Ο (όπως αποδείχτηκε) εμβληματικος σκιτσογράφος Jim Davis γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Muncie της Ιντιάνα. Το 1972 και ενώ εργαζόταν ως βοηθός στη δημιουργία ενός κόμικ, του Tumbleweeds, δημιούργησε το πρώτο δικό του κόμικ, το Gnorm Gnat – με ήρωα ένα.. μυγάκι -, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στους Pendleton Times του Pendleton, στην Ιντιάνα, από το 1972 έως το 1975 και γνώρισε μικρή επιτυχία – που δεν προμήνυε τα όσα θα ακολουθούσαν.
Πως ξεκινησαν όλα για τον Γκάρφιλντ
Ο Ντέιβις είχε προσπαθήσει να πουλήσει εκείνο το κόμικ σε μεγαλύτερες αγορές αλλά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα ένας συντάκτης στον οποίον το έδειξε του είπε ότι “είναι εξαιρετικό τεχνικά, τα αστεία του ήταν υπέροχα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ταυτιστεί με .. μυγάκια” .
Ο Τζιμάκος μας τότε συνειδητοποίησε ότι τα κόμικ-σκυλιά τα πήγαιναν περίφημα αλλά υπήρχε κενό και άρα πρόσφορο έδαφος στις.. γάτες! Και τότέ σκέφτηκε ότι μπορούσε να δημιουργήσει μια γάτα-αστέρι, έχοντας άλλωστε και πλούσια ερεθίσματα, ζώντας σε μια φάρμα με 25 γάτες! Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας του Γκάρφιλντ!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: 8 Τέλεια βιβλία με ήρωα τη Γάτα
Και έτσι, το άστρο του Γκάρφιλντ ανέτειλε, βασιζόμενο στις γάτες με τις οποίες μεγάλωσε το Ντέιβις! Το όνομά του το πήρε από τον παππού του Ντέιβις Τζέιμς Α. Γκάρφιλντ Ντέιβις, τον οποίο ο δημιουργός περιέγραφε ως «ένα μεγαλόσωμο, τρελό άντρα»! Και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του φοβερού κόμικ βασίστηκαν σε κάτι!
Το όνομα Jon Arbuckle (ο χουμανιστικός γονέας του Γκάρφιλντ) προήλθε από μια διαφήμιση καφέ της δεκαετίας του 1950, ενώ . Ο συγκάτοικος του Jon, Lyman, που προστέθηκε για να μπορεί ο Τζον να μιλάει με κάποιον, έφερε το όνομα ενός χαρακτήρα από το προηγούμενο κόμικ του Ντέιβις το Gnorm Gnat! O χαρακτήρας που συμπλήρωσε την ομάδα ήταν ο σκύλος του Lyman, ο Spot, ο οποίος μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Όντι, για να αποφευχθεί η σύγχυση με έναν σκύλο με το ίδιο όνομα (Spot) που υπήρχε σε ένα άλλο κόμικ (το Boner’s Ark – τι να σας πω, αυτό δεν το γνωρίζω).
Από το 1976 έως τις αρχές του 1978, οι χαρακτήρες έδωσαν σάρκα και οστά στο κόμικ “Τζον” που κυκλοφόρησε στους Times του Πέντλετοντης εποχής αλλά δεν γνώρισαν μεγάλη δόξα – ως το 2019, όταν ο YouTuber Quinton Hoover μπόρεσε να ανακτήσει αρκετές ψηφιακές σαρώσεις του κόμικ Jon από την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Pendleton και την Κρατική Βιβλιοθήκη της Ιντιάνα, και έτσι και αυτό το κόμικ γνώρισε καθυστερημένα μπόλικη δόξα Ο Jon εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Pendleton Times στις 8 Ιανουαρίου 1976, μόλις δύο εβδομάδες μετά το τέλος του Gnorm Gnat!
Πως ξεκίνησε το "Γκάρφιλντ"
To εγχείρημα του Jon έγινε δεκτό για παναμερικάνικη διανομή – εντωμεταξύ ο τίτλος του άλλαξε από Jon σε Γκαρφιλντ την 1η Σεπτεμβρίου 1977 – τον Μάρτιο του 1978 και έκανε το παναμερικάνικο ντεμπούτο του σε 41 εφημερίδες στις 19 Ιουνίου του ίδιου έτους! Να ειπωθεί ότι μετά από μια δοκιμαστική κυκλοφορία οι Chicago Sun-Times το έκοψαν για να το επαναφέρουν μετά από παράπονα των αναγνωστών!
Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, τα πράγματα άρχισαν να αλλαζουν, το μέγεθος του κόμικ μεγάλωσε και οι χαρακτήρες με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν, αποκτώντας μια πιο καρτουνίστικη εμφάνιση. Πιο χαρακτηριστικές οι αλλαγές του Γκάρφιλντ που άρχισε να παθαίνει μια.. ‘δαρβινική εξέλιξη’ και να περπατάει στα.. πίσω του πόδια, έγινε ελαφρώς πιο.. αδύνατος και σταμάτησε να είναι στραβούλιακας, Ο Ντέιβις λέει ότι έκανε αυτές τις αλλαγές ώστε να είναι πιο εύκολο για τον Γκάρφιλντ να «σπρώξει τον Odie από το τραπέζι» ή «να φτάσει για ένα κομμάτι πίτα».
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Η επιτυχία
Ο Γκάρφιλντ έγινε γρήγορα εμπορική επιτυχία. Το 1981, λιγότερο από τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του σε εθνικό επίπεδο, το κόμικ εμφανίστηκε σε 850 εφημερίδες και συγκέντρωσε περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Για να διαχειριστεί τα έσοδα ο Ντέιβις ίδρυσε την Paws, Inc. Το 1982 το κόμικ εμφανιζόταν σε περισσότερες από 1.000 εφημερίδες.
Μέχρι το 2002, το Garfield έγινε το πιο ευρέως δημοσιευμένο κόμικ στον κόσμο, εμφανιζόμενο σε 2.570 εφημερίδες με 263 εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως! Μέχρι το 2004, ο Garfield εμφανίστηκε σε σχεδόν 2.600 εφημερίδες και έφερε κέρδη αξίας από 750 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 111 χώρες! Το 1994, η εταιρεία του Davis, Paws, Inc., αγόρασε όλα τα δικαιώματα για τις ταινίες που έγιναν με τον Garfield από το 1978 έως το 1993 από τη United Feature. Το κόμικ διανέμεται από το Universal Press Syndicate, ενώ τα δικαιώματα για το κόμικ παραμένουν στην Paws.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Η λατρεία των συγγραφέων για τις γάτες
Ενώ διατηρεί τον δημιουργικό έλεγχο και είναι ο μόνος που υπογράφει το κόμικ, ο Ντέιβις πλέον ξεκουράζεται και γράφει τα σενάρια και συνήθως κάνει τα πρόχειρα σκίτσα. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται από τους μακροχρόνια βοηθούς του Brett Koth και Gary Barker. Οι χρωματιμοί γίνονται από άλλους καλλιτέχνες, ενώ ο Ντέιβις αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο επιβλέποντας την παραγωγή και εμπορευματοποιώντας τους χαρακτήρες.

Διάσημες ατάκες του Γκαρφιλντ
Οι φαν του είδους σίιιγουρα θα αναγνωρίσετε τις παρακάτω ατάκες (δισταζω να τις μεταφρασω για να μη χασουν την αμεσότητά τους):
“Big fat hairy deal.”
“Nice touch.”
“I hate Mondays.”
“Who ever should be dragged out into the street and shot.”
“We’re bachelors, baby.”
“Feed me.”
“Eat your heart out.”
“I’m not overweight. I’m undertall.”
Θα κλείσω αυτο το αφιέρωμα με μια φράση του Τζιμ Ντέιβις που πολύ με είχε ενθουσιασει: Kατά βάθος όλοι κινούμαστε από τις ίδιες παρορμήσεις! Οι γάτες έχουν το κουράγιο να ζουν σύμφωνα με αυτές…
… και μια και αρχίσαμε τις ατάκες διάσημων για τη γάτα.. διαβάστε και την τέλεια συλλογή με διάσημες γατο-ατάκες ΕΔΩ!