Χτύπησα τη γάτα μου – Πώς να ζητήσω συγγνώμη σε 6 βήματα

Ειναι και κάποιες φορές που -βαθιά μετανιωμένοι- μου λέτε: «Χτύπησα τη γάτα μου – Τι να κάνω για να εξιλεωθώ;»! Ουφ, σε πρώτη φάση, με τέτοια μηνύματα μού έρχεται μια ενόχληση, διότι μου είναι κάπως δύσκολο να φανταστώ πώς μπορεί να χτυπήσει κάποιος ένα τέτοιο πλάσμα. Μετά όμως το ξεπερνώ και καταλαβαίνω ότι τα πάντα είναι πιθανό να συμβούν σε ετούτον τον μάταιο κόσμο, ακόμα και τα πιο αναίτια και ακραία.

Οπότε ξεπερνάμε το αρχικό σοκ και προσπαθούμε να ανασυνταχτούμε! Το επόμενο που σας βγαίνει αυθόρμητα να κάνετε είναι να της ζητήσετε συγγνώμη! Λογικό! Αλλά πώς ζητάει κάποιος συγγνώμη στη γάτα του; Οι απαντήσεις βέβαια δεν αφορούν μόνο την περίπτωση «χτύπησα τη γάτα μου» αλλά και αν την σπρώξατε βίαια, αν της μιλήσατε απότομα και δυνατά, ή αν επιχειρήσατε να την τιμωρήσετε! Α, και μια και μιλάμε για τιμωρία, δείτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να τιμωρούμε τη γάτα μας ΕΔΩ!

Επιστροφή στο θέμα μας όμως: Είστε έτοιμοι, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να κάνετε; Φύγαμε!

Χτύπησα τη γάτα μου - Πώς να ζητήσω συγγνώμη

1ο Βήμα: Συνειδητοποιώ τι έκανα λάθος

Το να ζητήσετε συγνώμη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν αντιλαμβάνεστε για ποιον λόγο ζητάτε συγνώμη! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους χουμανιστικούς σας φίλους!

Συνειδητοποιήστε τι κάνατε λάθος και ενοχλήσατε τόσο πολύ τη γάτα σας – και φυσικά αυτή η συνειδητοποίηση είναι απαραίτητη για να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος! Και θα βοηθήσει ταυτόχρονα στο πώς θα πλησιάσετε τη γάτα σας.

Αν δεν ζητάτε στ’ αλήθεια συγγνώμη, αν δεν έχετε καταλάβει τι κάνατε λάθος, η γάτα σας είναι ικανή -από τον τόνο της φωνής- να καταλάβει ότι είστε ανειλικρινής τη στιγμή της συγγνώμης και είναι πιθανό να χάσει την εμπιστοσύνη της σε εσάς!

2ο Βήμα: Βρείτε το σωστό τάιμιν

Αφού συνειδητοποιήσετε το λάθος σας (1ο βήμα) πάρτε μια ανάσα και παρατηρήστε τη γάτα σας για να εντοπίσετε τα σημάδια της γλώσσας του σώματος! Αν δείχνει φόβο ή θυμό, αφήστε της χώρο και χρόνο.

Ωστόσο, μην καθυστερήσετε και τρελά τη συγγνώμη σας, για να μπορεί να τη συνδέσει με αυτά που έγιναν και να νομίζει οτι την αγνοείτε! Μόλις εντοπίσετε τα σημάδια ότι είναι χαλαρή και ήρεμη, προβείτε στη συγγνώμη σας! 

Αν συνεχίζει να είναι θυμωμένη, χρησιμοποιήστε μαλακό τόνο φωνής, μιλήστε της με ενθαρρυντικά επαινετικά λόγια και ίσως να επιστρατεύσετε και κάποια λιχουδιά! Αφήστε λίγο χρόνο και ξαναελέγξτε λίγο μετά μήπως πια έχει ηρεμήσει και μπορεί να δεχτεί τη συγγνώμη!

3o Βήμα: Πλησιάστε τη γάτα προσεκτικά

Το να δείτε τη γάτα σας στεναχωρημένη μπορεί να προκαλέσει μια αυτόματη απόκριση σε εσάς, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι εκείνη τη στιγμή. Μην τρέχετε στη γάτα σας ουρλιάζοντας, γιατί αυτό θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντίθετα, παρακολουθήστε την αντίδρασή της και πλησιάστε προσεκτικά και αργά προς το μέρος της.

Εάν το γατάκι σας απομακρύνεται καθώς την πλησιάζετε, θυμηθείτε να μην το κυνηγάτε και σίγουρα μην το βάλετε στη γωνία! Αντίθετα, δώστε του λίγο χώρο και χρόνο – θα το εκτιμήσει γιατί θα καταλάβει ότι δεν έχετε άγριες διαθέσεις  (θυμηθείτε ότι ίσως λίγο πριν να την είχατε χτυπήσει) και θα το βοηθήσει να ηρεμήσει!

Στη συνέχεια προβάλλετε το χέρι σας, από ύψος που είναι κοντά στο επίπεδο των ματιών του, ώστε να φαίνεστε λιγότερο απειλητικοί. Επιστρατέψτε και πάλι τη γλυκιά ήρεμη φωνή!

4ο Βήμα: Μιλήστε στη γάτα σας

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές στην Ιαπωνία, οι γάτες έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν διαφορετικές λέξεις, όπως το όνομά τους (αν και άλλοι θα διαφωνήσουν σε αυτό). Αν υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο, τότε η γάτα σας, που είναι σε σοκ από το χτύπημά σας ή από την άσχημη συμπεριφορά σας, ίσως επανέλθει στην πραγματικότητα, ακούγοντας το όνομά της! 

Οι ειδικοί λένε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο τόνος της φωνής σας… οπότε αρχίστε να της μιλάτε με πολύ απαλή και γλυκιά φωνή! Μάλιστα, είναι πιθανό, λένε κάποιοι επιστήμονες, όταν αρχίσετε να μιλάτε στη γάτα, η επανάληψη της λέξης «Συγγνώμη» να αποτυπωθεί στη γάτα ως έκφραση της απολογίας σας προς αυτήν!!!;

Πιθανώς να αποκτήσετε καλύτερη ιδέα περί του θέματος αν διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για το πώς σκέφτονται οι γάτες!

5o Βήμα: Χαϊδέψτε τη γάτα σας

Το να μιλήσετε αγαπησιάρικα στη γάτα σας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να την κάνετε να αισθάνεται ασφαλής. Αφού ζητήσετε συγγνώμη και δημιουργήσετε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να προβάλλετε το χέρι σας και να δείτε τι θα κάνει! Αν το μυρίσει και σας αφήσει να τη χαϊδέψετε, τα πράματα φαίνεται να είναι πολύ καλά! Αν όμως κανει «κχου» ή σας ρίξει καμία, απομακρυνθείτε, αφήνοντάς της περισσότερο χώρο!

Για να δείτε σε ποια σημεία απολαμβάνουν το χάδι οι γάτες, κάντε κλικ ΕΔΩ!

χτύπησα τη γάτα μου

6ο Βήμα: Παίξτε μαζί της

Παιδιά, αν ως εδώ έχουν πάει καλά τα πράγματα, ποιος τη χάρη σας! ΜΑΛΛΟΝ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΑΤΕ! Το επόμενο που πρέπει να κάνετε προκειμένου να αντιστρέψετε τελείως την εις βάρος σας κατάσταση, είναι να αρχίσετε να παίζετε μαζί της! Αν ανταποκριθεί στα παιχνίδια είναι σαν να έχει δεχτεί τελείως τη συγγνώμη σας, σαν να ξέχασε τι έγινε (προσέξτε: αν επαναληφθεί το ίδιο, τα πράγματα δε θα είναι τόσο εύκολα την επόμενη φορά).

Αν θέλετε να μάθετε πώς να παίζετε με τη γάτα σας, διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο! Τα γνωστά teaser και λέιζερ συνήθως είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά. Βρείτε αυτά που χρησιμοποιώ εγώ εδώ και εκεί.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος ετούτου εδώ του άρθρου. Ελπίζω να το βρήκατε βοηθητικό και πείτε μου αν χρειάστηκε εσείς να πείτε ποτέ συγγνώμη στη γάτα σας! Σχετικά τιπς θα εκτιμούνταν δεόντως!

Για το τέλος, δείτε πώς ΟΙ ΓΑΤΕΣ ζητούν συγγνώμη σε εσάς στο αναλυτικό μου άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *