Γράφει η Μαρία Σάββα
Ο Τσίτσος σε πρόσφατο άρθρο του μας εξήγησε πώς να εντάξουμε μία νέα γάτα σε μια γατοαποικία, πως να συστήσουμε, ένα καινούργιο μέλος στο σπίτι μας, ενώ υπάρχουν και άλλες γάτες. Να σημειωθεί εδώ ότι η διαδικασία της ένταξης είναι πολύ πιο απλή αν πρόκειται για τις γάτες της αυλής, γιατί εκεί ο χώρος είναι άπλετος και υπάρχει κάθε στιγμή η δυνατότητα της φυγής ενώ και τα περιθώρια προσαρμογής είναι πολύ μεγαλύτερα.
Τι γίνεται όμως όταν επιχειρούμε να φέρουμε μια καινούρια γάτα στο σπίτι μας όπου ήδη ζει μια άλλη γατούλα; Συχνά αυτό το εγχείρημα δεν είναι διόλου εύκολο, ιδίως αν πρόκειται για ενήλικες γατούλες. Με συνοπτικές διαδικασίες συχνά καταλήγουμε να έχουμε πόλεμο μέσα στο σπίτι ανάμεσά τους; Πολλοί άνθρωποι που συναντώ έρχονται και μου λένε ότι έχουν αυτό το πρόβλημα! (δεν ήξερες δεν ρώταγες;). Τι έγινε; Tι πήγε λάθος;
Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως για δύο λόγους:
- Συνήθως δεν έγινε καλή δουλεία (ή καθόλου δουλειά) στην αρχή της γνωριμίας τους στην ένταξη του νέου μέλους.
- Κάτι έγινε στην πορεία και άλλαξε την σχέση τους.
Σε κάθε περίπτωση τελικά έχουμε δύο ή και περισσότερες γάτες μέσα στο σπίτι που όποτε συναντιούνται γίνεται μάχη και εσένα μες στην μέση να κάνεις τον διαιτητή!
Συνήθως η μια από τις δύο παίρνει τον ρόλο του εκφοβιστή (αυτός που έχει πιο πολύ αυτοπεποίθηση, πιο συχνά ο παλιός ένοικος του σπιτιου), και ο άλλος παίρνει τον ρόλο του δαρμένου, που λέμε! Ο δε εκφοβιστής το μόνο που τον ενδιαφέρει πια είναι να εξολοθρεύσει τον αμυνόμενο. Γυρνάει μες στο σπίτι με τσαμπουκά έτοιμος για όλα. Ο άλλος αφού τις έχει φάει μια και δύο φορές, δεν τολμάει να κουνήσει γιατί δεν ξέρει απο που θα του ‘ρθει και κρύβεται κάτω απο καναπέδες και κρεβάτια και αυτή θα είναι η ζωή του απο δώ και πέρα.

Η προσωπική μου εμπειρία
Την έχω πατήσει και εγώ, γιατί ενώ είχα τηρήσει μια διαδικασία προσαρμογής του νέου μέλους σε ξεχωριστό δωμάτιο, σκεπτόμενη μετά τι πήγε λάθος κατάλαβα ότι βιάστηκα να εντάξω το νέο μέλος ενώ υπήρχαν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν έφερα τον Πέρση σπίτι μπήκε στο δωμάτιο υποδοχής και τηρήσαμε όλη την διαδικασία. Οταν ήταν έτοιμος να βγεί πια και όλοι φαινόντουσαν να τον δέχονται, ο Γκρινιάρης, το κυρίαρχο αρσενικό, του έριχνε περίεργα βλέμματα όταν πέρναγε από κοντά του και εκεί έγινε το λάθος, δεν το πήρα στα σοβαρά και είπα “Ε εντάξει μωρέ θα τα βρούν, αρχή είναι ακόμη”!
Δεν πήγε έτσι παιδιά! Με τις γάτες δεν πάει έτσι! Εδώ που τα λέμε ούτε και σε εμάς δεν θα άρεσε να μας φέρουν ενα άτομο στο σπίτι μας και χωρίς να το γνωρίσουμε πρώτα να πρέπει να συμβιώσουμε μαζί του! Όποιος και αν είναι αυτός!
Ένα βράδυ γυρνώντας από βραδινή έξοδο (να μου έλειπε) μπήκα στο σπίτι και η πρώτη εντύπωση μου ήταν ότι μπήκαν κλέφτες μέσα! Το φωτιστικό δαπέδου ήταν κάτω, το τραπεζάκι με όλα τα πράγματα κάτω, κάτι μαξιλάρια ξεπουπουλιασμένα (έτσι νόμισα), καρέκλες πεσμένες.. γενικώς ένας χαμος! Αφού πάω πιο κοντά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που βλέπω είναι αποτέλεσμα μάχης, και τα ξεπουπουλιασμένα μαξιλάρια δεν ήταν τίποτε άλλο από τον Πέρση!
Αμααάν!!! Περσούληηηηηηηη!
Ψάχνω, ψάχνω τον Περσούλη και τον βρίσκω κάτω απο τον καναπέ σε κατάσταση σοκ και πανικού. Ευτυχώς δεν είχε πληγές παρα μόνο ξεμάλλιασμα και τρόμο φυσικά. Ο άλλος δε, ο Γκρινιάρης, είχε ακόμα τούφες μαλλιά στο στόμα του!
ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Πως να βοηθήσω την φοβική γάτα μου να ανθίσει
Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες
1. Με κλειστή πόρτα
Τι κάνουμε;
Ετοιμάζουμε το δωμάτιο υποδοχής για να υποδεχτούμε την καινούρια γάτα στο σπίτι, με όλα τα κομφόρ όπως τουαλέτα, μικρό ονυχοδρόμιο, κρεβατάκι κλπ και απομονώνουμε το νέο μέλος χωρίς διαθέσιμο φαγητό στο δωμάτιο (με κλειστή πόρτα). Ο νταής έχει το υπόλοιπο σπίτι για λογαριασμό του ενώ αφαιρούμε και το δικό του φαγητό!
Από εδώ και μπρός θα τρώνε μόνον όταν τους το δίνουμε εμείς φαγητό! Το φαγητό θα το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο. Στο εξής ο ένας θα τρώει μέσα και ο άλλος έξω απο το δωμάτιο, ταυτόχρονα! Ο νταής θα τρώει έξω, και το φαγητό για αρχή θα είναι ενάμιση μέτρο μακριά απο την πόρτα του νέου μέλους!
Γιατί το κάνουμε;
Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στην ουσία είναι αυτοί οι δύο να αρχίσουν να συνηθίζονται συνδυαστικά με το φαγητό. Δηλαδή θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ευχάριστη κατάσταση, να τους συμβαίνει κάτι καλό κάθε φορά που μυρίζονται κάτω από τις πόρτες. Μην ξεχνάμε ότι ο ένας γνωρίζει την παρουσία του άλλου από την μυρωδιά! Το φαγητό λοιπόν είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό! Αργά και σταδιακά η απόσταση μεταξύ τους, όταν τρώνε, θα μειώνεται, μέρα με την μέρα! Κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην κλειστή πόρτα.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με περισσότερες γάτες, δεν αλλάζει κάτι!
Όσο μειώνεται η απόσταση που τρώνε, αν υπάρξει δισταγμός, γρυλίσματα, φύσημα, χου κλπ, επαναφέρουμε την απόσταση στη θέση που οι δύο αντίζηλοι αισθάνονται καλά και τρώνε άνετα! Αν χρειαστεί να πάμε πίσω πολλές φορές μην απελπιστείτε, είναι μέρος της διαδικασίας! Απλά μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω! Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι που και τα δύο ζώα να τρώνε κολλητά στην πόρτα, ο ένας έξω και ο άλλος μέσα και να μην κινείται φρύδι!
Ταυτόχρονα αυτός που είναι μέσα στο δωμάτιο, δεν πρέπει να αισθάνεται σαν ο φυλακισμένος του σπιτιού! Κάθε μέρα θα τον μεταφέρουμε σε άλλο δωμάτιο, ώστε να γνωρίζει τον χώρο και να έρχεται σε άμεση επαφή με την μυρωδιά του άλλου, πάντα με κλειστές πόρτες ενώ θα ενθαρρύνουμε ψυχολογικά τον “δαρμένο” με λιχουδιές!
Παράλληλα αφήνουμε τον άλλον, τον νταή, να μπει στο δωμάτιο υποδοχής και να νοιώσει την μυρωδιά του φιλοξενούμενου όταν αυτός δεν θα είναι εκεί φυσικά! Επιβραβεύουμε και τον νταή με λιχουδιές και χάδια!
Επίσης θα βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε ένα πανάκι το οποίο θα το τρίβουμε στον έναν και θα το δίνουμε στον άλλον να το μυρίσει, ενώ στη συνέχεια δεν αμελούμε να προσφέρουμε λιχουδία! Επίσης φερομόνες που πωλούνται σε pet shop μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορα σημείο στο δωμάτιο και στο υπόλοιπο σπίτι και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει.
Να θυμάστε ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να συνδυάσει ο ένας τον άλλον με κάτι καλό (“κάτι καλό μου συμβαίνει πάντα όταν μυρίζω τον φιλοξενούμενο”).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου
2. Με ανοιχτή την πόρτα
Αφού έχουμε φτάσει στο σημείο που αυτοί οι δύο δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά στην κλειστή, ακόμα πόρτα, πάμε στο επόμενο βήμα: το άνοιγμα της πόρτας.
Ακολουθούμε την τακτική άνοιγμα πόρτας – κοίταγμα – λιχουδιά – κλείσιμο πόρτας. Προχωράμε με αυτό και αργά και σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο που μένει η πόρτα ανοιχτή! Η πόρτα, για όσο μένει ανοιχτή, είναι υπό την παρουσία μας και εμείς είναι φλέγον να είμαστε ήρεμοι, καθησυχαστικοί και με αυτοπεποίθηση! Μιλάμε ήρεμα και γαλήνια στα ζώα!
Αφού ανοίξαμε πολλές φορές την πόρτα και οι αντίζηλοι κοιτάχτηκαν για ώρα ας τους αφήσουμε να μυρίσει ο ένας τον άλλον! Αν εχει γίνει καλή δουλειά αποκλείεται να μην πάει καλά, μην φοβάστε και δοκιμάστε το!
Τώρα η τακτική αλλάζει ελαφρώς: ανοίγμα πόρτας – αμοιβαία μύρισμα μύτη με μύτη – λιχουδία – κλείσιμο πόρτας! Μένουμε σε αυτό και το επαναλαμβάνουμε πολλες ενω σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο που μένει η πόρτα ανοιχτή!
Αφού έχουν δείξει και οι δύο ότι είναι ΟΚ, ε τότε προσθέτουμε το παιχνίδι στο προγραμμά μας! Το λείζερ η το κρεμαστό ποντίκι (βλέπε φώτο) είναι ό,τι πρέπει σε αυτή την φάση! Ο ένας βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, ο άλλος έξω, με ανοιχτή την πόρτα και παίζουμε εναλλαξ μαζί τους!
Σε αυτό το σήμειο αν θες και νιώθεις πιο άνετα θα μπορούσες να τοποθετήσεις μία σίτα ανάμεσά τους, δηλαδή στην πόρτα, με “ελληνικη πατέντα” (πχ κόλλησέ την με ταινία διπλής όψεως)! Δεν χρειάζεται η σίτα να είναι μέχρι επάνω, αν φτάνει ως το μισο της πόρτας είναι μια χαρά
Α και μην ξεχνάς τις λιχουδιές που και που!!!
¨Έξτρα τιπ: Τα ψηλά ράφια!
Παιδιά, παιδιά, αυτό το θέλω όπως και δήποτε! Τοποθετήστε μόνιμα ράφια σε τοίχους με γωνίες (θαυμάστε τον Γκρινιάρη πάνω στο ράφι, στη φώτο αριστερά)! Αν είστε γυναίκα βάλτε τον άντρα σας να τα τοποθετήσει (ας κάνουν και αυτοί καμία δουλεία, εμείς θα τα κάνουμε όλα;) – Σημ. Τσιτσου: Εδώ κάνουμε χούμορ – ή τον φίλο σας, ή εν πάσι περιπτώσει φωνάξτε τον γείτονα, αυτόν που σας αρέσει, να σας βοηθήσει (άντε εγώ θα σας τα λέω όλα; ευκαιρία για to-know-us-better). Διαλέξτε τα μέρη που θα τοποθετηθούν και προσπαθήστε να βάλετε όσο πιο πολλά μπορείτε. Και αν τα ντύσετε και με ύφασμα της αρεσκείας σου κάνουν ωραίο ντεκόρ! Βρείτε περισσότερα για την λατρεία των γατών για τα ψηλά σημεία ΕΔΩ.

Τα ραφάκια θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην αυτοπεποίθηση των ζωων μας γιατί στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν ψηλά και να παρατηρούν τον κόσμο απο εκεί! Ενθάρρυνε λοιπόν ιδιαίτερα το νέο μέλος να ανεβαίνει εκεί συχνά. Στα δικά μου γατάκια αρέσουν πάρα πολύ!
3. Η ώρα της ελευθερίας
Τώρα αν έχουμε ακολουθήσει το πρόγραμμα κατά γράμμα έχει επιτέλους φτάσει η ώρα της ελευθερίας!! Ανοίγουμε τις πόρτες και τις αφήνουμε ανοιχτές, για όσο είμαστε εμείς παρόντες και επιβλέπουμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί (που δεν το νομίζω) θα επέμβετε!
Ε και κάποια στιγμή θα έρθει η μέρα που θα μπορούν να μένουν μόνοι τους για ώρες!
Ακολουθήστε το πρόγραμμα πιστά, πραγματοποιήστε τα βήματα ένα ένα με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρούνε!
Σας το λέω από προσωπική εμπειρία, ο Περσης και ο Γκρινίαρης κοιμούνται τώρα δίπλα δίπλα! Αλλά και σε φίλες μου που το ακολούθησαν πέτυχε 100%!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!



Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα και σίγουρα εξαρτάται από το κάθε ζώο ξεχωριστά! Σίγουρα όμως όχι κάτω απο δύο εβδομάδες! Και μπορεί να σου φαίνεται βουνό όλο αυτό αλλα πίστεψέ με δεν είναι τίποτα το σπουδαίο μπροστά σε αυτό που θα κερδίσουμε μετά, δηλαδή γαλήνη και ηρεμία και την χαρά του να είμαστε ευτυχισμένοι όλοι μαζί (στις φώτος παρακάτω, ο Γκρινιάρης και ο Περσούλης αφού συμφιλιώθηκαν)!
Εσείς βρεθήκατε ποτέ σε αυτή την κατάσταση; Τα καταφέρατε με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που περιγράφεται παραπάνω; Και αν ναι πως; Περιμένω και τα δικά σας αναλυτικά σχόλια!
Σας κρατώ κάτι χρήσιμο για το τέλος: Πως θα μπορέσετε να κοινωνικοποιήσετε την ξινιόλα ακοινώνητη σας γάτα με επισκέπτες του σπιτιού! Διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!
Σημείωση Τσίτσου :
Σε όλο τούτο το πρότζεκτ θα μπορούσε να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο και η χρήση της τεχνολογίας τεχνητών φερομονών Feliway Friends. Το Feliway Friends μπαίνει στην πρίζα και εκπέμπει μηνύματα αρμονίας (παρόμοια με αυτά που εκπέμπει η μαμά γάτα κατά το θηλασμό ώστε τα μικρά της να παραμείνουν ήρεμα κοντά της και να θηλάσουν χωρίς να μαλώνουν μεταξύ τους)!
Η σωστή, υπομονετική χρήση του Feliway Friends ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες χρήσης του – βρείτε τις ΕΔΩ – μπορεί να συνεισφέρει άπειρα στην ομαλή συνύπαρξη της καινούριας γάτας με την παλιά. Και για ό,τι απορίες έχετε για το Feliway, μπορείτε να γραφτείτε στο blog της Feliway – βρείτε το ΕΔΩ – και να τις κάνετε εκεί – να είστε βέβαιοι ότι θα πάρετε τις απαντήσεις σας!
Εγώ έχω να πω ότι εδώ και 15 μέρες έχω ξεκινήσει να το χρησιμοποιώ, τηρώντας προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και έφτασα στο σημείο να βλέπω τον Τσίτσο να αράζει στους 30 πόντους από τον Σκλαβή. Αυτό δεν έχει ματαγίνει λέμε.. θα σας κρατάω ενήμερους!
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
27 Απαντήσεις
Πολύτιμες οι συμβουλές σας !!
Ευχαριστούμε πολύ Κατερίνα!! Η Μαρία να είναι καλά! Ετοιμάζει και άλλο άρθρο!!
Μαρια μας, εισαι αστερι υπερλαμπρο. Φανη
πραγματικά το κορίτσι ξέρει τόοοσα πράγματα και έχει τοόοση διαθεση να τα προσφερει και στους υπόλοιπους. Αγαπάμε Μαρ Μαρ!
Έχω μια γάτα 4 χρόνια και πριν 2 εβδομάδες βρήκα ένα γατούλη 4 μήνων.
Οπότε των βλέπει μόνο του του επιτίθεται όταν κοιμόμαστε των αφήνουμε μόνο του σε άλλο δωμάτιο για να μην του επιτεθεί και των τραυματίσει (η μεγάλη κοιμάται με μας )
Έχουμε απελπιστη δεν ξέρω τη να κάνω
Καμία συμβουλή πλιζ
Ο,τι εχω για την ωρα υπαρχει σε αυτο το αρθρο. Θα κανω και μια αποπειρα ακομη με τον Τσιτσο στο κοντινο μελλον και θα ενημερωσω αν εχω αλλα ευρηματα
Ευχαριστω για το ακρως διαφωτιστικο το κειμενο ! Μακαρι να το ειχα αναγνωσει πριν κανω ασυνειδητα καποια σωστα βηματα και απροσεχτα=αμελως καποια λαθος βηματα.. Εχοντας τις ιδεες σας υπ οψιν και μεταφεροντας τες κατ αναλογιαν οπου γινεται, ελπιζω να επανορθωσω η να βελτιωσω τη συμβιωση 2 αταιριαστων.
χαιρομαι που το βρηκατε χρήσιμο. ενημερώστε μας αν τα πράγματα βαίνουν καλώς!
Πρόσφατα ήρθε νέο μέλος στο σπίτι… Τι κάνω που ο νεογνό θέλει να κοιμάται και αυτό μαζί μου;;; πως το διαχειρίζομαι;
Η παλιά γατούλα μου δεν έρχεται στο κρεβάτι και με αποφεύγει… Πως μπορώ να τε α έχω και τα δύο μαζί μου;;;
Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας, εγώ ήμουν τυχερη γιατί το αγόρι μου δέχτηκε το κορίτσι μου πολύ εύκολα, είναι ψυχούλα όλους τους θέλει, κ το μωρό αγόρι που ήρθε τελευταίο το δέχτηκαν πολύ γρηγορα.
πραγματικα πολυ τυχερη..
.. γι αυτο καλο ειναι οι γνωριμιες να γινουν μέχρι 8 βδομαδων
Καλησπέρα,
πολύ καλό το αρθρο. αλλά εγω εχω από εδω και 5 μήνες μια μικρή 9 μηνών, θυλικιά, και μια μεγάλη 7 χρόνων, αρσενική. Η μεγάλη ειναι σπίτι εδω και χρόνια, ειναι πολύ ηρεμη και καλή γατα. Η μικρή όμως ειναι μια πολύ περίεργη, παιχνιδιάρα και ζηλιάρα γάτα που δεν αφήνει τη μεγαλη σε ησυχία. Καθε βραδυ την πιάνει αμόκ τρέχει και επιτίθεται στην μεγάλη, ταχα μου για να παίξει αλλά νομίζω οτι την ζηλεύει και δεν θελει να την αφήσει να κοιμηθει στο ιδιο δωμάτιο με μένα. Αλλά και η μικρή εχει κρεββατακι μεσα σ΄αυτο το δωμάτιο, αρα θα μπορουσαν να κοιμουνται και οι δυο εκει ήσυχα. Γινεται ενας πόλεμος. Η μεγα΄λη κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και τα έπιπλα. Τι κάνουμε; Στην αρχή προσπάθησα στα μετρα του δυνατου να τις συνηθίσω την μία στην άλλη και όντως αλλες φορές παιζουν ή τρωνε ή καθονται στο μπαλκόνι μαζί χωρίς προβλημα. Αλλ΄α το βράδυ χαμός. Τωρα αρχισα να δίνω στη μικρή τα λουλουδια του Μπαχ σε σταγονες μήπως και ηρεμήσει οταν την πιάνει αυτό το ντελίριο. εχετε καμμια πρόταση;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αν το βραδυ γινεται καθε μερα χαμος ίσως να δοκιμαζες το άλλο σχέδιο, που βοηθαει κοιμουνται οι γατες το βραδυ
https://www.tsitsosthecat.gr/gata-vradi/
ειμαι ολιγον απογοητευμενος …..( τα ‘θελα και τα ‘ παθα βεβαια ) … και εξηγουμαι ::: ο κυριος “ενοικος” μενει εδω και 4 χρονια μαζι μας .θηλυκια στειρωμενη και γεματη αγαπη και μετους 5 μας . για ανεξηγητο λογο δεν τα παει καλα με τους περισσοτερους ξενους που ερχονται στο σπιτι κι ακομα και στην πεθερα μου (χα-χα-χα) , που την βλεπει καθε μερα απο μωρο , της επιτιθεται αγρια. Προ 2μηνου ηρθε στο σπιτι ενας αρσενικος στειρωμενος περ. ιδιας ηλικιας -απολυτα ηρεμος σε σημειο που να λες οτι καπου χανει .δυστυχως βιαστηκα να τους φερω σε επαφη ( δεν ηξερες δε ρωταγες ?) ευτυχως το buling που τρωει ειναι λιγο υποφερτο και σιγα σιγα φθινει.προ μερικων ημερων η παρεα μεγαλωσε κι αλλο ( πρεπει να πω οτι και τα δυο ηταν χαμενα – εγκαταλελειμενα γυρω απο το χωρο εργασιας μου και προτιμησα την υιοθεσια απο το να τα δω πατημενα εξω απο το μαγαζι μου). η νεα λοιπον φιλη ειναι ουτε 2 χρ παιχνιδιαρα και δειχνει να τα παει καλα με τον αγαθο γιγαντα . την εχω κλεισμενη σε ενα δωματιο και ηρθαν σε αμεση επαφη με την αρχικη “ενοικο” μονο 2 φορες και για ελαχιστα δευτερολεπτα. αυτα ομως εφταναν για να γινει η μεγαλη “τουρκος” . πραγματικα αγνωριστη – πολυ επιθετικη και αγρια ακομα και με εμενα. οι δυο επιθεσεις κρατησαν λιγα δευτερολεπτα και μετα τελος . θα τηρησω κατα γραμμα τα παραπανω αλλα με προβληματισε αυτη η συμπεριφορα …….
ειναι πολυ συνηθισμενες συμπεριφορες! Εχω ακουσει παρα πολλες γατες να μεταμορφωνονται – και ο τσιτσος την πρωτη φορα που ρθε σε επαφη με αγνωστη γατα εγινε τελειως αγνωριστος
Και μεις θέλουμε να φέρουμε νέο γατάκι στο σπίτι, έλα όμως που έχω τη μεγάλη εδώ. κάθε φορά που θα δει γατάκι, έστω και από μακριά γίνεται χαμός, και μια φορά μάλιστα έκανε επίθεση σε μένα λες και δε με γνώριζε.
Όσες φορές έχει έρθει σε επαφή έχει γίνει το εξής: στην αρχή την κρατούσα σε δικό της χώρο με φαγητό και νερό και αμμολεκάνη. Την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τους 2 ενήλικες γάτους – δεν υπάρχουν πια- έκανε κχχχου μερικές φορές αλλά επειδή οι άλλοι δε της έδιναν σημασία ηρέμησε και κείνη και μετά τους κυνηγούσε για να παίξουν.
Την άλλη φορά που ήρθε σε επαφή με γάτο πιο μικρό από αυτήν αλλά ενήλικο πάλι – κι αυτός δεν υπάρχει πια 🙁 – ξεκίνησε πάλι τα κχου και τις έντονες αντιδράσεις. Αυτός όμως, ήταν ο μικρός τραμπούκος, μια ήρεμη δύναμη που απλά πήγαινε απέναντί της και καθόταν και την κοίταζε στα μάτια αλλά για κάποιο λόγο αυτή τον φοβόταν. Οπότε δεν ηρέμησαν ποτέ εντελώς, δεν έγιναν ποτέ φίλοι, απλά τον περισσότερο καιρό συνυπήρχαν ανώδυνα. Η αλήθεια είναι πως η γάτα έκανε προσπάθειες , του μύριζε την ουρά το λαιμό αλλά φαίνεται πως αυτός δε την ήθελε, και καθώς ήταν και ο πρώτος ένοικος είχε με κάποιο τρόπο το πάνω χέρι.
Τώρα λοιπόν, που χάσαμε και τον γατούλη, δε χάθηκε πέθανε, σκεφτόμαστε να πάρουμε γατάκι, αλλά τώρα ούσα αυτή η κύρια ένοικος και ως έχουσα πλέον “το πάνω χέρι” ανησυχώ πάρα πολύ για το αν θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο , είναι πολύ καλό
Καλησπέρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Σήμερα είναι η 18η ημέρα που έχω φέρει την νέα θηλυκή στο σπίτι, που ζούσε ένας αρσενικός 2 χρόνια. Γνωρίστηκαν σιγά σιγά, με κλειστή πόρτα κλπ, μόνο μυρωδιά κ ήχο στην αρχή, μετά άνοιξα πόρτα, ειδωθηκαν, ήρεμα γενικά. Ο αρσενικός πότε αδιαφορεί κ πότε πάει λίγο να παίξει κάπως μαζί της. Την έχει ακουμπήσει λίγο, αυτή φεύγει. Γενικά δεν είναι πολύ κοντά, ούτε όμως το άλλο άκρο με επιθέσεις, χχχ κλπ. Τι μπορώ να κάνω στο σημείο αυτό; να τους αφήσω να τα βρουν μόνα τους; ο αρσενικός που είναι πολύ ήσυχος κι ευγενικός, κάποιες φορές κοιτάζει περίεργα κ δε θέλω να νιώσει παραμελημένος…
Στελιο αν και δεν ειμαι ειδικος, θα ελεγα οτι απο δω και περα τα πραματα θα κυλησουν μονα τους! Εκανες παρα πολλα
Ευχαριστουμε!!! Πολυ ενδιαφερον και κατατοπιστικο το αρθρο!!!
Αλλα τι γινεται οταν (με τον ενα η αλλο τροπο, καλως ή καλως) ειναι πια μαζι για χρονια και εξακολουθουν να μην χωνευονται?
Και οχι μονο αυτο, αλλα και να το δειχνουν κανοντας ολα αυτα που αναφερονται στην αρχή????
Πως μπορω να τα κανω να φιλιωσουν???
Μαιρη μου, οπως γραφει η μαρια στο αρθρο, υπαρχει η δυνατοτητα του reset ξεκινοντας απο την αρχη τη διαδικασια
Έχω μια γάτα 2 ετών. Ο τρόπος που ζει είναι τα βράδια να κοιμάται μέσα, το πρωί να την ταιζω να βγαίνει στον κήπο, το μεσημέρι να μπαίνει να τρώει, να ξαναβγαίνει στον κήπο κ το βράδυ να μπαίνει να τρώει κ να πηγαίνει στο δωμάτιο της μέχρι το άλλο πρωί.
Βρήκα 8 μηνών στειρωμενο γάτο κ τον έφερα σπίτι δεν γνώριζα το άρθρο σας κ λίγο τα έκανα μαντάρα αλλά έχω αρχίσει να ακολουθώ τις οδηγίες σας. Τώρα είναι στην φάση που μια ο νεοφερμένος, μια η δική μας, τρώνε με ανάμεσα σε μια σίτα. Η δική μου είναι λίγο επιφυλακτική αλλά καθημερινά κάτι πάει κ καλύτερα, όπως δεν του κάνει εον χχχχ όταν τρώνε. Όμως αν την χαιδεψω αφού τον έχω χαιδεψει κάνει …
Εναλλάξ πολλές φορές την ημέρα βγάζω τον ένα, βάζω τον άλλον κ ταιζω ενδιάμεσα στην σίτα. Αυτό συμβαίνει 2 μέρες τώρα…
Ο αυτοσκοπός είναι να ζούνε όπως σας πρώτο ανέφερα στην αρχή. Να τρώνε μέσα, να ζούνε έξω κ να κοιμούνται μέσα… Εύχομαι να τα καταφέρω κ το ελπίζω. Πιστεύετε όταν έρθει η ευλογημένη ώρα κ μπορούν να κοιμούνται μαζί στην αρχή να τους βάλω φερομόνη στο δωμάτιο το κοινό;
Κρίνεται ότι κάνω κάτι λάθος μέχρι τώρα;
Ευχαριστώ
ελενη μου σου απαντησα στο φέισμπουκ
Εχω ένα γάτο ενός έτους, τον οποίο βρήκαμε στην ηλικία του ενός μήνα. Τον έχουμε στειρώσει, αλλά σε γενικές γραμμές είναι γεμάτος ενέργεια και όχι ιδιαίτερα χαδιάρης. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν έρχεται η κόρη μου με την ενήλικη γάτα της, η οποία είναι πολύ καλός χαρακτήρας, χαδιάρα και ήρεμη. Όμως ο Σωτήρης (γάτος) της κάνει διαρκώς επιθέσεις, πιθανόν για να παίξει, η Νάιλα (γάτα) δεν τον θέλει, διαρκώς κάνει χου χου, γίνεται επιθετική προς όλους μας, στρεσάρετε, σταματά να τρώει και αδυνατίζει.
Καλησπέρα σας. Εγώ έχω εδώ και 11 χρόνια έναν γάτο αρσενικό είναι στειρωμενος αλλά από την στείρωση και μετά επειδή έχει ταλαιπωρηθεί και φοβηθεί είναι λίγο άγριος μερικές φορές. Τώρα η κόρη μου ξαναγυρίζει στο σπίτι, και έχει μια γατούλα θηλυκή 1ος έτους ήσυχη στειρωμενη κι αυτή και φοβάμαι πως θα τους φέρω σε επαφή. Εύχομαι αυτά που διάβασα και θα ακολουθήσω κατά γράμμα να έχουν καλό τέλος. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
ελπιζω να βοηθησει
Καλησπέρα, να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου..υπάρχει περίπτωση η συμφιλίωση να μη πετύχει ποτέ ; Πρόκειται για ενα γατάκι που βρήκα από μωρό κι έχω προσπαθήσει 2 φορές , έχω κάνει με τη σειρά τα βήματα να το εντάξω στην οικογένεια με τις 2 μου γάτες,-που παρεπιπτόντως είναι αδερφουλες και μεγάλωσαναζι – με feliway και τα σχετικά και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα..για αρκετό καιρό..τώρα δε μπορεί άλλο να φιλοξενείται και πρέπει να το ξαναπροσπάθησω ..τώρα που έχει στειρωθεί υπάρχει η πιθανότητα να είναι πιο εύκολο; Εννοείται θα γίνουν όλα ξανά από την αρχή αλλά δε νομίζω να έχω πολλές ελπίδες..Δώστε μου μια ελπίδα,έχω ήδη κουραστεί
εχω ακουσει και περιπτωσεις που ουσιαστικα δεν επηλθε πραγματικη συμφιλιωση