… γράφει ο δαιμόνιος ερευνητής Στρατής Θεοφίλου
Κάποτε είχε ερωτηθεί η ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μιντ, ποιο ήταν το πρώτο σημάδι του ανθρώπινου πολιτισμού. Όλοι αγωνιωδώς περίμεναν να ακούσουν για κάποια εργαλεία, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες, για τον τροχό. Όμως η απρόσμενη απάντηση ήταν, ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού ήταν ένα σπασμένο και μετέπειτα θεραπευμένο μηριαίο οστό που είχε ανακαλυφθεί σε μια σπηλιά. Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπάζεις το πόδι σου, πεθαίνεις.
Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να ψάξεις για τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει. Η Μιντ ολοκλήρωσε με τα εξής λόγια, «το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιο άλλο μέλος της αγέλης ή της κοινωνίας». Σε όλα η Μάργκαρετ Μιντ είχε απόλυτο δίκιο, αλλά σε ένα σημείο, οι ερευνητές του ζωικού βασιλείου έχουν να συμπληρώσουν, μετά από αρκετούς αιώνες παρατήρησης σε αυτό, κάτι το μοναδικό.
Ενσυναίσθηση των ζώων
Αυτή η πραγματική ιστορία συνέβη σε κρεοπωλείο της παγωμένης Μόσχας, που ερχόταν συχνά ένας τζιντζερόγατος. Ο κοκκινοτρίχης ήταν πάντα τόσο επίμονος στα όρια του ενοχλητικού, που έκανε εντύπωσε το πως απαιτούσε να πάρει λίγο κρέας. Μια κυρία τον λυπήθηκε και του αγόρασε ένα κομμάτι φαγητού. Αυτός όμως δεν το έφαγε. Το άρπαξε στα δόντια του και τρέχοντας κρύφτηκε πίσω από ένα κοντινό παράπηγμα. Η κυρία τον ακολούθησε αλλά δεν τον πρόλαβε. Την επομένη όμως, πάλι τον βρήκε εκεί να κοντοστέκεται. Και πάλι του έκανε ένα δώρο φαγητού. Αυτός, όπως και υπέθεσε η κυρία, άρπαξε το κομμάτι και δρόμο. Ευτυχώς αυτή τη φορά τον πέτυχε ίσα ίσα. Σε εκείνο το παλιό σπίτι υπήρχε μια άλλη γάτα, με σπασμένο πόδι και ακίνητη σχεδόν. Ο μικρός μας ήρωας, κάθε μέρα πήγαινε στο φίλο του κάτι να φάει να μην λιμοκτονήσει.
Η κυρία τόσο πολύ συγκινήθηκε, που ανέλαβε η ίδια να τους περιποιείται και τους δυο. Και δεν είναι η μοναδική ιστορία. Εκεί μια άλλη κυρία μου διηγήθηκε πως η δικιά της γάτα έκλεβε κάθε μέρα φαγητό και το πήγαινε κάπου έξω, ώσπου ανακάλυψε, ότι υπήρχε μια άλλη γάτα μάλιστα τυφλή, και η δικιά της είχε αναλάβει να την σιτίζει και να την προστατεύει. Δεν ήθελε και πολύ, έτσι η εν λόγω κυρία υιοθέτησε και την τυφλούλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
Έχουν οι γάτες ενσυναίσθηση;
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν αγάπη και ενσυναίσθηση προς τα ζώα, αλλά τα ζώα που νοιαζόμαστε τόσο βαθιά νιώθουν το ίδιο για εμάς, όπως και προς άλλα ζώα; Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει απόλυτα την ύπαρξή όλων των συναισθημάτων στα ζώα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ενσυναίσθηση σε αυτά, καθώς και θλίψη, φόβο και άλλα περίπλοκα συναισθήματα που τα συνδέουμε κυρίως με τους ανθρώπους.
Από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Δυτικής Αλαμπάμα και τον αγαπημένο μου δόκτωρ Μαρκ Μπέκοφ, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής συνταρακτικά:
Συναισθήματα και ζώα
Το να βλέπουμε τα ζώα ως συναισθηματικά ίσα με μας δεν είναι νέο φαινόμενο. Ο δικός μας Πυθαγόρας, φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε το 5 αιώνα π.Χ., πίστευε ότι τα ζώα διέθεταν όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Πιο πρόσφατα, ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε:
«Δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του ανθρώπου και των ανώτερων θηλαστικών στις ψυχικές τους ικανότητες». Σήμερα, η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι τα ζώα βιώνουν μια ποικιλία συναισθημάτων, όπως φόβο, χαρά, ευτυχία, ντροπή, οργή, συμπόνια, σεβασμό και άλλα πολλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
Η ηθική των ζώων
Ενσυναίσθηση στα ζώα
Ένα από τα πιο περίπλοκα και ολοκληρωμένα συναισθήματα είναι η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των γύρω μας. Οι άνθρωποι εκδηλώνουν ενσυναίσθηση προς τους άλλους ανθρώπους και τα ζώα. Τα ζώα κάνουν το ίδιο; Η έρευνα δείχνει πως επιδεικνύουν, και με ακράδαντα στοιχεία.
Η ενσυναίσθηση είναι πιθανώς πιο διαδεδομένη στα κοινωνικά είδη ή στα ζώα που συνδέονται σε κοινωνικές ομάδες. Τα ζώα που βασίζονται σε μια ομάδα για την επιβίωση πρέπει να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτό που νιώθουν οι γύρω τους, είτε είναι άνθρωποι είτε όχι.
Η ιδέα της ενσυναίσθησης στα ζώα εισάγει έναν εντελώς νέο τρόπο να βλέπουμε τους συγκατοίκους μας, υποδηλώνοντας ότι τα συναισθήματά μας απέναντί τους μπορεί να είναι αμοιβαία. Είναι επίσης πιθανό να νοιάζονται πραγματικά για τα μέλη του είδους τους με τρόπο που μπορούμε και εμείς να σχετιστούμε σε αυτά. Αυτό το περίπλοκο συναισθηματικό χαρακτηριστικό έχει παρατηρηθεί σε πολλά εκ των ζώων και μέσα από όλα αυτά έχω να σας δώσω μερικά από τα πιο μοναδικά και χαρακτηριστικά παραδείγματα.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Ιστορίες ενσυναίσθησης των ζώων
Οι Ελέφαντες
Ο Λόρενς Άντονι ήταν ένας οικολόγος που ίδρυσε την Θούλα-Θούλα προστατευόμενη περιοχή με αφρικανικούς ελέφαντες. Απέκτησε τη φήμη ότι μπορούσε να παρηγορεί τους ελέφαντες. Στην πραγματικότητα, κατάφερε να κρατήσει τους ελέφαντες ασφαλείς από την λαθροθηρία και τους κινδύνους των δρόμων. Στο βιβλίο που είχε γράψει, ανέφερε ότι έμαθε να επικοινωνεί με τους ελέφαντες παρατηρώντας πώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Όταν ο Άντονι πέθανε από καρδιακή προσβολή, ελέφαντες συγκεντρώθηκαν στο σπίτι για να αποτίσουν φόρο τιμής. Ο γιος του μάλιστα έλεγε, ότι μετά τον θάνατο του πατέρα του, το κοπάδι έρχεται στο σπίτι του, στην άκρη του καταφυγίου, κάθε βράδυ ανελλιπώς.
Οι ελέφαντες που θρηνούν την απώλεια των μελών της αγέλης τους δεν είναι νέο φαινόμενο, η πράξη του να αποδίδουμε σεβασμό σε έναν άνθρωπο που εργάστηκε σκληρά για να τους βοηθήσει είναι αξιοσημείωτη όμως.
Οι Αρουραίοι
Πολλοί δεν φαντάζονται αρουραίους όταν σκέφτονται την ενσυναίσθηση, αλλά μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι οι αρουραίοι συμπάσχουν με τους φίλους τους. Στη μελέτη, οι αρουραίοι έσωσαν τους φίλους τους από πνιγμό. Το πείραμα έδειξε ότι όταν ένας αρουραίος βρέθηκε σε μια δεξαμενή νερού, ένας άλλος αρουραίος μάθαινε γρήγορα πώς να χειρίζεται έναν μοχλό που θα επέτρεπε στον αρουραίο να διαφύγει.
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το πείραμα είναι ότι οι αρουραίοι εγκατέλειψαν μια λιχουδιά που θα έπεφτε αν δεν τραβούσαν το μοχλό για να βοηθήσουν το σύντροφό τους. Αυτό υποδηλώνει ότι η σωτηρία του φίλου ήταν πιο πολύτιμη για αυτούς από το φαγητό τους.
Μέσα από τόσες αμέτρητες ιστορίες θέλω μόνο να υπογραμμίσω. Τα ζώα εκδηλώνουν ενσυναίσθηση, που εκτείνεται σε όλα τα είδη, και προς τους ανθρώπους και προς τα άλλα ζώα με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του παρηγορητικού της θλίψης και ακόμη και της σωτηρίας του άλλου από διάφορους κινδύνους.
Έχουν συναισθήματα τα ζώα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
Έχουν οι γάτες συναισθήματα;
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα ζώα είναι συνειδητά όντα που βιώνουν διαφορετικούς βαθμούς συναισθηματικών αντιδράσεων, και ότι δεν είναι απλώς μόνο τα ένστικτα. Τώρα, οι ερευνητές αναρωτιούνται, αν υπάρχει η γραμμή που διαχωρίζει το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο συναισθηματικά από το πώς αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα όντα.
Υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει σχετικά με τα συναισθήματα των ζώων, υπάρχουν όμως και περισσότερα στοιχεία από ποτέ στην ιστορία ότι οι φίλοι μας που δεν είναι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα όπως εμείς. Πιθανότατα, αυτά τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και την επιβίωσή τους.
Όπως απέδειξε το άρθρο και τα αμέτρητα παραδείγματα, δεν υπάρχουν ζώα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη η μικρότερη ενσυναίσθηση. Όπως επίσης με το να γενικεύουμε το κακό των ανθρώπων και το καλό και ανθρώπινο πρόσωπο των ζώων. Οι λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με την ατομικότητα της κάθε ύπαρξης ξεχωριστά. Η επιστήμη απλά προσεγγίζει ερευνητικά με τα μέσα της βιολογίας, της ψυχολογίας και άλλων κλάδων της, την προσπάθεια όλων των ειδών για επιβίωση και αρμονική συμβίωση και τη διαιώνιση της ίδιας της ζωής. Και αυτό πάντα συνδέεται με την ενδογενή επιθυμία της κάθε οντότητας, να εξελίσσεται.
2 Απαντήσεις
Από τα καλύτερα δημοσιεύματα σου, μακράν! Σαφώς τα ζώα, τα θηλαστικά τουλάχιστον που γνωρίζω έχουν συναισθήματα προς το είδος τους και δευτερευοντως προς εμάς, όσους αναγνωρίζουν (μέλη της αγέλης τους έστω και διαφορετικά;) μακάρι να είχαμε και να εκδηλωναμε την ενσυναισθηση τους. ❤️
<3