πόσα χρόνια ζουν τα ημίαιμα σκυλιά

Πότε γερνάει ο σκύλος – Σημάδια γήρανσης σκύλου

Αχ έχετε υπερήλικα σκυλιά και αναρωτιέστε “Πότε γερνάει ο σκύλος” ; Ψάχνετε να αναγνωρίσετε τα σημάδια γήρανσης σκύλου; Ολες οι απαντήσεις εδώ. Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και με τους σκύλους η γήρανση είναι αναπόφευκτη και τα σημάδια της τρίτης ηλικίας δυστυχώς δεν αργούν να φανούν. Όμως η τρίτη ηλικία δεν είναι αρρώστια, και πολύ περισσότερο δεν είναι κάτι που πρέπει να τρέμουν οι χουμανιστικοί γονείς ενός κατοικιδίου. Είναι απλά μία ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος της ζωής του τριχωτού μας φίλου κατά την οποία ο χουμανιστικός γονέας του οφείλει να του παρέχει επιπλέον στήριξη, αγάπη και φροντίδα.

Πριν πω όμως οτιδήποτε άλλο ας δούμε πως μπορει να γίνει ο υπολογισμός της ηλικίας του σκύλου με ασφάλεια κάνοντας κλικ εδώ!

Πότε γερνάει ένας σκύλος;

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, και τα σκυλιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια ασθενειών (πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά με καρκίνο) και ιατρικών προβλημάτων, όπως αρθρίτιδα, καρδιακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια κλπ. (σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν) καθώς μπαίνουν πια στην τρίτη ηλικία. Λογικά θα παρατηρήσετε πιο νωχελικές κινήσεις, απώλεια της κάποτε παιχνιδιάρικης διάθεσης, έλλειψη όρεξης για φαγητό (και καμιά φορά και ακριβώς το αντίθετο), αφηρημάδα, αλλαγές στην συμπεριφορά του (σε βαθμό επιθετικότητας πολλές φορές) όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με κουταβάκια (ή ακόμα και με τους οικείους του αφεντικού του) και άλλα. Μία άλλη ένδειξη είναι συνήθως το γκριζάρισμα της περιοχής γύρω από τη μουσούδα τους. Μη μου πείτε ότι δεν διαπιστώνετε μια ομοιότητα αυτών των ενδείξεων γήρανσης με αυτά των ανθρώπων!

Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση του χρονικού σημείου κατά το οποίο το κατοικίδιό σας αρχίζει να γερνάει έχει σημαίνουσα σημασία για τον χουμανιστικό γονέα ενός ζώου, καθώς του παρέχει πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με μεταβολές στις συνήθειες και στη συμπεριφορά του, που θα αποτελέσουν με τη σειρά τους πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια να είναι ο τριχωτός μας φίλος όσο το δυνατόν πιο χαλαρός και ευτυχισμένος καθώς πια βαδίζει στην τρίτη ηλικία.

Παρά ταύτα, και παρά την αδιαμφισβήτη σημασία του, ίσως να σας κάνει εντύπωση το ότι αυτό το χρονικό σημείο είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Αντίθετα, ο καθορισμός της ηλικίας που ένας σκύλος θα μπει στα γεράματα σχετίζεται με μια πλειάδα παραγόντων, με προεξάρχοντες τη ράτσα και τη σωματοδομή, και φυσικά και από το περιβάλλον στο οποίο ζει και το επίπεδο της φροντίδας που απολαμβάνει. Κι ενώ πολλοί συγκλίνουν στο ότι η ηλικία κατά την οποία ένα σκυλί θεωρείται ηλικιωμένο προσδιορίζεται πάνω-κάτω στα εφτά έτη, στην πραγματικότητα το εύρος αυτού του χρονικού σταδίου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5 και 12 χρονών!

Καλό είναι επίσης, σε περίπτωση που αναζητείτε σχετικές συμβουλές στη βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο, να έχετε υπόψη σας τη λεπτή πολλές φορές διάκριση μεταξύ ενός ηλικιωμένου και ενός «γηριατρικού» σκύλου: με τον πρώτο όρο αναφερόμαστε στον μεγάλο, αλλά σχετικά υγιή ακόμα, σκύλο στον οποίο μόλις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης, ενώ ο δεύτερος όρος περιγράφει τον αρκετά μεγάλο πια σκύλο που ταλαιπωρείται αρκετά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής φύσης.

Υπερήλικα σκυλιά και η επίδραση της ηλικίας και της ράτσας

Όπως είπαμε, το πότε γερνάει ένας σκύλος διαφοροποιείται ανάλογα με τον σωματότυπό του και τη ράτσα του. Κατά γενική ομολογία όμως τα περισσότερα σκυλιά θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία που κυμαίνεται μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους. Κατόπιν εισέρχονται στο στάδιο της ενηλικίωσης, το οποίο διαρκεί μέχρι την ηλικία των πέντε ή έξι, μετά την πάροδο του οποίου αρχίζουν να διαφαίνονται τα σημάδια της τρίτης ηλικίας. Κάποια τετράποδα ωστόσο μπορεί να φτάσουν και τα δώδεκα χρόνια προτού αρχίσουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Όπως και να ’χει, και παρά την κάποιες φορές αντιφατική εικόνα που δίνουν τα δεδομένα, στην ερώτηση «πότε θεωρείται ηλικιωμένος ένας σκύλος;» η απάντηση γενικά είναι «μεταξύ του τελευταίου τετάρτου ή τρίτου του προσδώκιμου ζωής του».

Μικρόσωμα σκυλιά

Σε γενικές γραμμές τα σκυλιά που ζυγίζουν λιγότερο από 9 κιλά ενηλικιώνονται αρκετά ταχύτερα από τα αντίστοιχης ηλικίας πιο μεγαλόσωμων φυλών, καθώς έχουν ήδη αναπτυχθεί πλήρως στους 6 με 8 μήνες της ζωής τους· παρόλα αυτά, μετά απ’ αυτό το χρονικό σημείο, γερνάνε με πιο αργό ρυθμό.

Το προσδώκιμο ζωής ενός τέτοιου σκυλιού είναι συνήθως μεγαλύτερο από αυτό ενός πιο μεγαλόσωμου και μπορεί να φτάσει ως και τα 16 χρόνια. Ως εκ τούτου ένα μικρόσωμο και σχετικά υγιές σκυλί θα πρέπει να ξεπεράσει τα 12 έτη ζωής για να αρχίσει να θεωρείται ηλικιωμένο.

Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, και το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Έτσι λοιπόν κάποιες μικρόσωμες ράτσες, όπως το Καβαλίερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, έχουν χαμηλότερο προσδώκιμο ζωής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ηλικιωμένα μετά την ηλικία των οχτώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το ποια σκυλια ζουν περισσότερο στο αναλυτικο μου αρθρο.

πότε γερνάει ο σκύλος

Μεγαλόσωμα σκυλιά

Μια γενική παρατήρηση εδώ έχει να κάνει με το ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τα μικρότερα, με αποτέλεσμα η τρίτη ηλικία σε αυτά να ξεκινάει νωρίτερα σε σχέση με τα δεύτερα. Τα Λαμπραντόρ αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο κριτήριο για να διαμορφώσουμε μια ιδέα για τον μέσο όρο ζωής των μεγαλόσωμων σκύλων: αυτά λοιπόν ζουν περίπου 12 έτη, γεγονός που μεταφράζεται σε γεράματα που ξεκινούν στα 8 με 9 χρόνια. Αντίστοιχα, τα πολύ μεγαλόσωμα σκυλιά παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερο προσδώκιμο ζωής, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Ποιμενικού της Βέρνης, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 6 με 8 έτη ζωής, με αποτέλεσμα ένα τέτοιο σκυλί να θεωρείται υπερήλικο ήδη από την ηλικία των 4-5 χρονών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ποια σκυλιά ζουν λιγότερο στο αναλυτικο μου αρθρο!

σημάδια γήρανσης σκύλου

Ποια είναι τα σημάδια γήρανσης σκύλου που πρέπει να αναγνωρίσετε;

Καταρχάς, είπαμε ότι δεν υπάρχει μια αυστηρά καθορισμένη ηλικία μετά την οποία ο σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος, με αποτέλεσμα η θεωρία ότι ο σκύλος σας έχει μπει στα γεράματα απλά και μόνο επειδή βρίσκεται στο τελευταίο τέταρτο του αναμενόμενου συνολικού χρόνου της ζωής του να φαντάζει κάπως απλοϊκή. 

Το όλο ζήτημα λοιπόν μπορεί να φαίνεται αρχικά κάπως περίπλοκο και αγχωτικό, δείτε όμως και τα θετικά: έχει και το ενδιαφέρον του να προσπαθεί κανείς να μαντέψει πότε θα γεράσει ένας σκύλος (και φυσικά και το πόσο περίπου θα ζήσει), ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, αυτή ενός ημίαιμου σκύλου (καθώς ο παράγοντας της ράτσας είναι εδώ κάπως συγκεχυμένος) ή της υιοθεσίας ενός ζώου που βρέθηκε στον δρόμο, που καθιστούν τον υπολογισμό της πραγματικής ηλικίας του ζώου εκ των πραγμάτων αδύνατο!

Ωστόσο κάποια σημάδια γήρανσης του σκύλου σας δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το πότε πραγματικά ο τριχωτός σας φίλος βρίσκεται στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας. Καθώς λοιπόν βάζει πλώρη για το τελευταίο κομμάτι της ζωής του, ενδέχεται να παρατηρήσετε:

  • Δυσκαμψία στα άκρα, ειδικότερα τις πρωινές ώρες (συνήθως δείγματα αρθρίτιδας, που θα πρέπει να επισημανθούν κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρό σας)
  • Αυξανόμενη ανυπομονησία, φαινόμενο που είναι πιο έντονο στα πιο νεαρά, δραστήρια σκυλιά
    Εμφάνιση γκρίζων τριχών γύρω από το μουσούδι του
  • Διαταραχές ύπνου
  • Μια γενική ραθυμία στις κινήσεις
  • Αισθητή άμβλυνση των αισθήσεων (όραση, ακοή, όσφρηση)
  • Ακράτεια ούρων και κοπράνων

Μπορεί τέλος να παρατηρήσετε σημάδια νοητικής δυσλειτουργίας, που στους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους κάνει την εμφάνισή της (πέρα από τις διαταραχές στον ύπνο) μέσω σημαδιών όπως απώλεια όσφρησης, ασυνήθιστης κινητικότητας το απόγευμα ή το βράδυ και ένα γενικό αίσθημα ανησυχίας.

Και μια και είδαμε τα σημάδια ότι ένας σκύλος γερνάει, ας παμε σε κατι ακομη πιο μακαβριο.. τα σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει!

Η φροντίδα των ηλικιωμένων σκύλων

Μπορεί λοιπόν τα γηρατειά να είναι αναπόφευκτα, όμως το πόσα χρόνια ακόμα και πόσο καλά θα ζήσει ένας ηλικιωμένος σκύλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στοργή και τη φροντίδα που είστε διατεθειμένοι να του δώσετε. Η σωστή διατροφή για τη διατήρηση του μεταβολισμού σε ικανοποιητικά επίπεδα, η επαρκής (και μετρημένη φυσικά – ανάλογα με τη σωματική κατάσταση του ζώου) άσκηση, η παροχή ερεθισμάτων από διανοητικής πλευράς και η ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ποιότητα των γηρατειών του τετράποδου συντρόφου σας.

Ο ρόλος του κτηνιάτρου

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι προφανώς αρκετά πιο ευάλωτοι σε συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες σε σχέση με τους πιο νέους, όπως οστεοαρθρίτιδα και καρκίνο. Παράλληλα, προϋπάρχουσες παθήσεις αλλά και η γενική κατάσταση της υγείας του ζώου σας είναι πιθανόν να επιδεινωθούν ραγδαία σ’ αυτή τη φάση της ζωής του, γεγονός το οποίο καθιστά απαραίτητα τα τακτικά τσεκ-απ σε κάποια κτηνιατρική κλινική. 

