό είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται σε εκτροφεία γατών. 

5. Τα νεογέννητα έχουν συχνά διαφορετικούς πατέρες

Μερικές γέννες έχουν νεογέννητα που έχουν διαφορετικό πατέρα. Αυτό συμβαίνει όταν η μαμά γάτα ζευγαρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα διαδοχικά με περισσότερες από μια γάτες!

6. Τα νεογέννητα μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα γούνας

Τα αρσενικά νεογέννητα πάντα κληρονομούν το χρώμα της γούνας από τη μαμά τους, έτσι οι αδερφοί συχνά έχουν όμοια χρώματα. Όμως τα θηλυκά θα κληρονομήσουν ένα συνδυασμό του χρώματος του πατέρα και της μητέρας και έτσι οι αδερφές θα έχουν γούν που θα διαφέρουν, ιδίως αν έχουν διαφορετικούς μπαμπάδες!

Ακολουθήστε το παρακάτω link για να μάθετε περισσότερα για το πως προκύπτει το χρώμα της γούνας

7. Τα νεογέννητα μαθαίνουν το ένα από το άλλο

Στους πρώτους μήνες της ζωής τους τα νεογέννητα θα μάθουν πολλά από τα αδερφάκια τους. Ένα από αυτά που εξασκούν, όσο είναι μικρά είναι η ικανότητα στο κυνήγι και στο παιχνίδι, γι’ αυτό το θέαμα στο οποίο διάφορα νεογέννητα παλεύουν μεταξύ τους και δαγκώνουν το ένα το άλλο είναι αρκετά συχνό. Αν και φαίνεται λίγο άγριο, εφόσον οι ρόλοι αντιστρέφονται συνέχεια είναι απλώς ένας ασφαλής και καλός τρόπος να αποκτήσουν νέες δεξιότητες!

8. Τα νεογέννητα δεν συμβιώνουν αρμονικά για πάντα

Αν η γάτα σας έχει γεννήσει κάποια γατάκια δεν πρέπει να περιμένετε ότι αυτά θα ζουν αρμονικά μαζί για όλη τους την ζωή. Οι γάτες ωριμάζουν κοινωνικά μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών και σε αυτό το διάστημα οι πορείες της ζωής τους μπορεί να χωρίσουν τελείως! 

9. Οι ενήλικες αρσενικές γάτες σκοτώνουν τα νεογέννητα

Χωρίς αυτό να συμβαίνει πάντα, είναι πιθανό να συμβεί και λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα αρσενικά θέλουν η μαμά γάτα να είναι ξανά σεξουαλικά ενεργή για νέο κύκλο ζευγαρώματος. Η μαμά γάτα αδιαφορεί για το ζευγάρωμα όσο αναθρέφει και θηλάζει τα γατάκια της. 

Άλλοι λόγοι γιατί οι γάτοι σκοτώνουν τα γατάκια στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ! Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την συμπεριφορά αρσενικής γάτας διαβάστε ετούτο.

10. Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους

Η βασική ένδειξη οικειότητας μεταξύ των γατών είναι η γνώριμη μυρωδιά. Τα νεογέννητα που μεγαλώνουν μαζί σε μια φωλιά φτιάχνουν οσφρητικό σημείο αναφοράς και κάπως έτσι μπορούν και αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους. Αν τα αδέρφια δεν χωριστούν ποτέ στη ζωή τους  τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους για μια ζωή, με τη βοήθεια αυτής της κοινής μυρωδιάς.

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι όσα σας έγραψα για τα νεογέννητα αδερφάκια δεν κάλυπταν ούτε το μισό αυτών που ήθελα.. γι’ αυτό προχώρησα και σε vol.II! Βρείτε το στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο και ενδιαφέρον μη διστάσετε να το μοιραστείτε με άλλους εραστές της γάτας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στο εκάστοτε εικονίδιο:

6 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *