ΟΔΗΓΟΣ: Πως να βοηθήσω τη φοβική γάτα μου (wallflower) να ανθίσει

.. γράφει η Μαρία Σάββα

Γεια σας φίλοι μου!

Γάτες, γάτες, πάρα πολλές γάτες και όλων των ειδών. Όταν συναναστρέφεσαι με πολλές και έχεις το κόλλημα να τις παρατηρείς, τότε μπορείς να ξεχωρίσεις  διάφορες πτυχές και συμπεριφορές του χαρακτήρα τους.

Υπάρχουν λοιπόν οι κοινωνικές, οι ανθρωποκεντρικές, οι επικοινωνιακές, οι ναζιάρες, αλλά και οι αντικοινωνικές ως προς τον άνθρωπο. Μέσα σε όλη αυτή την γκάμα των χαρακτήρων και συμπεριφορών μπορεί να συναντήσεις και το wallflower. Ελληνιστί το ακραία φοβικό.

Εσείς έχετε το wallflower σας; Εγώ το έχω και είναι η Έμιλι μου με παρατσούκλι “το φάντασμα”.

Τι είναι λοιπόν το wallflower;

Έτσι ονόμαζαν τις πολύ δειλές και φοβισμένες κοπέλες που σε πάρτι και συγκεντρώσεις καθόντουσαν μόνες και αμίλητες στην άκρη μακριά από  όλους. Στις γάτες μας τώρα είναι αυτή που  νιώθει ότι τα πάντα γύρω της αποτελούν απειλή για αυτήν. Είναι πολύ αδύναμη ψυχολογικά, έχει πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση, δεν κινείται εύκολα και άνετα στον χώρο, τις πιο πολλές ώρες  προτιμάει  να τις περνάει κρυμμένη, και επιλέγει κλειστά μέρη να κρυφτεί όπως ντουλάπες, κάτω από κρεβάτια η καναπέδες. Κάτω από τους καναπέδες και τα κρεβάτια θα κάτσει στο κέντρο και πίσω πίσω ώστε να είναι αδύνατον να την φτάσει κανείς,  κολλάει στον τοίχο και από κει πήρε και τον χαρακτηρισμό wallflower, το “λουλούδι του τοίχου”. Θέλει να περνάει απαρατήρητη και αν μπορούσε να εξαφανιστεί, να γίνει αόρατη θα το είχε κάνει. Δεν μιλάει εύκολα, δεν ζητάει, δεν διεκδικεί, δεν τολμάει, δεν εμπιστεύεται, είναι φοβερά  καχύποπτη και  δεν επικοινωνεί ιδιαίτερα με τον άνθρωπο. Για άγνωστους ανθρώπους ούτε λόγος, δεν θέλει να έχει καμία επαφή, και μόλις ακούσει κουδούνι που το έχει συνδυάσει με ξένους θα κρυφτεί αμέσως!

Έχει μόνιμα κάποιο άγχος και φόβο για το τι κακό μπορεί να της συμβεί και όλα αυτά είναι στο κεφάλι της, γιατί το wallflower δεν είναι το ζώο που έχει βιώσει κάποιο μετατραυματικό σοκ και συμπεριφέρεται έτσι! Είναι όλα φαντασία της! Έχει δε μεγάλη φαντασία όσον αφορά το κακό. Συνεπώς δεν ζει φυσιολογικά δεν χαίρεται και δεν απολαμβάνει τα καλά της ζωή της, στην ουσία δεν ζει.

Εύλογα θα αναρωτηθείς “μα αποκλείεται να του έχει συμβεί κάτι και έχει αυτό το τρόμο”; Όχι απαραίτητα! Το μετατραυματικό σοκ μπορεί να το βιώσει το οποιοδήποτε ζώο, αλλά το κάθε ζώο έχει μηχανισμούς που είτε μόνο του είτε με την βοήθεια του ανθρώπου η άλλων ζωών θα το ξεπεράσει, θα επανεντάξει τον εαυτό του στο σύνολο και θα συνεχίσει την ζωή του ίσως με κάποιο δισταγμό στην αρχή αλλά γρήγορα θα επανέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Που οφείλεται ο φόβος των wallflower;

Το wallflower μας είναι δέσμιο του φόβου του που δεν το αφήνει να ξεκλειδώσει,  να προχωρήσει και να πάει πιο πέρα τη ζωή του! 

Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι ο έμφυτος φόβος τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα οφείλεται σε  γονίδια και είναι κληρονομικός. Άρα είναι στο DNA.

Στην παιδική τους ηλικία τα wallflowers δεν ξεχωρίζουν από τα άλλα τα πιο τολμηρά, γατάκια  συμπεριφέρονται και λειτουργούν σαν όλα τα μικρά γιατί η παιδική ηλικία συνοδεύεται πάντα από την αθωότητα. Στην ενηλικίωση κοντά στους 6-8 μήνες θα δεις τα πρώτα σημάδια, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κοινωνικοποιούνται από πολύ μικρά.

Η σωστή κοινωνικοποίηση δεν θα αφήσει το γατάκι σου να γίνει μελλοντικό wallflower. Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερα για τη σωστή κοινωνικοποίηση μιας γάτας:

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να βοηθήσουμε ένα ακραία φοβικό γατούλι;

Ανεξάρτητα όμως με το τι έγινε στο παρελθόν, πως μπορούμε να αλλάξουμε τώρα την κατάσταση του wallflower; Και αφού είναι στο DNA του εμείς πως μπορούμε να επέμβουμε;

Πολλά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το ζωάκι μας να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, να ξεκλειδώσει, να προσπεράσει τους ακραίους φόβους του, να ζήσει την ζωούλα του στο βαθμό που του επιτρέπεται και στο όριο που μπορούμε να φτάσει και να πετύχει μια πιο φυσιολογική ζωή. Μαζί θα το προσπαθήσουμε:

1. Δεν υποστηρίζουμε τον ακραίο φόβο του

Αυτό πού δεν πρέπει αρχικά να κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε τον ακραίο φόβο, δηλαδή οταν δεν βγαίνει από την ντουλάπα ή τον καναπέ να μην το ταΐζουμε πότε μα ποτέ εκεί που κρύβεται ούτε καν  κοντά σε αυτά. 

Έτσι θα να αναγκαστεί να βγαίνει και θα του συμβαίνουν καλά πράγματα. Κλείσε λοιπόν την ευλογημένη ντουλάπα. Σε ετούτο το σημείο διαβάστε και τον σούπερ χρήσιμο οδηγό για το στρες της γάτας:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

2. Δεν επιδιώκουμε οπτική επαφή όταν είναι φοβισμένο

Μην κάνετε οπτική επαφή (eye contact )  όταν δείχνει να φοβάται κάτι. Τι εννοώ;

Τα ζώα γενικά παίρνουν πληροφορίες από εμάς και ας μην το καταλαβαίνεις την στιγμή που γίνεται. Για παράδειγμα ένα ζωάκι που θα φοβηθεί ένα θόρυβο,  το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν είσαι κοντά είναι να σε κοιτάξει. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει την πληροφορία που θέλει! Αν εσύ δείξεις ότι φοβήθηκες από τον θόρυβο και αμέσως μετά κοιτάξεις το ζώο, ουσιαστικά του επιβεβαιώνεις το φόβο του. Κάνεις το φόβο του  σημαντικό.

Μην το κοιτάς ποτέ όταν συμβαίνει κάτι, απλώς συνέχισε να κάνεις αυτό που έκανες χωρίς να δώσεις την παραμικρή σημασία. Σε αυτήν την περίπτωση θα δεις ότι και αυτό θα το προσπεράσει.

Το ίδιο ισχύει και για τους καλεσμένους σου. Αν παρ’ ελπίδα εμφανιστεί μην της μιλήσετε, μην την  κοιτάξετε. Σαν να μην υπάρχει. Μην ξεχνάς ότι και  η  ίδια θέλει να περνάει απαρατήρητη. Αν ακόμα έρθει και κάτσει κοντά και πάλι ισχύει το ίδιο, φέρσου σαν να μην υπάρχει.

Έτσι θα της δώσεις να καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι απειλή γύρω της. Είναι στον ίδιο χώρο με αγνώστους και τίποτα δεν έγινε.

3. Αν βρει το θάρρος να πλησιάσει της δίνουμε λιχουδιές

Αν το wallflower έρχεται και παρατηρεί τους καλεσμένους σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να  τους εφοδιάσεις με φαγητό ή κάτι που να ξέρεις ότι της αρέσει πολύ και  χωρίς πάλι να την κοιτάνε να το αφήσουν κάτω.

Ή αν είναι κρυμμένη κάτω από τον καναπέ όπως η Έμιλι μου, μπορούν  να αφήσουν εκεί μπροστά το φαγητό, μετά από λίγο θα δείτε ένα ποδαράκι να τραβάει το φαγητό, έτσι οι επισκέψεις από αγνώστους δεν θα είναι  όλεθρος γι’ αυτήν πια αλλά μια ευχάριστη κατάσταση!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κάνω μία παρένθεση εδώ για να σας πω, σε ότι αφορά τα ζώα που βγάζουν επιθετικότητα στους καλεσμένους μας,  ισχύει το ίδιο και εδώ. Αφήνουμε φαγητό η λιχουδιές έξω από το σπίτι μας ώστε οι καλεσμένοι να μπουν μέσα κρατώντας τις στο χέρι. Έρχεται να μυρίσει και ετοιμάζεται να ορμήσει;  Κάνει χααα και χουυυ; , Εκεί αφήνετε το φαγητό να πέσει από τα χέρια σας, και να είναι  σε μπουκίτσες. Κάθονται στον καναπέ;
Έρχεται αυτή σεινάμενη κουνάμενη να επιτεθεί στα πόδια; Χωρίς πάλι να την κοιτάτε ρίχνετε το φαγητό στο πάτωμα, και συνεχίζετε την κουβέντα σας σαν να μην υπάρχει αυτή στον χώρο.Επιλέγετε το φαγητό να είναι αυτό που της αρέσει πάρα πολύ, το " τζακ ποτ" σας . Εγώ ας πούμε έχω το ψητό κοτόπουλο ως " τζάκ ποτ" αρέσει σε όλα. Αν είναι κονσέρβα θα την ανοίξετε και θα της την ακουμπήσετε απλά κάτω!
Κλείνω τη τεράστια παρένθεση και συνεχίζω. 

ΠΗΓΗ: Catster.com

4. Πάρτε της κρεβατάκια τύπου ιγκλού

Αφού της αρέσει λοιπόν να κρύβεται, θα πάτε για ψώνια και θα πάρετε τα σκεπαστά κρεβατάκια τύπου ιγκλού, και όχι μόνο ένα, τα οποία θα τα τοποθετήσετε σε διάφορα μέρη του σπιτιού, ώστε να μπορεί να κρύβεται αλλά να μην απομονώνεται. Να έχει  την αίσθηση κρυψίματος αλλά να είναι και κοντά σας. Βοηθάνε πολύ.

5. Πως θα την εξοικειώσετε με την ιδέα του γιατρού

Τα wallflower δύσκολα μεταφέρονται στον γιατρό, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολο σχεδόν αδύνατον αν το κλουβί το έχετε στο πατάρι και το βγάζετε πριν πάτε στον γιατρό. Ε, σε αυτήν τη περίπτωση δεν θα πάτε στον γιατρό! Χα χα!

Το κλουβί μεταφοράς πρέπει να είναι πάντα στο χώρο με ανοικτή πόρτα και κουβερτάκι μέσα ώστε να γίνεται φωλίτσα, και λίγες μέρες πριν θα της βάζετε μέσα  να τρώει ότι της αρέσει. Με αυτόν τον τρόπο θα το συνδυάσει με κάτι καλό και όχι ότι προσπαθείς να την βάλεις εκεί μέσα για κάτι κακό.

Έτσι όταν έρθει η ώρα θα κλείσετε την πόρτα ήρεμα και θα πάτε στον γιατρό.

6. Αξιοποιείτε το παιχνίδι

Μια άλλη πραγματική κινητήριος δύναμη είναι το δίχως άλλο και το παιχνίδι! Πάει με όλα, σας το λέω συνέχεια γιατί πιστεύω πολύ στα καλά που μπορεί να προσφέρει. Θα την χαλαρώσει και θα την ξεμπλοκάρει, οπότε αξιοποίηστε το!

7. Χρησιμοποιήστε ραφάκια (ψηλά σημεία) στους τοίχους

Για το τέλος άφησα τα ραφάκια στον τοίχο, πάρα πολύ σημαντικά, αντί να κρύβεται συνέχεια θα ανεβαίνει στα ψηλά, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ στην αυτοπεποίθησή της. Από τότε που έβαλα και στο σαλόνι είδα τεράστια διαφορά στην Έμιλι μου.  Κάθεται πιο πολλές ώρες εκεί πάρα κάτω από τον καναπέ! 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: 5 λόγοι γιατί οι γάτες αγαπούν τα ψηλά σημεία

Φίλοι μου βοηθήστε το wallflower σας. Μην περιμένετε να γίνει άλλο ζωάκι, δεν θα γίνει ποτέ. Μπορεί όμως  να πάει πολύ καλύτερα, να ανθίσει και να ζήσει καλύτερα την ζωούλα του με τη βοήθειά σας! Ελπίζω να μην σας κούρασα, είχα πολλά να πω!

Σας φιλώ!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *