ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Ποια σκυλιά ζουν λιγότερο;

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιδίων πολύ βασικό ζήτημα αποτελεί το προσδόκιμο ζωής των μικρών τους συντρόφων. Ειδικότερα όσον αφορά τα σκυλιά, λόγω του δεσίματος που αναπτύσσεται σχεδόν αμέσως μεταξύ αυτών και των αφεντικών τους, η στιγμή του αποχωρισμού είναι ιδιαίτερα λυπηρή. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα πάνω στο ζήτημα και συγκεκριμένα ποια σκυλιά ζουν λιγότερο.

Πριν απο όλα όμως νομιζω οτι θα ηταν χρήσιμο να δούμε με τι τρόπο μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της ηλικίας του σκύλου με αξιοπιστία!

Αρχικά να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά προφανή σημάδια για το πότε ο σκύλος γερνάει !Στη συνέχεια να πούμε οτι οι επιστήμονες μελετούν το θέμα πολλά χρόνια τώρα, και ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει είναι η σχέση του προσδώκιμου ζωής ενός σκύλου με το μέγεθός του. Καλώς ή κακώς λοιπόν, τα μεγαλύτερα σκυλιά τείνουν να ζουν περισσότερο από τα πιο μικρόσωμα, αν και το μέγεθος δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας. 

Αποκαλυπτικά είναι τα πορίσματα μιας πρόσφατης έρευνας για τα σκυλιά με πεπλατυσμένες μουσούδες, καθώς ρίχνει φως στο πώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της διάρκειας ζωής των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων. Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρουσιάζουμε τα ευρήματα της έρευνας αυτής καθώς και μια λίστα των σκυλιών που παρουσιάζουν τα μικρότερα προσδώκιμα επιβίωσης.

Μπορεί λοιπόν οι περισσότεροι να βρίσκουμε ιδιαίτερα χαριτωμένα, ή τουλάχιστον ξεχωριστά, τα σκυλιά με τις πλακουτσωτές μουσούδες, δυστυχώς όμως αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα δείχνει να τους κοστίζει σε χρόνια ζωής, καθώς είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων και ως ενός σημείου δίνει και την απάντηση στο ποια σκυλιά ζουν λιγότερο.

ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Πρόσφατη έρευνα του Κολεγίου Κτηνιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου (RVC) κατέδειξε ότι οι σκύλοι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως για παράδειγμα τα Γαλλικά Μπουλντόγκ και τα Παγκ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πολύ πρόωρα, γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στο προβληματικά χαμηλό προσδώκιμο ζωής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου Κτηνιατρικής τα χαρακτηριστικά των σκύλων που ανήκουν στη βραχυκέφαλη φυλή, εξαιτίας της αλλοίωσης των φυσικών τους χαρακτηριστικών που έλαβε χώρα κατά τη διαδικασία της εκτροφής, παρουσιάζουν αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή (ιδιαίτερα όταν η ζέστη και η υγρασία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα), εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας, έντονο ροχαλητό, ερεθισμούς καθώς και φλεγμονές του δέρματος και των ματιών. Αναπόφευκτα λοιπόν αυτά τα σκυλιά ζουν λιγότερο (πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά με καρκίνο) σε σύγκριση με τα σκυλιά του γενικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής εξήχθησαν μετά από ενδελεχή μελέτη δειγμάτων από περισσότερα από 30.000 σκυλιά, με συμμετοχή 18 φυλών και διασταυρώσεων, με στόχο να αναδειχθεί η συσχέτιση συγκεκριμένων ρατσών και του προσδώκιμου ζωής τους. Τέσσερα χρόνια ερευνών και καταγραφής των θανάτων ζώων, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2020, έφεραν στο φως τη σκληρή πραγματικότητα για τα σκυλιά της βραχυκέφαλης φυλής και τη δραματική τους υστέρηση στο προσδώκιμο ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Με μέσο όρο μόλις πάνω από 4,5 έτη, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ κατέχουν την αρνητική πρωτιά στη σχετική λίστα, ενώ τα Αγγλικά Μπουλντόγκ και τα Παγκ ζουν μόνο 7,39 και 7,65 έτη αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά η έρευνα έδειξε ότι τα Τζακ Ράσελ Τεριέ μπορούν να φτάσουν ως τα 12,72 έτη ζωής, με τα Γιόρκσαϊρ Τεριέ (12,5 έτη) και τα Μπόρντερ Κόλεϊ (12,1 έτη) να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής.

ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Γιατί όμως ο κόσμος αγοράζει τα συγκεκριμένα τετράποδα με τόσο ενθουσιασμό; «Τα σκυλιά αυτά αποδείχτηκαν πιστοί σύντροφοι πολλών μοναχικών ατόμων κατά τη διάρκεια της απομόνωσης που επέβαλαν τα λοκντάουν κατά την εποχή του κορονοϊού» δήλωσε στο BBC ο δόκτωρ Νταν Ο Νιλ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιδημιολογίας Ζώων Συντροφιάς του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της μελέτης, και πρόσθεσε: «Υπάρχουν παρόλα αυτά σήμερα κάποιοι πίνακες θνησιμότητας της VetCompass, που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υπολογίσουν για πόσο περίπου ακόμα θα μπορούν να απολαμβάνουν τη συντροφιά των σκύλων τους».

Καθώς λοιπόν οι αριθμοί για το 2020 κατέγραψαν ρεκόρ αγοράς τετράποδων με πεπλατυσμένες μουσούδες, πολλοί ειδικοί πήραν την πρωτοβουλία να απευθύνουν έκκληση στους υποψήφιους αγοραστές να το διπλοσκεφτούν προτού προβούν στην απόκτηση ενός σκυλιού με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. 

μεγαλύτερη ηλικία σκύλου

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να παύσουν εντελώς οι αγορές και οι υιοθεσίες, για παράδειγμα, των Γαλλικών Μπουλντόγκ (άλλωστε όλα τα σκυλιά δικαιούνται φροντίδα και ένα σταθερό σπίτι), από την άλλη πλευρά όμως το κοινό μπορεί και πρέπει να κάνει μερικά βήματα προς μια πιο υπεύθυνη στάση, ώστε να μειωθεί σε ένα βαθμό η εκτροφή σκυλιών με σωματικά χαρακτηριστικά που αντικειμενικά έχουν αποδειχθεί οδυνηρά για τα ίδια, με αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο πολλών εξ αυτών.

Ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Σας παρουσιάζουμε εδώ τη λίστα με τα 10 σκυλιά με τα μικρότερα προσδώκιμα επιβίωσης.

  • Γαλλικό Μπουλντόγκ (4,53 έτη)
  • Αγγλικό Μπουλντόγκ (7,39 έτη)
  • Παγκ (7,65 έτη)
  • Αμερικανικό Μπουλντόγκ (7,79 έτη)
  • Τσιουάουα (7,91 έτη)
  • Χάσκι (9,53 έτη)
  • Μπιγκλ (9,85 έτη)
  • Μπόξερ (10,4 έτη)
  • Γερμανικός Ποιμενικός (10,16 έτη)
  • Καβαλίερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ (10,45 έτη)
Ε, αφου είδαμε ποια σκυλια ζουν λιγότερο,  θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάστε και το άρθρο μου για το ποια σκυλιά ζουν περισσότερο!

Για το τέλος θα ήθελα να σας μιλήσω για τις θεωρίες που εξηγούν, γιατί τα σκυλιά ζουν λίγα χρόνια! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ.

 

TIP: Επιλέξτε μια ξηρά τροφή με λιγοστό δύσπεπτο υδατάνθρακα, πραγματικό κρέας & φρούτα!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΟΥ (ΣΚΥΛΟΫΠΗΚΟΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ) – σε HOT προσφορά μέχρι εξάντληση αποθεμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *