η γάτα μου βήχει

Πως να αντιμετωπίσω τον βήχα της γάτας μου

Πολύ συχνά, μου στέλνετε μηνύματα, όπως: “Η γάτα μου βήχει” ή “η γάτα κάνει σαν να πνίγεται”. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε εξαρχής. Ο βήχας γάτας μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες, κάποιες από τις οποίες δεν είναι ανησυχητικές! Στο παρακάτω κείμενο, θα σας περιγράψω, αν και δεν είμαι ειδικός σε θέματα υγείας, τις συνηθέστερες αιτίες του βήχα της γάτας, καθώς και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Φυσικά, για άλλη μια φορά θα πω ότι όσα γράφονται εδώ δεν υποκαθιστούν την καθοδήγηση του κτηνιάτρου, απλώς είναι μια κάπως πρώτη πληροφορία, για να πάρετε μια ιδέα και να μπορέσετε να συζητήσετε εποικοδομητικά με τον κτηνίατρό σας για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω θέμα.

Γιατί η γάτα μου βήχει;

Ας εξετάσουμε λοιπόν γιατί βήχει η γάτα και ας διαχωρίσουμε τις παθολογικές περιπτώσεις από τις υπόλοιπες:

1. Βήχας γάτας λόγω τριχόμπαλας

Οι περισσότερες γάτες, σε κάποια φάση της ζωής τους, βήχουν εξαιτίας τριχόμπαλας, σε μια προσπάθεια να την αποβάλουν μέσω εμετού. Είναι η γνώριμη εικόνα που η γάτα κάνει σαν να πνίγεται και συχνά αυτό συνοδεύεται από εμετό, στον οποίον μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε την τριχόμπαλα, την αιτία του βήχα. Σε αυτή την περιπτωση, ο περιστασιακός βήχας, 1-2 φορές τον μήνα που συνοδεύεται από εμετό με τριχόμπαλα, δε θεωρείται, από τους περισσότερους κτηνιάτρους, ως κάτι ανησυχητικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Να πούμε εδώ ότι δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γάτες πρόβλημα με τις τριχόμπαλες, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι τρίχες αποβάλλονται κανονικά από το γαστρεντερικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση σας προτείνω να διαβάσετε προσεκτικά το αναλυτικό μου άρθρο για τις τριχόμπαλες κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Βήχας γάτας από άσθμα

Η πιο σημαντική και κοινή αιτία για τον βήχα της γάτας είναι, το δίχως άλλο, το άσθμα. Στις ΗΠΑ, περίπου το 1% των οικόσιτων γατών υποφέρουν από άσθμα που προκαλεί ασύστολο βήχα! Κάποιο υλικό ερεθίζει τους αεραγωγούς της γάτας και προκαλεί το άσθμα και τον συνακόλουθο βήχα.  Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες για το άσθμα της γάτας;

 

Αν το άσθμα είναι η αιτία για τον βήχα της γάτας, τότε είναι καλό να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

γιατί βήχει η γάτα μου

3. Άλλες αιτίες βήχα

Αφού είδαμε τις δυο βασικότερες αιτίες για τον βήχα της γάτας, πάμε να δούμε και μερικές δευτερεύουσες:

  • Αλλεργίες σε διάφορες ουσίες – τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά κατά το άσθμα.
  • Μυκητιασικές μολύνσεις των πνευμόνων που μπορούν να προκαλούν βήχα.
  • Σκουλήκι της καρδιάς” (heartworm) – ένα παράσιτο που εισβάλλει μέσω του δαγκώματος του κουνουπιού. Αν η γάτα σας ζει σε μια τέτοια περιοχή, είναι καλό να παρθούν προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν το δάγκωμα από τα κουνούπια. Τα συμπτώματά του μοιάζουν με το άσθμα, γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης.
  • Καρκίνος των πνευμόνων – ο βήχας είναι συνηθισμένο σύμπτωμά τους. Μερικοί όγκοι ελέγχονται μέσω αγωγής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η εγχείρηση είναι μια επιλογή.
  • Πνευμονία – ένα από τα πιο συχνά της συμπτώματα είναι ο βήχας και μπορεί να ελεγχθεί με χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης ή άλλης αγωγής. Γίνεται αντιληπτό με ακτίνες Χ.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχει τον βήχα ως σύμπτωμα και μπορεί να διαγνωστεί με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο.
  • Σφιχτό κολάρο – αν και στις γάτες η ιδέα του να τους βάζετε κολάρο είναι μάλλον ατυχής, μια και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μπλεχτούν κάπου και να κινδυνεύσουν από πνιγμό, στην περίπτωση που βάλετε στη γάτα σας κολάρο, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σφιχτό, γιατί κι αυτό μπορεί να προκαλεί βήχα στη γάτα.

Πώς να βοηθήσετε τον κτηνίατρο να κάνει σωστή διάγνωση

Για να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση ο κτηνίατρός σας, πρέπει να τον βοηθήσετε δίνοντάς του μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

  • Αν ο βήχας είναι υγρός ή ξηρός
  • Πότε συμβαίνει – αν συμβαίνει το βράδυ μπορεί να είναι ένδειξη υγρών στους πνεύμονες ή καρδιακής ανεπάρκειας
  • Τι το προκαλεί – Aν συμβαίνει μετά από γεύμα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον οισοφάγο ή τον λάρυγγά του, ενώ αν συμβαίνει μετά από άσκηση, είναι ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βήχας γάτας

Ανάλογα με την αιτία του βήχα, μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Αντιβηχικά, αντιβιωτικά, στεροειδή ή άλλα φάρμακα, ακόμη και εγχείρηση (όπως στην περίπτωση καρκίνου των πνευμόνων) μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στη θεραπεία του βήχα.

Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να ελεγχθεί με κατάλληλη αγωγή ή με άλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωση βήχα

Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης βήχα στη γάτα μας:

  • Να κάνουμε τεστ για εσωτερικά παράσιτα (που όπως είπαμε μπορεί να προκαλέσουν βήχα)
  • Να μη χρησιμοποιούμε αρώματα για εμάς και τον χώρο, σπρέι ή αεροζόλ που μπορεί να ενοχλήσουν τα πνευμόνια της γάτας
  • Να επιλέξουμε μια άμμο για την τουαλέτα που δεν έχει σκόνη ή αρώματα (όπως το πέλλετ). ή αλλιώς να επιλέξουμε μια ανοιχτή τουαλέτα όπως ΑΥΤΗ. Για να βρείτε το πέλλετ (που κάνει συσσωματώματα για ευκολοτερο καθαρισμό) που χρησιμοποιώ εγώ κάντε κλικ ΕΔΩ.
  • Να ελέγχουμε το βάρος της γάτας μας με σωστή διατροφή και άσκηση
  • Να περιορίσουμε το στρες, διατηρώντας σταθερές ρουτίνες (σίτισης, παιχνιδιού, καθαριότητας). Για να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό μου για το πώς να διαχειριστείτε το στρες της γάτας, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

SUPER ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Τα παραδείγματα της γατοαυλής

Οι περισσότερες γάτες της αυλής παρουσίαζαν, περιστασιακά, βήχα που συνοδευόταν από εμετό και τριχόμπαλα. Μόνο ο Μπιλάκος εμφάνιζε έναν βήχα με χρόνια στοιχεία κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, αλλά και αυτό σταμάτησε αργότερα από μόνο του. 

βήχας γάτας

Αλήθεια εσείς έχετε ποτέ παρατηρήσει τη γάτα σας να βήχει; Ήταν ένας στιγμιαίος βήχας ή κάτι που επαναλαμβανόταν; Πως τον αντιμετωπίσατε; Πείτε μου αναλυτικά στα σχόλιά σας! 

Υ.Γ.: Περισσότερα για τον βήχα της γάτας εδώ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *