«Τσίτσο, η γάτα μου δεν δέχεται με τίποτα να πάει στον κτηνίατρο». «Τσίτσο, τι να κάνω που έχω να πάω 1,5 χρόνο τη γάτα μου για τσεκ-απ;». Αυτά και άλλα πάρομοια θέματα είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα των ερωτήσεων που μου κάνετε, όντας προβληματισμένοι.
Γιατί όμως η γάτα σας αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά την επίσκεψη στον κτηνίατρο; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την επίσκεψη στον κτηνίατρο και όλοι προκαλούν στρες στη γάτα. Διαβάστε ευθύς αμέσως:
- Η επίσκεψη στον κτηνίατρο έχει συνδυαστεί με πόνο και αδιαθεσία
- Η γάτα χάνει τον έλεγχο (μια και την πάνε πέρα από τη θέλησή της… κάπου)
- Βγαίνει από την ασφαλή ρουτίνα της
- Αναγκάζεται να κάνει ένα ταξίδι με το αμάξι, μια διαδικασία πολύ στρεσογόνα
- Δεν μπορεί να ξεφύγει, όντας εγκλωβισμένη σε ένα μποξ μεταφοράς και μετά στο δωμάτιο εξέτασης
- Κάνουν την εμφάνισή τους προηγούμενες αναμνήσεις από επισκέψεις στον κτηνίατρο… αναμνήσεις διόλου ευχάριστες
- Έρχεται σε επαφή με άγνωστες γάτες και άγνωστες μυρωδιές, κάτι που γεννάει νέο άγχος
- Η διαδικασία της εξέτασης είναι επίσης πρωτόγνωρη και συχνά δυσάρεστη ή επώδυνη
- Εμφάνιση δυσάρεστων ή παράξενων αισθήσεων, όπως π.χ. η αίσθηση από το στηθοσκόπιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες
Όπως καταλαβαίνετε, η γάτα μας έχει ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μη νιώθει καλά με την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κάθισα λοιπόν να συγκεντρώσω μερικές απλές και έξυπνες ιδέες που μπορεί να κάνουν την υπόθεση αυτή μια -όχι τόσο τραυματική- εμπειρία για τη γάτα σας, ώστε και στο μέλλον να είναι όλο και πιο εύκολο να τον ξαναεπισκεφτείτε!
Λοιπόν, καθίστε αναπαυτικά και κρατάτε σημειώσεις, γιατί θαρρώ ότι αυτά που θα σας γράψω, θα σας φανούν αρκετά βοηθητικά:
1. Βάλτε το μποξ μεταφοράς στην καθημερινότητα της γάτας
Η γάτα που φοβάται τον κτηνίατρο, φοβάται και το μποξ μεταφοράς και όποτε το βλέπει, ταράζεται. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να την πείσετε ότι δεν είναι κάτι το τρομακτικό. Οπότε, βάζετε σε κεντρικό σημείο του σπιτιού το μποξ μεταφοράς ανοιχτό με ένα ρουχαλάκι ή κρεβατάκι της γάτας (με τις μυρωδιές της) και το αφήνετε έτσι. Αρχικά η γάτα θα θορυβηθεί, στη συνέχεια, όμως, θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το μποξ μεταφοράς δεν ισοδυναμεί με μια επώδυνη εμπειρία.
Αν παρόλα αυτά παραμένει πολύ καχύποπτη απέναντί του, βάλτε το μπολ του φαγητού της σε απόσταση αρκετά κοντινή στο μποξ, τοποθετώντας μάλιστα στο μπολ μια ιδιαίτερα ακαταμάχητη τροφή – μυρωδάτες υγρές τροφές όπως οι εξαιρετικές μονοπρωτεϊνικες Lucky Lou Mono (τσιμπήστε την εδώ, ειναι σε προσφορά 5+1) και στα επόμενα γεύματα μειώνετε αυτή την απόσταση… ίσως στο τέλος να βάλετε το μπολ του φαγητού μέσα στο μποξ, έτσι ώστε να μπορέσει η γάτα να το μυρίσει, να ξαναγίνουν οι «συστάσεις» και να αλλάξει η άσχημη ανάμνηση που έχει από αυτό.
Ιδανικά το μποξ μεταφοράς θα καταλήξει να είναι ο χώρος ύπνου της γάτας, ένας χώρος που, κάθε άλλο, παρά εμπνέει ανησυχία.
ΑΝ η γάτα σας αρνείται να φάει κοντά στο μποξ, μην επιμείνετε! Και μην ξεχνάτε! Το πως θα πάει η πρώτη επισκεψη της γάτας σας στον κτηνίατρο μπορεί να καθορίσει πολλά για το μέλλον! Διαβάστε σχετικα στον παρακάτω σύνδεσμο:
SUPER ΧΡΗΣΙΜΟ: Πρώτη επίσκεψη στον Κτηνίατρο
2. Επιλέξτε σωστό μποξ μεταφοράς
Επιλέξτε ιδανικά ένα μποξ μεταφοράς που να είναι ανθεκτικό, να ανοίγει από πάνω και να μην είναι πολύ μεγάλο! Βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ!
3. Προετοιμάστε κατάλληλα το μποξ μεταφοράς
Βάλτε μέσα στο μποξ μεταφοράς αντικείμενα με οικείες μυρωδιές για τη γάτα, όπως μια μικρή κουβερτούλα (η οποία θα βοηθάει και στην πιο άνετη μεταφορά της γάτας και της απορρόφησης κραδασμών κατά το ταξίδι) ή ένα αγαπημένο της παιχνίδι. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο μποξ και ένα ρούχο από το πιο αγαπημένο πρόσωπο της γάτας, ενώ μπορείτε να ζουπήξετε πολύ χαλαρά το πρόσωπό της με ένα πανί και μετά με αυτό να περάσετε όλες τις επιφάνειες του μποξ, για να το νιώθει όσο πιο οικείο γίνεται, ενώ μην παραλείψετε να το ψεκάσετε με τεχνητές φερομόνες Feliway spray – τσιμπήστε το εδω – που δίνουν μηνύματα “ευτυχίας” στη γατούλα.
Επίσης, καλύψτε το μποξ με μια πετσέτα, γιατί η γάτα, όντας αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο (έστω οπτικά), βοηθιέται να ηρεμήσει!
Διαβάστε περισσότερα ειδικά για αυτό το κομμάτι, της μεταφοράς με το μποξ, στο άρθρο μου που εστιάζει μόνο στο συγκεκριμένο θέμα – βάση της εμπειρίας μου με τον Τσίτσο και τις άλλες γάτες που συχνα πυκνά χρειάζονται να πάνε στον κτηνίατρο! Βρείτε το εδώ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 tips για εσάς και τη γάτα σας
4. Εξασφαλίστε ότι η γάτα σας ζει μια ήρεμη ζωή
Μια ήρεμη γάτα θα ανταποκριθεί πολύ πιο ομαλά στις απαιτήσεις της εμπειρίας του κτηνιάτρου! Γι’ αυτό προσφέρετέ της τις προϋποθέσεις να ζει ήρεμα στο σπίτι σας, εχμ εννοώ στο παλάτι της! Πως;
- Ακολουθήστε όλες τις οδηγιες του άρθρου-βίβλου για την διαχείριση του στρες της γάτας που θα βρείτε εδώ
- Προσφέρετέ της πρόσβαση σε ψηλά σημεία που πάντα βοηθούν μια γάτα να χτίζει αυτοπεποίθηση
- Αποφύγετε τους έντονους ξαφνικούς θόρυβους στο σπίτι
- Μάθετε στους καλεσμένους σας να σέβονται τις ιδιαιτεροτητες της γάτας σας – να της προσφέρουν τον δείκτη για να τον μυρίζει, να μην φωνάζουν δυνατά, να μην την διώχνουν από τα σημεία που αράζει κλπ
- Βάζετε χαλαρωτική μουσική για γάτες – θα αρεσει και σε σας!
- Αν παρουσιάζει σημάδια στρες προσφέρετέ της έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες – όχι μονο λιγες μερες πριν την επισκεψη στον κτηνιατρο αλλα μήνες πριν.. Εμείς χρησιμοποιούμε το CBD Oil για γάτες της NatureCan και αν θέλετε να το τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ χωρίς να ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!
- Εκτονώστε την ενέργειά της που θα μπορούσε να διοχετευτεί στο στρες με μπολικο παιχνίδι, που είναι ευχάριστο τοσο για εκείνη, όσο και για εσάς, ενώ παράλληλα είναι μια άσκηση σύνδεσης
5. Να είστε ήρεμος/-η
Αυτό το σημείο περιλαμβάνει πολλά πράγματα και είναι απαραίτητο, γιατί, αν εσείς δεν είστε ήρεμος, θα δυσκολέψετε και τη γάτα σας, μεταφέροντας το άγχος σας ή κάνοντας νευρικές κινήσεις που, μόνο να πυροδοτήσουν το στρες της, μπορούν. Έτσι, πρέπει να οδηγείτε ήρεμα και προσεκτικά για αποφυγή ατυχημάτων και δυσάρεστης ταξιδιωτικής εμπειρίας, πρέπει να είστε ήρεμος/-η όταν μεταφέρετε τη γάτα από το αμάξι στο κτηνιατρείο και γενικώς να μην είστε ταραγμένος, γιατί αυτό μεταδίδεται και σ’ εκείνη.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
6. Στο δωμάτιο αναμονής του κτηνιατρείου
Αν υπάρχει η πολυτέλεια, διαλέξτε ένα κτηνιατρείο που έχει χωριστά δωμάτια αναμονής για γάτες και σκύλους. Καταλαβαίνω ότι αυτά που σας γράφω τώρα, ίσως φαίνονται υπερβολικά για τα ελληνικά δεδομένα (κι εδώ στη Χίο, όπου ζω, δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες), αλλά δεν είναι κακό να έχουμε υπόψιν ακόμα κάποια πράγματα, όπως ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν ράφια ψηλά, όπου να μπορούν να τοποθετηθούν τα μποξ μεταφοράς όσο η γάτα περιμένει, γιατί, ως γνωστόν, η αυτοπεποίθησή της ανεβαίνει κατακόρυφα, όσο είναι σε ψηλά σημεία. Μιλάτε της καθησυχαστικά και ήρεμα, ενώ φροντίστε να την έχετε σε ένα ήσυχο μέρος, με το μποξ πάντα καλυμμένο, για να αποφύγει την οπτική επαφή με στρεσογόνους παράγοντες! Και μια και αναφερθήκαμε σε στρεσογόνους παράγοντες διαβάστε και τον οδηγό μου για το πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
7. Στο δωμάτιο εξέτασης του κτηνιατρείου
Αν υπάρχει η πολυτέλεια, επιλέξτε ένα κτηνιατρείο εξειδικευμένο στις γάτες που είναι πολύ πιο πιθανό να προσφέρει υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της γάτας σας – υπάρχουν μερικά τέτοια κτηνιατρεία στην Ελλάδα. Η γάτα μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να ηρεμήσει στο δωμάτιο εξέτασης και το προσωπικό πρέπει να είναι υπομονετικό.
Να σημειωθεί ότι στο στάδιο της εξέτασης πρέπει/οφείλετε να καταλαβαίνετε τι ακριβώς σας λέει ο κτηνίατρος και μη διστάζετε να ρωτήσετε ξανά και ξανά, μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες σας. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τα πάντα σε σχέση με την αγωγή που πρέπει να προσφέρετε στη γάτα σας, φεύγοντας από το κτηνιατρείο.
8. Αν η γάτα χρειαστεί να περιθάλπεται στο κτηνιατρείο
Αυτό είναι μια εξέλιξη πολύ δυσάρεστη για την ήδη αγχωμένη γάτα σας, αλλά είναι κι αυτή μια πιθανότητα που πρέπει να εξετάσουμε. Αν αυτό συμβεί, ζητήστε να φιλοξενηθεί σε ένα καθαρό και ήσυχο σημείο και ζητήστε, αν μπορείτε, να βάλετε εκεί το δικό της κρεβατάκι και την τουαλέτα της, ώστε να νιώθει οικεία. Ρωτήστε, επίσης, πόσο συχνά μπορείτε να την επισκέπτεστε!
9. Γυρνώντας σπίτι
Όσο περισσότερη είναι η παραμονή της γάτας στο κτηνιατρείο, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, καθώς ξαναγυρνάει στο σπίτι της, όπως ένας αποπροσανατολισμός ή μια απροθυμία των υπόλοιπων γατών να τη δεχτούν, λόγω της εισβολής πολλών άγνωστων μυρωδιών από τον χώρο του κτηνιατρείου. Φροντίστε, η πρώτη επαφή με τις άλλες γάτες, να γίνει σταδιακά (ίσως απομονώνοντας αρχικά τη γατούλα σε ένα δωμάτιο), με προσοχή και μην ανησυχήσετε, αν ακουστούν κάποια «κχουυυ» – είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι αν η γάτα σας έχει πληγές, πρέπει να φροντίσετε να μην τις γλείφει. Αν αποφασίσετε να κάνετε χρήση κολάρου, τουλάχιστον χαρίστε της την πολυτέλεια να γλείφεται για μισή ώρα μετά το φαγητό της χωρίς το κολάρο, πάντα υπό την επίβλεψή σας, για να βεβαιωθείτε ότι δε γλείφει τις πληγές ή τα ράμματα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δίνετε την αγωγή της γάτας σας, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του κτηνιάτρου!
Θέλω να πιστεύω ότι ακολουθώντας όλα (ή τα περισσότερα από τα παραπάνω), είναι πολύ πιθανό οι γάτες σας σιγά-σιγά να αποβάλλουν αυτόν τον τεράστιο φόβο για την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Αν έχετε άλλες ιδέες να μοιραστείτε μαζί μας, κάντε το σε σχόλιο.
Τέλος αν θέλετε διαβάστε το ίσως κατατοπιστικό άρθρο μου για το πως να επιλέξετε για την γάτα σας τον ιδανικό κτηνίατρο, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πώς να επιλέξω τον ιδανικό κτηνίατρο για τη γάτα μου
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
2 Απαντήσεις
Σας ευχαριστούμε πολύ 🙏🙏🙏🙏🙏🙏
βοήθησε;;