όταν η γάτα τρίβεται

Γιατί οι γάτες κάνουν… κεφαλιές; (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μπορεί να επιστρέψετε στο σπίτι και η γάτα σας να σας υποδεχτεί με μια μεγαλοπρεπή.. κεφαλιά (headbutt) στο πρόσωπό σας, ή στο γόνατο, ή στο πόδι σας, γενικώς σε οποιοδήποτε διαθέσιμο μέρος του σώματός σας.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια παιχνιδιάρικη μορφή αλληλεπίδρασης, στην πραγματικότητα είναι μια σημαντική χειρονομία που απευθύνεται σε πρόσωπα (γάτες/ανθρώπους) που τα νιώθει ιδιαίτερα οικεία και ειναι μια ένδειξη ότι η σχέση της μαζί τους είναι γερή, ζεστή, τρυφερή!

Γιατί οι γάτες κάνουν κεφαλιές;!

1. H κεφαλιά σαν τελετουργικό σύνδεσης και κατοχύρωσης

Ως γνωστό οι γάτες αναγνωρίζονται μεταξύ τους πρώτα από όλα μέσω οσμών. Οι κεφαλιές που ανταλλάζουν είναι ένας τρόπος για να “ανταλλάζουν” οι γάτες οσμές μεταξύ τους ώστε όλες οι οικείες γάτες να μυρίζουν το ίδιο. Στην κεφαλή υπάρχουν μπόλικοι αδένες που εκκρίνουν αρώματα (φερορμόνες) τα οποία διασπείρονται με τις κεφαλιές. 

ΑΣ ΕΞΙΧΝΙΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια

Έτσι πχ στην αυλή οι γάτες όλη την ώρα κάνουν κεφαλιές μεταξύ τους (ιδίως αν νιώθουν άνετα) αναπτύσσοντας μια συγκεκριμένη μυρωδιά που διαχωρίζει την αποικία της αυλής από τις υπόλοιπες γάτες. Για παρόμοιο  λόγο οι γάτες τρίβονται και μάγουλο με μάγουλο (και στα μάγουλα υπάρχουν αντίστοιχοι αδένες). 

Για παρόμοιους λόγους οι γάτες κάνουν κεφαλιές και στα οικεία ανθρώπινα πλάσματα.  H πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Ingrid Johnson λέει “ Είναι ένας τρόπος να πουν Σε αγαπώ, είσαι υπέροχος, αλλά επίσης λίγο βρώμικος. Ας σε κάνω να μυρίζεις σαν εμένα“.

Οι αδένες του κεφαλιού που εκκρίνουν αρώματα (φερομόνες) είναι συχνά σε σημεία όπου είναι αραιο το τρίχωμα της κεφαλής – εκεί κοντά στη θέση που στους ανθρώπους γίνονται οι κρόταφοι! Παρεπιμπτόντως μην ανησυχείτε για αυτο το αραίωμα, είναι φυσικό. 

Εδώ να πω ότι πάνω σε αυτή την “αρχή” λειτουργεί και η φοβερή τεχνολογία τεχνητών φερορμονών Feliway για την οποία σας έχω μιλήσει πολλάκις! Για όσοι δεν γνωρίζετε διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο εδώ και τσιμπήστε το Feliway εδώ!

2. Οι κεφαλιές είναι ενδείξεις κοινωνικής ιεραρχίας

Οι κεφαλιές είναι τρόπος των ιεραρχικά κατώτερων γατών να απλώσουν τις μυρωδιές τους και να νιώσουν κάπως πιο ασφαλείς και άνετες. Για παρόμοιο λόγο οι “υποδυέστερες” γάτες ουρούν ασύστολα προκείμενου να αποφύγουν τη σύγκρουση – χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του φαινομένου στην γατοαυλή ο .. κατρουλής και κεφαλακιας Μικρουτσέλος. Έτσι σε μια αποικία με πολλές γάτες αυτές που επιχειρούν τις περισσότερες κεφαλιές είναι στα τάρταρα της ιεραρχίας

Έτσι η γάτα που κάνει κεφαλιές νιώθει ανασφαλής, ντροπαλή, κατώτερη σε αντίθεση με τις “ανώτερες” (μην με παρεξηγείτε, εγώ δεν τα πιστεύω αυτά τα πράματα) που νιώθουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και μπορούν εύκολα να αλληλεπιδράσουν με όλες τις γάτες μιας γατοαποικίας. 

Περισσότερα για το θέμα της ιεραρχίας των γατίσιων κοινωνιών διαβάστε και στο αναλυτικό μου άρθρο

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι αν είναι δυνατόν και αν έχετε την πολυτέλεια μην αδιαφορήσετε για τις γάτες σας που υποφέρουν από στρες και ανασφάλεια! Τι μπορείτε να κάνετε;

 • Αρχικά διαβάσετε το άρθρο μου για την διαχείριση του στρες της γάτας εδώ – ειναι πολύ βοηθητικό
 • Δευτερευόντως σκεφτείτε την χρήση του έλαιου φαρμακευτικής κάνναβης (μάθετε γι’ αυτό εδώ) που έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι περιορίζει το στρες και αν θέλετε να τσιμπήσετε το CBD Oil της NatureCan που χρησιμοποιούμε και εμείς κάντε κλικ εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το εκπτωτικό κουπόνι tsitsos20 για έκπτωση 20%
 • Εξασφαλίστε ψηλά σημεία για τις γάτες σας! Εκεί ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους και περιορίζουν το στρες τους! Εξαιρετικές επιλογές τα ψηλά γατόδενδρα όπως αυτό εδώ που έχει ο Τσιτσάρας και τα κρεμαστά κρεβάτια παραθύρου όπως ετούτο, αλλά και το πάνω μέρος βιβλιοθηκων, ψυγείων κλπ!
 • Μια ακόμη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το spray αρωμαθεραπείας Calming Effect (βασίζεται σε έλαια λεβάντας και Ιλανγκ-Ιλανγκ) της ελληνικής Always Your Friend – τσιμπήστε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos15 για έκπτωση15%! 

3. Οι κεφαλιές είναι ένας τρόπος της γάτας να πει "Σε αγαπώ"

Αν παρατηρήσετε την συμπεριφορά μιας γάτας λίγο πριν και όταν κάνει κεφαλιά θα διαπιστώσετε ότι οι κόρες της, τα μουστάκια της και τα αυτιά της είναι χαλαρά εκείνη την ώρα. Η γάτα εκείνη την ώρα δεν είναι σε ένταση, νιώθει τρυφερά, συναισθηματικά.  Τα μηνύματα που σας δίνει με τις κεφαλιές της δεν είναι απλώς “Εγώ είμαι εδώ” αλλά και πιο βαθιά, εκφράσεις αφοσίωσης και στοργής προς εσάς. Είναι ένα ηχηρό ‘Σ’ αγαπώ’. 

Βρείτε άλλους τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της ακριβώς ΕΔΩ.

4. Οι κεφαλιές ως μια μορφή αγκαλιάς

Εσείς οι άνθρωποι σκεπτόμενοι ανθρωποκεντρικά δεν μπορείτε να κατανοήσετε καλά τη συμπεριφορά της γάτας σας και τι ακριβώς εκδηλώνει με τις διάφορες κινήσεις της. Θεωρείτε ότι οι ενδείξεις τρυφεράδας είναι συγκεκριμένες κινήσεις όπως φιλιά, αγκαλιές και χάδια. Η γάτα όμως έχει διαφορετικούς τρόπους: Συχνά η κεφαλιά είναι το επόμενο στάδιο μετά το άγγιγμα των μυτών. Αν το άγγιγμα των μυτών μοιάζει σαν μια ζεστή χειραψία, η κεφαλιά μοιάζει περισσότερο σαν μια αγκαλιά στην γλώσσα των ανθρώπων!

Πως να ανταποκριθείτε στις κεφαλιές της γάτας σας;

Η κεφαλιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσετε τη σχέση σας με τη γάτα σας, αρκεί να ανταποκριθείτε κατάλληλα στην χειρονομία της. Όταν σας κάνει κεφαλιά μπορείτε ελεύθερα να το απολαύσετε γιατί η γάτα σας κάνει ένα κοπλιμέντο, ότι αξίζετε την αγάπη της. 

Μόλις η γάτα σας κάνει την κεφαλιά της, μπορείτε να ανταποδώσετε με τον ίδιο τρόπο ή να ξύσετε το πηγούνι της, να χαϊδέψετε το κεφάλι της και να της μιλήσετε τρυφερά!

Τώρα αν και όταν η γάτα κάνοντας κεφαλιά προς εσάς δείχνει φιλικά αισθήματα μπορείτε αρχικά να είστε κάπως μετρημένοι γιατί δεν ξέρετε ποιες συμπεριφορές απολαμβάνει και ποιες όχι. Έτσι οι αποκρίσεις σας πρέπει να είναι αρχικά απαλές και διερευνητικές για να δείτε τι τους αρέσει και τι όχι!

Σε κάθε περίπτωση όσο η σχέση σας γίνεται πιο ζεστή τόσο περισσότερο εκείνη θα επιδιώκει τις κεφαλιές μαζί σας.

Η γάτα μου δεν μου κάνει κεφαλιές και θεωρώ ότι η σχέση μας είναι κάπως επιφανειακή και ψυχρή - Τι να κάνω;

Πολύ συχνά, πολλοί από εσάς μου στέλνετε μηνύματα όπως “η γάτα μου δεν μου κάνει κεφαλιές” ή “δεν θέλει την αγκαλιά μου” ή “δεν με αφήνει να την χαϊδέψω” και η στεναχώρια σας μοιάζει να είναι μεγάλη! Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Να της αφήσετε το χώρο της και το χρόνο της, μην γίνεστε ζήτουλες αγάπης που να πάρει το καλό. Ξεκινήστε τη σχέση σας μαζί της από θέση πληρότητας, όχι από θέση έλλειψης και ίσως ανακαλύψετε ότι η γάτα σας θα σας πλησιάζει πολύ πιο συχνα, όσο νιώθει ότι δεν την έχετε ανάγκη
 • Ε εντάξει, καλή η πληρότητα, αλλά που και που καμία υγιεινή λιχουδιά δεν θα βλαπτε! Και τι καλύτερο από μια έκτακτη κουταλιά του γλυκού από το αγαπημένο της πατεδάκι – όπως η πεντανόστιμη GranataPet που μπορείτε να βρείτε εδώ, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν! Εκεί να δείτε κεφαλιές!
 • Ανακαλύψτε τα σημεία που της αρέσουν να την χαϊδευετε και επιλέξτε αυτά για να ξεκινήσετε τα χάδια σας προς αυτήν, όταν μάλιστα είναι σε φάση χαλάρωσης. Βρείτε τα πιο συνηθισμένα σημεία που απολαμβάνουν οι γάτες για χάδι εδώ
 • Μιλήστε της .. γατίσια, με λεπτές, ήρεμες, τρυφερές φωνούλες, έχοντας το κεφάλι σας στο ίδιο ύψος με το δικό της! Το μπλα μπλα από τη μεριά σας φαίνεται να την βάζει σε μια θέση επικοινωνίας μαζί της – είναι πολύ πιθανό γρήγορα να πιάσετε κουβέντα – βρείτε γιατί η γάτα νιαουρίζει όταν της μιλάτε στο αναλυτικό μου άρθρο 
 • Προσφέρετέ της ένα βαθύ βούρτσισμα, αν είναι του γούστου της τα χτενίσματα – για τον Τσίτσο είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, αλλά και για τις περισσότερες γάτες της αυλής! Περισσότερες οδηγίες για το βούρτσισμα/χτένισμα θα βρείτε εδώ.
  Και η με διαφορά καλύτερη βούρτσα που έχω εντοπίσει και για την οποία έχω πάρα πολλές θετικές μαρτυρίες είναι η διάσημη – και όχι χωρίς λόγο μια και πετυχαίνει πραγματικά πολύ βαθύ βούρτσισμα αφαιρώντας όλες τις νεκρές τρίχες τόσο από την επιφάνεια όσο και πιο βαθιά, από το υπόστρωμα, χωρίς να πειραζει τις υγιείς τρίχες – Furminator που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ
 • Για να είναι η γάτα σας διαθέσιμη για αγάπες και ζεστές επαφές πρέπει σίγουρα να μην είναι αγχωμένη, στρεσαρισμένη. Οπότε και πάλι επανερχόμαστε στο προηγούμενο που σας είπα για την διαχείριση του στρες!
 • Προσφέρετέ της παιχνίδια με συγκινήσεις – συνήθως αυτά τα οποία διεγείρουν το θηρευτικό της ένστικτο την τρελαίνουν περισσότερο από ότιδήποτε άλλο – εξαιρετική περίπτωση το μπαλάκι που κινείται μόνο του.. και ναι, το παιχνίδι μας φέρνει.. πιο κοντά!
 • Κλείνοντας να πω ότι αν η γάτα σας είναι από αυτές τις  μυστήριες γάτες που εκτιμούν την ξηρά τροφή τότε αντικαταστήστε την έκτακτη λιχουδιά πατέ με 5 κροκετούλες από μια υγιεινή, grain free ξηρά τροφή, με ξεκαθαρη ετικέτα, μετρημένο φώσφορο και υδατανθρακα όπως η εξαιρετική Carnilove – τσιμπήστε την εδώ!
Κλείνοντας ας συνοψίσουμε όσα είπαμε παραπάνω στο κατατοπιστικό βιντεάκι μου που ακολουθεί:

Αφού είπαμε όοολα τα προηγούμενα πείτε μου αλήθεια, η δική σας γάτα συνηθίζει τις περίφημες κεφαλιές; Περιμένω τα σχόλιά σας και στείλτε μου ντοκουμένδα στο email μου, [email protected]!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας αποκαλύψω μια ακόμη συμπεριφορά της γάτας που δηλώνει στοργή, τρυφεράδα και αγάπη για το χουμαν της! Κυρίες και κύριε μάθετε γιατί η γάτα σας γλείφει

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): TreeHugger, Catster

8 Απαντήσεις

 1. Πολθ ωραία αυτά που γράφετε όντως μου τα κάνει αυτά κ δεν εηξερα τι σημαίνουν ειδικά με τα παπούτσια που βρωμοκοπουσαν λέω τι κάνει;

 2. Η γατούλα μας κάνει ασταμάτητα κουτελάκι όλο το 24ωρο στην συντροφό μου! Είναι το πιο γλυκό πράγμα! Είναι συγκινητικό κάθε φορά που το βλέπω!

 3. H μικρη μας κανει τσιψοκεφαλιες ΟΛΗ την ωρα, δεν υπαρχει τετοιο γατι. Ο μεγαλος ο απατεωνας κανει ΜΟΝΟ οταν θελει να φαι. Αυτο σε μενα γιατι στη γυναικα μου κανει ολη την ωρα. Αν ξαναδει απο μενα λιχουδια να με γραψει!

 4. Εμεις δεν ειχαμε στην αρχη πολλα πολλα ειχαμε ανταγωνισμό.. Εγω τη φοβομουν αυτη μου τις εριχνε αυτη προσπαθουσε εγω φοβομουν… Ξαφνικα μετα απο πολυ καιρο γιναμε αυτοκολλητες.. Κ κουτουλιες που δεν ηξερα τι σημαιναν.. Κ χαδια κ κοιταγματα.. Εχω ξετρελλαθει… Να σημειωσω ηταν η γατα του συζύγου.
  Κ τωρα ειναι διλπα μου..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *