ετοιμοθάνατος σκύλος

Ετοιμοθάνατος σκύλος – 15 σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει

Παιδιά, τούτο εδώ το άρθρο δεν ειναι ενα ευχάριστο άρθρο.. πως θα μπορούσε να είναι ευχάριστο ένα άρθρο που να μιλάει για τα σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει! Βλέπετε όμως ο θάνατος είναι κι αυτός μέρος της ζωής. Μπορεί δηλαδή όσοι έχουμε σκύλους να τρέμουμε στη σκέψη του αποχαιρετισμού, αναπόφευκτα όμως, κάποια στιγμή, θα βρεθούμε αντιμέτωποι μ’ αυτή την πραγματικότητα. Και ενώ πάμπολλα σχετικά άρθρα έχουν γραφτεί με σκοπό να βοηθήσουν τους απανταχού σκυλογονείς να κατανοήσουν τη διαδικασία του θανάτου με ευθανασία, πολύ λίγα πραγματεύονται το ζήτημα του θανάτου από φυσικά αίτια. 

Επομένως, παρόλο που προφανώς ο θάνατος δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο, θεωρούμε ότι ένας χουμανιστικός γονέας σκύλου πρέπει να είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσει τη μέρα που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Παρόλο λοιπόν που ένας θάνατος από φυσικά αίτια δεν συμβαίνει και κάθε μέρα, είναι λογικό, αν είστε χουμανιστικό γονέας ενός σκύλου, και ειδικά αν αυτό είναι κάπως προχωρημένης ηλικίας, να έχετε κάποιες απορίες σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσετε σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Καταρχάς, αν έχετε σκύλο σε κάποιο κέντρο περίθαλψης, καλό είναι να έχετε το νου σου για μερικά συμπτώματα που πιθανόν να φανερώνουν ότι το κατοικίδιό σας ίσως να είναι ετοιμοθάνατο. 

Μπορεί φυσικά σε ορισμένες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα σημάδια να υποδηλώνουν κάποια αρρώστια ή κάποιες άλλου τύπου γενικότερες μεταβολές, όταν όμως εμφανίζονται ταυτόχρονα, ή όταν συνοδεύονται από μια γενική αίσθηση «προετοιμασίας» του ζώου για τον θάνατο, δεν υπάρχει σχεδόν καμιά αμφιβολία ότι οι μέρες του σκύλου σας είναι μάλλον μετρημένες. 

Αν τέτοια συμπτώματα πέσουν στην αντίληψή σας, καλό είναι είτε να περάσετε από τον κτηνίατρό σας είτε να του ζητήσετε να έρθει απ’ το σπίτι να δει τον σκύλο σας. Είναι δεδομένο ότι η πολύχρονη εμπειρία του και η εξοικείωσή του με τον σκύλο σας θα του επιτρέψουν όχι μόνο να διατυπώσει μια ασφαλή κρίση σχετικά με το αν οι υποψίες σας έχουν βάση αλλά και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την επικείμενη απώλεια.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ: 8 σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει

15 σημάδια ότι ο σκύλος πεθάινει

Αν λοιπόν έχετε σκύλο σε προχωρημένη ηλικία ή αν έχετε εμπιστευθεί τη φροντίδα του σε κάποιο κέντρο περίθαλψης, ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα σημάδια οτι ο σκύλος πεθάινει, τα οποία κανείς συνετός χουμανιστικός σκυλογονέας δεν πρέπει να αγνοήσει αν τα δει να εμφανίζονται:

 • Απώλεια προσανατολισμού
 • Μειωμένη όρεξη
 • Μειωμένη κατανάλωση νερού
 • Νωθρότητα στις κινήσεις ή αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από δραστηριότητες που παλιότερα τον ευχαριστούσαν
 • Εμφάνιση σημαδιών υπερκόπωσης
 • Εμετοί και ακράτεια
 • Μυικοί σπασμοί
 • Σημάδια σύγχυσης
 • Επιβράδυνση της αναπνοής
 • Αδυναμία να βρει μια αναπαυτική θέση
 • Εμφάνιση τάσεων να σας πλησιάζει ή, αντίθετα, να θέλει να μείνει μόνος (αυτό βέβαια εξαρτάται από τον κάθε σκύλο – σε κάθε περίπτωση όμως, η εμφάνιση αυτής της ανάγκης ή της συγκεκριμένης συμπεριφοράς είναι ασυνήθιστη)
 • Απώλεια αισθήσεων

Κάποιες εβδομάδες πριν τον θάνατο του σκύλου σας θα παρατηρήσετε μερικά πιο έντονα προειδοποιητικά σημάδια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα σημάδια αυτά ακολουθούν ορισμένα κάπως προκαθορισμένα μοτίβα:

 • Στο διάστημα που διαρκεί από τρεις μήνες έως και τρεις εβδομάδες πριν πεθάνει, ο σκύλος σας πιθανώς θα εκδηλώσει τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια βάρους, έλλειψη επιθυμίας να περιποιηθεί τον εαυτό του, θόλωση της όρασης, αφυδάτωση και μεταβολές της γαστρεντερικής λειτουργίας.
 • Στο διάστημα που προηγείται του θανάτου και εκτείνεται έως και τρεις εβδομάδες πριν από αυτόν, ο σκύλος σας πιθανώς θα εκδηλώσει συμπτώματα όπως: αυξανόμενη απώλεια βάρους, ιδιοτροπίες στο θέμα του φαγητού, μεταβολές στον ρυθμό της αναπνοής, έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, αυξημένη τάση για απομόνωση, οφαλμικές εκκρίσεις και δερματικές διαταραχές.
 • Τέλος, μερικές μέρες πριν τον θάνατο πιθανόν να παρατηρήσετε: ακραία απώλεια βάρους, βλέμμα που δείχνει απόμακρο, παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος, νευρικότητα ή ασυνήθιστη νωθρότητα, εκπομπή οσμής διαφορετικής απ’ τη συνήθη και μια γενικότερη αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς.

Και μην ξεχνάτε: αν και όλοι μπορεί να τρέμουμε στη σκέψη ότι θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα του αποχωρισμού, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι για τα ίδια τα αγαπημένα μας κατοικίδια αυτές οι στιγμές δεν κυριαρχούνται από παρόμοια συναισθήματα. Για ένα ζώο ο θάνατος είναι εξίσου φυσικό φαινόμενο με τη ζωή, ένα απλό συμβάν, και παρόλο που είναι σε θέση να συναισθανθούν την αναστάτωσή μας καθώς τα νιώθουμε να μας εγκαταλείπουν, εκείνα δεν έχουν καμία αγωνία για τον θάνατο αυτόν καθεαυτόν. 

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, αλλά και για την ψυχική ηρεμία του ζώου μας, η δική μας υποχρέωση είναι να τους παράσχουμε όση συμπαράσταση και ενθάρρυνση περνάει απ’ το χέρι μας. Κατά συνέπεια οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο άνετο και ζεστό περιβάλλον (για παράδειγμα, καλό είναι να έχουμε φροντίσει να κάθεται το ζώο μας σε κουβέρτα, ώστε να μπορέσουμε να το μετακινήσουμε πιο εύκολα όταν επέλθει το μοιραίο), να τους κρατάμε συντροφιά (ή να τα αφήνουμε στην ησυχία τους, αν αυτό θέλουν) και να τους δώσουμε με σαφή τρόπο να αισθανθούν ότι και χωρίς αυτά η ζωή μας θα συνεχιστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *