Παιδια, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αναφορά και σε ετούτο το σημαντικό θέμα που πήρε διαστάσεις, τελευταία! Το πολυπροβεβλημένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς αν και έχει ψηφιστεί από το 2021 ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί για έναν πολύ απλό λόγο:
Ότι στα πλαίσια του νομοσχεδίου έχει δωθεί η επιλογή, για τους χούμανς των ζώων αντί να στειρώσουν τα ζώα τους, να στείλουν DNA από αυτά σε ένα Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). αλλά αυτό το Εργαστήριο δεν είναι έτοιμο καθώς επίσης δεν έχει οργανωθεί το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς!

Η αποστολή και η φύλαξη του DNA των ζώων θα βοηθούσε ώστε αν καποιο ζώο συντροφιάς γεννήσει και τα μικρά του βρεθούν κάποια στιγμή αδέσποτα, στο δρόμο, να είναι εφικτό να ταυτοποιηθούν αυτά και να αποδοθούν οι ευθύνες στους χούμανς του για την εγκατάλειψή τους!
Με αυτή την κατάσταση ουσιαστικά έχει αναιρεθεί, δεν ειναι λειτουργικό όλο το νομοσχέδιο συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντρόφων μας.
Να πούμε βέβαια ότι ο κύριος Πέτσας, υπουργος εσωτερικών πρόσφατα υπέγραψε την απόφαση που ορίζει τα διαδικαστικα για την αποστολή δειγμάτων γενετικού υλικό που είναι απαραίτητο βήμα για να ξεκινήσει αυτή η βάση DNA των ζώων. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να λειτουργήσει η βάση DNA και να είναι εφικτή η αποστολή δειγμάτων (και άρα να ενεργοποιηθεί και η υποχρεωτικότητας της στείρωσης – αν δεν σταλεί γενετικό δείγμα) υπάρχει μια κάποια απόσταση!
Κάπου εδώ να πούμε ότι το έργο του Εθνικού Μητρώου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2.48 εκατ. και καθυστερεί μια και δεν έχει ουσιαστικά παραδοθεί ούτε ένα τμήμα του. Την ίδια στιγμή έχει υπολογιστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 3 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα!
Τέλος θα ήθελα να πω ότι ακόμη και αν κάποια στιγμή μπει σε λειτουργία ολόκληρο αυτό το νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει υποχρεωτικές στειρώσεις και εξαιρεσεις μέσω της αποστολή δείγματος DNA) μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα έχουν πολλά ερωτηματικά όπως:

- Ειναι δυνατη η ταυτοποιηση των γονέων εγκαταλελειμμένων ζώων με επιστημονικό τρόπο;
- Υπάρχει καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό που θα στελεχώσει το συγκεκριμένο φορέα;
- Έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες κάποιο παρόμοιο πρωτόκολλο που να μας ενθαρρύνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση;