Πρώτη επίσκεψη γάτας στον κτηνίατρο

ΟΔΗΓΟΣ: Πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο, είτε προκειται για νεογέννητη είτε για ενήλικη αδέσποτη γάτα, έχει πολλές προκλήσεις. Όμως δεν πρέπει να την καθυστερήσετε γιατί είναι απαραίτητο να έχετε μια πρώτη ενδελεχή εικόνα για την υγεία της, κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο τόσο για την δική της όσο και για την δική σας ευημερία. 

Φανταστείτε όμως πόσο μεγάλο στρες είναι για μια γάτα που πριν λίγο γεννήθηκε ή που ζούσε έξω ελεύθερη να μπει σε ένα κουτί μεταφοράς  και να μεταφερθεί σε ένα κλειστό κτίριο με άγνωστους ανθρώπους που την ψηλαφίζουν, τις κάνουν ενεσεις κλπ. 

Έφτιαξα λοιπόν έναν οδηγό με οδηγίες για την πρώτη επίσκεψη της γάτας στον κτηνίατρο, που ελπίζω ότι θα φανεί χρήσιμος σε πολλούς από εσάς ώστε από τη μια να γνωρίζετε περιπού τι να περιμένετε σε αυτή την πρώτη σας επίσκεψη και από την άλλη να έχετε ό,τι χρειάζεστε μαζί σας – ας θεωρήσουμε ότι το νέο μέλος της οικογένειας είναι ένα νεογέννητο γατάκι (αλλά πάνω κάτω τα ίδια θα ίσχυαν αν επρόκειτο για μια ενήλικη πρώην αδέσποτη γάτα):

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

1. Πριν πάτε το φρεσκοϋιοθετημένο γατάκι στον κτηνίατρο

Όπως είπαμε, ο έλεγχος της υγείας της νεο-υιοθετημένης γατούλας πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και ιδανικά καλό είναι να γίνει 24 με 72 ώρες αφού την υιοθετήσετε. Αν μάλιστα έχετε άλλη γάτα στο σπίτι καλό είναι να  πάτε την καινούρια γάτα στον κτηνίατρο πριν τη φέρετε στο σπίτι ακόμη και αν μοιάζει υγιής, γιατί μια πιθανή ασθένεια που δεν έχει ξεκάθαρα συμπτώματα μπορεί να μεταδοθεί στη προηγούμενη γατούλα σας!

Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις όπως αν σώσετε ένα νεογέννητο ή αν προκύψει κάποια επείγουσα, απρόβλεπτη υιοθεσία ίσως το κάνει εξαιρετικά δύσκολο να την πάτε στον κτηνίατρο πριν τη φέρετε στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση κρατήστε την κλεισμένη στο μπάνιο ή σε ένα παρόμοιο δωμάτιο που θα την απομονώσει από τα άλλα σας ζωάκια. Η γάτα πρέπει να έχει το δικό της αμμοδοχείο και δοχεία φαγητού και νερού. Αυτό θα εμποδίσει την διασπορά ασθενειών και παρασίτων στα ήδη υπάρχοντα κατοικίδια σας!

2. Τι πράγματα χρειάζεστε για την μετάβαση στον κτηνίατρο

Είτε πάτε τη γατούλα άμεσα στον κτηνίατρο, μόλις την παραλάβετε, είτε μια δύο μέρες μετα, θα χρειαστείτε να ετοιμάσετε κάποια πράγματα πριν το πρώτο τσεκ απ:

  • Έγγραφα με  πληροφορίες από το καταφύγιο ή τον εκτροφέα

  • Σημειώσεις με τις ανησυχίες/απορίες σας σχετικα με το γατάκι

  • Δείγμα κοπράνων

  • Κουτί μεταφοράς

  • Λιχουδιές για να την καλοπιάσετε
Τιπς για να μπαίνει η γάτα στο κουτί μεταφοράς και να μην στρεσσάρεται κατά την μεταφορά της

Ξέροντας ποσα προβλήματα αντιμετωπιζετε στο να βάλετε και να μεταφέρετε το γατάκι σας στον κτηνίατρο θα ήθελα να αναφέρω κάποια ιδέες για να γίνει αυτή η διαδικασία ευκολότερη:

  • Αφήνετε το κουτί μεταφοράς ανοιχτό κανονικά στο χώρο όλη τη διάρκεια του χρόνου
  • Βάζετε μέσα μια κουβερτούλα με τις μυρωδιές της γατούλας
  • Όταν φτάσει η ώρα να μεταφέρετε τη γατούλα στον κτηνίατρο ψεκάζετε την κουβερτούλα με φερομόνες ή κάτνιπ ή βαλεριάνα που θα προκαλέσουν βελτίωση της διάθεσής της και την χαλαρώνει
  • Καλύπτετε το κουτί μεταφοράς με πετσέτα καθώς μεταφέρετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο. Αυτό την ηρεμεί
Το θέμα του άγχους που πυροδοτείται είναι αρκετά σημαντικό γιατί μια γάτα αγχωμένη είναι πιθανό ακόμη και να σταματήσει να τρώει.
πρώτη επίσκεψη γάτας στον κτηνίατρο

Περισσότερες ιδέες για το πως να πείσετε τη γάτα σας να δεχτεί την επίσκεψη στο κτηνίατρο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

3. Τι λεπτομέρειες πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία του

Είναι σημαντικό ο κτηνίατρός σας να ξέρει τι θεραπείες και εμβολιασμοί έχουν γίνει στο παρελθόν στο γατάκι σας. Όταν θα πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο για την πρώτη επίσκεψή της, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα χαρτιά που αφορούν την υγεία της. Αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, γράψτε εσείς ό,τι πληροφορίες σας έδωσαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της ώστε να μην τις ξεχάσετε. Επίσης τηλεφωνείστε στο πρόσωπο από το οποίο υιοθετήσατε το γατάκι και ρωτήστε ό,τι χρειάζεστε!

4. Η φυσική εξέταση

Και ναι, φτάσατε στο κτηνίατρειο! Μην αγχώνεστε!

Ο κτηνίατρος θα συζητήσει μαζί σας για το ιστορικό της γάτας (οπότε τα προηγούμενα στάδια προετοιμασίας θα φανούν πολύ χρήσιμα). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει την εξέταση της γάτας. Η γάτα θα ζυγιστεί και ίσως να χρειαστεί τεστ αίματος για έλεγχο για συγκεκριμένες ασθένειες. Η γάτα σας επίσης θα ελεγχθεί για ψύλλους και άλλα παράσιτα.

Επίσης είναι πιθανός ο έλεγχος κοπράνων γι’ αυτό είναι καλό να έχετε δείγμα μαζί σας, όπως σας ανέφερα πριν!

Ας δούμε όμως επί τροχάδην τι ακριβώς περιλαμβάνει η εξέταση:

  • Έλεγχος στόματος, δοντιών, γλώσσας και ουρανίσκου
  • Έλεγχος θερμοκρασίας – η φυσιολογική θερμοκρασία ειναι από 38.3 ως 39.4
  • Ψηλάφιση της κοιλιακής χώρας
  • Ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων
  • Έλεγχος των μυών και των αρθρώσεων – Ο κτηνίατρος θα δοκιμάσει την κινητικότητά τους και ιδίως των γονάτων
  • Έλεγχος των ματιών με οφθαλμοσκόπιο και τσεκάρισμα για ασθένειες των ματιών
  • Έλεγχος αυτιών για ακάρεα που είναι πολύ κοινά. Μπορεί μάλιστα να πάρει δείγμα και να το εξετάσει στο μικροσκόπιο
  • Χτένισμα γούνας για έλεγχο παρουσίας εξωπαρασίτων όπως ψύλλους

Ιδανικά το γατάκι πρέπει να υιοθετείται στην ηλικία των 8 με 10 εβδομάδων, για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάστασης υγείας και για να μπορεί να κοινωνικοποιηθεί ικανοποιητικά. Αν η γατούλα είναι νεωτέρη (ιδίως αν είναι μικρότερης ηλικίας από 6 εβδομάδων) ο κτηνίατρος ίσως χρειαστεί να αξιολογήσει την διατρoφή και την ενυδάτωσή της και να προτείνει κάποια κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής!

5. Εμβολιασμοί - αποπαρασίτωση

Ο πρώτος εμβολιασμός της γατούλας πρέπει να γίνει τυπικά μεταξύ 6 και 9 εβδομάδων. Αν η μαμά του ήταν υγιής και εμβολιασμένη είναι πολύ πιθανό να προσφέρει στο μικρό της ό,τι χρειάζεται για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή του. Αν το γατάκι παρουσιάζει κάποια προβλήματα υγείας ίσως ο εμβολιασμος να μην γίνει με την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο. 

Αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να γίνουν περίπου 3 εβδομάδες μετά το πρώτο εμβόλιο και για μέχρι την ηλικία των 16 με 20 εβδομάδων. Το εμβόλιο για τη λύσσα εν γένει γίνεται στην τελευταια επίσκεψη (για εμβολιασμούς)  στον κτηνίατρο και γίνεται μόνο μια φορά.  

Επίσης το γατάκι για την αποπαρασίτωσή του θα λάβει πάστα για σκουλήκια γάτας σε αρκετές επισκέψεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα σκουλήκια-ενδοπαράσιτα του γαστρεντερικού σωλήνα!

Είναι καλό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τις επόμενες επισκέψεις σε αυτή την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο ώστε η γατούλα να μην χάσει ουσιώδεις εμβολιασμούς ή άλλες φροντίδες!

6. Ενημέρωση και συζήτηση με τον κτηνίατρο

Αφού οι εξετάσεις και τα τυχών εμβόλια-αποπαρασιτώσεις ολοκληρωθούν ο κτηνίατρός θα συζητήσει μαζί σας για κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν ασθένειες όπως του σκουληκιού της καρδιάς αλλά και πιθανές εισβολές παρασίτων.

Ο κτηνίατρος επίσης θα σας καθοδηγήσει για τους εμβολιασμούς και την αποπαρασίτωση της γάτας σας ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει το γατάκι σας. Τέλος θα σας δώσει πρακτικές οδηγίες για την εκπαίδευση της γατούλας να χρησιμοποιεί την αμμοδόχο, για την διατροφή της, για την στείρωσή της αλλά και τιπς για την συμπεριφορά της. 

Σε αυτό το σημείο ανοίξτε το χαρτάκι με τις απορίες που είχατε και μη διστάσετε να τις εκφράσετε όλες, μέχρι να ικανοποιηθείτε πλήρως!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

7. Πόσο κοστίζει η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο

Το θέμα του κόστους της πρώτης επίσκεψης στον κτηνίατρο είναι κάπως ασαφές, γιατί ο κάθε κτηνίατρος μπορεί να χρεώνει διαφορετικά, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία και τι εξετάσεις και τι αναλώσιμα χρησιμοποιεί για τη γάτα. Συνήθως το κόστος για την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ευρώ.

Συγχαρητήρια, η προετοιμασία που κάνατε έπιασε τόπο,  όλα πήγαν καλά χωρίς η επίσκεψη στον κτηνίατρο να αφήσει δυσάρεστες αναμνήσεις στη γατούλα σας (ή σε εσάς) και έγινε η αρχή για να χτιστεί μια υγιής σχέση μεταξύ της γάτας σας, του κτηνιάτρου και εσάς! Τώρα μπορείτε να γυρίσετε σπίτι σας με το καινούριο σας φίλο, ήσυχοι ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

5 Απαντήσεις

  1. Πόσο χρήσιμα είναι όλα αυτά που μας μαθαίνεις τσιτσο μου…τώρα ξέρω τι πρέπει να κάνω όταν θα πάω το ελπιδακι μου στον γιατρό ☺️🥰

  2. Ευχαριστούμε για τις γνώσεις!!! Μιά άποψη για γατόνια υιοθετημένα σε μεγαλύτερη ηλικία?? Ο δικός μου ήταν 1,5 έτους όταν ήρθε σπίτι, φροντισμένο αδεσποτάκι, που το είχε μια φίλη. Είναι καρδούλα!! Λίγο φοβικός, αλλά νιώθω πως με αγαπά, όπως τον αγαπώ.
    Κάποια tips για την κοινωνικοποίησή του????

  3. Ευχαριστούμε για τις γνώσεις!!! Μιά άποψη για γατόνια υιοθετημένα σε μεγαλύτερη ηλικία?? Ο δικός μου ήταν 1,5 έτους όταν ήρθε σπίτι, φροντισμένο αδεσποτάκι, που το είχε μια φίλη. Είναι καρδούλα!! Λίγο φοβικός, αλλά νιώθω πως με αγαπά, όπως τον αγαπώ.
    Κάποια tips για την κοινωνικοποίησή του????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *