Η επικοινωνία της γάτας μύτη-με-μύτη

Όταν μιλάμε για χαριτωμένες συμπεριφορές γάτας, εκτός από το τρίψιμο του κεφαλιού, τα πατουσάκια, το γουργουρητό, δεν μπορεί, ο νους μας θα πάει σε αυτή την λεπτεπίλεπτη χειρονομία μεταξύ δύο γατών, που αγγίζουν διακριτικά τις μύτες τους! Η γάτα μπορεί να επιδιώξει μια παρόμοια συμπεριφορά και με τον άνθρωπο. Επίσης συχνά σε αυτή τη χειρονομία αντικαθίσταται η μύτη το ανθρώπου με ένα δάχτυλο στο ύψος της μύτης της γάτας!

Γιατί όμως η γάτα παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε:

Γιατί οι γάτες αγγίζουν τις μύτες τους;

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά απαιτεί από τις γάτες είτε μια μορφή γενναιότητας και θάρρους, είτε την παρουσία φιλικών συναισθημάτων. Και αυτό γιατί όταν δύο γάτες είναι τόσο κοντά είναι πολύ εύκολο με μια απλή επιθετική κίνηση να προκαλέσει η μία στην άλλη μεγάλη ζημιά και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο σημείο τους, τα μάτια τους! 

Επίσης να πούμε ότι στη μύτη καταλήγουν αδένες που εκκρίνουν οσμές ξεχωριστές/ειδικές για κάθε γάτα. 

Πάμε να δούμε όμως γιατί οι γάτες αγγίζουν η μια την άλλη στη μύτη!

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Γιατί οι γάτες κάνουν πατουσάκια;

1. Για αναγνώριση

Το άγγιγμα των μυτών και ο εντοπισμός οσμών της άλλης γάτας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει μια γάτα να αναγνωρίσει αν η άλλη είναι οικεία, φιλική, ή έστω αν ανήκει στην ίδια “ομάδα”, στην ίδια αποικία. Όσο και αν φαίνεται παράξενο στους ανθρώπους, που λειτουργούν πολύ έντονα με την οπτική αίσθηση, μια γάτα δεν αρκείται σε αυτή για να αναγνωρίσει μια οικεία γάτα. Η αξιοπιστία της οσμής είναι αυτή που εμπιστεύεται μια γάτα για να βεβαιωθεί ότι έχει να κάνει με μια φιλική γάτα! 

2. Για χαιρετισμό

Ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος να χαιρετήσει μια γάτα μια άλλη είναι αυτός: αγγίζοντας διακριτικά τις μύτες τους. Αυτό προϋποθέτει φιλικα αισθήματα μεταξύ των γατών και είναι ένας τρόπος που στους  ανθρώπινους τρόπους θα μεταφραζόταν σαν μια αγκαλιά ή μια θερμή χειραψία. Είναι μάλιστα σαν η μια γάτα να λέει στην άλλη “Επ, καλημέρα, τι κάνεις, πες μου τα νέα σου”. Γιατί μέσα από τις μυρωδιές που παίρνει η γάτα αγγίζοντας τη μύτη της άλλης, μπορεί να μάθει πολλά για τις περιπέτειες της άλλης γάτας, από την τελευταία φορά που είχαν να ειδωθούν!

Ειρήσθω εν παρόδω οι γατούλες συχνά αντί την επαφή μύτη με μύτη κάνουν κεφαλιές για να χαιρετηστούν! Για περισσότερα σε σχέση με το τελετουργικό των κεφαλιών κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Για αναγνώριση της μητέρας και για τον θηλασμό

Με τη γέννηση η αφή είναι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση που μπορεί να βοηθήσει τα νεογέννητα να προσανατολιστούν στο περιβάλλον. Όμως η αίσθηση της όσφρησης αναπτύσσεται ραγδαία μέχρι την τρίτη εβδομάδα και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον προσανατολισμό και το θηλασμό. Οι οσφρητικοί υποδοχείς αναπτύσσονται πλήρως και δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τη μητέρα τους μέσα από την επαφή μύτη-με-μύτη και έτσι να μπορέσουν να τη θηλάσουν, να απολαύσουν τη ζεστασιά και την ασφάλειά της!

4. Για κυριαρχία

Κάποιες φορές αυτή η φαινομενικά χαριτωμένη κίνηση αγγίγματος μύτη με μύτη δεν εμφορείται από φιλικές διαθέσεις. Αντιθέτω δύο γάτες πλησιάζουν, αγγίζουν τις μύτες και μετά μαζεύονται και οι δύο ενω μισοκλείνουν τα μάτια τους, προσπαθώντας να τα προστατέψουν – σε μια ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά φιλική. Με το άγγιγμα των μυτών οι γάτες προσπαθούν να απλώσουν τις δικές τους μυρωδιές πάνω στην άλλη γάτα, σε μια προσπάθεια οσφρητικής κυριαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί με γλείφει η γάτα

5. Για συστάσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωριστούν δύο γάτες οι οποίες δεν έχουν καμία προηγούμενη επαφή είναι αυτός: το αμοιβαίο, διακριτικό άγγιγμα των μυτών τους. Έτσι οι γάτες λαμβάνουν δεδομένα οσφρητικής φύσεως και η “ξένη” γάτα δεν μοιάζει πια τόσο άγνωστη όσο πριν.

6. Το δάχτυλο ως υποκατάστατο της μύτης

Με τον ίδιο τρόπο γίνονται οι συστάσεις μεταξύ μιας γάτας και ενός άγνωστου ανθρώπου. Μόνο που εδώ το ρόλο της μύτης παίζουν τα δάχτυλα του ανθρώπου. Έχετε παρατηρήσει πολλές φορές όταν κάποιος επισκέπτης έρχεται στο σπίτι πως η γάτα σας πετάγεται και τρέχει στην πόρτα να τον προϋπαντήσει; 

Αν εκείνη τη στιγμή ο επισκέπτης γνωρίζει θα απλώσει με μια ήρεμη αργή κίνηση το χέρι του και θα προτείνει τα δάχτυλά του, κατά προτίμηση στο ύψος της μύτης της γάτας. Η γάτα τότε θα μυρίσει προσεκτικά τα δάχτυλά του και το πιο πιθανό είναι ότι στη συνέχεια θα επιστρέψει στη φωλιά της, ήσυχη που έγιναν οι συστάσεις με τον επισκέπτη και τίποτα απειλητικό δεν φαίνεται να ελλοχεύει. 

Εδώ το άγγιγμα με τη μύτη λειτουργει ως γνωριμία, κάτι σαν: ‘Γειά σου Τσίτσο, είμαι ο Χόρχε”! Σε ετούτο το κομβικό σημείο θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργείτε, εσείς οι χούμανς σαν γάτες αν θέλετε να δημιουργηθεί ένα ζεστο κλίμα με συναισθήματα αγάπης μεταξύ σας! Διαβάστε τι άλλο πρέπει να κάνετε για να σας αγαπήσει η γάτα κάνοντας κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

.. και για το τέλος σας άφησα ένα σχετικό χωρίο από τους διαλόγους μου με τον Πατέρα σχετικά με την επικοινωνία Μύτη-με-Μύτη:

– Τσίτσο μου, ξέρεις τι μ’ αρέσει τώρα τελευταία;
– Τι ρε πατέρα;
– Που όταν έρχονται επισκέπτες δεν το βάζεις στα πόδια! Τουναντίον προχωράς να τους προϋπαντήσεις, με γοργά θαρραλέα βήματα, σαν πραγματικός αίλουρος και απαιτείς με τις φωνές σου να τους μυρίσεις.. έτσι αυτοί απλώνουν χεράκι, εσυ απλώνεις μυτούλα, μυρίζεις, γίνονται οι συστάσεις και γυρνάς ήηηησυχος στο πόστο σου, από όπου δεν φεύγεις για την υπόλοιπη βραδιά, συμμετέχοντας στην παρέα! Είσαι πραγματικά η ψυχή της παρέας, βρε ατιμούτσικο!
– Ε καλά μη νομίζεις ότι το κάνω για εκείνους ή για λόγους καλής συμπεριφοράς. Θέλω να βεβαιωθω απλώς ότι δεν είναι κανένας Μύκης που θέλει να μπουκάρει.
– Άντε πάλι τα ίδια! Μα καλά μα δεν βλέπεις ότι είναι άνθρωποι;
– Ε και τι σημασία έχει; Και που ξέρω ότι δεν είναι Μύκης μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο! Αν δεν μιλήσει η οσμή ΤΙΠΟΤΑ δεν εμπιστεύομαι εγώ, ο Τσίτσος, μια γάτα με Γ κεφαλαίο, μια γάτα που σέβεται τον εαυτό της!!
– Εντάξει Τσιτσάκο μου, το εμπεδώσαμε, από καλούς τρόπους μηδέν ο Τσιτσάκος.. 

Τούτος ο διάλογος βρίσκεται στο βιβλίο μου “Τσίτσος, η Γάτα που Μιλούσε πολύ”, από τις Εκδόσεις Διόπτρα, το οποίο μπορείτε να τσιμπήσετε κάνοντας κλικ εδώ!

Έχοντας τώρα αποκρυπτογραφήσει αυτή τη συμπεριφορά της γάτας, σας προτρέπω να αξιοποιήσετε αυτή τη γνώση  διευκολύνοντας την γατούλα σας, ή ξένες γατούλες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή να επικοινωνήσουν μαζί σας και να νιώσουν άνετα (προτείνοντας τον δείκτη σας ντε).

Και αφού εξιχνιάσαμε και ετούτο το μυστήριο θα ήθελα να σας προτείνω να ανακαλύψετε και γιατί οι γάτες κάνουν.. βαρελάκια, κάνοντας κλικ ακριβώς ΕΔΩ!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Pinterest & Riverfront Cats

6 Απαντήσεις

  1. Τσίτσο μου, καταρχάς σ’ ευχαριστώ πολύ που μας κάνεις την τιμή να μοιράζεσαι όλες αυτές τις πληροφορίες με εμάς, τα ταπεινά δίποδα. Αυτό με το δάχτυλο το κάνουμε συχνά με τη γατούλα μου, τη Σίμπα. Στην αρχή μάλιστα είχα την έγνοια μήπως το εκλάβει ως απειλή, οτι της “απλώνω νύχι” δλδ. 🙂 Να υποθέσω, αφού με ξέρει και δεν τίθεται θέμα γνωριμίας ούτε έχθρας, οτι θέλει να μάθει πως πέρασα τη μέρα μου ή οτι επιθυμεί να ανανεώσουμε τους όρκους φιλίας μας, κάτι τέτοιο, έτσι?

  2. Μαθαίνω στα μικρά παιδάκια όταν έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με μια ξένη γάτα, να προτείνουν πρώτα τα δάκτυλα τους στη μύτη της γάτας ώστε αυτή να τα μυρίσει( γιατί, τους λέω, έτσι η γάτα μαθαίνει να σας εμπιστεύεται και εκτιμά την ευγένεια και την ηρεμία σας). Συνήθως τα παιδιά κάνουν απότομες κινήσεις προς τη γάτα ή βιάζονται να τη χαϊδεψουν με αποτέλεσμα η γάτα να τρομοκρατείται και να φεύγει και τα παιδιά ή απογοητεύονται ή τρομάζουν και είναι κρίμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *