Τα 15+1 καλύτερα απωθητικά για γάτες που μου έσωσαν τη ζωή (και της γάτας μου)

Συνέχεια λαμβάνω από εσάς ερωτήσεις για το ποιο είναι το καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου αλλά και για γάτες εσωτερικού χώρου. Οι ερωτήσεις γίνονται από απελπισμένους χούμανς που ενδιαφέρονται να περιορίσουν κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές των γατών τους. Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να βρούμε τι απωθεί τις γάτες, τι ενοχλεί τις γάτες, χωρίς φυσικά να τις βάζει σε κίνδυνο

Στη πρώτη περίπτωση (γάτες εξωτερικού χώρου) μας αφορούν οι γάτες που σουλατσάρουν ανενόχλητες στους κήπους κλπ και θέλουμε με κάθε τρόπο να εμποδίσουμε μερικές δυσάρεστες συμπεριφορές όπως το να κάνουν τα θκατουλάκια τους δίπλα στην ορχιδέα μας ή να ουρούν σε κάποια σημεία που επίσης δεν θέλουμε.. ή να γδέρνουν τον κορμό διαφόρων θάμνων και δέντρων μας! Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλά τεχνητα και φυσικά απωθητικά γατών που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, όπως θα δούμε παρακάτω!

Στην δεύτερη περίπτωση μας αφορούν οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και οι οποίες μπορούν να νυχώνουν ανελέητα τα έπιπλά μας, τα χαλιά μας, τις κουρτίνες μας ή να ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι κλπ ή να ουρούν εκτός τουαλέτας! Και εδώ υπάρχουν λύσεις τις οποιες θα παραθέσω αμέσως παρακάτω!

Ποιο ειναι το καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου;

Στη συνέχεια θα σας προτείνω το καλύτερο απωθητικό για κάθε μια από τις “ενοχλητικές” συμπεριφορές των γατών της αυλής που θέλετε να αντιμετωπίσετε: 

1. Tο καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου για αποφυγή αφόδευσης σε γλάστρες ή κήπους

Παιδιά, εδώ οι επιλογές είναι πολλές τόσο στην κατηγορία “φυσικό απωθητικό γατών” όσο και σε έτοιμα σκευάσματα! Θα σας τα περιγράψω συνοπτικά:

 1.  Αραιωμένη μουστάρδα σε νερό, διώχνει τις γάτες πολύ αποτελεσματικά
 2. Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι (σκόνη) που απλώνεται στα φυτά που θέλετε να προστατέψετε
 3. Ξύσμα λεμονιού που έχει βράσει σε νερό και έχει μείνει εκεί για 10 λεπτά
 4. Αιθέρια έλαια (5 σταγόνες) σε βαμβάκι κοντά στο φυτό που θέλετε να προστατεύσετε – απωθεί τις γάτες εξαιρετικά. Αποφύγετε όμως τα αιθέρια έλαια λεβάντας και ευκαλύπτου
 5. Ορίστε το πιο πιο φυσικό απωθητικών γατών: μεγάλα βότσαλα από την παραλία τοποθετημένα στο χώμα της γλώστρας που την εμποδίζουν να σκάψει.. ε είναι δυνατόν να μην την απωθήσει;
 6. Έτοιμα απωθητικά για γάτες βασισμένα στο λευκό ξίδι – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ.
 7. Κατακάθι του καφέ, ίσως το καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου – αρκει να ανανεωνεται συχνά
 8. Απωθητικό πλέγμα για γάτες, δηλαδή ένα προϊόν που μοιάζει με δίχτυ και εμποδίζει τις γάτες να σκάψουν στην επιφάνεια που έχει εφαρμοστεί το πλέγμα
Περισσότερες πληροφορίες για το πως να μην χέζουν οι γάτες στον κήπο και στις γλάστρες σας (συγχωρήστε μου τη λέξη, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑ) βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ!
το καλύτερο απωθητικό για γάτες

2. Tο πιο ισχυρό απωθητικό γατών εξωτερικού χώρου για αποφυγή ούρησης σε σημεία που δεν επιθυμείτε

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι χρειάζεται ο συνδυασμός δύο προϊόντων. Ένα για το καθάρισμα και την εξαφάνιση των οσμών που προκάλεσε η ανεπιθύμητη ούρηση και ένα που στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σημείο που θέλουμε να μην ουρεί η γάτα για να την απωθεί. 

 1. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να πετύχετε εξαιρετικό και βαθύ καθάρισμα με πλήρη εξουδετέρωση οσμών! Ενα εξαιρετικό προϊόν για να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή είναι τούτο – σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις χρειάζεται να ψεκάσετε απευθείας στο σημείο ενώ στις υπόλοιπες μπορείτε να αραιώσετε το προϊόν με νερό -!
 2. Το δεύτερο βήμα είναι να εφαρμόσετε ένα απωθητικό ούρησης σαν αυτό για να αποθαρρυνθεί η γατούλα να ξαναουρήσει στο συγκεκριμένο σημείο! Εναλλακτικά μπορείτε να εφαρμόστε το spray Feliway Classic (βασίζεται στην τεχνολογια τεχνητών φερομονών για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ) στο συγκεκριμένο σημείο! Αν θέλετε να αποκτήσετε το Feliway Classic Spray κάντε κλικ εδω! Και γιατί ψεκάζοντας με το Feliway spray η γάτα δεν θα ουρήσει στο συγκεκριμένο σημείο; Διότι το ψέκασμα με τη φερομόνη δίνει στη γάτα το μήνυμα ότι αυτό το σημείο είναι ασφαλές και δεν χρειάζεται να το μαρκάρει με τα ούρα της.

   

Να πω εδώ ότι με αντίστοιχο τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την ανεπιθύμητη ούρηση εκτός τουαλέτας και μέσα στο σπίτι.

3. Tο καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου για αποφυγή γρατζουνίσματος των φυτών και των θάμνων

΄Όπως και οι γάτες μέσα στο σπίτι  έτσι και αυτές του εξωτερικού χώρου φυσικά έχουν την ανάγκη να κάνουν τα νύχια τους για πολλούς λόγους που σας έχω αναφέρει εδώ. Ε λοιπόν πρέπει να σας πω ότι από την άλλη ο κορμός ενός θάμνου μοιάζει δελεαστικός για να κάνει τα νύχια της πάνω του η γάτα σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Να χρησιμοποιήσετε..

 1. Ενα αρκετα χοντρό κλαδί ελιάς, το οποίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τη γάτα σας να κάνει τα νύχια της πάνω του! Στο ξύλο της ελιάς συναντάμε την ουσία νεπεταλακτόνη, η οποία βρίσκεται και στο περίφημο catnip και διεγείρει τη γάτα, οποτε είναι πολύ πιθανό να τραβήξει την προσοχή. Έτσι ένα απλό κλαδί ελιάς είναι ουσιαστικα το απωθητικό της γάτας για να μην πλησιάζουν τους αγαπημένους σας θάμνους
 2. Εναλλακτικά βάλτε ένα οποιοδήποτε κομμάτι ξύλου και ψεκάστε το με σπρέι catnip όπως αυτό που θα προσελκύσει πολλές από τις γάτες να κάνουν τα νύχια τους εκέι
 3. Ενα απωθητικό spray όπως αυτό, που απωθεί τις γάτες από τις επιφάνειες που επιθυμείτε – εφαρμόστε το στους κορμούς που επιθυμείτε και πείτε αντίο στο γρατζουνισμα! 
 4. To Feliway Classic Spray (περισσότερες πληροφορίες στην προηγούμενη παράγραφο) ψεκάζοντας στους κορμούς που δεν θέλετε να γρατζουνούν οι γάτες σας. Πως εξηγείται αυτό; Παρόμοια με ό,τι αναφέραμε προηγουμένως, όπου ψεκάζουμε με Feliway δίνουμε στη γάτα το σήμα ότι αυτό το σημείο είναι ασφαλές και δεν υπαρχει λογος να αφήσει τις φερομόνες της εκεί – φερομόνες που εκλύονται από αδένες στα πατουσάκια της.

4. Το καλύτερο απωθητικό για γάτες εξωτερικού χώρου για αποφυγή κατάποσης τοξικών φυτών

Εδώ εξαιρετική δουλειά κάνει το απωθητικό σπρέι όπως αυτό που αναφέραμε αμέσως παραπάνω, που θα εφαρμοστεί επιλεκτικά στα φυτά που ειναι τοξικά για τη γάτα σας – βρείτε την αναλυτική μου λίστα εδώ – θα λύσει το πρόβλημα και θα διώξει τη γάτα σας από τα τοξικά φυτά σας! Βεβαια μεγαλύτερη ασφάλεια από το να μην έχετε τοξικά φυτά, δεν υπάρχει!

Ποιο ειναι το καλύτερο απωθητικό για γάτες εσωτερικού χώρου;

Όπως και να το κάνουμε και οι οικόσιτες γάτες έχουν κάποιες συμπεριφορές που αρκετούς από εσάς, σας ενοχλούν και ποιος είμαι εγώ που θα σας κρίνω γι’ αυτό – ε καλά, όχι και “ποιος ειμαι”, κοτζάμ Τσίτσος είμαι, να τα λέμε αυτά, αλλά τέλοσπάντων. Στη συνέχεια θα σας προτείνως τα καλύτερα απωθητικά γατών για κάθεμια από αυτές τις περιπτώσεις 

1. Τα καλύτερα απωθητικά γατών για να μην ανεβαίνουν οι γάτες στα έπιπλα (πάγκος κουζίνας, κρεβάτι, τραπέζι, κουρτίνες)

Αναμφίβολα ένα σοβαρό πρόβλημα για αρκετούς από εσάς, που θα επιχειρήσω να λύσω προτείνοντας κάποια αποτελεσματικά απωθητικά: 

 1.  Κολλητικές ταινίες διπλής όψης στις επιφάνειες που δεν επιθυμείτε να ανεβαίνει η γάτα σας
 2. Αλουμινόχαρτο στις επιφάνειες που δεν επιθυμείτε να ανεβαίνει η γάτα σας 
 3.  Σπρέι αέρα, του οποίου το φσσστ, μόλις ανέβει η γάτα στο επιμαχο σημειο, θα την κάνει να οπισθοχωρήσει ατάκτως (αυτές οι πρακτικές εμενα δεν με βρίσκουν διόλου συμφωνο)
 4. Το γνώριμο πλέον απωθητικό σπρέι που βρίσκουμε εδώ, που όπως αναφέραμε προηγουμένως  θα τις απονθαρρύνει να ανέβουν στα επίμαχα σημεία.

SOS: Σε ετούτο το σημείο να τονίσω ότι ίσως πιο σημαντικό από το να απωθήσετε τη γάτα σας από τα μέρη που επιθυμείτε, είναι να αφουγκραστείτε τις ανάγκες της που την οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές και να δείτε αν μπορείτε να ικανοποιήσετε με κάποιον τρόπο τις ανάγκες της χωρίς απλώς να την εμποδίζετε να εκδηλώνει τις συμπεριφορές που πηγάζουν από αυτές τις ανάγκες! 

Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για το πως να μην ανεβαίνει η γάτα σας στο κρεβάτι, τον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι και τις κουρτίνες κάντε κλικ αντίστοιχα εδώεδώ, εδώ και εκεί
πως να μην ανεβαίνει η γάτα στο τραπέζι

2. Τα καλύτερα απωθητικά γατών για να μην κάνουν τα νύχια τους στα έπιπλα

ΓΙα παρόμοιους λόγους με αυτούς που αναφέραμε προηγουμένως για τις γάτες εξωτερικού χώρου που κάνουν τα νύχια τους στους κορμούς θαμνων και δένδρων και οι γάτες του σπιτιού συνηθίζουν να κάνουν τα νύχια τους.. όπου βρουν! Ποια είναι τα καλύτερα απωθητικά για γάτες για αυτή την περίπτωση;

 1.  Κολλητική ταινία διπλής όψης στα έπιπλα που δεν θέλετε να πειράξουν οι γάτες σας
 2. Προστατευτικά καναπέ ή άλλων επιφανειών με τα οποία επενδύετε την επιφάνειά που θέλετε να προστατέψετε και την κρατάτε άθικτη απο το νύχωμα! Βρείτε ενα προτεινόμενο τέτοιο εδώ.
 3. Το Feliway Classic Spray που εφαρμόζετε στα επιπλα που δεν θέλετε να νυχώσουν οι γάτες σας – αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία ενός καλού ονυχοδρόμιου – βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ – θα οδηγήσει μοιραία τη γάτα στο να κάνει τα νύχια της εκεί (στο ονυχοδρόμιο)! Ο λόγος για τον οποίο το Feliway κάνει τη γάτα να μην κάνει τα νύχια της στο έπιπλο που ψεκάστηκε με το Feliway εξηγήθηκε προηγουμένως!
 4. Ψεκάστε την επιφάνεια που δεν θέλετε να νυχώνει η γάτα με το γνώριμο πλέον απωθητικό σπρέι που ανέφερα σε προηγούμενη παράγραφο – βρείτε το εδώ –  και που αποθαρρύνει τη γάτα σας να κάνει τα νύχια της! 

Υπενθύμιση Τσίτσου - Το πιο σημαντικό κομμάτι του άρθρου

Ουφ και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του μακροσκελούς θέματος που ελπίζουμε ότι η ανάγνωσή του θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές της γάτας σας! Αλλά και πάλι θέλω να τονίσω κάτι που ανέφερα και πιο πάνω επί τροχάδην:

 • Η γάτα εκδηλώνει ενστικτώδεις συμπεριφορές που δεν έχουν να κάνουν ούτε με καπρίτσια, ούτε με εκδικητικές τάσεις ούτε με τίποτα παρόμοιο. Αυτές οι συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν ενστικτώδεις ανάγκες της.
  Για παράδειγμα το γρατζούνισμα σε ένα έπιπλο γίνεται για να απλώσει εκεί τις μυρωδιές με φερομόνες που εκλύονται από αδένες στα πατουσάκια της, ώστε να νιώσει ασφαλής και ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον. Το ανέβασμα στον πάγκο της κουζίνας γίνεται επειδή η γάτα θέλει να βρίσκεται σε ψηλά σημεία για να εποπτεύει το χώρο για πιθανούς θηρευτές και θηράματα. Αντι να αποτρέπετε απλώς την πρώτη συμπεριφορά φτιάξτε ένα ασφαλές περιβάλλον, βάλτε στην πρίζα φερομόνες που της μεταδίδουν μηνύματα ασφάλειας. Αντί να αποτρέπετε απλώς τη δεύτερη συμπεριφορά, προσφέρετε στη γάτα σας άλλα ελκυστικά ψηλά σημεία όπου εκεί μπορεί επίσης να νιώσει ασφαλής και ικανή να εποπτεύσει το χώρο.
 • Μια πολύ πιο ολιστική αντιμετώπιση για αρκετές από αυτές τις συμπεριφορές της γάτας σας είναι να  πάψουν να σας απασχολούν (προφανώς όχι για όλες – πχ δεν είναι ο,τι καλύτερο να ανακαλύπτετε κουραδάκια κάτω από το μαξιλάρι σας και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά)!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 
 • Αγοράζοντας κάποια από τα παραπάνω προϊόντα μέσα από τα λινκ αυτού του άρθρου υποστηρίζετε ταυτόχρονα τις 120 Τσιτσόγατες (χωρίς να επιβαρυνθείτε φυσικά εσείς έξτρα)
 • Εγώ ο Τσίτσος, δεν φέρω καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τυχών ελάττωμα κάποιου προϊόντος, ούτε για πιθανή μη-ικανοποίηση των προσδοκιών σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *