Οι θεραπευτικές ιδιότητες γουργουρητού και ο βιοσυντονισμός

.. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Όταν πριν χρόνια μάθαινα για τον βιοσυντονισμό , πίστευα ότι πρέπει να τον γνώριζα πολύ καιρό πριν . Και ήταν αλήθεια . Οι επιστήμονες επίσημα είχαν αναγνωρίσει την θεραπευτική ιδιότητα των ήχων χαμηλής συχνότητας ακόμη στη δεκαετία του 20 του περασμένου αιώνα. Κάτι που γνωρίζανε βέβαια ήδη και πολλοί σοφοί όλων των λαών από το Θιβέτ και την Κίνα μέχρι την Αίγυπτο και την Ρωσία. Απλώς θα αναφέρω πληροφοριακά ότι ο βιοσυντονισμός έχει να κάνει με την ξεχωριστή συχνότητα που εκπέμπει το κάθε όργανο του οργανισμού και κατά προέκταση η κάθε αρρώστια είναι ένας αποσυντονισμός από το υγιές.

Ο Βιοσυντονισμός στη γάτα και το γουργουρητό

Κατά σύμπτωση, αυτό το φάσμα ήχων κάτω των 40hz που δεν γίνεται αντιληπτό από την ανθρώπινη ακοή, που έχει το κάθε λειτουργικό όργανο κάθε ζωντανού οργανισμού είναι και αυτό που εκπέμπει και μια γάτα με το γνωστό γουργουρητό. Και ένα μεγάλο μέρος αυτού δεν γίνεται αντιληπτό από τα ανθρώπινα ώτα ως ήχος, αλλά γίνεται αντιληπτό ως δόνηση .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Πως πεθαίνουν οι γάτες

Γουργούρισμα Γάτας - Οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Οι δονήσεις είναι φυσικά αναζωογονητικές σαν τρόπος να θεραπευτεί η γάτα από το άγχος. Η συχνότητα αυτών των δονήσεων – οι οποίες κυμαίνονται από 20Hz έως 150Hz αλλά και χαμηλότερες όπως δείχνει και κάποια τελευταία μελέτη  , θεωρείται ότι προάγει επίσης την ανάπτυξη των οστών, της καρδιακής λειτουργίας αλλά και της εγκεφαλικής λειτουργίας . Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μορφή self-repair (αυτοεπισκευή).

Και το γουργουρητό δεν είναι μόνο προς όφελος των ιδίων. Το χάιδεμα μιας γάτας και κατά επέκταση το γουργουρητό της θεωρείται μορφή ανακούφισης από το στρες, αφού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών παθήσεων κατά το ένα ή άλλο τρόπο . Οι ίδιες συχνότητες που θεραπεύουν τις γάτες θεραπεύουν κι εμάς. 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
7 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της γάτας για τον άνθρωπο

Μάλιστα πολλούς αιώνες τώρα οι βουδιστές μοναχοί θεραπεύοντας με τις ακουστικές και μη ακουστές μεθόδους των ποτηριών και του Ομ, θεωρούν τις γάτες τους μεγαλύτερους δασκάλους ζεν – μιλώντας για δασκάλους Ζεν, δείτε και τι μου αποκάλυψε μια φορα μια τυφλή γάτα  –  δάσκαλος του ζεν, ακριβώς ΕΔΩ.

Σημ. Τσίτσου

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας μεταφέρω εγώ, ο Τσίτσος, μερικές από τις μαρτυρίες των φίλων του Τσίτσου για τα ευεργετήματα του βιοσυντονισμού:

Ελένη Σιάτου:
Θα σας πω μια ιστορία περί γουργουρινγκ…
… πριν απο κάποια χρόνια γύρισα από τη δουλειά κατά το μεσημεριανό μου διάλειμμα. Είχα μια ενόχληση κ δεν έννοιωθα πολύ καλά κ ξάπλωσα λίγο να ηρεμήσω. Η Γιόντα μιυ ανέβηκε στο κρεββάτι κ περίμενα ότι απλά θα ξαπλώσει κ αυτή δίπλα μου όπως συνηθίζει. Όμως πηγε στα πόδια μου χαμηλά μου τα ακινητοποίησε με τα ποδαράκια της (τα αγκάλιασε και τα δυο σφιχτά, έτσι που δεν μπορούσα να κουνηθώ καθόλου) και αρχισε να γουργουρίζει όπως δεν την εχω ξανακούσει ποτέ. Πολυ έντονα, δυνατά και με ρυθμό. Αποτέλεσμα σε 10 λέπτα μου είχαν περάσει όλα, πόνος ενόχληση, δυσφορία.

Νούλη Αναστασίου:
Κάθομαι στον καναπέ απόγευμα Κυριακής είναι το τελευταίο βράδυ που θα περάσω με το επί 14 χρόνια συντροφάκι μου το σκυλάκι μου τη μπουμπού.. τη Δευτέρα θα γίνει ευθανασία γιατί πια η ζωή της είναι αγωνία και πόνος… Η μπουμπού κοιμάται λοιπόν ευτυχώς ήσυχα στα πόδια μου και εγώ κάθομαι και προσπαθώ να γεμίσω τα μάτια μου με την εικόνα της λες και υπάρχει περίπτωση να ξεχάσω και τρέχουν τα μάτια μου, λίμνες.. Και ξαφνικά αισθάνομαι στην πλάτη του καναπέ μία παρουσία…

Είναι η Σίσσυ μία από τις γάτες μου.. 11 χρόνων περίπου πολύ δύσκολη περίπτωση όταν τη βρήκα τώρα είναι μία χαρά φαφουτίτσα γριούλα αλλά πάντα υπέροχη… Είναι μία γάτα που δεν χαϊδεύετσι πολύ τόσο όσο… έρχεται όσο θέλει εκείνη ως συνήθως δεν θέλει να τη χαϊδέψεις αν θελήσει το ζητάει πολύ ξεκάθαρα και φεύγει… Νιώθω λοιπόν για πρώτη φορά να έχει ανέβει πίσω στην πλάτη του καναπέ και να βάζει το κεφαλάκι της ακριβώς στη βάση του λαιμού και να αρχίσει να χαϊδεύεται και να γουργουρίζει… Και αφού το κάνει αυτό και από τις δύο μεριές ανασηκώνεται πίσω ακριβώς από το κεφάλι μου βάζει τα δύο της χεράκια γύρω γύρω από το λαιμό μου και με αγκαλιάζει… Μη στεναχωριέσαι εγώ είμαι εδώ για σένα… Το μεγαλείο της ψυχής της γατούλας!!

Σοφία Μαρκοπούλου:
Άφηνα τις γάτες να κοιμούνται πάνω στον γύψο. Το γουργουριτό ισχυει πάντα όταν είναι αγκαλιά. Ε, λοιπόν ο γιατρός μου είπε ότι το μπράτσο μου είναι καλύτερο από πριν.

Πως να προκαλέσετε τη γάτα σας να γουργουρίσει

Η γάτα πολύ συχνά γουργουρίζει όταν είναι σε καλή διάθεση, όταν ευχαριστιέται πολύ (αν και αυτό δεν είναι πάντα η αιτία – η γάτα μπορεί να γουργουρίζει ακόμη και όταν υποφέρει). Πως θα προκαλέσετε λοιπόν την ευχαρίστησή της, πως θα την κάνετε να νοιώσει τόσο τέλεια ώστε να γουργουρίσει. Έχω θητεύσει απέναντι στους δυσκολότερους δασκάλους (aka Τσιτσος) και έχω να σας πω ότι μερικά από τα παρακάτω μπορεί να ευχαριστήσουν τόοοσο πολύ τη γάτα που να την κάνουν να γουργουρίζει:

  •  Ένα καλό, βαθύ, ήρεμο χτένισμα, που θα ξεκινήσει από τα προφανή σημεία (μετωπάκι, πηγούνι) και θα απλωθεί αργά αργά σε όοολο το σώμα φτάνοντας στο τέλος ακόμη και στην κοιλιά της που μια γάτα μπορεί να την γυρίσει προς εμάς, αν νιώθει σούπερ άνετα! Χρησιμοποιήστε μια χτενα/βουρτα- εγγύηση όπως αυτή και διαβάστε και περισσότερα τιπς για το χτένισμα εδώ
  • Με την ίδια λογική και ένα χάδι θα μπορούσε να κάμψει κάθε αντίσταση της γάτας και να την φέρει σε κατάσταση έκστασης και άφατου γουργουρητού. Και πάλι ακολουθείτε παρόμοια διαδικασία όπως και με το χτένισμα.. ορίστε και μερικά τιπς για το χάδι εδώ!
  • Ένα νόστιμο γεύμα σε ένα γατάκι που πεινάει μπορεί να προκαλέσει τέτοια ευχαρίστηση που να αρχίζει να γουργουρίζει ενώ ταυτόχρονα τρώει. Οχι, δοκιμάστε ένα βαρβάτο γεύμα GranataPet – βρείτε την εδω – σε ένα πεινασμένο αδεσπατάκι και αν δεν αρχίσει τα γουργουρητά να μη με λενε Τσίτσο
  • Ο Τσίτσος προς μεγάλη μας έκπληξη αρχίζει τα γουργουρητά και όταν τον παίρνουμε αγκαλιά και τον αρχίζουμε στα χάδια ενώ είναι στην αγκαλιά μας. Πολύυυ το απολαμβάνει το παιδί, τώρα τελευταία! Τι; Δεν θέλει η γάτα σας αγκαλιά; Βρείτε πως να κάμψετε τις αντιστάσεις της εδώ!

Εσείς έχετε να μας διηγηθείτε άλλες θαυμαστές ιστορίες όπου το γουργουρητό της γάτας έκανε το θαύμα του;  Περιμένω τα σχόλιά σας

Κλείνοντας σας προτρέπω να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο για το γουργουρητό της γάτας, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Photo Credit: LeaderVet.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *