όταν η γάτα τρίβεται

Γιατί οι γάτες κάνουν… κεφαλιές;

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μπορεί να επιστρέψετε στο σπίτι και η γάτα σας να σας υποδεχτεί με μια μεγαλοπρεπή.. κεφαλιά (headbutt) στο πρόσωπό σας, ή στο γόνατο, ή στο πόδι σας, γενικώς σε οποιοδήποτε διαθέσιμο μέρος του σώματός σας.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σαν μια παιχνιδιάρικη μορφή αλληλεπίδρασης, στην πραγματικότητα είναι μια σημαντική χειρονομία που απευθύνεται σε πρόσωπα (γάτες/ανθρώπους) που τα νιώθει ιδιαίτερα οικεία!

Γιατί οι γάτες κάνουν κεφαλιές;!

1. H κεφαλιά σαν τελετουργικό σύνδεσης και κατοχύρωσης

Ως γνωστό οι γάτες αναγνωρίζονται μεταξύ τους πρώτα από όλα μέσω οσμών. Οι κεφαλιές που ανταλλάζουν είναι ένας τρόπος για να “ανταλλάζουν” οι γάτες οσμές μεταξύ τους ώστε όλες οι οικείες γάτες να μυρίζουν το ίδιο. Στην κεφαλή υπάρχουν μπόλικη αδένες που εκκρίνουν αρώματα τα οποία διασπείρονται με τις κεφαλιές. 

ΑΣ ΕΞΙΧΝΙΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
Γιατί η γάτα κάνει πατουσάκια

Έτσι πχ στην αυλή οι γάτες όλη την ώρα κάνουν κεφαλιές μεταξύ τους (ιδίως αν νιώθουν άνετα) αναπτύσσοντας μια συγκεκριμένη μυρωδιά που διαχωρίζει την αποικία της αυλής από τις υπόλοιπες γάτες. Για παρόμοιο  λόγο οι γάτες τρίβονται και μάγουλο με μάγουλο (και στα μάγουλα υπάρχουν αντίστοιχοι αδένες). 

Για παρόμοιους λόγους οι γάτες κάνουν κεφαλιές και στα οικεία ανθρώπινα πλάσματα.  H πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Ingrid Johnson λέει “ Είναι ένας τρόπος να πουν Σε αγαπώ, είσαι υπέροχος, αλλά επίσης λίγο βρώμικος. Ας σε κάνω να μυρίζεις σαν εμένα“.

Οι αδένες του κεφαλιού που εκκρίνουν αρώματα (φερομόνες) είναι συχνά σε σημεία όπου είναι αραιο το τρίχωμα της κεφαλής – εκεί κοντά στη θέση που στους ανθρώπους γίνονται οι κρόταφοι! Παρεπιμπτόντως μην ανησυχείτε για αυτο το αραίωμα, είναι φυσικό. 

2. Οι κεφαλιές είναι ενδείξεις κοινωνικής ιεραρχίας

Οι κεφαλιές είναι τρόπος των ιεραρχικά κατώτερων γατών να απλώσουν τις μυρωδιές τους και να νιώσουν κάπως πιο ασφαλείς και άνετες. Για παρόμοιο λόγο οι “υποδυέστερες” γάτες ουρούν ασύστολα προκείμενου να αποφύγουν τη σύγκρουση – χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του φαινομένου στην γατοαυλή ο .. κατρουλής Μικρουτσέλος. Έτσι σε μια αποικία με πολλές γάτες αυτές που επιχειρούν τις περισσότερες κεφαλιές είναι στα τάρταρα της ιεραρχίας

Έτσι η γάτα που κάνει κεφαλιές νιώθει ανασφαλής, ντροπαλή, κατώτερη σε αντίθεση με τις “ανώτερες” (μην με παρεξηγείτε, εγώ δεν τα πιστεύω αυτά τα πράματα) που νιώθουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά και μπορούν εύκολα να αλληλεπιδράσουν με όλες τις γάτες μιας γατοαποικίας. 

Περισσότερα για το θέμα της ιεραρχίας των γατίσιων κοινωνιών διαβάστε και στο αναλυτικό μου άρθρο

3. Οι κεφαλιές είναι ένας τρόπος της γάτας να πει "Σε αγαπώ"

Αν παρατηρήσετε την συμπεριφορά μιας γάτας λίγο πριν και όταν κάνει κεφαλιά θα διαπιστώσετε ότι οι κόρες της, τα μουστάκια της και τα αυτιά της είναι χαλαρά εκείνη την ώρα. Η γάτα εκείνη την ώρα δεν είναι σε ένταση, νιώθει τρυφερά, συναισθηματικά.  Τα μηνύματα που σας δίνει με τις κεφαλιές της δεν είναι απλώς “Εγώ είμαι εδώ” αλλά και πιο βαθιά, εκφράσεις αφοσίωσης και στοργής προς εσάς. Είναι ένα ηχηρό ‘Σ’ αγαπώ’. 

Βρείτε άλλους τρόπους με τους οποίους η γάτα δείχνει την αγάπη της ακριβώς ΕΔΩ.

4. Οι κεφαλιές ως μια μορφή αγκαλιάς

Εσείς οι άνθρωποι σκεπτόμενοι ανθρωποκεντρικά δεν μπορείτε να κατανοήσετε καλά τη συμπεριφορά της γάτας σας και τι ακριβώς εκδηλώνει με τις διάφορες κινήσεις της. Θεωρείτε ότι οι ενδείξεις τρυφεράδας είναι συγκεκριμένες κινήσεις όπως φιλιά, αγκαλιές και χάδια. Η γάτα όμως έχει διαφορετικούς τρόπους: Συχνά η κεφαλιά είναι το επόμενο στάδιο μετά το άγγιγμα των μυτών. Αν το άγγιγμα των μυτών μοιάζει σαν μια ζεστή χειραψία, η κεφαλιά μοιάζει περισσότερο σαν μια αγκαλιά στην γλώσσα των ανθρώπων!

Πως να ανταποκριθείτε στις κεφαλιές της γάτας σας;

Η κεφαλιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσετε τη σχέση σας με τη γάτα σας, αρκεί να ανταποκριθείτε κατάλληλα στην χειρονομία της. Όταν σας κάνει κεφαλιά μπορείτε ελεύθερα να το απολαύσετε γιατί η γάτα σας κάνει ένα κοπλιμέντο, ότι αξίζετε την αγάπη της. 

Μόλις η γάτα σας κάνει την κεφαλιά της, μπορείτε να ανταποδώσετε με τον ίδιο τρόπο ή να ξύσετε το πηγούνι της, να χαϊδέψετε το κεφάλι της και να της μιλήσετε τρυφερά!

Τώρα αν και όταν η γάτα κάνοντας κεφαλιά προς εσάς δείχνει φιλικά αισθήματα μπορείτε αρχικά να είστε κάπως μετρημένοι γιατί δεν ξέρετε ποιες συμπεριφορές απολαμβάνει και ποιες όχι. Έτσι οι αποκρίσεις σας πρέπει να είναι αρχικά απαλές και διερευνητικές για να δείτε τι τους αρέσει και τι όχι!

Σε κάθε περίπτωση όσο η σχέση σας γίνεται πιο ζεστή τόσο περισσότερο εκείνη θα επιδιώκει τις κεφαλιές μαζί σας.

Τέλος αν θεωρείτε ότι η σχέση σας με τη γάτα σας δεν είναι αρκετά ζεστή ένας τρόπος για να τη αναθερμάνετε σε πρώτη φάση είναι είτε δοκιμάζοντας να της δίνετε λιχουδιές, είτε κάνοντάς της ένα απαλό βούρτσισμα είτε μιλώντας της τρυφερά και ήρεμα, τοποθετώντας το κεφάλι σας περιπου στο ίδιο ύψος με το δικό της! Έτσι την ενθαρρύνετε για περισσότερες επαφές!

Αλήθεια, η δική σας γάτα συνηθίζει τις περίφημες κεφαλιές; Περιμένω τα σχόλιά σας και στείλτε μου ντοκουμένδα στο email μου, [email protected]!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας αποκαλύψω μια ακόμη συμπεριφορά της γάτας που δηλώνει στοργή, τρυφεράδα και αγάπη για το χουμαν της! Κυρίες και κύριε μάθετε γιατί η γάτα σας γλείφει

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): TreeHugger, Catster

8 Απαντήσεις

  1. Πολθ ωραία αυτά που γράφετε όντως μου τα κάνει αυτά κ δεν εηξερα τι σημαίνουν ειδικά με τα παπούτσια που βρωμοκοπουσαν λέω τι κάνει;

  2. Η γατούλα μας κάνει ασταμάτητα κουτελάκι όλο το 24ωρο στην συντροφό μου! Είναι το πιο γλυκό πράγμα! Είναι συγκινητικό κάθε φορά που το βλέπω!

  3. H μικρη μας κανει τσιψοκεφαλιες ΟΛΗ την ωρα, δεν υπαρχει τετοιο γατι. Ο μεγαλος ο απατεωνας κανει ΜΟΝΟ οταν θελει να φαι. Αυτο σε μενα γιατι στη γυναικα μου κανει ολη την ωρα. Αν ξαναδει απο μενα λιχουδια να με γραψει!

  4. Εμεις δεν ειχαμε στην αρχη πολλα πολλα ειχαμε ανταγωνισμό.. Εγω τη φοβομουν αυτη μου τις εριχνε αυτη προσπαθουσε εγω φοβομουν… Ξαφνικα μετα απο πολυ καιρο γιναμε αυτοκολλητες.. Κ κουτουλιες που δεν ηξερα τι σημαιναν.. Κ χαδια κ κοιταγματα.. Εχω ξετρελλαθει… Να σημειωσω ηταν η γατα του συζύγου.
    Κ τωρα ειναι διλπα μου..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *