morva-skylou

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φοβερή Μόρβα σκύλου και πως να την αντιμετωπίσετε

Η μόρβα (ή νόσος του Carre) είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες σκύλων με τεράστιο -δυστυχώς- ποσοστό θνησιμότητας. Προσβάλλει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα όργανα του σκύλου. Βέβαια η μόρβα δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των σκύλων: νυφίτσες, κουνάβια και γενικά άγρια ζώα (αλεπούδες, λύκοι, ρακούν, καθώς και άλλα σαρκοφάγα ζώα) διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης και φυσικά ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό στα κατοικίδιά μας. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα εντελώς ανεμβολίαστα κατοικίδια και ειδικότερα τα κουτάβια. Οι ελάχιστες πιθανότητες να θεραπευτεί η μόρβα, αφού χτυπήσει το ζώο, και συνακόλουθα το υπέρμετρα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας (που προσεγγίζει το 90%) καθιστά τον εμβολιασμό του κατοικιδίου μας μονόδρομο· δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το εμβόλιο κατά της μόρβας αποτελεί μέρος του προγράμματος βασικού εμβολιασμού των σκύλων.

Συμπτώματα στη Μόρβα Σκύλου

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου σε σκυλιά και κουτάβια μοιάζουν πολύ με αυτά της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (τύφου) και συνοπτικά είναι τα εξής:

  • Ρινικό έκκριμα

  • Βήχας

  • Φτέρνισμα

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Διάρροια

  • Μειωμένη όρεξη – άρνηση τροφής

  • Εμετός και

  • Το χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο έκκριμα στα μάτια

Φυσικά, με δεδομένο ότι η νόσος προσβάλλει συχνά το κεντρικό νευρικό σύστημα, η νόσος συνοδεύεται από μια πλειάδα νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως:

  • Ακούσια σύσπαση μυών

  • Σιελόρροια

  • Σημάδια ευαισθησίας στο φως

  • Έλλειψη συντονισμού

  • Καταθλιπτική συμπεριφορά

μόρβα σκύλου

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι κάποια σκυλιά παρουσιάζουν συμπτώματα που προσομοιάζουν σε αυτά του κοινού κρυολογήματος, ενώ (ακόμα χειρότερα) η μόρβα μπορεί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να είναι εντελώς ασυμπτωματική, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την προσπάθεια διάγνωσής της.

Όπως και να ’χει, στα πιο προχωρημένα στάδιά της, τα συμπτώματα της μόρβας ενδέχεται να είναι:

  • Ρίγη

  • Η χαρακτηριστική αλεστική κίνηση του μασήματος

  • Σπασμοί και κρίσεις επιληψίας

  • Ξαφνική, μερική ή ολοκληρωτική, παράλυση

  • Πνευμονία

  • Υπερκεράτωση της μύτης και των πατουσών

  • Έντονοι εμετοί και διάρροιες

  • Θάνατος

Αιτίες και τρόποι μετάδοσης για τη μόρβα σκύλου

Ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι οι αναπνευστικές εκκρίσεις (βήχας και φτέρνισμα), ο ιός όμως μπορεί να περιέχεται και σε άλλα σωματικά υγρά όπως ούρα, εμετό και κόπρανα. Αν και συνήθως αρκεί η επαφή με μολυσμένο ζώο (ή να μυρίσει το κατοικίδιό μας τα ούρα άλλων σκυλιών κατά τη διάρκεια μίας βόλτας) για να κολλήσει το σκυλάκι μας, πηγή μόλυνσης μπορεί να αποτελέσουν μολυσμένες επιφάνειες, τροφές, νερό, μπολ που μοιράζονται περισσότερα ζώα και άλλα. Και μην ξεχνάτε: ένα σκυλί, και φυσικά οι νυφίτσες και τα άγρια ζώα γενικότερα, ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό όντας ασυμπτωματικά, ενώ η μόρβα μπορεί να επιβιώνει στον οργανισμό έως και τέσσερις μήνες ή και παραπάνω μετά τη μόλυνση. Πρώτιστης σημασίας επομένως είναι η απομόνωση του μολυσμένου σκύλου, ώστε τουλάχιστον να περιοριστεί η διάδοση του ιού και να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα τα άλλα ζώα.

Μπορεί η μόρβα σκύλου να μεταδοθεί στον άνθρωπο;

Τα δεδομένα που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικά ως προς τη μετάδοση της μόρβας στον άνθρωπο.

μόρβα σκύλου

Θεραπεύεται η μόρβα σκύλου;

Εδώ τα πράγματα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά. Αν η μόρβα διαγνωστεί έγκαιρα, είναι πιθανό η υποστηρικτική αγωγή και η χορήγηση αντιβιοτικών και ορών στις οποίες θα καταφύγει ο κτηνίατρος να έχει κάποια αποτελέσματα. Η εμφάνιση όμως των πρώτων νευρικών συμπτωμάτων συνήθως σηματοδοτεί και το τέλος των ελπίδων, καθώς οι όλες οι απόπειρες θεραπείας είναι πια καταδικασμένες. Ακόμα όμως και στη σπανιότατη περίπτωση που ο σκύλος επιζήσει (και μιλάμε πάντα για ενήλικους σκύλους, καθώς τα κουτάβια δεν έχουν πρακτικά καμία πιθανότητα επιβίωσης), το νευρικό του σύστημα εξέρχεται από την κρίση αυτά ουσιαστικά κατεστραμμένο· η μόρβα προκαλεί χρόνιες, νευρολογικές κρίσεις και μυικούς σπασμούς που θα συνοδεύουν το ζώο για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή υποστηρικτικής φροντίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να προσφέρει στον σύντροφό μας πολύτιμη ανακούφιση από τα συμπτώματα, ενώ ποικίλει ανάλογα με τη μορφή που λαμβάνουν τα τελευταία. Υπό αυτό το πρίσμα οι πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

  • Υποστηρικτική φροντίδα για τις γαστρεντερικές παθήσεις, όπως διάρροια και εμετό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πιθανότατα θα χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών (για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση) και η χορήγηση αντιεμετικών και αντιβιοτικών σκευασμάτων. Η μόρβα αποτελεί την αιτία πολλών παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, που με τη σειρά της ευνοεί την ανάπτυξη δευτερευουσών βακτηριακών λοιμώξεων, τη σηψαιμία, τη διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και, σε πιο ακραίες περιπτώσεις, τον θάνατο.

  • Αναπνευστική υποστήριξη για οξεία πνευμονία. Πολλοί σκύλοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ενώ ταλαιπωρούνται από έντονο βήχα. Ορισμένα απ’ αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για οξυγονοθεραπεία, χορήγηση αντιβιοτικών και νοσοκομειακή περίθαλψη.

  • Υποστηρικτική νευρολογική φροντίδα για τις κρίσεις επιληψίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένες κρίσεις διαρκούν αρκετά λεπτά της ώρας, γεγονός που μπορεί να προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο του σκύλου ή ακόμα και στον θάνατο. Οι κρίσεις επιληψίας που έχουν αιτία τη μόρβα απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση του κατοικιδίου, παράλληλα με τη χορήγηση αντιεπιληπτικής αγωγής.

… κάπου εδώ ας κάνουμε μια μακάβρια παρένθεση και ας δούμε .. τι κανουν τα σκυλια πριν πεθανουν

Τρόποι πρόληψης - Εμβολιασμός

Από τα παραπάνω θα πρέπει να έχει γίνει σαφές ότι λίγα μπορεί να προσφέρει η θεραπεία όταν ο τριχωτός σας φίλος κολλήσει τον ιό, οπότε καθίσταται αναγκαίο, ως κηδεμόνες του, να λάβετε όλα τα μέτρα ώστε να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και ο ιδανικότερος τρόπος πρόληψης – γρήγορος, σχετικά οικονομικός και πλήρως αποτελεσματικός – είναι ο εμβολιασμός, που θα σας κάνει να ξενοιάσετε μια για πάντα από την τρομερή προοπτική της αντιμετώπισης των συνεπειών της ασθένειας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο παρόλα αυτά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες (υψηλά στάνταρντ ποιότητας, εύθραυστη φύση, ιδιαίτερες συνθήκες μεταφοράς, διάθεσης και αποθήκευσης), οπότε, για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και σιγουριά, η διαδικασία θα πρέπει να διενεργείται μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Υπάρχουν παρενέργειες που να σχετίζονται με το εμβόλιο;

Το εμβόλιο κατά της μόρβας δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στα σκυλιά, αν και ενδέχεται το σκυλί να πονάει λίγο στο σημείο της ένεσης ή να ανεβάσει δέκατα ή πυρετό. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις (πρήξιμο στο πρόσωπο, εμετός, διάρροια, ακόμα και να σωριαστεί το ζώο κάτω αιφνιδίως). Σε κάθε περίπτωση, πλέον κατάλληλος να σας κατευθύνει και να κατευνάσει όλους τους φόβους και τις ανησυχίες σας είναι ο κτηνίατρός σας. Και να θυμάστε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί μέρος του βασικού εμβολιασμού των σκύλων, οπότε αποτελεί απερίσκεπτη ενέργεια η παραμέλησή του!

Περισσότερες λεπτομέρειες για άλλες θανατηφόρες ασθένειες σκύλων θα βρείτε ΕΔΩ.

Μία Απάντηση

  1. Μου είπε κάποια γιατρός ότι οι κουτσουλιές των πουλιών θεωρούνται επικίνδυνες για μορβα και πρέπει να προσέχουμε όταν υπάρχουν στον χώρο που βγαίνει βόλτα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *