καρκίνος της γάτας συμπτώματα

Καρκίνος της Γάτας – 10 πιθανά συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν

Καλησπερα με ένα όχι σούπερ ευχάριστο, αλλά θεωρώ πολύ χρήσιμο θέμα! Ο Καρκινός της  Γάτας αποτελεί μια πολύ σοβαρη κατάσταση που ίσως να μπορεί να αντιμετωπιστεί αν γίνει αντιληπτός έγκαιρα!  Σε ετούτο το άρθρο θα σας μεταφέρω εκείνα τα σημάδια/πιθανά συμπτώματα που πιθανώς μαρτυρούν ότι η γάτα υποφέρει από καρκίνο, όπως τα μοιράζεται μια ογκολόγος κτηνίατρος η ντόκτορ Ann Hohenhaus.

Το νόημα στην αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι σημαντικό γιατί μπορεί να αντιληφθείτε έγκαιρα, εσείς οι γατογονείς ότι η γάτα σας μπορεί να κινδυνεύει. Κάποια από αυτα τα σημάδια βέβαια, όπως η απώλεια βάρους και η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να δηλώνουν εκτός απο καρκίνο της γάτας και κάποια άλλη ασθένεια. 

Ας δούμε λοιπόν τα 10 πιθανα συμπτώματα καρκίνου της γάτας αμέσως παρακάτω:

Καρκίνος της Γάτας - 10 πιθανά σημάδια καρκίνου

 • Αιμορραγία ή έκκριση από οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη ή στα ούρα – άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γάτα αιμορραγεί στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδω!
 • Αλλαγή στις συνήθειες ούρησης ή αφόδευσης – εκτός από πιθανούς όγκους, είναι αρκετά πιθανό να οφείλειται σε ουρολιθιάσεις – μάθε περισσότερα εδώ
 • Πληγές που δεν επουλώνονται
 • Κακοσμία από το στόμα ή το σώμα – μπορεί να οφείλεται και σε στοματίτιδες, ουλοστοματίτιδες – μερικές ιδέες για την φροντίδα των δοντιών εδώ
 • Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση
 • Απώλεια ενέργειας; απροθυμία για άσκηση
 • Απώλεια όρεξης – μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους σωματικούς παράγοντες
 • Απώλεια βάρους – το ίδιο με το προηγούμενο
 • Οίδημα ή εξογκώματα που μεγεθύνονται! Προσοχή, σε πολλές περιπτώσεις ένα γρομπαλάκι στη γάτα είναι σημάδι όγκου που δεν είναι καρκινικός και συχνά ανήκει στην κατηγορία των λιπωμάτων (βλ. παρακάτω)! 
 • Χωλότητα ή δυσκαμψία – μπορεί να οφείλεται και σε αρθρίτιδες

Έχοντας περιγράψει τα βασικα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου γάτας, θα ήθελα τώρα να πω ποια από αυτά συνδέονται με ποιους βασικούς τύπους καρκίνου:

Καρκίνος του στήθους της γάτας - Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα στον καρκίνο του στήθους της γάτας μπορεί να είναι πρηξίματα ή σχηματισμούς σαν .. σβώλους. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται στον καρκίνο του στήθους της γάτας είναι μικροσκοπικοί “σβώλοι” που εμφανίζονται κοντά στους μαστικούς αδένες.

Λέμφωμα της γάτας - Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα στο λέμφωμα της γάτας είναι  απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, έμετος (τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες;), διάρροια ή αίμα στα κόπρανα. Το λέμφωμα στη γάτα εμφανίζεται συνήθως στον πεπτικό της σωλήνα. 

Καρκίνος δέρματος της γάτας - Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα/σημάδια στον καρκίνο δέρματος της γάτας είναι εξογκώματα που μεγενθύνονται, πληγές που δεν επουλώνονται, η γάτα μπορεί να κουτσαίνει, μπορεί να υπάρχει αιμορραγία και σπασμένα νύχια!

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα Γάτας

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα γάτας είναι ο  πιο κοινός τύπο καρκίνου του δέρματος της γάτας! Αυτός ο όγκος μπορεί να προκαλέσει δερματικά έλκη που αιμορραγούν και ψώρα, ειδικά  γύρω από τα μάτια και τη μύτη και στις άκρες των αυτιών.

Στοματικός Καρκίνος της γάτας - Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα/σημάδια στον καρκίνο δέρματος της γάτας είναι η κακή αναπνοή, αίμα στο σάλιο, μειωμένη όρεξη και δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση. Οι καρκίνοι στο στόμα της γάτας είναι της μορφής του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω και γίνεται αρχικά αντιληπτό από τη δυσοσμία. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν αύξηση εκκρίσεων στα μάτια και οιδήματα στο πρόσωπο! Συχνά αυτοί οι καρκίνοι είναι επιθετικοί, για αυτό όσο πιο γρήγορα δράσετε τόσο το καλύτερο.
καρκίνος της γάτας συμπτώματα

Οστεοσάρκωμα της γάτας (καρκίνος στα όστα) - Συμπτώματα

Τα βασικά πιθανα συμπτώματα είναι η χωλότητα και απροθυμία να στηρίξουν το βάρος του σώματος τους σε ένα συγκεκριμένο πόδι καθώς και εξογκώματα ή οιδήματα! Η υπάρξη του όγκου κάνει επώδυνο το να στηριχτεί η γάτα στο πόδι που έχει τον όγκο!

Λίπωμα στη γάτα (γρομπαλακι στη γάτα) - Συμπτώματα

Σε πολλές περιπτώσεις όπως προανέφερα παρατηρούμε στο σώμα της γάτας ένα γρομπαλάκι, που είναι όγκος φτιαγμένος από κύτταρα λιπώδους ιστού και λέγεται “Λιπωμα”. Το λίπωμα στη γάτα μπορεί να εμφανιστεί παντού στο σώμα και δεν είναι επικίνδυνο για την ζωή της γάτας και δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Ωστόσο αν δυσκολεύει με κάποιο τρόπο τη γάτα, ίσως είναι καλό να σκεφτείτε την αφαίρεσή του!  

γρομπαλάκι στη γάτα

Οδηγίες για τη γενικότερη φροντίδα στην περίπτωση του καρκίνου της γάτας

Εννοείται ότι κάθε καρκίνος μπορεί να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η φροντίδα που μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένη όμως κάποια γενικότερη φροντίδα είναι πάντα χρήσιμη:

 • Φροντίστε ΄ώστε να τρέφεται όσο το δυνατόν καλύτερα, με εύπεπτες, θρεπτικές τροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεϊνη και υγρασία και με ξεκάθαρη σύσταση! Μια τροφή όπως η περίφημη GranataPet (σε πολλές γεύσεις) θα ήταν ότι πρέπει για τη διατροφή μιας γάτας με καρκίνο – τσιμπήστε την εδώ.
 • Φροντίστε ώστε να ενυδατώνεται σωστά. Αυτό είναι φυσικά πολύ σημαντικό και γίνεται ακόμη σημαντικότερο αν αναλογιστούμε ότι διάφοροι τύποι καρκίνων φαίνεται να προκαλούν προβλήματα και στη λειτουργία των νεφρών – η σωστή ενυδάτωση είναι ασπίδα για την καλή λειτουργία των νεφρών. Φυσικά επιλέξτε αφθονη ποιοτική υγρή τροφή – βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ – και βρείτε και άλλους τρόπους για να ενισχύετε την ενυδάτωση της γάτας σας εδώ. 
 • Φροντίστε την ψυχολογική της υγείας – προσφέρετέ της ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς εντάσεις, θορύβους, και φροντίστε και εσείς να είστε ήρεμοι και γαλήνιοι – αυτό θα είναι πολύ καλό και για την πορεία της δικής της υγείας. Εξετάστε και την χρήση τεχνητών φερομονών Feliway (αν δεν ξέρετε τι είναι διαβάστε το σχετικό αναλυτικό μου άρθρο  και αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ) αλλά και του έλαιου φαρμακευτικής κάνναβης (μάθετε τα οφέλη της εδώ) με την φοβερή ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία της γάτας. Εμείς χρησιμοποιούμε το CBD Oil της Candid Tails που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ – μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos10 για έκπτωση 10%.
 • Αν επιτρέπεται, θα ήθελα να  επιμείνω σε ετούτο, γιατί εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς: Ξεχάστε τα πάντα, ξεχάστε την αρρώστια της γάτας σας, και αφήστε την φυσική, αυθόρμητή σας αγάπη να την κατακλύσει, να την αγκαλιάσει και να την ανακουφίσει με τρόπο καταλυτικό. Μην αμαυρώσετε το χρονο που εχετε μαζί της με πόνο και λύπη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *