‘Πως να καταλάβω την ηλικία του σκύλου μου;” Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για τον υπολογισμό της ηλικίας του σκύλου – από τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αρκεί να πολλαπλασιάσει κανείς την ηλικία του κατοικιδίου του επί επτά και έτσι να τη συσχετίσει με τα «ανθρώπινα χρόνια», μέχρι την πρόσφατη επιστημονική έρευνα (βασισμένη σε γενετική ανάλυση του γονιδιώματος σκύλων) που παρέχει έναν ακριβέστερο τρόπο υπολογισμού. Υπάρχουν όμως και περιορισμοί αντικειμενικοί: για παράδειγμα, το ιστορικό σκυλιών που προέρχονται από άσυλο είναι συνήθως αρκετά ασαφές, αν όχι εντελώς άγνωστο, γεγονός που δεν αποτελεί και τον καλύτερο σύμμαχο στην προσπάθεια υπολογισμού της ηλικίας τους. Η απάντηση στο ερώτημα «πώς να καταλάβω την ηλικία του σκύλου μου;» παραμένει παρόλα αυτά βαρύνουσας σημασίας για την παροχή της βέλτιστης φροντίδας στο κατοικίδιό μας, και το παρόν άρθρο φιλοδοξεί να ρίξει φως στο ζήτημα αυτό.
Γιατί όμως είναι τόσο ζωτικής σημασίας ο υπολογισμός της ηλικίας ενός σκύλου; Μα γιατί επιτρέπει στους κηδεμόνες τους και τους κτηνιάτρους να αποφασίσουν, για παράδειγμα, ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή προληπτικών πρωτοκόλλων υγείας (π.χ. εμβολιασμοί, αποπαρασίτωση κλπ.), για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων για ευρέως διαδεδομένες νόσους (π.χ. διροφιλαρίωση), αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ενδείκνυται να αλληλεπιδρούν μαζί τους καθώς τα χρόνια περνούν (όσο χρονών και να ναι, το ωραίο όνομα μετράει, διάλεξε εδώ κάποιο απ’ όλα). Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι ο καθορισμός της ηλικίας ενός σκύλου είναι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ότι βοηθά στο να προσδιοριστεί όχι μόνο η κατάλληλη περίοδος για ζευγάρωμα αλλά και ο ενδεχόμενος (και ασφαλής!) ευνουχισμός του ζώου.
6 τρόποι για τον υπολογισμό της ηλικίας του σκύλου
1. Υπολογισμός ηλικίας σκύλου - Κουτάβι ή ενήλικος
Καταρχάς είναι εύκολο να διευκρινίσει κανείς αν ο σκύλος που έχει απέναντί του είναι ενήλικος ή κουτάβι. Στη δεύτερη περίπτωση τα σημάδια είναι ολοφάνερα: πρώτα πρώτα, σ’ αυτές τις ηλικίες, ένα τετράποδο είναι λογικά μικρό σε μέγεθος, χώρια που έχει κι αυτή τη γλυκύτητα και τσαχπινιά που το κάνει ακαταμάχητο. Αλλά πέρα από το μαζεμένο μέγεθος αυτό καθεαυτό, έχει και συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά που προδίδουν αμέσως το ότι βρίσκεται σε πολύ πρώιμη ηλικία, όπως πατουσάκια που δείχνουν δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του σώματός του, περίσσιο και χαλαρό δέρμα καθώς και κινήσεις που προδίδουν αδεξιότητα και παιχνιδιάρικη και σκανταλιάρικη συμπεριφορά.
Πώς όμως μπορεί κανείς να καταλάβει την ηλικία του σκύλου του αν οι πληροφορίες που έχει για την ως τώρα ζωή του είναι από λειψές έως ανύπαρκτες; Έγκριτοι κτηνίατροι συνιστούν στους κατόχους ζώων να δίνουν σημασία στα σημάδια που υποδηλώνουν απώλεια όρασης ή ακοής. Παράλληλα ο τρόπος που κινείται πλέον ένας σκύλος μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο για τον κατά προσέγγιση προσδιορισμό της ηλικίας του. Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται μερικές επιπλέον ενδείξεις που βοηθούν να αντιληφθούμε ότι ο φίλος μας έχει διαβεί το κατώφλι της τρίτης ηλικίας.
Είναι αυτονόητο βέβαια να τονιστεί εδώ ότι παράγοντες όπως τα γονίδια και ασφαλώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς και πότε γερνάει ένας σκύλος. Πρωταρχικής σημασίας όμως παραμένουν η ράτσα και το μέγεθος: οι μικρόσωμες ράτσες όπως τα τσιάουα και τα τεριέ εμφανίζουν συντριπτικά μεγαλύτερο προσδώκιμο ζωής σε σύγκριση με γιγαντόσωμα σκυλιά όπως οι Μολοσσοί Δανίας και το ιρλανδέζικο κυνηγόσκυλο. Όπως και να ’χει, η εμφάνιση των ενδείξεων που αναφέραμε παραπάνω υποδηλώνει την έναρξη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία και συνεπάγεται ότι ο σκύλος σας θα πρέπει να θεωρηθεί γερασμένος, όποια κι αν είναι η πραγματική του ηλικία.

2. Υπολογισμός Ηλικίας σκύλου και δόντια
Μία πληροφορία που ενδεχομένως θα σας εκπλήξει είναι ότι ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους να εξακριβωθεί η ηλικία ενός κουταβιού είναι… η εξέταση των δοντιών του. Ναι, καλά ακούσατε! Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα σκυλιά έχουν δύο οδοντοστοιχίες – την προσωρινή και τη μόνιμη. Όλα τα μωρουδιακά δόντια του τετράποδού σας λοιπόν θα πρέπει να σκάσουν στις πρώτες τρεις με έξι εβδομάδες από τη γέννησή του, ενώ η μόνιμη μπροστινή οδοντοστοιχία λογικά θα σχηματιστεί στις 12 με 16 εβδομάδες, με τη μόνιμη πισινή να ακολουθεί στις 16 με 24 εβδομάδες.
Βέβαια, μετά απ’ αυτό το χρονικό διάστημα, η κατάσταση περιπλέκεται κάπως. Μετά την εμφάνιση της μόνιμης οδοντοστοιχίας οι αλλαγές στην εμφάνιση των δοντιών εστιάζονται κυρίως στη συσσώρευση πέτρας, σε κάποια στίγματα ή σε ενδείξεις ορισμένων ασθενειών. Ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το σχήμα του προσώπου του τετράποδου, το ιστορικό του, τη διατροφή του και το φυσικά επίπεδο της οδοντικής φροντίδας που του παρέχει ο κηδεμόνας του.
Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Για παράδειγμα, κάποια κουταβάκια μπορεί να εμφανίσουν συσσώρευση πέτρας και πλάκας από πολύ μικρή ηλικία. Όταν όμως οι ποσότητες της πέτρας και της πλάκας είναι αδικαιολόγητα μεγάλες, ή εμφανίζονται κηλίδες και σπασίματα στα δόντια, ενώ παράλληλα η ίδια η εμφάνιση του κατοικιδίου μας προδίδει ότι έχει μεγαλώσει, τότε μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι βρίσκεται τουλάχιστον στα πρόθυρα της τρίτης ηλικίας.
Άλλη μία μέθοδος (που απαιτεί και μια δόση γενναιότητας από την πλευρά σας!) είναι να πάρετε μια τζούρα από το στόμα και τη μύτη του φίλου σας! Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ηλικιωμένα σκυλιά συνήθως υποφέρουν από κακοσμία, ιδιαίτερα αν η οδοντιατρική περίθαλψη που έχουν λάβει στη ζωή τους δεν είναι και η πλέον σχολαστική, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται επίσης προβλήματα ουλίτιδας και τερηδόνας.
Με δεδομένη επομένως μια ισορροπημένη διατροφή και μια σχετικά καλή κατάσταση των δοντιών του αγαπημένου σας τετράποδου (αν για παράδειγμα δεν συνηθίζει να δαγκώνει ό,τι βρίσκει όταν παίζει, οπότε η φθορά θα είναι δυσανάλογα μεγάλη), μπορείτε – με τη βοήθεια και του κτηνιάτρου σας – να έχετε μια αρκετά ακριβή εικόνα της ηλικίας του!
3. Υπολογισμός Ηλικίας σκύλου και συμπεριφορά
Προφανώς σκυλιά που ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες με αστραπιαία ταχύτητα, χοροπηδάνε ασταμάτητα ή παίζουν συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι, αν όχι κουταβάκια, πολύ μικρά (το πολύ ενός δύο χρονών). Καθώς όμως τα σκυλιά μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε ότι οι κινήσεις τους γίνονται αναπόφευκτα πιο ληθαργικές, ότι μπορεί να λαχανιάζουν στις σκάλες, να κουτουλάνε πάνω σε έπιπλα, να δυσκολεύονται να σηκωθούν μετά από έναν υπνάκο ή να απλά κοιμούνται περισσότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν. Σε πιο προχωρημένη ηλικία πάλι, ή σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο τα πιο γέρικα σκυλιά να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα. Κάποιες φορές μάλιστα, αναπτύσσονται και συμπτώματα νοητικής δυσλειτουργίας, παρόμοια με τις γνωστικές δυσλειτουργίες και την άνοια που εμφανίζουν οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρατηρήσετε σημάδια αποπροσανατολισμού, σύγχυσης, ακόμα και κατάθλιψης! Αυξημένο γάβγισμα, επαναλαμβανόμενες ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, αδυναμία εκτέλεσης γνωστών μέχρι πρότινος εντολών, ακόμα και φόβος για γνωστά του πρόσωπα ή αντικείμενα, συνηγορούν κι αυτά με τη σειρά τους στο ότι ο σκύλος μας έχει πια γεράσει!
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε βέβαια ότι η επιβράδυνση της κινητικότητας και των γνωστικών λειτουργιών, οι ενδείξεις μυϊκών σπασμών, πόνου ή δυσκαμψίας, ή ακόμα και υπερθυρεοειδισμού, μπορεί να είναι παραπλανητικές ως προς τον υπολογισμό της ηλικίας. Γι’ αυτό μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά πρόκειται για σημάδια που ίσως να σχετίζονται με κάποια πάθηση καθώς και να προσδιοριστεί με επιστημονική ακρίβεια η ηλικία του τετράποδού μας.
4. Υπολογισμός Ηλικίας σκύλου και μάτια
Αν οι κινήσεις του αγαπημένου μας συντρόφου αρχίσουν να γίνονται πιο αδέξιες, αν παρουσιάζει αυξανόμενη δυσκολία να αποφύγει εμπόδια ή να εντοπίσει γνωστά αντικείμενα, λογικά η αίσθηση της όρασής του έχει αρχίσει να ατονεί, κάτι που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι ο φίλος μας έχει διαβεί το κατώφλι της τρίτης ηλικίας. Κι ένας σχετικά ασφαλής και απλός τρόπος να το επιβεβαιώσετε είναι να παρατηρήσετε τα μάτια του. Αν διαπιστώσετε μία θολότητα σε αποχρώσεις γαλάζιου και γκρι χρώματος, τότε πιθανότατα ο σκύλος σας πάσχει από πυρηνική σκλήρυνση, μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση στους μεγαλύτερους σκύλους, που εμφανίζεται όταν μπουν πια στο έκτο, έβδομο ή όγδοο έτος της ηλικίας τους (ανάλογα βέβαια και το μέγεθος και τη ράτσα τους).
Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι η θολή εμφάνιση στα μάτια του σκύλου ενδέχεται να οφείλεται και σε άλλες αιτίες, η αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί θέμα του κτηνιάτρου σας. Για παράδειγμα, ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης (ή ακόμα και κάποιος τραυματισμός) μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση καταρράκτη. Παράλληλα, ορισμένες ράτσες, όπως τα Μπόστον τεριέ, τα γαλλικά μπουλντόγκ ή τα μπουλ τεριέ του Σταφορντσάιρ έχουν μια προδιάθεση για σχηματισμό νεανικού καταρράκτη ακόμα και πριν τη συμπλήρωση δύο ετών ζωής. Αν όμως αποκλειστούν αυτά τα ενδεχόμενα, τότε η θολότητα στο βλέμμα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της προχωρημένης σχετικά ηλικίας του τετράποδού μας.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
5. Υπολογισμός Ηλικίας Σκύλου και .. άσπρες τρίχες
Το γκριζάρισμα αποτελεί άλλο ένα τυπικό σημάδι γήρανσης, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Μόνο που (όπως ακριβώς και στους ανθρώπους!) το χρονικό σημείο κατά το οποίο εκκινεί παρουσιάζει τεράστιες διαφοροποιήσεις: άλλων οι κρόταφοι ασπρίζουν ακόμα και πριν γίνουν καλά-καλά 40, άλλοι φτάνουν σχεδόν στα 70 και πάλι δεν έχουν ασπρίσει τελείως – έτσι γίνεται και στους σκύλους. Κάποιες φορές μάλιστα, και ειδικότερα σε περιπτώσεις σκυλιών με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, οι άσπρες τρίχες είναι δύσκολο να φανούν. Παράλληλα ο χρόνος εμφάνισης ποικίλλει προφανώς ανάλογα με τη ράτσα: στα Γκόλντεν Ριτρίβερ, για παράδειγμα, οι πρώτες άσπρες τρίχες βγαίνουν ήδη από τα 4 με 5 χρόνια, ενώ σε άλλες ράτσες, όπως κάποια λαγωνικά, ιταλικά κυνηγόσκυλα και κανίς, ορισμένες περιοχές στο μουσούδι μπορεί να είναι εξαρχής γκρίζες ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Είναι βέβαια και θέμα περιβάλλοντος αλλά και χαρακτήρα. Το άγχος, για παράδειγμα, παίζει ρόλο στο πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες άσπρες τρίχες. Σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δείγμα 400 τετράποδων ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών και με συνδυασμό φωτογραφιών του ρύγχους των ζώων και ενός εκτεταμένου ερωτηματολογίου απευθυνόμενου στους κηδεμόνες, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξακριβώσουν κατά πόσον το στρες μπορεί να πυροδοτήσει την πρόωρη εμφάνιση άσπρων τριχών. Τα αποτελέσματα συνέκλιναν στο ότι μικρά σε ηλικία σκυλιά τα οποία οι ίδιοι οι κηδεμόνες τους περιέγραψαν ως αγχώδη, κινητικά και παρορμητικά είναι πράγματι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα στη μουσούδα σε σύγκριση με σκύλους που είναι είτε πιο ήρεμοι εκ φύσεως είτε εκτίθενται σπανιότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως, το μέγεθος του ζώου, το αν είναι στειρωμένο ή όχι ή ενδεχόμενες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο στο αν θα εμφανιστούν πρόωρα οι πρώτες άσπρες τρίχες.
Έστω και με τις παραπάνω επιφυλάξεις όμως, η εμφάνιση γκρίζων τριχών στην περιοχή γύρω από το μουσούδι αποτελεί μια σχετικά αξιόπιστη ένδειξη που συνηγορεί στο ότι το τετράποδό σας βρίσκεται πια στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, χωρίς από την άλλη να είναι και το απόλυτο κριτήριο προσδιορισμού της ακριβούς ηλικίας του.

6. Υπολογισμός Ηλικίας σκύλου και φυσική/σωματική κατάσταση
Τα σκυλιά είναι εξ ορισμού πλάσματα που αγαπούν την κίνηση και τη σωματική άσκηση. Επομένως, καθώς τα χρόνια βαραίνουν και αυτή τους η διάθεση για κίνηση περιορίζεται, επέρχεται επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του βάρους. Η συσσώρευση λίπους έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της επιδρά αρνητικά στην κινητικότητά του τετράποδού μας, με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και την περαιτέρω συσσώρευση λίπους· ένας πραγματικός φαύλος κύκλος, υπεύθυνος για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, πόνων στις αρθρώσεις, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιοπαθειών κλπ.
Η σωστή και μετρημένη καθημερινή άσκηση λοιπόν αποκτά σ’ αυτή τη φάση της ζωής του τριχωτού μας φίλου ιδιαίτερη σημασία. Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά, η διατήρηση αποδεκτής φυσικής κατάστασης και μιας ικανοποιητικής αναλογίας λίπους και μυικής μάζας μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία τους και τον περιορισμό κατά το δυνατόν των πόνων· κατ’ επέκταση δε η καλή σωματική κατάσταση συνήθως έχει ευεργετικά οφέλη και για την πνευματική κατάσταση του καλού μας συντρόφου.
Τα παραπάνω προβλήματα είναι προφανώς σαφείς ενδείξεις ότι το φιλαράκι σας έχει μπει στην τρίτη ηλικία. Είναι βέβαια γεγονός ότι ορισμένα σκυλιά βέβαια υποφέρουν από εκ γενετής παθήσεις που οδηγούν στην πρόωρη εμφάνιση αρθρίτιδας, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον υπολογισμό της πραγματικής τους ηλικίας. Πέρα από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις όμως, τα παραπάνω σημάδια συνήθως μας δίνουν σαφές μήνυμα ότι ο σκύλος μας δεν είναι πια κουταβάκι!
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα παραπάνω προμηνύματα επιτρέπουν πάντα ένα περιθώριο ασάφειας και λάθους, ο ακριβής υπολογισμός της ηλικίας του σκύλου καλό θα ήταν εμπίπτει στις αρμοδιότητες αξιολόγησης ενός πιστοποιημένου κτηνιάτρου.
Έχοντας πει όλα ετούτα καλό είναι να δούμε και μερικά άλλα πράγματα που αφορούν χρόνο ζωής του σκύλου, όπως το:
Α. Πότε γερνάει ένας σκύλος
Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε όλα εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος γερνάει
- Αυξανόμενη ανυπομονησία, φαινόμενο που είναι πιο έντονο στα πιο νεαρά, δραστήρια σκυλιά
Εμφάνιση γκρίζων τριχών γύρω από το μουσούδι του - Δυσκαμψία στα άκρα, ειδικότερα τις πρωινές ώρες
- Μια γενική ραθυμία στις κινήσεις
- Διαταραχές ύπνου
- Ακράτεια ούρων και κοπράνων
- Αισθητή άμβλυνση των αισθήσεων (όραση, ακοή, όσφρηση)
β. Ποια είναι η ηλικία των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια
Η υπεραπλουστευμένη μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια πολλαπλασιάζοντας επί 7 έχει καταρριφθεί προ πολλού. Ίσως η συγκεκριμένη μέθοδος προέκυψε επειδή σε καποια φάση της ιστορίας ο άνθρωπος ζουσε περιπου 70 χρόνια και ο σκύλος.. 10! Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα! Μερικοι απλοι κανονες:
- Δεκαπέντε χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου ισούνται με τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός σκυλιού μέσου μεγέθους.
- Ο δεύτερος χρόνος στη ζωή ενός σκυλιού ισούται με περίπου εννιά έτη στη ζωή ενός ανθρώπου.
- Από κει και πέρα ένας ανθρώπινος χρόνος ισούνται με πέντε χρόνια της ζωής του τετράποδου.
Γ. Ποια σκυλιά ζουν λιγότερο
Οι μελέτες των επιστημόνων για το ποια σκυλιά ζουν λιγότερο έχει δείξει ένα συσχετισμό του μεγέθους με το προσδόκιμο ζωής. Επίσης μια νεα έρευνα έδειξε οτι τα σκυλιά με πεπλατυσμένες μουσούδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία της ζωής τους και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της διάρκειας ζωής των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων.
Περισσότερα εδώ.
Δ. Ποια σκυλιά ζουν περισσότερο
Από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μακροοζωία και την ευζωία του πιστού σας συντρόφου είναι η ποιοτική και στοργική μεταχείρισή του. Ωστόσο εξέχοντα ρόλο παίζουν και άλλα στοιχεία, με σημαντικότερο αυτό της ράτσας του! Έτσι σύμφωνα με έρευνες τα σκυλιά που ζουν περισσότερο είναι:
- Μαλτέζ
- Μπιγκλ
- Αυστραλιανός Ποιμενικός
- Σιχ Τσου
- Λάσα Άπσο
Βρείτε τις υπόλοιπες 5 φυλές σκύλων που ζουν περισσότερο εδώ.
Ε. Γιατί τα σκυλιά ζουν λίγα χρόνια
Αυτο και αν ειναι πικρό θέμα! Για την εξήγηση αυτού του φαινομένου σημαντικό ρόλο παίζουν αρκετές παράμετροι, με πρώτη και κύρια αυτή της ράτσας ενός σκύλου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γενετικό του προφίλ και τη γενετική προδιάθεση, στοιχεία που με τη σειρά τους καθορίζουν ως ένα βαθμό το τελικό προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο φαίνεται ότι οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν το μικρό χρόνο ζωής των σκύλων είναι οι παρακάτω:
- Βαθμός ανάπτυξης και παρεχόμενη φροντίδα
- Φυσική εξέλιξη
- Εκτροφή
- Διατροφή και διατροφικές συνήθειες
ΣΤ. Πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά
Το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κινείται μεταξύ των 10 και των 13 χρόνων, αν και παρουσιάζονται αυξομειώσεις ανάλογα με το μέγεθος και την φυλή. Ο κλασικός οικόσιτος σκύλος παρουσιάζει τεράστια ποικιλομορφία όσον αφορά τη σωματοδομή, το μέγεθος και την εμφάνιση, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Για τέτοιους λόγους δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η τεράστια διαφορά στο μέσο όρο ζωής ένος Τσιουάουα και ενός Μολοσσού! Περισσότερα εδώ!
Ζ. Σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει
Αχ αυτά είναι τα πιο αβάσταχτα θέματα αν με ρωτάτε, και αυτά που σας ταράζουν περισσότερο. Αλλά είναι κάπως χρήσιμο να μπορείτε να αναγνωρίζετε αυτα τα δυσάρεστα σημάδια, γιατί η αναγνώρισή τους μπορεί να βοηθήσει ίσως να προλάβετε το μοιραίο! Εδώ θα αναφέρω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:
- Απώλεια προσανατολισμού
- Μειωμένη όρεξη
- Νωθρότητα στις κινήσεις
- Εμφάνιση σημαδιών υπερκόπωσης
- Aδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από δραστηριότητες που παλιότερα τον ευχαριστούσαν
- Μειωμένη κατανάλωση νερού
2 Απαντήσεις
θα ήθελα να μας προτείνετε συνταγές για μαγειρευτό φαγητό για τα σκυλάκια μας.
ευχαριστώ.
πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε.
κατερινααα, τωρα ξεκινω να δινω μαγειρευτο φαγητο της Noma στα 3 σκυλια μου, θα σας πω εντυπωσεις!