Αρέσουν στη γάτα τα φιλιά;

Άραγε αρέσει στη γάτα σας όταν την φιλάτε; Κάποιες γάτες σίγουρα ανέχονται τα φιλιά χωρίς να αντιδρούν. Μάλιστα κάποιες γάτες μπορεί να γουργουρήσουν, να γείρουν προς εσάς και να τρίψουν το κεφάλι τους πάνω σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι η γάτα καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε να της δείξετε τη στοργή σας και την αποδέχεται.

Όμως αν τα αυτιά της γάτας στραφούν προς τα πίσω, ή αν αρχίζει να κάνει την ουρά της σαν μαστίγιο, κουνώντας της νευρικά μπρος πίσω, ή αν απομακρυνθεί από εσάς και αρχίσει τα “χου”, τα σφυρίγματά της ή αν σας ρίξει κανενα προειδοποιητικό χτυπηματάκι είναι ξεκάθαρο ότι μάλλον δεν απόλαυσε ούτε θέλει το φιλί σας και καθόλου δεν αισθάνθηκε τις στοργικές σας διαθέσεις!

Φιλώντας μια γάτα με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το φιλί δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξεις σε μια γάτα την αγάπη σου ούτε είναι ο τρόπος με τον οποίον εκείνη θα σου έδειχνε τη στοργή της. Ας δούμε πρώτα πως δείχνουν συνήθως οι γάτες τη στοργή τους, ποιο ειναι το γατίσιο υποκατάστατο του φιλιού!

Πως "φιλάει" η γάτα

Οι γάτες δεν φιλούν με τον τρόπο των ανθρώπων τις άλλες γάτες. Έχει βέβαια παρατηρηθεί η περίπτωση όπου μια γάτα γλείφει μια άλλη και μάλιστα κοντά στην περιοχή του στόματος και αυτό μπορεί να δείχνει φιλική διάθεση ή μπορεί να μην έχει καμία τρυφερή διάσταση (πχ μπορεί η γάτα την οποία γλείφει η πρώτη γάτα να έχει υπολείμματα τροφής κοντά στο στόμα της). Σε κάθε περίπτωση αυτή η κίνηση δεν έχει το νόημα του φιλιού όπως είναι νοηματοδοτημένο στους ανθρώπους!

Ας δούμε όμως ποια ειναι τα γατίσια ανάλογα του ανθρώπινου φιλιού:

 • Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να δείξουν την αγάπη τους στους οικείους ανθρώπους. Το αργό κλείσιμο και άνοιγμα των ματιών είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίον η γάτα σας στέλνει φιλί, σας λέει “Σ’ Αγαπώ”, παρόλο που δεν προϋποθέτει φυσική επαφή!
 • Στα φιλιά χωρίς φυσική επαφή συμπεριλαμβάνεται και το ανέβασμα της ουράς της γάτας προς τα πάνω (η ουρά δείχνει προς τον ουρανό) σε συνδυασμό με ένα απαλό τρέμουλο. Αν και εδώ δεν υπάρχει φυσική επαφή η γάτα ξεκάθαρα σας δείχνει τη στοργή της.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΑ .. ΜΑΤΙΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Η γλώσσα των ματιών της γάτας

Όμως υπάρχουν και τρόποι που απαιτούν φυσική επαφή: 

 • Το  χτύπημα του κεφαλιού της γάτας πάνω σας (στο χέρι, στο πόδι, στο σώμα, στο πρόσωπο) είναι μια άλλη μορφή φιλιού στη γλώσσα της γάτας. Ακόμη και αν η πίεση του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ισορροπίας σας (αν μπλεχτεί στα πόδια σας), ακόμη και αν πετάξει τα γυαλιά σας κάτω από το πρόσωπό σας ή χτυπήσει τη μύτη σας η γάτα σας εκείνη την στιγμή σας στέλνει τα φιλιά της, σας λέει πόσο σας αγαπάει. Περισσότερα για τις.. κεφαλιές στο αναλυτικό μου άρθρο.
 • Τέλος το τρίψιμο του κεφαλιού πάνω σας (πάλι σε διάφορα σημεία) είναι ένας τέταρτος τρόπος να σας δώσει η γάτα ένα φιλί. Μην ξεχνάτε ότι στα μάγουλα και στο πηγούνι η γάτα έχει διάφορους αδένες που εκκρίνουν τα χαρακτηριστικά αρώματα της γάτας και αυτή η κίνηση ουσιαστικά δηλώνει ότι είστε δικός της. Και για ετούτο έχω γράψει ολόκληρο άρθρο.

Οδηγίες για να φιλήσετε τη γάτα σας

Οι περισσότερες γάτες θα επιτρέψουν ένα άγγιγμα στο κεφάλι τους από το στόμα των αγαπημένων τους ανθρώπων. Αλλά όχι πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μη θέλουν και εσείς οφείλετε να το σεβαστείτε. Τα δείγματα που αναφέραμε παραπάνω κανουν ξεκάθαρο πότε η γάτα σας ανέχεται το φιλί σας και πότε δεν το επιθυμεί! 

Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μια γάτα να εκτιμήσει το φιλί σας ακολουθήστε τα παρακάτω απλά tips:

 • Αποφύγετε να φιλάτε τις γάτες στα χείλη. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολική εισβολή για πολλές γάτες. Άλλωστε οι γάτες μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια και παράσιτα που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με το σάλιο τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για νεογέννητα γατάκια και γάτες που δεν είναι εμβολιασμένες, αποπαρασιτωμένες (διαβάστε και το άρθρο μου “ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Αποπαρασίτωση Γάτας“, ή που υποφέρουν από οδοντικά προβλήματα. – btw αν η γάτα σας υποφέρει από προβλήματα οδοντικής/στοματικής υγιεινής ξέρατε ότι υπάρχουν ειδικές dental κροκέτες που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους; Ο Τσίτσος χρησιμοποιεί καθημερινά 5 κροκέτες από αυτήν!
 • Μην φιλάτε μια γάτα που δεν γνωρίζετε καλά. Ακόμα κι αν η γάτα σας φαίνεται να λατρεύει τα φιλιά σας, άλλες γάτες μπορεί να μην τα εκτιμούν επίσης. Μια γάτα που δεν είναι εξοικειωμένη στα φιλιά μπορεί να μην ανέχεται τέτοια εγγύτητα από εσάς, παρόλο που μπορεί να το επιτρέψει σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά (το ίδιο δεν συμβαίνει πάνω κάτω και στους ανθρώπους;)

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ;
Πως να δείξω στη γάτα μου ότι την αγαπώ

 • Πολλοί συμπεριφοριστές προτρέπουν να διδάξετε το παιδί σας να μην φιλάει τις γάτες. Έχει βρεθεί ότι ορισμένες γάτες μπορεί να έχουν λιγότερη ανοχή για τα παιδιά από ό, τι για τους ενήλικες και αν η γάτα ενοχληθεί από το φιλί του παιδιού είναι πολύ πιθανό να καταφέρει ένα ωραιότατο δάγκωμα ή γρατζουνιά στο πρόσωπό του!
 • Φυσικά αν θέλετε να παίξετε στο γήπεδό της, αν θέλετε να της δώσετε ένα φιλί με τον δικό της τρόπο μιμηθείτε αυτό το αργό κλείσιμο-άνοιγμα των ματιών. Η γάτα σας θα λάβει το μήνυμα και πιθανότατα θα ανταποδώσει την αβροφροσύνη!

Εσείς ρε παιδιά πωωως τα πατε με τα φιλια; Τα δέχεται η γάτα σας; Τις έχετε κάνει ποτέ φιλιά με τα μάτια σας; Περίμενω τα σχόλιά σας!!

Κλείνοντας θα θέσω ενα πολύ βασικό ερώτημα: Καταλαβαίνει η γάτα τα φιλιά σαν μια ένδειξη αγάπης; Η απάντηση ΕΔΩ!

8 Απαντήσεις

 1. Πολυ εποικοδομητικα αρθρα, λιτες και ωραιες συμβουλες και βιντεο. Ευχαριστω πολυ

 2. Εγώ έχω τέσσερις γάτες 3κοριτσια 1 αγόρι το μόνο που με αφήνει να τον φιλώ είναι ο αρσενικός.
  Οι θηλυκές είναι κακίες .

 3. Εχω 2 γατες, την Μπουκίτσα κ τον Ουίσκυ.
  Με την Μπουκίτσα, που δεν της αρέσουν τα πολλά-πολλά «κοντινά» παρά μόνο όταν θέλει εκείνη, στέλνουμε μεταξύ μας φιλακια με τα ματια, οπως περιέγραψες Τσιτσο μου, συνεχώς.
  Με τον Ουισκυ, φιλακια ανθρωπινα στο κεφαλακι είναι αποδεκτά 😉 αλλά και ματάκια «παίζουν»

 4. Ο Περσικός μου που τον χάσαμε μου έδινε όλη μέρα φιλιά με τα μάτια σαν ερωτευμένος πιγκουίνος.ανεχοταν φυσικά και τα δικά μου φιλιά ολημερίς.ηταν τόσο δεμένος μαζί μου και εγώ μαζί του που ακόμη θυμάμαι την κάθε μας στιγμή.η τωρινή μου γατούλα ούτε γουργουριζει,ούτε θέλει φιλιά και σπανίως μου ανοιγοκλείνει τα μάτια.δεν ξέρω γιατί και αυτό με στεναχωρεί απίστευτα!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *