πορτοκαλί γάτα

Τα πάντα για την πορτοκαλί γάτα (ginger)

Λατρεμένη η πορτοκαλί γάτα (ginger), στην πραγματικότητα είναι μια  από τις χρωματικές εκδοχές του μοτίβου tabby (τιγρέ) και σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες γάτες. Συνήθως αρσενική, με το μοτίβο των ραβδώσεων (tabby) άλλοτε να αχνοφαίνεται και άλλοτε να είναι πολύ πιο έντονο, με λευκά κενά στο υπέροχο πορτοκαλί της τζιντζερόγατας και σε  κάθε περίπτωση απελπιστικά ελκυστική! Ε εντάξει, όχι τόσο ελκυστική όσο εγώ – μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Ας την γνωρίσουμε:

Πως κληρονομείται το χρώμα στην πορτοκαλί γάτα

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο που βρίσκεται στα φυλετικά χρωμοσώματα είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της φαιομελανίνης (κόκκινη χρωστική) που δίνει το πορτοκαλί χρώμα στη γάτα. Το γονίδιο αυτό λέγεται Ο. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή του (αλληλόμορφο, το γονίδιο ο που δεν κωδικοποιεί για φαιομελανίνη! Για να προκύψει μια πορτοκαλί γάτα πρέπει τα Χ χρωμοσώματα της γάτας να έχουν το Ο αλληλόμορφο. Στις αρσενικές γάτες που έχουν ένα χρωμόσωμα Χ, αρκεί η παρουσία του αλληλομόρφου Ο σε αυτό το Χ για να παραχθεί φαιομελανίνη και η γάτα βάφεται πορτοκαλί (είναι πολύ εντονη η χρωστική αυτή που καλύπτει όλα τα άλλα μοτίβα/χρωματισμούς.

Οι θηλυκές γάτες έχουν δυο χρωμοσώματα Χ και αν δεν υπάρχουν και στα δύο χρωμοσώματα το αλληλόμορφο Ο (αν υπάρχει στο ένα το ο, ή αν υπάρχει και στα δύο το ο) τότε η θηλυκή γάτα δεν μπορεί να είναι πορτοκαλί. Γι’ αυτό, επειδή στα θηλυκά γατιά οι συνδυασμοί είναι πιο πολλοί είναι αρκετά πιο σπάνιο να συναντήσουμε μια θυληκή πορτοκαλί γάτα, και τελικά το 80% των πορτοκαλί γατών είναι αρσενικές. 

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΟΤΙΒΑ ΓΟΥΝΑΣ.. Τα πάντα για την γάτα κάλικο

Όλες οι πορτοκαλί γάτες είναι τάμπι;

Η παρουσία του πορτοκαλί χρώματος (λόγω της φαιομελανίνης) δεν αποτρέπει την εκδήλωση του γνώριμου μοτίβου ραβδώσεων (tabby). Ακόμη και αν σε πρώτη ματιά δεν πολυφαίνεται αυτό με μια προσεκτική παρατήρηση θα διακρίνετε έστω αμυδρά τις ραβδώσεις! 

Έτσι οι πορτοκαλί γάτες παρουσιάζουν λιγότερο ή περισσότερο έντονα τα διάφορα υπο-μοτίβα του μοτίβου tabby: κλασσική, μάκερελ (σκουμπρι – ραβδώσεις που μοιαζουν με ψαροκόκκαλο), ριγωτές και στικτές.

Φυλές που συναντάμε πορτοκαλί γάτα

Το πορτοκαλί χρώμα δεν πρέπει να συγχέεται με φυλές. Η πορτοκαλί γάτα δεν είναι μια φυλή, αλλά ένας χρωματισμός της γούνας και συναντιέται σε πολλές φυλές γάτας όπως η Μέιν Κουν, η Γάτα Περσίας, η Γάτα Βεγγάλης, η Μάντσκιν, η Βρετανική κοντότριχη, η Γάτα Αβησσυνίας και η Αμέρικαν Μπομπτέιλ!

γάτα τζίντζερ

Σχετίζεται το πορτοκαλί χρώμα με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα;

Όσο και αν τέτοιες υποθέσεις είναι πολύ δημοφιλείς σε συζητήσεις μεταξύ φίλων της γάτας, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να συσχετίζουν το χρώμα της γουνας  με συγκεκριμένα στοιχεία χαρακτήρα. Εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί η πορτοκαλί γάτα, η ginger.

Μερικά διασκεδαστικά facts για την πορτοκαλί γάτα

1. Η πορτοκαλί γάτα τάμπι του Ιησού

Υπάρχει ένας παλιός θρύλος για τον Ιησού όταν ήταν μωρό, ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί και τον ζέσταινε και τον ηρεμούσε μια γουργουριστή πορτοκαλί τάμπι. Μάλιστα αυτή η πορτοκαλί τάμπι φιλήθηκε στο μέτωπο από την Παναγία (Μαρία) και έμεινε -λέει- το χαρακτηριστικό Μ στο μέτωπο των πορτοκαλί και των υπόλοιπων τιγρακιών. 

2. Έχουν πολλές ονομασίες-παρατσούκλια

Για να τις ξεχωρίσουν από τις πιο σκουρόχρωμες (και με απουσία φαιομελανίνης) γάτες τάμπι οι πορτοκαλί γάτες έχουν διάφορα ονόματα όπως Τζίντζερ, Κόκκινες (big red), Μαρμελάδες και Τάντζεριν (μανταρίνια).  Στην Ελλάδα πιο συνηθισμένο φυσικά είναι το τζίντζερ.. οι περίφημες τζιντζερόγατες!

3. Είναι λαίμαργες

Αν και όπως αναφέραμε παραπάνω δεν φαίνεται να σχετίζεται ο χρωματισμός της γούνας με χαρακτηριστικά συμπεριφοράς υπάρχει ο θρύλος ότι οι πορτοκαλί γάτες είναι λιχούδες και έχουν την τάση να παχαίνουν γι’ αυτό για καλό και για κακό έχετε στο νου σας μήπως η σιλουέτα της δικής σας πορτοκαλί γάτας αρχίσει να φουσκώνει!

Εδώ είναι που κολλάει να διαβάσετε και το άρθρο μου για το πως να κάνετε δίαιτα στην παχύσαρκη τζιντζερόγατά σας με υγεινό, ανώδυνο τρόπο, χωρίς να πεινάσει! Βρείτε το άρθρο εδώ.

τζίντζερ γάτα

4. Διάσημες πορτοκαλί γάτες

Η πιο διάσημη πορτοκαλί γάτα είναι το δίχως άλλο το καρτούν Γκάρφιλντ, έμπνευση του τρομερού Jim Davies – βρείτε την ιστορία του Γκάρφιλντ εδώ -, ο περίφημος Μπομπ (A street cat named Bob, μια αληθινή τζίντζερ που έγινε διάσημη μέσα από βιβλία και το αντίστοιχο κινηματογραφικό έργο), ο πορτακαλί γάτος της Χόλι Γκολάιτλι στο Breakfast at Tiffany’s και τέλος το animation Shrek’s puss in boots (μια εκδοχή σε κινούμενα σχέδια του μύθου του Παπουτσωμένου Γάτου). 

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΕΣ ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ ΤΑΜΠΙ
Μάθετε τα πάντα για τις τάμπι γάτες

5. Έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Δεν ξέρω αν φταίει η τεράστια επίδραση του αξιαγάπητου καρτούν Γκάρφιλντ, αλλά υπάρχει ακόμη μια δοξασία που λέει ότι οι τζιντζερόγατες έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή για να το πούμε πιο απλά.. είναι ΤΕΜΠΕΛΕΣ!

Να πω εδώ, ότι καμια φορά μπερδεύουμε την ληθαργικότητα που προκαλείται από την σίτιση με δυσπεπτες (λογω του μπόλικου υδατάνθρακα) ξηρές τροφές με την.. τεμπελια! Έχω δει πάρα πολλές γάτες με το που γύρισαν στην υγρή τροφή να μεταμορφώνονται από νωθρά, ληθαργικά γατάκια σε δραστήρια παιχνιδιάρικα ζουζούνια! Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ και άλλους 3 λόγους για να στραφείτε στην υγρή τροφή εκεί

6. Μερικές πορτοκαλί γάτες έχουν.. φακίδες

Ναι ναι, καλά το ακούσατε! Υπάρχουν αρκετές τζιντζερόγατες που έχουν στην περιοχή κοντά στο στόμα σκουρόχρωμα σημαδάκια που μοιάζουν πολύ με φακίδες! Δείτε τη γατούλα της φώτο:

πορτοκαλί γάτες

7. Η τζιντζερόγατα που έγινε .. Δήμαρχος για 20 χρόνια

Ποιος καταλληλότερος να αναλάβει τις τύχες μιας πόλης από μια υπεύθυνη και λογική τζιντζερόγατα! Ο μακροβιότερος Δήμαρχος της πόλης Talkeetna στην Αλάσκα, είναι μια πορτοκαλί, φουντωτή γάτα που υπηρέτησε το πόστο αυτό για .. 20 χρόνια! Βρείτε την ιστορία της εδώ!

8. Ειναι καλοί κυνηγοί

Μια επιστημονική έρευνα του 2016 έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι πορτοκαλί γάτες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο κυνήγι από όλες τις άλλες γάτες! Η αθώα πορτοκαλογατά σας, που σας κοιτάζει απορημένα με τα μεγάλα της κεχριμπαρένια ματάκια είναι ικανή να ξεπαστρέψει με μεγάλη άνεση τα πιο δύσκολα θηράματα! 

Εσείς είχατε ποτέ μια τζιντζερόγατα; Πως την έλεγαν;  Πείτε μου την ιστορία της σε σχόλιο

ΥΓ: Για το τέλος σας άφησα το καλύτερο: Μάθετε όλη την ιστορία για τον .. Γκάρφιλντ, την πιο διάσημη πορτοκαλί γάτα, ακριβώς εδω!

16 Απαντήσεις

 1. Είχα την Σαλη την πρώτη μου αδεσποτουλα που είναι τζιτζερακι η οποία με αγάπησε πολύ και όταν έμενε έγκυος γέννησε τον Μάνγκο τον τζιτζερακο μου που κράτησα !μετά από τον Μάνγκο την στείρωσα και ζει ευτυχισμένη στην γειτονιά της! Τον Μάνγκο το κράτησα μαζί μου !ζω σε χωριό ! Λατρεύω τα τζιτζερακια είναι πολύ γλυκά πλάσματα!

 2. Ο δικός μας τζιτζερόγατος είναι ο Ρόσσι.Πήρε το όνομά του τόσο λόγω χρωματος (ρούσσο) αλλά κ απο τον Βαλεντίνο Ρόσσι, μια που του αρέσανε …οι μηχανές. Εχει πράγματι το χαρακτηριστικό Μ στο μέτωπο, νόμιζα οτι προέρχεται από το μεγαλειότατος.Είναι και λαίμαργος επίσης.Τον αγαπάμε πολύ.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες

 3. Έχουμε το Κάρολο που είναι 4 ετών ο οποίος είναι χαδιαρουλης και…ψιλοτεμπελακος και πρόσφατα υιοθετήσαμε ένα μικρούλη χαριτωμένο που η κοιλίτσα και τα ποδαράκια είναι άσπρα και ο υπόλοιπος πορτοκαλί.

 4. Εμας ο Λεωνίδας μας δεν ειναι ολος πορτοκαλί (η κόρη μου λέει οτι το χρώμα είναι κολοκυθί και βρίσκω πολυ ακριβή τον χαρακτηρισμο). Ο περισσότερος ειναι ‘ασπρος. Η μαμα του ομως είναι ολοκληρη κολοκυθί (είναι αγνώστου πατρός). Αγαπάμε κολοκυθί γάτες σε όλες τους τις παραλλαγές!!!!

 5. Εδώ και 4 χρόνια είναι μες στη ζωή μου,ο Μελένιος μου!!! Ο αγαπημένος Μελένιος μου,συντροφάκι σε κάθε φάση της ζωής μου…Το ψιψίνι μου!!!!

 6. Ο δικος μου ο υπεροχος Φωτης, τζιντερακης αδεσποτουλης πηδηξε ενα πρωι στην αγκαλια μου και απο τοτε κυριαρχει στην κσρδια μου και στο σπιτι μου. Ειναι απλα ΥΠΕΡΟΧΟΣ.!!!@

 7. Εμείς έχουμε τον Ρόκυ!! Τον βγάλαμε έτσι γιατί είναι μαχητής. Τον βρήκαμε παρατημένο στο πάρκινγκ. Ήταν ταλαιπωρημένος και πεινασμένος. Τον μεγαλώνουμε και έγινε λαίμαργος γάταρος.. είναι πολύ χαδιαρης, και όποτε μας βλέπει κοιλιεται στο δρόμο και κάνει πατουσακια..

 8. Η δικιά μας η Αύρα είναι σχεδόν δύο χρονών, είναι λαίμαργη, τρυφερή και άγρια ταυτόχρονα, και πανέμορφη!

 9. ο νιο μου ειναι ενα απ τα τρια μωρα γατακια που εχω,,,ειναι απιστευτος τζιντζερογατος,,,χαδιαρης γουργουριτσας και κοιλαρουμπας,,,τρωει πολυ,,,κλεβει καμια φορα και το φαι των αλλων αλλα ειναι τοσο γλυκας που του τα συγχωρουμε ολα…συν οτι μας χαιδευει με τα απαλα του πατουσακια

 10. Καλημέρα και καλή χρονιά,σε όλες και σε όλους!!!!Η δική μου ιστορία με τα γατιά άρχισε ουσιαστικά ,πριν 10 χρόνια,όταν μετά από μια καταιγίδα στις 12 Μαϊου του 2013,άκουσα το γοερό κλάμα-κάλεσμα ενός μικρού γατιού,σχεδόν ενός μηνός,σε άθλια κατάσταση κατά μεσής του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας,στη συνοικία που διαμένω στη Θεσσαλονίκη.Το περισυνέλεξα και από τότε είναι ο αχώριστος φίλος,σύντροφος,ο υπέροχος,τρυφερός, Μίμης ,η δική μου τζίντζερ πινελιά στη ζωή,χάρην του,άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για τις γάτες,μια που μέχρι τότε στη ζωή μου,υπερτερούσαν τα σκυλιά .

 11. Η δική μου τζιντζερόγατα είναι η Λιλίκα (γιατί είναι σκέτη γλύκα!!!). Βρέθηκε στην πυλωτή βρεγμένη και σε άσχημη κατάσταση με βαριά πνευμονία. Μετά από ισχυρή αντιβίωση και με πολλή αγάπη και φροντίδα είναι σήμερα μια χαρά. Της αρέσει το φαγητό και είναι πολύ χαδιάρα κάνει πολλές ζουζουνιές αλλά τη συγχωρούμε γιατί την αγαπάμε πολύ…

 12. εχω τον νιο μου…ειναι λιχουδης …πανεμορφος ,,,dramma queen,,,και το πιο γλυκο πλασματακι

 13. Ο δικος μας ο πατατοκεφαλος είναι ο Ρούνι απο το (γου)ρουνι.Τρώει το σύμπαν αλλα είναι ψυχούλα 8 κιλά αγάπης .Όταν τον βρήκαμε δυο φορές πήγε να σβήσει (ήταν ημερών παρατημένος) αλλά νικητής!Πρώτος στο φαί και πρώτος να εξαφανιστεί όταν ακούει θόρυβο παρά το μεγεθος του 🙂

 14. Ο δικός μας πορτοκαλί γάτος, λέγεται Πινέλος ,είναι έξι χρονών,αγαπησιάρης, μέγας γουργουριστής!
  Οταν υπάρχει “κίνηση” στην κουζίνα δεν ξεκολάει γι αυτό και κουζινόγατος. Γκρινιάρης για φαγητό και άμυαλος….

 15. Τον Indy μας τον βρήκαμε δίπλα σε μηχάνημα ανακύκλωσης, 3 περίπου μηνών, τραυματισμένος στο πόδι αλλά πολύ χαδιάρης κι ευγενικός! Μπήκε μόνος του στο αυτοκίνητό μας οπότε μας διάλεξε αυτός! 🐱

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *