ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πάντα για το ονυχοδρόμιο

Το δίχως άλλο ένα από τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ μιας γάτας είναι το ονυχοδρόμιο. Σε αυτό το σημείο να πω ότι με τη λέξη ονυχοδρόμιο εννοώ τα απλά scratching post (στύλους) και τα πολύπλοκα “γατόδενδρα”. Η ποικιλία των ονυχοδρόμιων είναι τεράστια και για την επιλογή του σωστού ονυχοδρόμιου πρέπει να λάβετε υπόψιν τόσο τα χαρακτηριστικά του ονυχοδρόμιου, όσο και αυτά της γάτας και του περιβάλλοντος χώρου.

Παρακάτω θα δούμε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χρήση του ονυχοδρόμιου!

Τα οφέλη του ονυχοδρόμιου

Το ονυχοδρόμιο είναι χρήσιμο για διάφορους λόγους:

 • Προστατεύει τα έπιπλα του σπιτιού  από το ξύσιμο των νυχιών μια και η γάτα αντί να ξύνει τα έπιπλα βρίσκει πιο ελκυστική την επιφάνεια του ονυχοδρομίου!
 • Διασφαλίζει την υγεία των νυχιών, την αποβολή διάφορων βρομιών από τα νύχια αλλά και την αποβολή των νεκρών στρωμάτων του νυχιού
 • Βοηθάει τη γάτα να αποβάλει το στρες καθώς ξύνει τα νύχια της πάνω του
 • Η γάτα οριοθετεί πάνω του μια δική της περιοχή καθώς ενώ ξύνει τα νύχια της  αφήνει τις μυρωδιές της σε αυτό (από αδένες που υπάρχουν στις πατούσες της γάτας). Η οριοθέτηση της περιοχής της στη συνέχεια κάνει τη γάτα να νιώθει πιο άνετη και ασφαλής.
 • Η χρησιμότητά του στην αποβολή του στρες είναι ακόμη μεγαλύτερη αν το ονυχοδρόμιο είναι ψηλό, με φωλιές σε διάφορα επίπεδα, γιατί ως γνωστό όταν η γάτα κάθεται κάπου ψηλά ανεβάζει την αυτοπεποίθησή της και αποβάλει την ανασφάλειά και το άγχος της!
 • Ένα στιβαρό και ανθεκτικό ονυχοδρόμιο με επαρκές ύψος προσφέρει στη γάτα δυνατότητες για διάταση του σώματος
 • Ένα στιβαρό και ανθεκτικό ονυχοδρόμιο με επαρκές ύψος προσφέρει στη γάτα δυνατότητες για άσκηση όλων των μυών της
 • Ένα ονυχοδρόμιο βοηθάει τη γάτα να αποφύγει τραυματισμούς από την διαδικασία του ξυσίματος νυχιών, όπως θα μπορούσε να συμβεί σε μια επιφάνεια όπου θα ήταν πιο δύσκολο να ξεμπλεχτούν τα νύχια από αυτήν με αποτέλεσμα η γάτα καμιά φορά να μένει σε θέση έντονης διάτασης για ώρα αν ο άνθρωπός της δεν είναι κοντά να την βοηθήσει (τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν συχνά σε διάτρητες επιφάνειες που υπάρχουν στους πύργους των υπολογιστών)

Πως να δείξω στη γάτα μου πως να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο

 • Αν η γάτα σας δεν ξέρει να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο, τραβήξτε την προσοχή της προς αυτό χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι, όπως ένα σκοινάκι με ένα μπαλάκι από αλουμινόχαρτο στην άκρη, στην περιοχή του ονυχοδρόμιου. Η γάτα σας θα πλησιάσει και μοιραία θα ακουμπήσει τα ποδαράκια της στο ονυχοδρόμιο και είναι πολύ πιθανο τα νυχάκια της να μπλεχτούν στις υφές του και να λάβει το μήνυμα.
 • Αν η γάτα σας παραμένει αμήχανη και δεν καταλαβαίνει πως να το χρησιμοποιησεί πάρτε τα μπροστινά της ποδαράκια και ακουμπήστε τα πάνω στην επιφάνεια ξυσίματος και σύρτε τα ελαφρά. Ίσως αυτή η κίνηση της δώσει το μήνυμα
 • Αν η γάτα σας αρχίσει να περιεργάζεται το ονυχοδρόμιο δώστε της για επιβράβευση μια λιχουδια. Αν αρχίσει να το χρησιμοποιεί δώστε της και δεύτερη.
 • Μερικές φορές είναι χρήσιμο να γείρετε το ονυχοδρόμιο στο πλάι γιατί έτσι είναι κάπως πιο εύκολο για τη γάτα να το περιεργαστεί.
 • Αν παρόλα αυτά η γάτα σας δείχνει να αδιαφορεί για το ονυχοδρόμιο, δοκιμάστε να το ραντίσετε με σπρέι κάτνιπ αν της αρέσει το κάτνιπ, ή με κάποιο άλλο σπρέι όπως βαλεριάνα (αν αδιαφορεί για το κάτνιπ).

Αν θέλετε να μάθετε τις προτάσεις του Τσίτσου για τα καλύτερα ονυχοδρόμια κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *