πορτοκαλί γάτα

Τα πάντα για την πορτοκαλί γάτα (ginger)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Λατρεμένη η πορτοκαλί γάτα (ginger), στην πραγματικότητα είναι μια  από τις χρωματικές εκδοχές του μοτίβου tabby (τιγρέ) και σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες γάτες. Συνήθως αρσενική, με το μοτίβο των ραβδώσεων (tabby) άλλοτε να αχνοφαίνεται και άλλοτε να είναι πολύ πιο έντονο, με λευκά κενά στο υπέροχο πορτοκαλί της τζιντζερόγατας και σε  κάθε περίπτωση απελπιστικά ελκυστική! Ε εντάξει, όχι τόσο ελκυστική όσο εγώ – μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Ας την γνωρίσουμε:

Πως κληρονομείται το χρώμα στην πορτοκαλί γάτα

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο που βρίσκεται στα φυλετικά χρωμοσώματα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της φαιομελανίνης (κόκκινη χρωστική) που δίνει το πορτοκαλί χρώμα στη γάτα. Το γονίδιο αυτό λέγεται Ο. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή του (αλληλόμορφο, το γονίδιο ο που δεν κωδικοποιεί για φαιομελανίνη! Για να προκύψει μια πορτοκαλί γάτα πρέπει τα Χ χρωμοσώματα της γάτας να έχουν το Ο αλληλόμορφο. Στις αρσενικές γάτες που έχουν ένα χρωμόσωμα Χ, αρκεί η παρουσία του αλληλομόρφου Ο σε αυτό το Χ για να παραχθεί φαιομελανίνη και η γάτα βάφεται πορτοκαλί (είναι πολύ εντονη η χρωστική αυτή που καλύπτει όλα τα άλλα μοτίβα/χρωματισμούς.

Οι θηλυκές γάτες έχουν δυο χρωμοσώματα Χ και αν δεν υπάρχουν και στα δύο χρωμοσώματα το αλληλόμορφο Ο (αν υπάρχει στο ένα το ο, ή αν υπάρχει και στα δύο το ο) τότε η θηλυκή γάτα δεν μπορεί να είναι πορτοκαλί. Γι’ αυτό, επειδή στα θηλυκά γατιά οι συνδυασμοί είναι πιο πολλοί είναι αρκετά πιο σπάνιο να συναντήσουμε μια θυληκή πορτοκαλί γάτα, και τελικά το 80% των πορτοκαλί γατών είναι αρσενικές. 

Όλες οι πορτοκαλί γάτες είναι τάμπι;

Η παρουσία του πορτοκαλί χρώματος (λόγω της φαιομελανίνης) δεν αποτρέπει την εκδήλωση του γνώριμου μοτίβου ραβδώσεων (tabby). Ακόμη και αν σε πρώτη ματιά δεν πολυφαίνεται αυτό με μια προσεκτική παρατήρηση θα διακρίνετε έστω αμυδρά τις ραβδώσεις! 

Έτσι οι πορτοκαλί γάτες παρουσιάζουν λιγότερο ή περισσότερο έντονα τα διάφορα υπο-μοτίβα του μοτίβου tabby: κλασσική, μάκερελ (σκουμπρι – ραβδώσεις που μοιαζουν με ψαροκόκκαλο), ριγωτές και στικτές.

Φυλές που συναντάμε πορτοκαλί γάτα

Το πορτοκαλί χρώμα δεν πρέπει να συγχέεται με φυλές. Η πορτοκαλί γάτα δεν είναι μια φυλή, αλλά ένας χρωματισμός της γούνας και συναντιέται σε πολλές φυλές γάτας όπως η Μέιν Κουν, η Γάτα Περσίας, η Γάτα Βεγγάλης, η Μάντσκιν, η Βρετανική κοντότριχη, η Γάτα Αβησσυνίας και η Αμέρικαν Μπομπτέιλ!

γάτα τζίντζερ

Σχετίζεται το πορτοκαλί χρώμα με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα;

Όσο και αν τέτοιες υποθέσεις είναι πολύ δημοφιλείς σε συζητήσεις μεταξύ φίλων της γάτας, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να συσχετίζουν το χρώμα της γουνας  με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα. Εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πορτοκαλί γάτα, η ginger.

Μερικά διασκεδαστικά facts για την πορτοκαλί γάτα

1. Η πορτοκαλί γάτα τάμπι του Ιησού

Υπάρχει ένας παλιός θρύλος για τον Ιησού όταν ήταν μωρό, ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί και τον ζέσταινε και τον ηρεμούσε μια γουργουριστή πορτοκαλί τάμπι. Μάλιστα αυτή η πορτοκαλί τάμπι φιλήθηκε στο μέτωπο από την Παναγία (Μαρία) και έμεινε -λέει- το χαρακτηριστικό Μ στο μέτωπο των πορτοκαλί και των υπόλοιπων τιγρακιών. 

2. Έχουν πολλές ονομασίες-παρατσούκλια

Για να τις ξεχωρίσουν από τις πιο σκουρόχρωμες (και με απουσία φαιομελανίνης) γάτες τάμπι οι πορτοκαλί γάτες έχουν διάφορα ονόματα όπως Τζίντζερ, Κόκκινες (big red), Μαρμελάδες και Τάντζεριν (μανταρίνια).  Στην Ελλάδα πιο συνηθισμένο φυσικά είναι το τζίντζερ.. οι περίφημες τζιντζερόγατες!

3. Είναι λαίμαργες

Αν και όπως αναφέραμε παραπάνω δεν φαίνεται να σχετίζεται ο χρωματισμός της γούνας με χαρακτηριστικά συμπεριφοράς υπάρχει ο θρύλος ότι οι πορτοκαλί γάτες είναι λιχούδες και έχουν την τάση να παχαίνουν γι’ αυτό για καλό και για κακό έχετε στο νου σας μήπως η σιλουέτα της δικής σας πορτοκαλί γάτας αρχίσει να φουσκώνει!

τζίντζερ γάτα

4. Διάσημες πορτοκαλί γάτες

Η πιο διάσημη πορτοκαλί γάτα είναι το δίχως άλλο το καρτούν Γκάρφιλντ, έμπνευση του τρομερού Jim Davies, ο περίφημος Μπομπ (A street cat named Bob, μια αληθινή τζίντζερ που έγινε διάσημη μέσα από βιβλία και το αντίστοιχο κινηματογραφικό έργο), ο πορτακαλί γάτος της Χόλι Γκολάιτλι στο Breakfast at Tiffany’s και τέλος το animation Shrek’s puss in boots (μια εκδοχή σε κινούμενα σχέδια του μύθου του Παπουτσωμένου Γάτου). 

5. Έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Δεν ξέρω αν φταίει η τεράστια επίδραση του αξιαγάπητου καρτούν Γκάρφιλντ, αλλά υπάρχει ακόμη μια δοξασία που λέει ότι οι τζιντζερόγατες έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή για να το πούμε πιο απλά.. είναι ΤΕΜΠΕΛΕΣ!

6. Μερικές πορτοκαλί γάτες έχουν.. φακίδες

Ναι ναι, καλά το ακούσατε! Υπάρχουν αρκετές τζιντζερόγατες που έχουν στην περιοχή κοντά στο στόμα σκουρόχρωμα σημαδάκια που μοιάζουν πολύ με φακίδες! Δείτε τη γατούλα της φώτο:

πορτοκαλί γάτες

ΥΓ: Μάθετε περισσότερα για την πορτοκαλί γάτα εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!