Εκεί ο κτηνίατρος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ενδελεχή εξέταση του τετράποδού σας, να διεξαγάγει αιματολογικές εξετάσεις, να παράσχει την απαραίτητη οδοντιατρική, οφθαλμιατρική και καρδιολογική περίθαλψη καθώς και να προχωρήσει στους απαραίτητους εμβολιασμούς και τις ενδεδειγμένες αντιπαρασιτικές θεραπείες ώστε να παραταθεί όσο το δυνατόν ο πολύτιμος χρόνος με τον αγαπημένο σας σύντροφο και να καταπραϋνθούν οι αναπόφευκτες οχλήσεις και πόνοι που θα βιώνει καθώς γερνάει.

Διατροφή

Τα υπερήλικα σκυλιά αναπόφευκτα θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της παχυσαρκίας (πράγμα φυσιολογικό, καθώς η ζωντάνια τους πια φθίνει), με άμεσες συνέπειες την εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση των αρθριτικών πόνων και τη συνακόλουθη μείωση των χρόνων που θα ζήσει αλλά και την επιβάρυνση της ποιότητας ζωής τους. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ταΐζετε τον τριχωτό σας φίλο με θρεπτικές και υγιεινές τροφές (σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να καταφύγετε και σε συμπληρώματα διατροφής), ώστε να διατηρήσει κατά το δυνατόν ένα λογικό βάρος για το υπόλοιπο της ζωής του. Αν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον σκύλο σας και με ποιους τρόπους θα το πετύχετε, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Σωματική και συναισθηματική ισορροπία

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω η σωματική (αλλά και η συναισθηματική άσκηση) αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στα γεράματα ενός σκύλου. Καθώς λοιπόν ένα μεγάλο μέρος της ζωηράδας του φίλου σας χάνεται σιγά σιγά, η διατήρηση μιας κάποιας κινητικότητας αποκτά βαρύνουσα σημασία αν είναι να διατηρήσει την ευκαμψία των μελών του και την κατά το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των συνδέσμων του. Μια σειρά ενδεδειγμένων ασκήσεων και παιχνιδιών θα βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει σχετικά ζωηρός και δραστήριος. Με δεδομένο βέβαια ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, η ακριβής επιλογή των ασκήσεων ίσως θα πρέπει (πέρα από τον κτηνίατρό σας) να «εγκριθεί» και από τον χνουδωτό σας φίλο! Αφήστε τον λοιπόν να «διαλέξει» με τον τρόπο του τις ασκήσεις που τον χαροποιούν περισσότερο και αποφύγετε να τον πιέζετε να κάνει πράγματα που δεν θέλει με το ζόρι.

Δε φτάνει όμως η καθημερινή άσκηση. Η ψυχική υγεία των σκυλιών είναι εξίσου σημαντική, καθώς με την πάροδο των ετών παρατηρούνται συχνά σημάδια άνοιας στα ηλικιωμένα ζώα. Οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ασκήσεις για τη βελτιστοποίηση των νοητικών λειτουργιών των κατοικιδίων, που ουσιαστικά ανατρέπουν τον παλιό κανόνα ότι «τα γέρικα σκυλιά ό,τι έμαθαν έμαθαν πια»! Διάφορα λοιπόν διαδραστικά παιχνίδια, έξυπνες ταΐστρες (που ανταμείβουν το σκυλί όταν βρίσκει τον τρόπο να πιάσει το φαγητό του) και άλλα αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην προσπάθεια να κρατηθεί ο γέρικος φίλος σας διανοητικά ενεργός.

ηλικία σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια

Σε κάθε περίπτωση, και παρότι αναμφίβολα είναι στενάχωρο να βλέπει κάποιος τον πιστό του φίλο να γερνάει και να βαδίζει προς το φυσικό του τέλος, θα πρέπει να νιώθει τυχερός ως γονέας που στέκεται δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή, φροντίζοντας τη σωματική και συναισθηματική του ισορροπία ώστε τα γεράματά του να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και ανώδυνα.

Μία Απάντηση

  1. Αφού οι Ελληνίδες δεν γεννάνε παιδιά θα κάνουμε τα σκυλιά παιδιά μας μόνο που αυτά θα τα θάβουμε εμείς αντί να θάβουν αυτα εμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *