πόσα χρόνια ζουν τα ημίαιμα σκυλιά

Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά, ημίαιμα και καθαρόαιμα

Στο κλασικό πλέον ερώτημα «Πόσων χρονών είναι ο σκύλος μου;» η απάντηση αποδεικνύεται κάπως πιο περίπλοκη από την απλή καταμέτρηση των ετών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρόνια που ζουν τα σκυλιά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος τους, το μέγεθός τους αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων που ακόμα δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί. Αλλά αρχικα ας δούμε πως γίνεται ο υπολογισμός της ηλικίας του σκύλου!

Στη συνέχεια να πούμε ότι αρκετές είναι οι βασικές γνώσεις που οφείλουμε να έχουμε σχετικά με το προσδώκιμο ζωής ενός σκύλου. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ρίξετε μια ματιά στον χνουδωτό σας φίλο και αναρωτηθείτε «Μα πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά;», υπάρχει τρόπος να το υπολογίσετε. Επιπλέον υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείτε να κάνετε ώστε να τον κρατήσετε ζωντανό και υγιή για όσο γίνεται περισσότερο. Άλλωστε υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν πότε γερνάει ο σκύλος

Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά κατά μέσο όρο;

Ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου κυμαίνεται ανάμεσα στα 10 και τα 13 χρόνια, αν και παρουσιάζονται αυξομειώσεις ανάλογα με το είδος και το μέγεθος. Ο κλασικός κατοικίδιος σκύλος παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλομορφία όσον αφορά το μέγεθος, τη σωματοδομή και την εμφάνιση, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Υπ’ αυτή την έννοια δεν μας προξενούν εντύπωση οι αξιοσημείωτες διαφορές στο προσδώκιμο ζωής ανάμεσα σ’ ένα μικροσκοπικό Τσιουάουα και σ’ έναν μεγαλόσωμο Γερμανικό Μολοσσό.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: 15 σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει

Σε γενικές γραμμές, τα πιο μικρόσωμα είδη ζουν περισσότερα χρόνια από τα αντίστοιχα μεγαλύτερα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε και πλήρως την αιτία, αφού κατά τεκμήριο τα πιο μικρά σε όγκο θηλαστικά ζουν λιγότερα χρόνια από τα πιο μεγάλα. Μία πιθανή εξήγηση πιθανώς άπτεται του γεγονότος ότι κοινές ιατρικές παθήσεις, από τις οποίες συνήθως υποφέρει ένας σκύλος στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής του (όπως ακράτεια ή κινητικά προβλήματα), ίσως αντιμετωπίζονται δυσκολότερα στα πιο εύσωμα σκυλιά, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνίατροι να καταφεύγουν ευκολότερα στην ευθανασία (πόσα χρόνια ζει ένας σκύλος με καρκίνο). Επιπρόσθετα μπορεί να υφίστανται ορισμένες διαφοροποιήσεις στο θέμα των διαφόρων νοσημάτων από τα οποία μπορεί να πάσχουν σκύλοι που ανήκουν σε διαφορετικές ράτσες.

Μία άλλη παράμετρος εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας για το πόσα χρόνια ζουν οι σκύλοι είναι η γενετική προδιάθεση. Τα καθαρόαιμα σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων κληρονομικών ασθενειών, καθώς ανατρέφονται από άλλους σκύλους με παρόμοια γονίδια. Στους ημίαιμους όμως σκύλους ο κίνδυνος αυτός είναι μειωμένος, γεγονός που πιθανότατα παίζει ρόλο στο αυξημένο προσδώκιμο ζωής τους. Σε ορισμένες πάλι περιπτώσεις η μέθοδος ανατροφής έχει ως αποκλειστικό σκοπό την καλλιέργεια συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον μέσο όρο ζωής τους. Για παράδειγμα τα βραχυκέφαλα σκυλιά (όπως τα αγγλικό μπουλντόγκ) είναι ευάλωτα στη θερμοπληξία, ενώ η μικρή τους τραχεία ευθύνεται για την υψηλό δείκτη θνησιμότητας που συνδέεται με αναπνευστικά νοσήματα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το άρθρο μου για το  ποια σκυλιά ζουν λιγότερο

Πόσα χρόνια ζουν τα μικρόσωμα σκυλιά;

Στους πιο μικρόσωμους σκύλους το προσδώκιμο ζωής είναι συνήθως πιο αυξημένο, γύρω στα 10 με 15 χρόνια. Σε μεγαλύτερες ηλικίες όμως τα συγκεκριμένα είδη είναι πιο επιρρεπή σε ηπατικές και νεφρικές νόσους, στη νόσο του Άντισον καθώς και σε εκφυλιστικές καρδιοπάθειες. Οι μικρόσωμοι σκύλοι διατρέχουν επίσης πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στοματικών προβλημάτων, κάτι που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τις προαναφερθείσες ασθένειες.
Ακολουθεί μια λίστα με τις γνωστότερες ράτσες μικρού μεγέθους και τους μέσους όρους ζωής τους:

  • Τσιουάουα: 14-16 χρόνια
  • Πομεράνιαν (γνωστά και ως Πομ Πομ): 12-16 χρόνια
  • Γιόρκσαϊρ Τεριέ: 11-15 χρόνια
  • Πάρσον Ράσελ Τεριέ: 13-15 χρόνια
πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά

Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους;

Τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους προσεγγίζουν τον γενικό μέσο όρο ζωής των σκύλων, που τείνει να παγιωθεί στα 10 με 13 έτη. Παρόλα αυτά κάποια μπορεί να υπερβούν κατά πολύ αυτό το όριο, όπως ο Μπόμπι, ένα Μαστίφ του Αλεντέχο (πορτογαλική ράτσα τσοπανόσκυλων), που, στα τριάντα του, έχει ήδη περάσει στην ιστορία ως το γηραιότερο εν ζωή σκυλί!

Διαφοροποιήσεις φυσικά ως προς το προσδώκιμο ζωής και τις ασθένειες που ενδέχεται να εμφανιστούν εξακολουθούν να υφίστανται και σε αυτή την κατηγορία μεγέθους, ανάλογα με το είδος. Η πεπλατυσμένου σχήματος μουσούδα των μπουλντόγκ, για παράδειγμα, είναι συχνά υπαίτια για την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων, ενώ ο δραστήριος Αυστραλιανός Ποιμενικός, λόγω της κατά τεκμήριο μικρότερης προδιάθεσής του για ανάπτυξη γενετικών ανωμαλιών, μπορεί να φτάσει, ή και να ξεπεράσει, τα 15 χρόνια ζωής.

Παραθέτουμε εδώ μια λίστα με τις γνωστότερες ράτσες μεσαίου μεγέθους και τους μέσους όρους ζωής τους:

  • Γαλλικό Μπουλντόγκ: 10-12 χρόνια
  • Κόκερ Σπάνιελ: 10-14 χρόνια
  • Μπουλντόγκ: 8-10 χρόνια
  • Μπόξερ: 10-12 χρόνια

Πόσα χρόνια ζουν τα μεγαλόσωμα σκυλιά;

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά παρουσιάζουν ελαφρώς μειωμένο προσδώκιμο ζωής σε σύγκριση με τα μεσαίου μεγέθους, ζώντας κατά μέσο όρο 9 με 12 χρόνια. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως πρωτεύουσας σημασίας είναι η ράτσα στην οποία ανήκουν.
Γενικά, όσο πιο εύσωμο είναι ένα σκυλί τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστούν ασθένειες όπως αρθρίτιδα ή συγκεκριμένα είδη καρκίνου, των οποίων η θεραπεία είναι γενικά δύσκολη. Ιδιαίτερα επιρρεπή σε καρκινικές ασθένειες είναι τα γνωστά σε όλους Γκόλντεν Ριτρίβερ καθώς και οι Ποιμενικοί της Βέρνης.
Ακολουθεί μια λίστα με τις γνωστότερες ράτσες μεγάλου μεγέθους και τους μέσους όρους ζωής τους:

  • Γκόλντεν Ριτρίβερ: 10-12 χρόνια
  • Ροτβάιλερ: 9-10 χρόνια
  • Βέλγικο Μαλινουά: 14-16 χρόνια
  • Ποιμενικός της Βέρνης: 7-10 χρόνια

Πόσα χρόνια ζουν τα γιγαντόσωμα σκυλιά;

Το χαμηλότερο προσδώκιμο ζωής, κυμαινόμενο από 8 ως 10 έτη, ανήκει στις πιο θηριώδεις ράτσες. Ατυχώς λοιπόν, με το που φτάσει τα έξι χρόνια ζωής, ένας Μολοσσός Δανίας θεωρείται ήδη αρκετά μεγάλος σε ηλικία, με δεδομένη την καταπόνηση που υφίστανται οι σύνδεσμοί του. Επιπλέον, και συγκριτικά με τους πιο μικρόσωμους σκύλους, οι γιγαντόσωμες ράτσες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στον καρκίνο των οστών και στις διάφορες νευρολογικές ασθένειες.
Ακολουθεί η λίστα με τα πιο γνωστά γιγαντόσωμα σκυλιά και τους μέσους όρους ζωής τους:

  • Μολοσσός Δανίας: 7-10 χρόνια
  • Ιρλανδέζικο Κυνηγόσκυλο: 6-8 χρόνια
  • Σκυλί της Νέας Γης: 9-10 χρόνια
  • Αγίου Βερνάρδου: 8-10 χρόνια

Πόσα χρόνια ζουν τα ημίαιμα σκυλιά;

Πολύ συχνά με ρωτάτε πόσα χρόνια ζουν τα ημίαιμα σκυλιά! Ε λοιπόν σύμφωνα με διάφορες έρευνες φαίνεται ότι το προσδόκιμο ζωής των ημίαιμων σκυλιών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των καθαρόαιμων σκυλιών. 

Μια έρευνα του 2019 που μπορείτε να βρείτε εδω έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όντως αυτή η αίσθηση επιβεβαιώνεται και με μετρήσεις  (ότι όντως τα ημίαιμα σκυλιά ζουν περισσότερο από τα καθαρόαιμα). Μάλιστα ο μέσος όρο ζωής των ημίαιμων σκυλιών είναι περίπου 14 ολόκληρα χρόνια, σημαντικά ανώτερος από αυτόν των καθαρόαιμων, αλλά και πάλι εξαρταται από παράγοντες όπως το μέγεθος του σκύλου, την προέλευση των γονέων του και την ποιότητα ζωής του!

Γιατί όμως τα ημίαιμα σκυλιά ζουν περισσότερο; Διότι κατά την διαδικασία ανάπτυξης μια συγκεκριμένης φυλής σκυλιών επιλέγονται συγκεκριμένα γονίδια που αφορούν συγκεκριμένα (συνήθως εμφανισιακά) χαρακτηριστικά, αλλά εκτός από αυτά επιλέγονται και γονίδια που σχετίζονται με αρρώστιες, με αποτέλεσμα να είναι τα καθαρόαιμα σκυλιά της εκάστοτε φυλής περισσότερο επιρρεπείς σε τέτοιες αρρώστιες που σχετίζονται με αυτα τα συγκεκριμένα γονίδια.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Ποια σκυλιά ζουν περισσότερο

Οδηγίες για την αύξηση της μακροζωίας του πιστού σας φίλου

1. Αναζητήστε πληροφορίες

Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου βρίσκεται σε στενή εξάρτηση με το είδος της ράτσας του, σας συνιστούμε να κάνετε μία ενδελεχή έρευνα πριν φτάσετε στην επιλογή ενός αξιόπιστου εκτροφέα, ενός ατόμου δηλαδή που θα παίρνει πραγματικά στα σοβαρά την υγεία του σκύλων του. Σ’ αυτού του είδους τους επαγγελματίες συγκαταλέγονται όσοι προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους της υγείας των ζώων τους (διεξάγοντας τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις και γενετικές αναλύσεις, οι οποίες είναι πλέον αρκετά διαδεδομένες), οι οποίοι με τη σειρά τους παρέχουν στον υποψήφιο αγοραστή πολύτιμες γνώσεις αναφορικά με τους συγγενείς του ζώου, βοηθώντας τον έτσι να καταλήξει στη σωστότερη δυνατή επιλογή.

Παρά το γεγονός ότι τα ημίαιμα σκυλιά συνήθως ζουν περισσότερο σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες ράτσες, πολλά είδη που έχουν προκύψει από διασταυρώσεις, των οποίων ο αρχικός στόχος ήταν η επίτευξη υψηλότερων στάνταρντ υγείας και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (πάρτε για παράδειγμα τα Γκολντεντούντλ και τα Λαμπραντούντλ· ειδικότερα για τα δεύτερα ο δημιουργός τους στόχευε στη δημιουργία «ενός σκύλου που θα συνδύαζε την εργατικότητα ενός λαμπραντόρ και το τρίχωμα ενός πουντλ»), έχουν φτάσει σε σημείο να παρουσιάζουν αλλιώτικα, νέου τύπου, ζητήματα. Θα πρέπει επομένως να ληφθεί μέριμνα ώστε και τα εν λόγω είδη να υπάγονται στα ίδια κριτήρια, με τους εκτροφείς τους να ελέγχονται ως προς την τήρησή τους.

Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τη γενεαλογία των ημίαιμων σκυλιών που προέρχονται από ιδρύματα, η οποία παρουσιάζει συχνά τόσο έντονες διακυμάνσεις ώστε να διατρέχουν διαφορετικούς κινδύνους σε σχέση με αυτά που προέρχονται από σχεδιασμό ράτσας. Με δεδομένο όμως ότι πάντα μπορούν να ανακύψουν ασθένειες που σχετίζονται στενά με μία συγκεκριμένη ράτσα, αξίζει τον κόπο όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει σκύλο από ίδρυμα να προβεί σε έναν έλεγχο DNA, καθώς τα τεστ αυτού του τύπου φέρνουν στην επιφάνεια ενδείξεις σχετικά με πιθανή γενετική προδιάθεση ενός ζώου για εμφάνιση κοινών ασθενειών. Μια σχετικά πλήρης επομένως ενημέρωση σχετικά με το γενεαλογικό ιστορικό του σκύλου σας θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στο μέλλον.

2. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας

Η εφαρμογή των προληπτικών υγειονομικών μέτρων που έχει προτείνει ο γιατρός του πιστού σας συντρόφου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι τακτικοί εμβολιασμοί –όπως επίσης και οι μέθοδοι αντιμετώπισης των ψύλλων, των τσιμπουριών και της διροφιλαρίωσης– αποτελούν τη βασική γραμμή άμυνας ενάντια στις πάσης φύσεως μεταδοτικές νόσους.

Παράλληλα επιβάλλεται η διεξαγωγή ετήσιων ελέγχων για πιθανή ύπαρξη εντερικών παρασίτων και παρασίτων του αίματος. Συζητήστε επίσης με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο διεξαγωγής εξετάσεων αίματος που θα σας δώσουν μια σφαιρική άποψη για την κατάσταση του ήπατος, των νεφρών και του μυελού των οστών του τριχωτού σας φίλου. Η θέσπιση μέτρων αναφοράς για μικρούς σε ηλικία σκύλος και ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος καθόλη την πορεία της ζωής τους είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, καθώς η τελευταία με τη σειρά της επιτρέπει την επιτυχέστερη αντιμετώπισή τους (η οποία είναι κατά τεκμήριο ευκολότερη στα αρχικά στάδια). Προφανώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι πρέπει να ελέγχονται σε πιο τακτική βάση, ώστε να καταστεί ευκολότερη η διάγνωση προβλημάτων που συνήθως σχετίζονται με την ηλικία. Τέλος, για ορισμένες ράτσες, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη για τη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αποτελούν οι μέθοδοι διαγνωστικής απεικόνισης (ακτινογραφίες και υπέρηχοι).

τι κανουν τα σκυλια πριν πεθανουν

3. Βοηθήστε τον σκύλο σας να διατηρήσει το βάρος του σε κανονικά επίπεδα

Η διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα είναι παράγοντας πρώτιστης σημασίας για τη μακροζωία ενός σκύλου. Μία έρευνα που έγινε σε Λαμπραντόρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι που βρίσκονταν σε υγιή κατάσταση ζούσαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τα υπέρβαρα σκυλιά που συμμετείχαν στην έρευνα. Φροντίστε επομένως οι μερίδες που δίνετε στον πιστό σας σύντροφο να είναι συγκρατημένες, αποφεύγοντας παράλληλα να τον ταΐζετε διάφορα σνακ και λιχουδιές, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίζετε την καθημερινή πρόσληψη τροφής του ανάλογα με τις αλλαγές του μεταβολισμού του. Κι αν δεν είστε βέβαιος ή βέβαιη για το αν ο σκύλος σας έχει όντως το σωστό βάρος, τι πιο λογικό απ’ το να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας;

Για το τέλος, αν έχετε απορία πόσα χρόνια ζουν οι γάτες, διαβάστε το απελπιστικά αναλυτικό άρθρο μου!

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *