πώς να χαϊδέψω τη γάτα μου

Πού και πώς να χαϊδέψω τη γάτα μου;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Δεν είναι τυχαίο που τα κατοικίδια ζώα έχουν την αγγλική ονομασία pet (τουτέστιν χάδι). Ένα από τα κομβικά σημεία της άμεσης επαφής μαζί τους είναι μέσω των χαδιών. Έτσι και οι σκύλοι και οι γάτες αλληλεπιδρούν μαζί μας μέσω των χαδιών. Το ερώτημα που θα εξετάσουμε σε ετούτο εδώ το βαρυσήμαντο άρθρο είναι το εξής: Πού και πώς να χαϊδέψω τη γάτα μου; Ας δούμε τα ερωτήματα ένα – ένα.

Πού αρέσει να χαϊδεύουμε τις γάτες

Αν και το συγκεκριμένο ερώτημα, όπως είναι διατυπωμένο, δε διεκδικεί δάφνες συντακτικής ορθότητας (ας όψεται που με αυτό τον τρόπο ψάχνετε το συγκεκριμένο ερώτημα στις μηχανές αναζήτησης!), ας ρίξουμε μια ματιά στα σημεία, όπου η γάτα απολαμβάνει να τη χαϊδεύετε! Όπως φαίνεται και στην παρακάτω κατατοπιστικότατη εικόνα, με τον Τσιτσάκο (δηλαδή εμένα) ως μονδέλο, εμείς οι γάτες λατρεύουμε εν γένει να μας χαϊδεύετε κοντά στις περιοχές αδένων του προσώπου (πηγούνι, μαγουλάκια, μέτωπο, ακόμη και στη βάση των αυτιών, αν δεν έχουμε υποφέρει από προβλήματα των αυτιών), στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης και κάπου εκεί εξαντλούνται τα αγαπημένα μας σημεία!

που αρέσει να χαϊδεύουμε τις γάτες
Μην τολμήσετε να μας χαϊδέψετε στην κοιλιά (εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο Τσίτσος, αν το χάδι γίνει με μαεστρία), κοντά στα γεννητικά όργανα, στις πατούσες ή στην άκρη της ουράς!

Πώς να χαϊδέψω τη γάτα μου

Αλλά δεν είναι μόνο το πού θα χαϊδέψετε τη γάτα σας, αλλά και το πώς θα την χαϊδέψετε. Να θυμήσουμε εδώ ότι η γάτα είναι απόγονος της Αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ μόλις πριν 4.000 χρόνια και η γάτα έχει ακόμη στο αίμα της μπόλικο από το άρωμα του άγριου ζώου, του θηρευτή και ενδεχομένως θηράματος που σουλάτσαρε στη σαβάνα πριν 4.000 χρόνια. Γι’ αυτό και η γάτα διατηρεί αυτά τα ένστικτα που την κρατούν σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους.

Έτσι δεν είναι περίεργο τη μια στιγμή η γάτα σας να απολαμβάνει το χάδι και την επόμενη να γίνεται επιφυλακτική και ακόμα και να σας επιτίθεται. Γι’ αυτό χρειάζεται συγκεκριμένο τρόπο το χάδι της γάτας σας (ιδίως όσο αυτή μεγαλώνει και συσσωρεύει εμπειρίες – δυσάρεστες και ευχάριστες):

Χρειάζεται τα πρώτα χάδια να είναι πολύ απαλά και ανεπαίσθητα και σιγά σιγά να αυξάνετε την ένταση, ενώ πρέπει να αφήνετε πάντα στη γάτα σας τη δυνατότητα διαφυγής, να μην την κλειδώνετε καθώς τη χαϊδεύετε! 

Η ένταση του χαδιού μπορεί να αυξάνεται με γνώμονα τη γλώσσα του σώματος της γάτας. Ψάξτε για ενδείξεις ευχαρίστησης (όπως το ζύμωμα της πατούσας ακόμα και στον αέρα, το αργό κλείσιμο των ματιών, το τέντωμα του κορμιού)! Αν αυτές υπάρχουν, μπορείτε να επιχειρήσετε να εντείνετε το χάδι. Όμως μην ξεχνάτε να έχετε τον νου σας και για ενδείξεις δυσαρέσκειας, όπως διαστολή των ματιών, ρίγη στη σπονδυλική στήλη, στρίψιμο των αυτιών προς το πλάι ή προς τα πίσω και μαστίγωμα της ουράς. Σε τέτοιες περιπτώσεις αφήστε χώρο στη γάτα, χαλαρώστε το χάδι και δώστε της τη δυνατότητα να κάνει ό,τι επιθυμεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

Η γάτα μου δε θέλει χάδια! Τι να κάνω;

Υπάρχουν γάτες που δεν είναι ένθερμοι οπαδοί των χαδιών. Αυτές -τολμώ να πω- είναι συνήθως γάτες αρκετά φοβικές, με κάμποσες επώδυνες εμπειρίες στο ενεργητικό τους που το κάνουν δύσκολο για εκείνη να εμπιστευτεί την άμεση σωματική επαφή, φοβούμενη την επανάληψη του σωματικού πόνου που έχει καταγραφεί στη μνήμη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Στρες και Γάτα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται να αφήνετε άπλετο χώρο στη γάτα σας και να είστε πολύ διακριτικοί στην επαφή μαζί της, επιδιώκοντας τα χάδια σε περιπτώσεις που είναι πολύ χαλαρή (αλλά που δεν κοιμάται, γιατί αν ξαφνιαστεί από το χάδι θα τρομάξει πολύ). 

Η επαφή πρέπει να γίνεται σταδιακά, πλησιάζοντας αρχικά την άκρη των δαχτύλων σας στη μύτη της για να τα μυρίσει, να βεβαιωθεί ότι τίποτα το απειλητικό δεν την πλησιάζει και σε κάθε κίνηση, από μέρους σας, που θα αντιληφθείτε την παραμικρή ενόχληση, πρέπει να κάνετε πίσω. Ίσως με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά θα καταφέρετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της, ώστε να συνδυάσει την επαφή του χαδιού με κάτι το αμιγώς ευχάριστο. 

Είναι μια πορεία που θέλει μπόλικη τρυφεράδα και υπομονή από μέρους σας! 

Υ.Γ.: Να πω ότι μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες περί του θέματος εδώ!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!