ΟΔΗΓΟΣ: Πως να κάνω μπάνιο τη γάτα μου (ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίζετε ότι η γάτα είναι το δεύτερο πιο καθαρό ζώο στον κόσμο (μετά τη μύγα!!!); Έχοντας πει αυτό καταλαβαίνετε ότι το μπάνιο γάτας δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Ωστόσο και πάλι πολλοί μου στέλνετε μηνύματα με τίτλο “πως να κάνω μπάνιο τη γάτα μου” ζητώντας απελπισμένα οδηγίες. Άλλωστε υπάρχουν μερικές περιπτώσεις γατών που πραγματικά χρειάζονται το μπάνιο όπως:

Πότε είναι απαραίτητο το μπάνιο γάτας;

 • Αν η γάτα σας λερώθηκε με ένα επικίνδυνο υλικό όπως πετρέλαιο, αντιπηκτικά αυτοκινήτων κλπ, το μπάνιο είναι σχεδόν μονόδρομος και είναι επείγον να γίνει το συντομότερο
 • Αν και η εισβολή ψύλλων αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιπαρασιτικά σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις τεράστιας εισβολής σε γάτα που έχει αλλεργία σε ψύλλους συνίσταται το μπάνιο
 • Μια γηραιή ή παχύσαρκη γάτα που δυσκολεύεται να πραγματοποίησει τον καθημερινό της καλλωπισμό αποτελεσματικά σε όλα τα σημεία της χρειάζεται κατά διαστήματα ένα μπάνιο.
 • Πολλοί μου λέτε “η γάτα μου δεν πλένεται – μήπως να της κάνω μπάνιο εγώ”. Σε αυτή την περίπτωση το μπάνιο αποτελεί μια κάποια λύση, αλλά η ουσία του προβλήματος είναι το να ανακαλύψετε τι δεν πάει καλά και η γάτα σας σταμάτησε να πλένεται – συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ένα πρόβλημα υγείας ελλοχεύει!
 • Η γάτα Σφιγξ που λόγω της απουσίας γούνας συσσωρεύει μπόλικη λιπαρη ουσία στο δέρμα της από τον καλλωπισμό της χρειάζεται ένα μπάνιο ανά διαστήματα
 • Αν η γάτα σας υποφέρει από δερματόφυτα γάτας αρκετές φορές ενδείκνυται το μπάνιο με αντιμυκητιακά σαμπουάν
 • Αν παρουσιάζετε σφοδρή αλλεργία στις γάτες και – αν αναλογιστουμε οτι το πιο σημαντικο αλλεργιογόνο μεταφέρεται με το γλείψιμο του σώματος της γάτας από το σάλιο σε όλη τη γούνα – (άρα οι τρίχες το διασπείρουν παντου) – θέλετε να ξεφορτωθείτε την νεκρή τρίχα της, το μπάνιο είναι μια κάποια λύση! 

Πως να κάνω μπάνιο τη γάτα μου

Έχοντας επισημάνει τα παραπάνω για το μπάνιο γάτας θεώρησα χρήσιμο να σας γράψω αυτό τον απλό οδηγό για το πως να κάνετε μπάνιο της γατούλα σας σε 5 απλά βήματα!

1. Μουσκεύετε τη γατούλα σας απαλά με ζεστό νερό

Κλείνετε το δωμάτιο του μπάνιο και βάζετε τα καλοριφέρ να δουλεύουν ώστε να είστε βέβαιη ότι είναι ζεστά! Ρίχνετε περίπου 4 δάχτυλα ζεστό (αλλά όχι καυτό) νερό στην μπανιέρα! Βάζετε απαλά και προσεκτικά τη γάτα σας μέσα στη μπανιέρα σε οριζόντια θέση ώστε να πατήσουν και τα 4 ποδαράκια της και να μην πανικοβληθεί από πιθανή έλλειψη ισορροπίας. Καλό είναι να έχετε βάλει και ένα πατάκι στον πάτο της μπανιέρας για να μη γλιστράρει.

Αρχίζετε με απαλές κινήσεις να παίρνετε νερό και να τη μουσκεύετε, ενώ δεν σταματάτε να της μιλάτε γλυκά και τρυφερά!

2. Μουσκεύετε τη γατούλα σας πιο έντονα με ζεστό, τρεχούμενο νερό

μπάνιο γάτας

Εφόσον η γατούλα σας δεν πανικοβάλλεται από το τρεχούμενο νερό, ανοίγετε το τηλέφωνο και ρυθμίζετε το νερό ώστε να είναι ζεστό (αλλά όχι καυτό). Μουσκεύετε καλά τη γατούλα προσέχοντας πολύ μην τυχών βρέξετε το εσωτερικό του αυτιού και τον ακουστικό πόρο. Αν η γατούλα σας πανικοβάλλεται προσπεράστε αυτό το στάδιο.

3. Απλώνετε σαμπουάν και το τρίβετε

μπάνιο γάτας

Χρησιμοποιήστε ΜΟΝΟ ειδικό σαμπουάν για γάτες (τα σαμπουάν για ανθρώπους έχουν pH ακατάλληλο για το δέρμα της γάτα σας) και απλώστε το στο σώμα της, τρίψτε απαλά και κάνετε μασάζ.Δεν υπάρχει πρόβλημα αν δημιουργηθεί αρκετός αφρός! Τις λίγες φορές που έχω χρησιμοποιήσει σαμπούαν για γάτες έχω χρησιμοποιήσει τούτο ΕΔΩ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

4. Ξεπλένετε με ζεστό, τρεχούμενο νερό

Εφόσον η γατούλα σας δεν πανικοβάλλεται με το τρεχούμενο νερό ρυθμίστε την έντασή τους και τη θερμοκρασία του (ζεστό, όχι καυτό) και αρχίζετε να ξεπλένετε! Αν τυχών η γάτα σας δεν ανέχεται το τρεχούμενο νερό, έχετε μια λεκάνη διπλα με ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε αυτό για να την ξεπλύνετε!

5. Στεγνώστε σχολαστικά τη γάτα σας

Αφού ξεπλύνατε πολύ καλά τη γατούλα σας, τυλίξτε την σε μια πετσέτα και αρχίζετε να τη στεγνώνετε. Να είσαστε πολύ σχολαστικοί ιδίως με τα αυτιά της. Αν η γατούλα σας το ανέχεται, χρησιμοποιήστε σε χαμηλή σκάλα και ένταση πιστολάκι για να τη στεγνώστε τέλεια, αλλιώς αρκεστείτε στο σκούπισμα με την πετσέτα

Τι πρέπει να προσέξω

Ας συνοψίσουμε αυτά που πρέπει να προσέξετε:

 1. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η γάτα σας χρειάζεται πλύσιμο, οπότε αν στρεσσάρεται μην την υποβάλλετε σε τέτοια διαδικασία. Υπάρχουν βέβαια και γάτες που απολαμβάνουν το μπάνιο (όπως υπάρχουν πχ υπάρχουν γάτες που απολαμβάνουν το χτένισμα – οπως ο Τσίτσος)
 2. Χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ειδικό σαμπουάν για γάτες
 3. Προσέξτε μην τυχών βραχεί το εσωτερικό του αυτιού και ο ακουστικός πόρος
 4. Στεγνώστε σχολαστικά επιμένοντας στα αυτιά. Η γάτα στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να είναι τελείως στεγνή για να μην κρυώσει.
 5. Όσον αφορά το θέμα “αμπούλα γάτας – μπάνιο” θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο σε γάτα που της έχετε βάλει αμπούλα γιατί σταματάει τη δράση της!

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι πολύ συχνα το μπάνιο θεωρείται μια λύση για την αντιμετώπιση του μαδήματος της τρίχας της γάτας. Όμως αυτό δεν είναι μια πολύ σωστή προσέγγιση διότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν για να μη μαδάει η γούνα της γάτας σας! Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μου στον παρακάτω σύνδεσμο

Την ιδέα για αυτό το άρθρο μου την έδωσαν τα πολλά μηνύματα που μου στέλνετε με ερωτήσεις για το μπάνιο της γάτας καθώς και το υπέροχο βίδεο που μου έστειλε η αγαπημένη φίλη Μαρία Φώτη όπου μπανιαρίζει τον γατούλη της, Φρίξο! Δείτε ΟΛΟΙ το βίδεο προσεκτικά και παρατηρήστε πως “χειρίζεται” η Μαρία τον Φρίξο που στο τέλος φαίνεται να το απολαμβάνει! 

Κάθε πότε να πλένω τη γάτα

Επίσης πολύ συχνά λαμβάνω το μήνυμα “κάθε πότε να πλένω τη γάτα μου” εγώ θα σας σύστηνα να μην την κάνετε πάραπάνω από μια φορά το μήνα γιατί το συχνό μπάνιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ουσιωδών ελαίων από το δέρμα της κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη γάτα σας!

Στεγνό μπάνιο γάτας

Εφόσον η γάτα σας στρεσάρεται τόσο πολύ με το μπάνιο υπάρχει και η δυνατότητα καθαρισμού με ειδικά υγρά μαντηλάκια (που προσομοιάζουν μάλιστα τον καλλωπισμό που κάνει μόνη της στο σώμα της) χωρίς οινόπνευμα, που δεν επηρεάζουν το pH του δέρματός της γάτας! Ωστόσο αποφύγετε να περάσετε με αυτά τα μάτια και τη μύτη της γάτας!

Τέλος υπάρχουν και “σαμπουάν” που ειναι κατάλληλα για στεγνό μπάνιο της γάτας (χωρίς ξέβγαλμα)! Ουσιαστικά με αυτά απλώνουμε μια μεγάλη ποσότητα του ειδικού σαμπούαν που μοιάζει με αφρό, το αφήνουμε να δράσει για καποια ώρα και στην συνεχεια περνάμε το σωμα της γατας μας με στεγνή πετσέτα! Ένα τέτοιο σαμπουάν μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει οπότε σας το προτείνω ως κάτι που βρήκα να έχει πολλές θετικές κριτικές, αλλά για το οποίο δεν έχω προσωπική εμπειρία. 

Λίγο πριν το τέλος ας θυμηθούμε και ένα απόσπασμα από το βιβλιο “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” που μπορειτε να αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ:

– Τσίιιιιτσο ΜΠΑΝΑΑΑΑΚΙ ;!;
– Για πήγαινε να δεις έρχομαι ;
– Τσίτσοο μου γιατί τόσος αρνητισμός;
– Κατ’ αρχάς με προσβάλεις!
– Γιατί πολυαγαπημένε μου Τσιντσονέλο;
– Διότι το γουνικό  μου είναι βασανιστικά γυαλιστερό!
– Μα το μπάνιο θα σε δρόσιζε κιόλας!
– Εξκούζ μι χούμαν! Δηλαδή εσύ πως θα αντιδρούσες αν σου έλεγα με τον ιδιο ενθουσιασμο οτι ειναι ωρα να γλείψεις όλο σου το σώμα με την γλώσσα  σου;!
– Εεεε..εεε..
– ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟ, ΜΙΛΑ ΧΟΥΜΑΝ!
– Εντάξει, μια φορά που ο Πίπος μου έλουσε το κεφάλι ήταν λίγο αηδία
– Και περιμένεις οτι εγώ, ο Τσίτσος θα δεχτώ έτσι απλά, χωρίς λόγο, να ακολουθήσω αυτές τις αλλόκοτες, αηδιαστικές χουμανιστικές συνήθείες σας ;
– Καλά με συγχωρείς 

Και αφού είδαμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ένα από τα ταμπού σε σχέση με τη γάτα, το θέμα του μπάνιου, ας πάρουμε λίγο κουράγιο και ας δούμε σε ποιες (λίγες) περιπτώσεις επιβάλλεται το κόψιμο των νυχιών της γάτας και πως να το κάνετε χωρίς να βασανιστεί η γατούλα σας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

5 Απαντήσεις

 1. Συγχαριτήρια για τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα. Στο παρελθόν, χρειάστηκε να κάνω μπάνιο σε 2-3 γάτες, Θυμάμαι την πιο πρόσφατη φορά που είχα μια ζόρικη, σχεδόν ημιάγρια, που μου ήρθε καλυμένη με ασβέστες. Το βρίσκω πιο εύκολο να έχω 2 κουβάδες με χλιαρό νερό. Την βουτάω στον 1ο, βγάζω, σαπουνίζω, και μετά στον 2ο για ξέπλυμα. Πάντα είχα επιτυχία.

 2. Καταρχήν Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας πώς να βάλω τη γάτα μου στο κλουβί μεταφοράς Αγριεύει δεν μπορώ με τίποτα να τη βάλω μέσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *