Χτένισμα γάτας

ΟΔΗΓΟΣ: Πως να χτενίσω τη γάτα μου (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμείς οι γάτες είμαστε πλάσματα που σε γενικές γραμμές ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για την καθαριότητά μας. Πιστεύεται ότι μια υγιής γάτα  μπορεί να ασχολείται ως και 3 ώρες την ημέρα με τον καλλωπισμό της που περιλαμβάνει πλύσιμο, αφαίρεση νεκρών τριχών και χτένισμα (με την ειδική γλώσσα της γάτας). Περισσότερα γι αυτο το κεφαλαιώδες θέμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Τα πάντα για το groomin' της γάτας

Πέρα όμως από την δική της πρωτοβουλία ίσως κάποιες φορές, μια γάτα να χρειάζεται και τη δική σας συνδρομή ιδίως αν έχει πολύ πλούσια γούνα. Ένα χτένισμα από εσάς από 1 εως 2 φορές την εβδομάδα (ανάλογα με την περίπτωση της εκάστοτε γάτας και την εποχή – τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν πολύ πιο έντονη τριχόπτωση) ίσως είναι αρκετή φροντίδα από μέρους σας για εκείνην.  Ας δούμε όμως επι τροχάδην ποια είναι τα βασικά οφέλη για τη γάτα σας απο το χτένισμα:

Οφέλη του χτενίσματος της γάτας

Τα οφέλη του βουρτσίσματος της γάτας μια με δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να αποδειχτύν ιδιαίτερα σημαντικά για την σωματική και ψυχολογική της υγεία! Διαβάστε προσεκτικά παρακάτω:

 • Ευεργετικό για το τρίχωμα: Καθώς χτενίζετε τη γατούλα σας αφαιρείτε τις νεκρές τρίχες και ταυτόχρονα δίνετε το σήμα στη γάτα για να βγάλει καινούριες τρίχες, ενώ ενεργοποιείται και η παραγωγή/έκκριση φυσικών ελαίων του δέρματος της γάτας. Παράλληλα βοηθάει στην αποφυγή χαλάρωσης της γούνας της γάτας σας (αν έχει πλούσια γούνα) ενώ μην ξεχνάτε ότι βοηθάει να διαλυθούν κόμποι και να μαλακώσει και να γίνει γυαλιστερό το τρίχωμα.
 • Αντιμετώπιση παρασίτων: Αφαιρώντας την έξτρα τρίχα είναι πιο πιθανό να αντιληφθείτε την παρουσία ανεπιθύμητων εξωπαράσιτων, τόσο κατά τη διάρκεια του χτενίσματος όσο και αφου αφαιρεθεί η περίσσεια τρίχας.
 • Βελτίωση γενικότερης υγιεινής: Πολλοί μου λέτε “Η γάτα μου δεν πλένεται“. Αν εννοείται απλώς ότι η γατούλα σας είναι αμελής στον καλλωπισμό τους σώματός της, η δική σας αρωγή θα την βοηθήσει να ανακτήσει μια λαχταριστή γυαλιστερή γούνα, χωρίς ίχνος σκόνης και ακαθαρσιών. Αν όμως εννοείται ότι δεν πλένεται καθόλου προφανώς και πρέπει να το διερευνήσετε παραπάνω γιατί αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

 • Σύνδεση γατογονέα και γάτας: Αν η γάτα σας απολαμβάνει το χτένισμα (πράγμα όχι σπάνιο) η ιεροτελεστία του χτενίσματος μπορεί να ενισχύσει τη σχέση σας μαζί της, γιατί πρόκειται για μια εκδήλωση τρυφερότητας που γίνεται πολύ ευχάριστα αποδεκτή από τη ψιψίνα σας
 • Ψηλάφιση του σώματος: Καθώς χτενίζετε τη γατούλα σας, ιδίως μια γάτα που έχει πλούσια γούνα είναι δυνατό να ανακαλύψετε πληγές που δεν είχαν γίνει αντιληπτές, ύποπτα φουσκωματάκια, δερματικούς ερεθισμούς κλπ. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν χρειάζεται πανικός, απλώς όπως θα την χτενίζετε, αν υπάρχει κάτι αυτό θα γίνει αυτόματα αντιληπτό
 • Προσφέρετε ικανοποιηση και ευχαρίστηση: Το χτένισμα μπορεί να είναι για τη γάτα μια διαδικασία πολύ κοντινή σε ένα όμορφο μασάζ, που της προσφέρει ευχαρίστηση και ταυτόχρονα την χαλαρώνει ψυχολογικά. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί μπορείτε να δοκιμάσετε να συνεχίσετε με μασάζ από τα ίδια σας τα χέρια – εκείνη όντας χαλαρωμένη θα δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση την συνέχιση της περιποίησής της.
 • Περιορίζετε το πρόβλημα των τριχόμπαλων: Πολλές γάτες υποφέρουν από τριχόμπαλες και συχνά κάνουν εμετό αποβάλλοντας τριχόμπαλες που βρίσκονται μέσα στο στομάχι τους. Το τακτικό χτένισμα της γάτας περιορίζει αυτό το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό
 • Ανακούφιση από ζέστη: Τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες – που μάλιστα είναι εκείνες που η γάτα έχει την μεγαλύτερη τριχόπτωση- ένα χτένισμα μπορεί να αφαιρέσει ένα μεγάλο στρώμα νεκρών τριχών κάτι που θα ανακουφίσει τη γάτα σας από τη ζέστη. 

Οι γάτες, παρόλο που έχουν πολλά να κερδίσουν από το χτένισμα, δεν είναι πάντα πρόθυμες για αυτή τη διαδικασία. Ας δούμε έναν τρόπο προσέγγισης που ίσως κάνει πιο εύκολα δεκτό στη γάτα σας το χτένισμά της, βασισμένο στη δική μου εμπειρία απο το χτένισμα:

Πως να χτενίσω τη γάτα μου

Ας υποθέσουμε ότι η γατούλα σας ρεμβάζει χαλαρή στο κρεβατάκι της. 

 • Πλησιάζετε απαλά και της δείχνετε χωρίς απότομες κινήσεις τη βούρτσα. Αφού την δει, την πλησιάζετε στη μύτη της για να την μυρίσει. Αφού βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο είναι πιθανό να χαλαρώσει. 
 • Αρχίζετε το χτένισμα ξεκινώντας από κεφαλάκι ανάμεσα στα αυτιά ακουμπώντας ίσα ίσα τη χτένα στη γατούλα. Οι πρώτες κινήσεις ξεκινούν από το μέτωπο, διαπερνούν την ραχοκοκκαλιά και φτάνουν σχεδόν μέχρι την ουρά (αλλά επειδή το χτένισμα στην ουρά ίσως την ενοχλήσει αφήστε το για αργότερα). Αυτές οι πρώτες κινήσεις είναι πολύ απαλές, αργές και όχι βαθιές. 
 • Επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις τώρα κάπως πιο έντονα. Και αρχίζεστε να απλώνεστε στα πλαϊνά της (είτε αριστερά, είτε δεξιά, ανάλογα με το ποια πλευρά είναι προσβάσιμη). Συνεχίζετε τις κινήσεις με ελεγχόμενη ένταση (για κάθε καινούριο μέρος που εξερευνείτε αρχικά μειώστε ένταση). Είναι πολύ πιθανό η γατούλα να ξαπλώσει στο πλάι για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση σε ολόκληρη την πλευρά που είναι εκτεθειμένη. Αν δεν το κάνει δοκιμάσετε με πολύ απαλές κινήσεις να την κάνετε να πλαγιάσει.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ
Πως να κόψω τα νύχια της γάτας μου

 • Στη συνέχεια δειλα δειλά αρχίζετε να φλερτάρετε με την κοιλια της γατούλας. Και πάλι εκείνη μπορεί να πάρει το σήμα και μια και γενικώς απολαμβάνει να σας αποκαλύψει την κοιλίτσα της και να γυρίσει ως και τελείως ανάσκελα. Να είστε προσεκτικοί με την κοιλιά στην ένταση γιατί είναι ένα σημείο στο οποίο η γάτα νιώθει πιο ευάλλωτη (η κοιλιά κρύβει πολλά ζωτικά όργανα). Τώρα οι κινήσεις ξεκινούν από το πηγούνι και φτάνουν μέχρι πριν την ουρά. Αφού επαναληφθούν μερικές φορές αρχίζετε να ανεβάζετε ένταση ενώ η γάτα σας πάνω στην απόλαυσή της μπορεί να τεντώνει τα χέρια της γεμάτη ευδαιμονία. 
 • Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να χτενίσετε τα οπίσθιά της και την ουρίτσα της, πολύ απαλά, γιατί είναι το σημείο που είναι πιο πιθανό να ενοχληθεί – άλλωστε είναι το σημείο εκείνο που πιο συχνά έχει ακαθαρσίες και ίσως κάποια τζίβα στο τρίχωμα της γάτας. Μπορείτε και εκεί να αυξήσετε την ένταση έπειτα από λίγο, όταν την νιώσετε και πάλι χαλαρή.
 • Τώρα απαλά γυρίστε την γατούλα σας προς την άλλη πλευρά (αυτή που δεν είχε χτενιστεί ως τώρα) και επαναλαμβάνετε την διαδικασία
 • Επιμείνετε στα σημεια εκείνα που το τρίχωμα δεν φαίνεται τόσο απαλό και αφράτο, καθώς και στα σημεία που η γάτα φαίνεται να απολαμβάνει περισσότερο όπως στο πηγούνι και το μέτωπό.

Τώρα αφού διαβάσατε όλα αυτά δείτε πως λειτουργούν στην πράξη, στο παρακάτω βίντεο όπου ο πατέρας μου με χτενίζει:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Για να μπορέσετε να κάνετε το χτένισμα μια απολαυστική διαδικασία για τη γάτα σας μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε και το χάδι. Η γάτα προτιμά συγκεκριμένα με συγκεκριμένο τρόπο! Μπορείτε να προσαρμόσετε και το χτένισμα της γάτας με παρόμοιο τρόπο! Για να βρείτε πως και που πρέπει να χαϊδευετε τη γάτα σας κάντε κλικ στην εικόνα:

Ποια είναι η καλύτερη βούρτσα για γάτες;

Πολλοί με ρωτάτε “πως να διαλέξω την κατάλληλη βούρτσα για τη γάτα μου” και αν και δεν είμαι ειδικός μπορώ να σας πω μερικά απλά τιπς:

 • Δεν υπάρχει μια βούρτσα που είναι κατάλληλη για όλες τις γάτες. Κοινώς η καλύτερη βούρτσα για τη γάτα σας εξαρτάται από το τύπο της γούνας της. Επιλέξτε βούρτσα ανάλογη με το μήκος της τρίχας της γάτας σας (υπάρχουν βούρτσες για κοντότριχες και βούρτσες για μακρύτριχες γάτες).
 • Eπίσης ένας άλλος παράγοντας είναι το πόσο δεκτική είναι η γάτα σας στο χτένισμα. Μια γάτα πολύ εξοικειωμένη μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη βούρτσα ενώ μια άλλη που ενοχλείται κάπως, ίσως να είχε καλύτερη ανταπόκριση σε μια μικρότερη βούρτσα.
 • Διαλέξτε βούρτσα ανάλογη με το μέγεθος της γάτας σας. Επιλέξτε μεγάλη βούρτσα για μια μεγαλόσωμη γάτα ενώ διαλέξτε μια πολύ μικρότερη για ένα μικρό γατάκι
 • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χτένα αντί βούρτσας, επιλέξτε μια χτένα με πυκνά δόντια για κοντότριχες γάτες ενώ μια χτένα με αραιά δόντια λειτουργεί καλύτερα σε μακρύτριχες γατούλες

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΒΟΥΡΤΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΟΣ

Παρόλο που ο Τσιτσάρας αρκείται σε αυτή την οικονομική βούρτσα – άλλωστε με την διατροφή που κάνει (αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή – βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ) η τριχόπτωσή του είναι πολύ περιορισμένη – η βούρτσα/χτένα που έχει αποκτήσει την φήμη της καλύτερης βούρτσας για γάτες είναι το δίχως άλλο η (οκ, αρκετά ακριβή) Furminator που μπορείτε να βρείτε εδώ! Η Furminator είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αφαιρεί τη νεκρή τρίχα τόσο στην επιφάνεια όσο και στο υπόστρωμα του δέρματος, χωρίς να κόβει τρίχες και χωρίς να ερεθίζει τη γάτα.

Και κάπου εδώ κλείνει το αφιέρωμά μου στο χτένισμά της γάτας. Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ με τους φίλους σας στο facebook!

Τέλος πείτε μου αν εσείς χτενίζετε τη γάτα σας, αν ναι πως το δέχεται και αν έχετε να μοιραστείτε μερικά τιπς! Περιμένω τα σχόλιά σας

2 Απαντήσεις

 1. Το πιο καλό γατίνι είναι η Τσίτςω!
  Εξαιρετικά συνεργάσιμη, μεγάλη ηθοποιός, μια κσι μοναδική!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *