Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες – Ο απόλυτος οδηγός

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Γράφει η Μαρία Σάββα

Ο Τσίτσος σε πρόσφατο άρθρο του μας εξήγησε πώς να εντάξουμε μία νέα γάτα σε μια γατοαποικία, πως να συστήσουμε, ένα καινούργιο μέλος στο σπίτι μας, ενώ υπάρχουν και άλλες γάτες. Να σημειωθεί εδώ ότι η διαδικασία της ένταξης είναι πολύ πιο απλή αν πρόκειται για τις γάτες της αυλής, γιατί εκεί ο χώρος είναι άπλετος και υπάρχει κάθε στιγμή η δυνατότητα της φυγής ενώ και τα περιθώρια προσαρμογής είναι πολύ μεγαλύτερα.

Τι γίνεται όμως όταν επιχειρούμε να φέρουμε μια καινούρια γάτα στο σπίτι μας όπου ήδη ζει μια άλλη γατούλα; Συχνά αυτό το εγχείρημα δεν είναι διόλου εύκολο, ιδίως αν πρόκειται για ενήλικες γατούλες. Με συνοπτικές διαδικασίες συχνά καταλήγουμε να έχουμε πόλεμο μέσα στο σπίτι ανάμεσά τους; Πολλοί άνθρωποι που συναντώ έρχονται και μου λένε ότι έχουν αυτό το πρόβλημα! (δεν ήξερες δεν ρώταγες;). Τι έγινε; Tι πήγε λάθος;

Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως για δύο λόγους:

 1. Συνήθως δεν έγινε καλή δουλεία (ή καθόλου δουλειά) στην αρχή της γνωριμίας τους στην ένταξη του νέου μέλους.
 2. Κάτι έγινε στην πορεία και άλλαξε την σχέση τους.
 

Σε κάθε περίπτωση τελικά έχουμε δύο ή και περισσότερες γάτες μέσα στο σπίτι που όποτε συναντιούνται γίνεται μάχη και εσένα μες στην μέση να κάνεις τον διαιτητή!

Συνήθως η μια από τις δύο παίρνει τον ρόλο του εκφοβιστή (αυτός που έχει πιο πολύ αυτοπεποίθηση, πιο συχνά ο παλιός ένοικος του σπιτιου), και ο άλλος παίρνει τον ρόλο του δαρμένου, που λέμε! Ο δε εκφοβιστής το μόνο που τον ενδιαφέρει πια είναι να εξολοθρεύσει τον αμυνόμενο. Γυρνάει μες στο σπίτι με τσαμπουκά έτοιμος για όλα. Ο άλλος αφού τις έχει φάει μια και δύο φορές, δεν τολμάει να κουνήσει γιατί δεν ξέρει απο που θα του ‘ρθει και κρύβεται κάτω απο καναπέδες και κρεβάτια και αυτή θα είναι η ζωή του απο δώ και πέρα.

Πολλές φορές μπορεί η καινούρια γάτα στο σπίτι να μην τολμάει ούτε τουαλέτα να πάει και η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου αν αρχίσουν να αφήνουν ούρα και περιττώματα παντού προκείμενου να οριοθετήσουν τον χώρο τους! Όπως έχω δει πολλές φορές να γίνεται πολλά από αυτά τα ζώα τελικά καταλήγουν στον δρόμο.

Καινουρια γατα στο σπίτι

Η προσωπική μου εμπειρία

Την έχω πατήσει και εγώ, γιατί ενώ είχα τηρήσει μια διαδικασία προσαρμογής του νέου μέλους σε ξεχωριστό δωμάτιο, σκεπτόμενη μετά τι πήγε λάθος κατάλαβα ότι βιάστηκα να εντάξω το νέο μέλος ενώ υπήρχαν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν έφερα τον Πέρση σπίτι μπήκε στο δωμάτιο υποδοχής και τηρήσαμε όλη την διαδικασία. Οταν ήταν έτοιμος να βγεί πια και όλοι φαινόντουσαν να τον δέχονται, ο Γκρινιάρης, το κυρίαρχο αρσενικό, του έριχνε περίεργα βλέμματα όταν πέρναγε από κοντά του και εκεί έγινε το λάθος, δεν το πήρα στα σοβαρά και είπα “Ε εντάξει μωρέ θα τα βρούν, αρχή είναι ακόμη”!

Δεν πήγε έτσι παιδιά! Με τις γάτες δεν πάει έτσι! Εδώ που τα λέμε ούτε και σε εμάς δεν θα άρεσε να μας φέρουν ενα άτομο στο σπίτι μας και χωρίς να το γνωρίσουμε πρώτα να πρέπει να συμβιώσουμε μαζί του! Όποιος και αν είναι αυτός!

Ένα βράδυ γυρνώντας από βραδινή έξοδο (να μου έλειπε) μπήκα στο σπίτι και η πρώτη εντύπωση μου ήταν ότι μπήκαν κλέφτες μέσα! Το φωτιστικό δαπέδου ήταν κάτω, το τραπεζάκι με όλα τα πράγματα κάτω, κάτι μαξιλάρια ξεπουπουλιασμένα (έτσι νόμισα), καρέκλες πεσμένες.. γενικώς ένας χαμος! Αφού πάω πιο κοντά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που βλέπω είναι αποτέλεσμα μάχης, και τα ξεπουπουλιασμένα μαξιλάρια δεν ήταν τίποτε άλλο από τον Πέρση!

Αμααάν!!! Περσούληηηηηηηη!

Ψάχνω, ψάχνω τον Περσούλη και τον βρίσκω κάτω απο τον καναπέ σε κατάσταση σοκ και πανικού. Ευτυχώς δεν είχε πληγές παρα μόνο ξεμάλλιασμα και τρόμο φυσικά. Ο άλλος δε, ο Γκρινιάρης, είχε ακόμα τούφες μαλλιά στο στόμα του!

Πως να συμφιλιώσω 2 γάτες

1. Με κλειστή πόρτα

Τι κάνουμε;

Ετοιμάζουμε το δωμάτιο υποδοχής για να υποδεχτούμε την καινούρια γάτα στο σπίτι, με όλα τα κομφόρ όπως τουαλέτα, μικρό ονυχοδρόμιο, κρεβατάκι κλπ και απομονώνουμε το νέο μέλος χωρίς διαθέσιμο φαγητό στο δωμάτιο (με κλειστή πόρτα). Ο νταής έχει το υπόλοιπο σπίτι για λογαριασμό του ενώ αφαιρούμε και το δικό του φαγητό!

Από εδώ και μπρός θα τρώνε μόνον όταν τους το δίνουμε εμείς φαγητό! Το φαγητό θα το χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλείο. Στο εξής  ο ένας θα τρώει μέσα και ο άλλος έξω απο το δωμάτιο, ταυτόχρονα! Ο νταής θα τρώει έξω, και το φαγητό για αρχή θα είναι ενάμιση μέτρο μακριά απο την πόρτα του νέου μέλους!

Γιατί το κάνουμε;

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στην ουσία είναι αυτοί οι  δύο να αρχίσουν να συνηθίζονται συνδυαστικά με το φαγητό. Δηλαδή θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ευχάριστη κατάσταση, να τους συμβαίνει κάτι καλό κάθε φορά που μυρίζονται κάτω από τις πόρτες. Μην ξεχνάμε ότι ο ένας γνωρίζει την παρουσία του άλλου από την μυρωδιά! Το φαγητό λοιπόν είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό! Αργά και σταδιακά η απόσταση μεταξύ τους, όταν τρώνε, θα μειώνεται, μέρα με την μέρα! Κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην κλειστή πόρτα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με περισσότερες γάτες, δεν αλλάζει κάτι!

Όσο μειώνεται η απόσταση που τρώνε, αν υπάρξει δισταγμός, γρυλίσματα, φύσημα, χου κλπ, επαναφέρουμε την απόσταση στη θέση που οι δύο αντίζηλοι αισθάνονται καλά και τρώνε άνετα! Αν χρειαστεί να πάμε πίσω πολλές φορές μην απελπιστείτε, είναι μέρος της διαδικασίας! Απλά μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω! Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι που και τα δύο ζώα να τρώνε κολλητά στην πόρτα, ο ένας έξω και ο άλλος μέσα και να μην κινείται φρύδι!

Ταυτόχρονα αυτός που είναι μέσα στο δωμάτιο, δεν πρέπει να αισθάνεται σαν ο φυλακισμένος του σπιτιού! Κάθε μέρα θα τον μεταφέρουμε σε άλλο δωμάτιο, ώστε να γνωρίζει τον χώρο και να έρχεται σε άμεση επαφή με την μυρωδιά του άλλου, πάντα με κλειστές πόρτες ενώ θα ενθαρρύνουμε ψυχολογικά τον “δαρμένο” με λιχουδιές!

Παράλληλα αφήνουμε τον άλλον, τον νταή, να μπει στο δωμάτιο υποδοχής και να νοιώσει την μυρωδιά του φιλοξενούμενου όταν αυτός δεν θα είναι εκεί φυσικά! Επιβραβεύουμε και τον νταή με λιχουδιές και χάδια!

Επίσης θα βοηθούσε να χρησιμοποιήσουμε ένα πανάκι το οποίο θα το τρίβουμε στον έναν και θα το δίνουμε στον άλλον να το μυρίσει, ενώ στη συνέχεια δεν αμελούμε να προσφέρουμε λιχουδία! Επίσης φερομόνες που πωλούνται σε pet shop μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορα σημείο στο δωμάτιο και στο υπόλοιπο σπίτι και αυτό σίγουρα θα βοηθήσει.

Να θυμάστε ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να συνδυάσει ο ένας τον άλλον με κάτι καλό (“κάτι καλό μου συμβαίνει πάντα όταν μυρίζω τον φιλοξενούμενο”).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

2. Με ανοιχτή την πόρτα

Αφού έχουμε φτάσει στο σημείο που αυτοί οι δύο δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά στην κλειστή, ακόμα πόρτα, πάμε στο επόμενο βήμα: το άνοιγμα της πόρτας.

Ακολουθούμε την τακτική άνοιγμα πόρτας – κοίταγμα – λιχουδιά – κλείσιμο πόρτας. Προχωράμε με αυτό και αργά και σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο που μένει η πόρτα ανοιχτή! Η πόρτα, για όσο μένει ανοιχτή, είναι υπό την παρουσία μας και εμείς είναι φλέγον να είμαστε ήρεμοι, καθησυχαστικοί και με αυτοπεποίθηση! Μιλάμε ήρεμα και γαλήνια στα ζώα!

Αφού ανοίξαμε πολλές φορές την πόρτα και οι αντίζηλοι κοιτάχτηκαν για ώρα ας τους αφήσουμε να μυρίσει ο ένας τον άλλον! Αν εχει γίνει καλή δουλειά αποκλείεται να μην πάει καλά, μην φοβάστε και δοκιμάστε το!

Τώρα η τακτική αλλάζει ελαφρώς: ανοίγμα πόρτας – αμοιβαία μύρισμα μύτη με μύτη – λιχουδία – κλείσιμο πόρτας! Μένουμε σε αυτό και το επαναλαμβάνουμε πολλες ενω σταδιακά αυξάνουμε τον χρόνο που μένει η πόρτα ανοιχτή!

Αφού έχουν δείξει και οι δύο ότι είναι ΟΚ, ε τότε προσθέτουμε το παιχνίδι στο προγραμμά μας! Το λείζερ η το κρεμαστό ποντίκι (βλέπε φώτο) είναι ό,τι πρέπει σε αυτή την φάση! Ο ένας βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο, ο άλλος έξω, με ανοιχτή την πόρτα και παίζουμε εναλλαξ μαζί τους!

Σε αυτό το σήμειο αν θες και νιώθεις πιο άνετα θα μπορούσες να τοποθετήσεις μία σίτα ανάμεσά τους, δηλαδή στην πόρτα, με “ελληνικη πατέντα” (πχ κόλλησέ την με ταινία διπλής όψεως)! Δεν χρειάζεται η σίτα να είναι μέχρι επάνω, αν φτάνει ως το μισο της πόρτας είναι μια χαρά

Α και μην ξεχνάς τις λιχουδιές που και που!!!

¨Έξτρα τιπ: Τα ψηλά ράφια!

Παιδιά, παιδιά, αυτό το θέλω όπως και δήποτε! Τοποθετήστε μόνιμα ράφια σε τοίχους με γωνίες (θαυμάστε τον Γκρινιάρη πάνω στο ράφι, στη φώτο αριστερά)! Αν είστε γυναίκα βάλτε τον άντρα σας να τα τοποθετήσει (ας κάνουν και αυτοί καμία δουλεία, εμείς θα τα κάνουμε όλα;) ή τον φίλο σας, ή εν πάσι περιπτώσει φωνάξτε τον γείτονα, αυτόν που σας αρέσει, να σας βοηθήσει (άντε εγώ θα σας τα λέω όλα; ευκαιρία για to-know-us-better). Διαλέξτε τα μέρη που θα τοποθετηθούν και προσπαθήστε να βάλετε όσο πιο πολλά μπορείτε. Και αν τα ντύσετε και με ύφασμα της αρεσκείας σου κάνουν ωραίο ντεκόρ!

... τι τα θέλουμε τα ραφάκια ρε παιδιά;!;
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

Τα ραφάκια θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην αυτοπεποίθηση των ζωων μας γιατί στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν ψηλά και να παρατηρούν τον κόσμο απο εκεί! Ενθάρρυνε λοιπόν ιδιαίτερα το νέο μέλος να ανεβαίνει εκεί συχνά. Στα δικά μου γατάκια αρέσουν πάρα πολύ!

3. Η ώρα της ελευθερίας

Τώρα αν έχουμε ακολουθήσει το πρόγραμμα κατά γράμμα έχει επιτέλους φτάσει η ώρα της ελευθερίας!! Ανοίγουμε τις πόρτες και τις αφήνουμε ανοιχτές, για όσο είμαστε εμείς παρόντες και επιβλέπουμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί (που δεν το νομίζω) θα επέμβετε!

Ε και κάποια στιγμή θα έρθει η μέρα που θα μπορούν να μένουν μόνοι τους για ώρες!

Ακολουθήστε το πρόγραμμα πιστά, πραγματοποιήστε τα βήματα ένα ένα με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρούνε!

Σας το λέω από προσωπική εμπειρία, ο Περσης και ο Γκρινίαρης κοιμούνται τώρα δίπλα δίπλα! Αλλά και σε φίλες μου που το ακολούθησαν πέτυχε 100%!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

.. μισόοο λεπτό! Πόσο καιρό θα πάρει να συμφιλιώσω τις γάτες μου μεταξύ τους;
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα και σίγουρα εξαρτάται από το κάθε ζώο ξεχωριστά! Σίγουρα όμως όχι κάτω απο δύο εβδομάδες! Και μπορεί να σου φαίνεται βουνό όλο αυτό αλλα πίστεψέ με δεν είναι τίποτα το σπουδαίο μπροστά σε αυτό που θα κερδίσουμε μετά, δηλαδή γαλήνη και ηρεμία και την χαρά του να είμαστε ευτυχισμένοι όλοι μαζί (στις φώτος παρακάτω, ο Γκρινιάρης και ο Περσούλης αφού συμφιλιώθηκαν)!

ΥΓ: Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να φέρουμε μια καινούρια γάτα στο σπίτι υπάρχει και εδώ!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

14 Απαντήσεις

  1. πραγματικά το κορίτσι ξέρει τόοοσα πράγματα και έχει τοόοση διαθεση να τα προσφερει και στους υπόλοιπους. Αγαπάμε Μαρ Μαρ!

 1. Ευχαριστω για το ακρως διαφωτιστικο το κειμενο ! Μακαρι να το ειχα αναγνωσει πριν κανω ασυνειδητα καποια σωστα βηματα και απροσεχτα=αμελως καποια λαθος βηματα.. Εχοντας τις ιδεες σας υπ οψιν και μεταφεροντας τες κατ αναλογιαν οπου γινεται, ελπιζω να επανορθωσω η να βελτιωσω τη συμβιωση 2 αταιριαστων.

 2. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας, εγώ ήμουν τυχερη γιατί το αγόρι μου δέχτηκε το κορίτσι μου πολύ εύκολα, είναι ψυχούλα όλους τους θέλει, κ το μωρό αγόρι που ήρθε τελευταίο το δέχτηκαν πολύ γρηγορα.

 3. Καλησπέρα,
  πολύ καλό το αρθρο. αλλά εγω εχω από εδω και 5 μήνες μια μικρή 9 μηνών, θυλικιά, και μια μεγάλη 7 χρόνων, αρσενική. Η μεγάλη ειναι σπίτι εδω και χρόνια, ειναι πολύ ηρεμη και καλή γατα. Η μικρή όμως ειναι μια πολύ περίεργη, παιχνιδιάρα και ζηλιάρα γάτα που δεν αφήνει τη μεγαλη σε ησυχία. Καθε βραδυ την πιάνει αμόκ τρέχει και επιτίθεται στην μεγάλη, ταχα μου για να παίξει αλλά νομίζω οτι την ζηλεύει και δεν θελει να την αφήσει να κοιμηθει στο ιδιο δωμάτιο με μένα. Αλλά και η μικρή εχει κρεββατακι μεσα σ΄αυτο το δωμάτιο, αρα θα μπορουσαν να κοιμουνται και οι δυο εκει ήσυχα. Γινεται ενας πόλεμος. Η μεγα΄λη κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και τα έπιπλα. Τι κάνουμε; Στην αρχή προσπάθησα στα μετρα του δυνατου να τις συνηθίσω την μία στην άλλη και όντως αλλες φορές παιζουν ή τρωνε ή καθονται στο μπαλκόνι μαζί χωρίς προβλημα. Αλλ΄α το βράδυ χαμός. Τωρα αρχισα να δίνω στη μικρή τα λουλουδια του Μπαχ σε σταγονες μήπως και ηρεμήσει οταν την πιάνει αυτό το ντελίριο. εχετε καμμια πρόταση;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 4. ειμαι ολιγον απογοητευμενος …..( τα ‘θελα και τα ‘ παθα βεβαια ) … και εξηγουμαι ::: ο κυριος “ενοικος” μενει εδω και 4 χρονια μαζι μας .θηλυκια στειρωμενη και γεματη αγαπη και μετους 5 μας . για ανεξηγητο λογο δεν τα παει καλα με τους περισσοτερους ξενους που ερχονται στο σπιτι κι ακομα και στην πεθερα μου (χα-χα-χα) , που την βλεπει καθε μερα απο μωρο , της επιτιθεται αγρια. Προ 2μηνου ηρθε στο σπιτι ενας αρσενικος στειρωμενος περ. ιδιας ηλικιας -απολυτα ηρεμος σε σημειο που να λες οτι καπου χανει .δυστυχως βιαστηκα να τους φερω σε επαφη ( δεν ηξερες δε ρωταγες ?) ευτυχως το buling που τρωει ειναι λιγο υποφερτο και σιγα σιγα φθινει.προ μερικων ημερων η παρεα μεγαλωσε κι αλλο ( πρεπει να πω οτι και τα δυο ηταν χαμενα – εγκαταλελειμενα γυρω απο το χωρο εργασιας μου και προτιμησα την υιοθεσια απο το να τα δω πατημενα εξω απο το μαγαζι μου). η νεα λοιπον φιλη ειναι ουτε 2 χρ παιχνιδιαρα και δειχνει να τα παει καλα με τον αγαθο γιγαντα . την εχω κλεισμενη σε ενα δωματιο και ηρθαν σε αμεση επαφη με την αρχικη “ενοικο” μονο 2 φορες και για ελαχιστα δευτερολεπτα. αυτα ομως εφταναν για να γινει η μεγαλη “τουρκος” . πραγματικα αγνωριστη – πολυ επιθετικη και αγρια ακομα και με εμενα. οι δυο επιθεσεις κρατησαν λιγα δευτερολεπτα και μετα τελος . θα τηρησω κατα γραμμα τα παραπανω αλλα με προβληματισε αυτη η συμπεριφορα …….

  1. ειναι πολυ συνηθισμενες συμπεριφορες! Εχω ακουσει παρα πολλες γατες να μεταμορφωνονται – και ο τσιτσος την πρωτη φορα που ρθε σε επαφη με αγνωστη γατα εγινε τελειως αγνωριστος

 5. Καλησπέρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Σήμερα είναι η 18η ημέρα που έχω φέρει την νέα θηλυκή στο σπίτι, που ζούσε ένας αρσενικός 2 χρόνια. Γνωρίστηκαν σιγά σιγά, με κλειστή πόρτα κλπ, μόνο μυρωδιά κ ήχο στην αρχή, μετά άνοιξα πόρτα, ειδωθηκαν, ήρεμα γενικά. Ο αρσενικός πότε αδιαφορεί κ πότε πάει λίγο να παίξει κάπως μαζί της. Την έχει ακουμπήσει λίγο, αυτή φεύγει. Γενικά δεν είναι πολύ κοντά, ούτε όμως το άλλο άκρο με επιθέσεις, χχχ κλπ. Τι μπορώ να κάνω στο σημείο αυτό; να τους αφήσω να τα βρουν μόνα τους; ο αρσενικός που είναι πολύ ήσυχος κι ευγενικός, κάποιες φορές κοιτάζει περίεργα κ δε θέλω να νιώσει παραμελημένος…

  1. Στελιο αν και δεν ειμαι ειδικος, θα ελεγα οτι απο δω και περα τα πραματα θα κυλησουν μονα τους! Εκανες παρα πολλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!