Πως πεθαίνουν οι γάτες

9+1 σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει και πως να την σώσω! (UPDATED 2024)

Ασθάνεστε ότι η γάτα σας προτιμάει να απομονώνεται και δεν θέλει πολλές επαφές μαζί σας; Δείτε ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει ώστε να δράσετε άμεσα!

Μπα πανάθεμά σε, θα μου πείτε και όχι αδίκως, με τέτοια μακάβρια θέματα που καταπιάνομαι ώρες ώρες. Όμως είναι το δεύτερο μήνυμα που έλαβα σήμερα που με ρωτάει αυτό το πράγμα “πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου πεθαίνει” ή “Τσίτσο, η γάτα μου δεν είναι καλά, μήπως .. πεθαίνει;”

Πως πεθαίνουν οι γάτες; Πότε έχουμε μια ετοιμοθάνατη γάτα; Ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει; Φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν; Στις επόμενες γραμμές θα δώσουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτά τα εναγώνια ερωτήματα!

Ας το πάμε πλαγίως και σε πρώτη φάση ας θυμηθούμε περίπου πόσα χρόνια ζουν οι γάτες κάνοντας κλικ στην εικόνα:

Πολλές γάτες πεθαίνουν αιφνίδια (από κάποιο ατύχημα ή από κάποια καλπάζουσα ασθένεια) και δεν έχουμε ποτέ την ευκαιρία να παρατηρήσουμε κάποια σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν όμως και άλλες γάτες που υποφέρουν από βαθιά γηρατεία ή απο ασθένειες που εκδηλώνονται σιγά σιγά. Ε, σε τέτοιες περιπτώσεις συνέχεια μας μπαίνουν μπιζμπίλια, αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε μήπως κάτι αμετάκλητα κακό συμβαίνει σε κάθε λίγο διαφορετική συμπεριφορά της. 

Τελικά το να γνωρίζουμε κάποια σημάδια ότι το μοιραίο πλησιάζει βοηθάει από την μια να μην είμαστε σε μόνιμο άγχος σε κάθε απρόβλεπτη συμπεριφορά της γηραιάς ή γάτας που δεν είναι καλά στην υγεία της και από την άλλη κάπως να το πάρουμε απόφαση, να προετοιμαστούμε βρε αδερφέ, όταν δούμε αυτά τα σημάδια . Και μπορούμε χωρίς αμφιβολία τότε να καλομάθουμε τη γάτα μας, να της κάνουμε όλα τα χατήρια, να τις προσφέρουμε όλες τις αγαπημένες της απολαύσεις. 

Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια;

9+1 Σημάδια ότι η γάτα μου πεθαίνει

1. Αδιαφορία για τροφή & νερό

Για τα περισσότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, σοβαρές ασθένειες οδηγούν στην αδιαφορία για τροφή και νερό. Και αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα της γάτας γνωρίζει ότι χρειάζεται να δαπανήσει ενέργεια για να επεξεργαστεί το φαγητό και η γάτα είναι τόσο εξαντλημένη από το γήρας ή από την ασθένεια που προτιμάει να μην φαει ή να πιει για να μην καταναλώσει τη λιγοστή της (πια) ενέργεια. Οξεία αφυδάτωση μάλιστα μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες μέρες.

2. Ακραία αδυναμία

Εάν η γάτα σας ετοιμάζεται να αποχωρίσει είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης αδυναμίας καθώς το σώμα είναι εξαντλημένο από τη μάχη με την ασθένεια ή από τα βαθιά γηρατεία. Ιδιαίτερη αδυναμία παρουσιάζουν τα πισω πόδια ενώ η γατούλα σας αρχίζει και κοιμάται παραπάνω από το πολύ που ήδη κοιμόνταν! Όταν η γάτα παραπατάει μπορούμε να υποψιαστούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει – βεβαια δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος – βρείτε 8 λόγους για τους οποίους μια γάτα παραπατάει εδώ!

ετοιμοθανατη γατα

3. Σε μια ετοιμοθάνατη γάτα πέφτει η θερμοκρασία του σώματος

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν συμβαίνει παρά μόνο στις τελευταίες τελευταίες μέρες της γάτας. Καθώς το μοιραίο πλησιάζει η θερμοκρασία της αγαπημένης σας πέφτει και κυρίως η θερμοκρασία των άκρων που πλέον είναι κρύα μια και η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και 100 βαθμούς φαρενάιτ! Αυτό είναι αναμενόμενο μια και η γάτα δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σταθερή και γίνεται υποθερμική

Σε ετούτο το σημείο ας κάνουμε μια μίνι παρένθεση και ας δούμε πόσα χρόνια ζουν κατά μέσο όρο οι οικόσιτες γάτες και πόσα χρόνια ζουν κατά μέσο όρο οι αδέσποτες γάτες! Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να μάθετε:

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πόσο ζουν οι γάτες

4. Αλλαγές στην εμφάνιση της γάτας

Όπως έχουμε πει πολλάκις οι γάτες επενδύουν πολύυυ χρόνο στην καθημερινή καθαριότητα και καλλωπισμό τους (περίπου 3.5 ώρες ημερησίως) όταν είναι υγιείς. Είναι λογικό λοιπόν όταν μια γηραία γάτα πλησιάζει στο απευκταίο και όπως είπαμε παρουσιάζει ακραία αδυναμία και έλλειψη ενέργειας να περιορίσει πολύ την επένδυση ενέργειας στην καθαριότητα. Έτσι οι γατούλες μας μοιραία παίρνουν την κάτω βόλτα, αρχίζουν να φαίνονται ακατάστατες, ελαφρώς ξεμαλλιασμένες!

Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε τα πάντα για την αυτο-καθαριότητα της γάτας και τη σημασία της

5. Η γάτα κρύβεται - μήπως η γάτα μου δεν είναι καλά;

Οι γάτες είναι γνωστό ότι κρύβονται όταν είναι σοβαρά άρρωστες (διαβάστε και το άρθρο μου “Άρρωστη Γάτα – Συμπτώματα“). Γιατί; Επειδή ξέρουν ενστικτωδώς ότι στη φύση, ένα άρρωστο ζώο είναι στόχος. Πιθανότατα δηλαδή κρύβονται σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από πιθανούς εχθρούς που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους

ετοιμοθανατη γατα

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ: 15 σημάδια ότι ο σκύλος πεθαίνει

6. Η γάτα παρουσιάζει σημάδια προσκόλλησης

Κάποιες γάτες ωστόσο δεν κρύβονται αλλά είτε παρουσιάζουν συμπτώματα προσκόλλησης στους χιούμανς ή και σε άλλα ζώα και γίνονται υπερβολικά τρυφερές και στοργικές είτε από την άλλη γίνονται τελείως απόμακρες, εσωστρεφείς, αδιάφορες για οτιδήποτε συμβαίνει (χωρίς απαραίτητα να εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις – πουυυυ να βρουν ενέργεια για μαγκές).

7. Η γάτα μυρίζει δυσάρεστα

Ένα ακόμη σημάδι ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την γάτα μας είναι ότι σιγά σιγά εκείνη αποκτά μια δυσάρεστη μυρωδιά που είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα της λόγω της εκάστοτε ασθένειας που τις βασανίζει ή των βαριών γηρατειών.

8. Η γάτα αναπνέει περίεργα

Η αναπνοή της γάτας απαιτεί τη συνεργασία μυών και νεύρων που καθώς η γάτα γερνάει υπόκεινται (και αυτά) σε φθορά! Έτσι σιγά σιγά καθώς η γάτα μεγαλώνει πολύ, τα μοτίβα αναπνοής μεταβάλλονται και δεν είναι απίθανο η αναπνοή της να διακόπτεται για λίγο και να συνεχίζει ξανά πιο μετά.

Το ανοιχτό στόμα και το τέντωμα του κεφαλιού και του αυχένα είναι επίσης δείγματα ότι η γάτα δυσκολεύεται  να αναπνεύσει! Τέτοια σημάδια είναι πολύ ανησυχητικά και ίσως πρέπει να πάτε την γάτα σας στον κτηνίατρο, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει! 

9. Η γάτα έχει γυρίσει στο πλάι και δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα

Αυτή η αποκαρδιωτική κατάσταση κατά την οποία η γάτα γυρνάει στο πλάι και που δεν είναι επειδή χαλαρώνει, την βίωσα πολύ έντονα με την τελευταία μου απώλεια, του Γκριζούλη! Ο γλυκουλης είχε γυρίσει στο πλάι και κινούνταν πολύ πολύ σπάνια! Την ίδια στιγμή τα καλέσματά μου, οι φωνές μου έμοιαζαν να μην γίνονται καθόλου αντιληπτες από αυτόν! Μια πραγματικά πολύ σκληρή εικόνα!

9+1. Το βλέμμα

Το τελευταιο που βίωσα, ως χαρακτηριστικό σημάδι του επερχόμενου θανάτου είναι ένα βλέμμα που έχω δει σε πολλες ετοιμοθάνατες γατούλες (και πάλι εσχάτως στον Γκριζούλη – ευτυχώς αυτό το βλέμμα δεν το είδα ποτέ στον Σκλαβή), ένα τόσο χαρακτηριστικό βλέμμα που θα το χαρακτήριζα τελείως άδειο, παγωμένο, σχεδόν άψυχο! Τα μάτια κοιτάζουν στο.. υπερπέραν και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία οπτική επαφή!

Τι να κάνω όταν δω αυτά τα σημάδια ότι η γάτα πεθαίνει;

Εδώ θα ήθελα να πω ότι από προσωπική εμπειρία ακόμη και ο συνδυασμός πολλών από αυτά τα σημάδια δεν σημαίνει ότι η γάτα σίγουρα θα πεθάνει. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε προκείμενου να την βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται! Κάποια απο αυτά:

 • Πηγαίνετε την αμέσως στον κτηνίατρό σας
 • Ανακαλύψτε το πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από την δυσμενή κατάστασή του!
 • Εφαρμόστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας – όμως βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι κάνετε και γιατί το κάνετε!
 • Φροντίστε να ταϊζετε τη γάτα σας με ευπεπτη (όσο περισσότερο κρέας μυών περιέχει μια τροφή τόσο πιο εύπεπτη είναι), πλούσια σε ζωική πρωτεϊνη, υγρή τροφή οπως η εξαιρετικά ποιοτική, νόστιμη και ευρισκόμενη σε οικονομική προσφορά 5+1 μονοπρωτεϊνική Lucky Lou Mono που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!
 • Φροντίστε να ενυδατώσετε οσο το δυνατόν καλύτερα τη γάτα σας! H σίτιση με την υγρή θα την βοηθήσει σε αυτό – δώστε τις και σούπες όπως αυτές για να ενισχύσετε την ενυδάτωσή της! 
 • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό της με συμπληρώματα όπως το περίφημο Vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ!
 • Απελευθερώστε το μεταβολισμό της με ένα συμπλήρωμα όπως το Anima Strath – βασισμένο στη μαγιά, βρείτε το εδω -! Αυτό μπορεί να βοηθήσει μια άτονη, χωρίς ενέργεια γάτα βελτιώνοντάς τα στάδια του μεταβολισμού της, αυξάνοντας τη ζωτικότητά της και μειώνοντας το στρες. Εδώ να πω ότι το Anima Strath το χρησιμοποίησα στον .. Κινέζο όταν ήταν ετοιμοθάνατος λόγω αναιμίας (11 αιματοκρίτης) και θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καταφέρει να συνέλθει!
 • Κρατάτε την πολύ ζεστή, σε αναπαυτικό μέρος – όπως ενα θερμαινομενο μαξιλαρακι σαν αυτό ΕΔΩ, φροντίζοντάς η πρόσβαση στην τουαλέτα της να είναι παρα πολύ εύκολη!
 • Βελτιώστε την ψυχολογία της αλλά και  το ανοσοποιητικό της με το περίφημο φαρμακευτικό έλαιο κάνναβης και τις εξαιρετικές του ιδιότητες! Εδώ θα αναφέρω τον φοβικό και πονεμένο (υπέφερε από το χειρουργείο για το σπασμένο του σαγόνι)  Μικρουτσέλο (αν και δεν ηταν ηλικιωμένος γάτος), στον οποίο δώσαμε CBD Oil για δύο μήνες και αυτός μεταμορφώθηκε σε ένα τσουπωτο, γεμάτο όρεξη και αυτοπεποίθηση γάτο!
  Θέλετε να αποκτήσετε το έλαιο κάνναβης της NatureCan που δοκιμάσαμε και εμείς; Τότε κάντε κλικ εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%.
 

Για να γίνει ξεκάθαρο ότι ακόμη και αν όλα αυτά τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα πεθαινει, εμφανιστούν μια γάτα μπορεί να επανέλθει, θέλω να πω ότι μας έχει συμβεί και εμάς. Πριν 2.5 χρόνια ο Κινέζος ξαφνικά σταμάτησε να τρώει. Κτηνίατρος, αιμομπαρτονελλα και γυρνώντας σπίτι αιματοκρίτης.. 11 και ένα δραματικό μεσημέρι όπου νόμιζα ότι από στιγμή σε στιγμή αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ζέστη ηλεκτρική κουβέρτα, μερικές μπουκιες δυναμωτικη τροφή με σύριγγα, που λαχανιαζε για να τις καταπιεί, μπόλικα χάδια, η αγωγή του και τώρα, 3 χρόνια μετά ο Κινέζος ζει και βασιλεύει!!

Ένα άλλο απίστευτο παράδειγμα-έμπνευση ειναι αυτό!

Πως πεθαίνουν οι γάτες; - Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν;

Στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να διαισθανθούν το θάνατό τους οι απαντήσεις προφανώς και δεν είναι ξεκάθαρες, μια και δεν μπορούμε να μπούμε στο νου τους και να αντιληφθούμε τι ακριβώς βιώνουν, όμως υπάρχουν ενδείξεις για μια παρορμητική συμπεριφορά που δείχνει ότι πιθανώς το γνωρίζουν όταν πρόκειται να πεθάνουν. 

Μια πολύ συχνή αντίδραση που επιβεβαιώνει το παραπάνω είναι ότι οι πολύ συχνά οι γάτες φεύγουν όταν είναι να πεθάνουν (αν φυσικά είναι γάτες που ζουν ελεύθερες σε εξωτερικό χώρο)! Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν, λοιπόν; Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτή την συμπεριφορά – μια από τις επικρατέστερες είναι ότι οι γάτες συνειδητοποιούν το πόσο αδύναμες είναι και θέλουν να προστατευτούν, να γλιτώσουν από πιθανούς θηρευτές ή αντίπαλους που θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους και θα τους επιτεθούν στερώντας τους τη γαλήνη και όσο το δυνατόν μια πιο ήσυχη αποχώρηση. Για να βρείτε και άλλους πιθανούς λόγους που οι γάτες εξαφανίζονται όταν είναι να πεθάνουν θα βρείτε σε αυτο το άρθρο μου.

Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου πέθανε;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι ζωντανή ή όχι. Πρέπει να ελέγξετε τα ζωτικά της σημεία:

 • Φωνάξτε την, με τον τρόπο που θα φωνάζατε για να έρθει για φαγητό. Αν δεν ανταποκριθεί καθόλου είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι
 • Εξετάστε την για σημάδια αναπνοής, όπως την κίνηση του θώρακα ή του στομαχιού. Βάλτε ένα καθρεφτάκι μπροστά από το πρόσωπό της και αν θολώσει τότε σημαίνει ότι η γάτα αναπνέει.
 •  Εξετάστε τα μάτια της. Τα μάτια της νεκρής γάτας είναι ανοιχτά διότι απαιτείται μυικός έλεγχος για να παραμείνουν κλειστά. Επίσης οι κόρες στις πεθαμένες γάτες είναι διεσταλμένες. Αγγίξτε φορώντας γάντι τα μάτια της.. αν είναι ζωντανή η γάτα θα ανοιγοκλείσει τα μάτια της. Επίσης ρίξτε το φως από ένα φακό στα μάτια της. Αν η γάτα είναι νεκρή δεν θα ανταποκριθούν τα μάτια της στο φως που πέφτει πάνω τους.
 • Αγγίξτε δύο δάχτυλα στη μηριαία αρτηρία, περιμένετε για 15 δευτερόλεπτα και αν η γάτα είναι ζωντανή θα πρέπει να νιώσετε ένα παλμό στη διάρκεια αυτών των δευτερολέπτων.
 • Ελέγξτε το σώμα της για τυχών νεκρική ακαμψία.
 • Ελέγξτε το χρώμα των ούλων και την γλώσσα. Αν η γάτα έχει πεθάνει και η καρδιά δεν λειτουργεί το χρώμα τους είναι ωχρό και όχι ροζ.

Και κάπου εδώ προκύπτει και ένα ακόμη αγωνιώδες ερώτημα! Τι να κάνω αν πεθάνει η γάτα μου; H απάντηση ΕΔΩ

Το θέμα του θανάτου είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο, που οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε συμφιλιωμένοι και ελπίζω ο τρόπος που γράφτηκε αυτό το άρθρο να μην ενόχλησε κάποιον!

55 Απαντήσεις

 1. Ηδική μου η γάτα πέθανε από γηρατειά 21 χρονών.Ήταν σιάμ τον λέγανε Μπίλι ,τον είχα σπό 1 μηνών απο την μανούλα του.Μας έδωσε πολύ αγάπη και στοργή και αφοσίωση.Εμείς τον είχαμε σαν ένα μωρό.Ήταν πανέξυπνος άκουγε μόνο το όνομάτου και και ακολούθησε και την δικ μας πορεία στη ζωή ,ήταν και αθτός μέλος της οικογένειας.Δε θα τον ξεχάσω ποτέ.Πέρασε
  όλα τα στάδια μέχρι να πεθάνει που αναφέρατε.Κράτησεφιχτά το χέρι τηςμαμάς μου μέχρι που ξεψύχησε.

  1. Ο γάτος μου ο Λούσιφερ έφυγε 20 χρόνων, επίσης σιαμέζος. Την ώρα που έπαιζε απλά έσβυσε… Καρδιά είπε ο γιατρός. Η μαμά του η Τίνα έφυγε 19… περνώντας όλα αυτά τα στάδια.
   Είναι δύσκολο…

    1. Αγάπη μου τσιτσο μου έχω και εγω μια γατούλα κουκλίτσα εμείς οι χιουμανς κάνουμε τα πάντα για να περνάτε εσείς καλά μαλιαρα χνουδωτά μπαλάκια! Ζωαρα κάνετε!

 2. Προσέχω μία αδέσποτη σχεδόν δυο χρόνια περίπου. Η γουνα της μιας που είναι και αρκετή είναι γεμάτη κόμπους συνέχεια και όσο κι αν γλείφεται δε ξεμπλεκουν οπότε τη χτένιζα και της έκοβα τους κόμπους. Όπως καταλαβαίνετε φυσικά κι έχει άσχημη οσμή μία φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε τη έκανα μπάνιο (μία φορά την έχω κάνει μπάνιο όλον αυτόν το καιρό) αλλά έγινε ένα χάλι πάλι και δεν ήθελα να την ξαναπιεσω μιας που είναι κι αδέσποτη. Βέβαια τους τελευταίους μήνες δε περνάει από τη γειτονιά έρχεται λίγες φορές και πιστεύω ότι βρήκε αλλου να τρώει καλυτερα αλλά όταν κάνω τη κίνηση να της βγάλω φαΐ κάνει σα παλαβή και λέω έμεινε νηστική λογικά αλλά δεν αγγίζει το φαγητό της στη τελική, ήταν πάντα ιδιότροπη με το φαγητό της αλλά και αυτά που έτρωγε δε τα πλησιάζει ακόμα και μαγειρευτά. Ανησυχώ λίγο για τη κατάσταση της γιατί έχει κάποια κοινά με το άρθρο και δεν είναι μεγάλης ηλικίας γάτα αλλά μικρή ακόμα και φοβάμαι μην είναι άρρωστη. Πάντως η συμπεριφορά της απέναντι μου δεν έχει αλλάξει.

  1. αν θες όλγα μου μπορεις να προσπαθησεις να την πιάσεις και να την πας στον κτηνίατρο για μια εξέταση και να της κανει ό,τι μπορεί (πχ εμβόλια, να της δώσει βιταμίνες, ή καμία αντιβίωση διαρκείας αν έχει κάτι).

   Πως να την πιάσεις? Τσέκαρε αυτό -> https://www.tsitsosthecat.gr/pos-na-piaso-mia-adespoti-gata/

   1. Γεια σας ο γάτος μου κάνα δυο μήνες μετά από καβγά εχασε το μισό ρουθούνι του του έδωσα αντιβίωση κ του έβαζα στο σημείο μπεταντιν όμως το ξύνει συνέχεια το ματώνει κ το έχει κάνει χειρότερα,,,,φταρνιζεται συνέχεια και φεύγει πολύ αίμα,,,είμαστε πολύ μακριά από κτηνίατρο τι μπορώ να κάνω να τον βοηθησω

    1. Ουφ νομιζω οτι πρεπει να του βαλεις χωνι να μην το ξυνει! Δεν ξερω αν σε αυτη την περιπτωση κανει και σκευασμα σαν το πουλβο – τουλαχιστον παρε τηλεφωνο εναν κτηνιατρο για να σε συμβουλεψει!

 3. Πριν τρία χρόνια έχασα μια γατουλα 20 στην κ πριν 5 μήνες,άλλη μια 14…Ακριβώς έτσι..Δεν ετρωγαν,είχαν ατονια,παγωνανε..Δεν είναι ευχάριστο,αλλά τουλάχιστον προετοιμαζεσαι κ λες ,ενταξη,πηγές 20,πόσο να πάει..Το θλιβερο είναι,όταν τα έβρισκα σκοτώμενα από φολες κ ήταν μικρά,2-3χρονων..

  1. προσπαθω να καταλαβω τι ειναι χειρότερο – τελικά δεν μπορώ να αποφασίσω. Ίσως μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά να αποκαλύπτει τα γεγονότα πιο καθαρά, πιο κοντά στην πραγματική τους διάσταση και να μας επιτρέπει να τα δεχτούμε χωρίς πόνο που να κρατάει για πολύ χρόνο (ο στιγμιαίος πόνος της απώλειας είναι απόλυτα φυσικός, όποιος προσπαθεί να τον αποφύγει έχει βάλει μεγάαααλο μπελά στο κεφάλι του)

  2. Να σας ρωτήσω πόσες μέρες παίρνει μέχρι να καταλήξει το ζωάκι απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να φάει να πιει κ να περπατήσει?🥺 Έχω την γατούλα μου έτσι από αρρώστια γειρατιων και την περιμένω… Δεν θέλω να την κοίμησω εγώ.. θέλω να φύγει φυσικά στο σπίτι της. Κι ελπίζω ότι δεν είναι ανεύθυνο αυτό…

   1. Εμένα άντεξε 5 μέρες..οσο και αν προσπάθησα να τον ταισω με σύριγγα ήταν αδύνατο να το καταπιεί.. και στον κτηνίατρο που τον πήγα για ορό μην αφυδατωθεί μπας και κάνει διαφορά δεν έγινε τίποτα.. είχε παρατηρηθεί

 4. η Γραφένια μας επέζησε ένα φοβερό ατύχημα που κανείς (γιατρός) δεν μας έδινε ελπίδες ζωής. στην καλύτερη περίπτωση που επιβίωνε θα έμενε ανάπηρη. σήμερα (με “απλά” μόνιμη ακράτεια, σχεδόν τύφλωση, λιγότερα δόντια και χωρίς ουρά) δεν έχει κανένα κινητικό πρόβλημα και παραμένει επίμονη με την ζωή (ενώ είχε παραιτηθεί εντελώς). είναι ο λόγος που άλλαξα εκπληκτικά σαν άνθρωπος και θα είναι τεράστια χαρά μου να φτάσουν να την ζήσουν τα παιδιά μου (που ελπίζω ν’ αποδεχτεί! /αγωνία γι’ αυτό). 7χρ τώρα, ΚΑΘΕ μέρα που περνάει είναι μία κερδισμένη μέρα μιας “επιπλέον” ζωής. το επαναλαμβάνω συχνά μήπως και το θυμηθώ όταν κάποτε θα φύγει.. 😉 ο θάνατος είναι το πιο φυσιολογικό της ζωής, η κουλτούρα μας (του δυτικού κόσμου) τον αντιμετωπίζει ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος (με αποφυγή ή και ψεύτικη ελπίδα), εξού κι ο πόνος μας. με τους χαιρετισμούς μας στις θρησκείες θα της κάνουμε ένα μεγάλο πάρτυ όταν θα φύγει, να την θυμόμαστε με χαρά (ότι θα ήθελα να κάνουν και για μένα, άλλωστε).

 5. Μόλις εχασα τη γατα μου! Μολις 10 χρονων, διαγνωστηκε με χρονια νεφρικη ανεπαρκεια που εμφανιστηκε ξαφνικα το νοεμβριο. 1 ωρα πριν φυγει της εδωσα ορο γιατι ειχε να φαει 2 μερες και δεν ηθελα να την παω σε κλινικη, ηταν πολυ φοβισμενη απο οταν την πηγα για υπερηχο. Φοβαμαι οτι ο ορος ηταν κακη επιλογη. Ειχε βγαλει σαλια πολλα δεν ξερω μηπως της εκανα κακο τελικα. Τον ορο μου ειχε πει να της τον δινω ο κτηνιατρος και μου ειχε δειξει πως, το εκανα μονο για ενα μηνα γιατι δε της αρεσε καθολου η διαδικασια. Ειχε κι αλλη φορα να φαει 2-3 μερες και μετα ηταν ενταξει δε το περιμενα με τιποτα. Νιωθω οτι δεν εκανα αρκετα. Δεν εχουν περασει ουτε 2 ωρες και μου λειπει.

  1. Κυρία Πέππα η γατούλα μου έχει ακριβώς το ίδιο. Έχει σταματήσει να τρώει κ να πίνει 2 μέρες τώρα. Κι από χτες άρχισε να τρεκλιζει, κ σήμερα δεν μπορεί να περπατήσει καθόλου. Μαχαίρι στην καρδιά μου να την βλέπω να προσπαθεί. Δεν θέλω να της κάνω ευθανασία, την έχω πάνω στον καναπέ εκεί που ήθελε εκείνη, να φύγει απ’ το κρεβατάκι της. Κι εμάς μας πρότειναν ορο κ ο άντρας μου που αρνείται να το πιστέψει ότι η γατούλα δεν θα επανέλθει της τον έβαλε σήμερα … Αλλά νομίζω πως απλά παρατείνουμε το μαρτύριο της. Εμένα τρέμει η ραχοκοκαλιά μου κάθε φορά που κοιτάω αν αναπνέει… Τεσπά, έναν χρόνο μετά, ήθελα να σας πω ότι σίγουρα κάνατε τα πάντα…

  2. Και εγώ έχασα τη γάτα μου που λάτρευα χθες από τομίδιο λόγο και την ίδια ηλικία είναι μεγάλος ο πόνος

 6. Οι γάτες σε μεγαλη ηλικία μπορει να εμφανισουν συμπτωματα λευχαιμίας. Τα ουλα τους ειναι κοκκινα και γεμιζουν πληγες. Μπορει να ειναι και HIV. Τοτε οι κτηνιατροι δινουν αντιβιωση και κορτιζονη, και σ επιο προχωρημενο σταδιο ιντερφερόνη. Αυτη μπορει να παρατεινει τη ζωη της γατας πχ αντι 1 χρονο σε 3. Εχω ενα γατο τωρα με προβλημα στα ουλα. Ο αλλος, ειναι 15 χρονων και ειναι καλα. Αραγε θα φθασει τα 20; Πολυ θα τοθελα διοτι τον λατρευω.Και τον αλλον βεβαια, αλλα δυσκολο.

 7. Η Ναόμι μου, ημιαιμο μακρυτριχο σιαμακι, πέθανε ένα μήνα πριν κλείσει τα 19. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της είχε δυσκολία στην αναπνοή της, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ξαπλώσει κανονικά και την έπαιρνε ο ύπνος καθιστή, σαν τους γέρους στις πολυθρόνες. Δε μπορούσα ούτε αγκαλιά να την πάρω πια, αφού μόλις τη σηκωνα άνοιγε το στόμα Ν αναπνεύσει, οπότε καταλάβαινα ότι η αγκαλιά την επιβαρύνει κ δεν τη σηκωνα καθόλου. Είχε τάσεις να κρυφτεί και αυτό ήταν το πιο κριπι απ όλα… Όταν έβρισκε μια σκοτεινή γωνίτσα πήγαινε κ χωνοταν. Τη βγάζαμε κ τη βάζαμε να κάτσει μαζί μας, κ αμέσως χαλαρώνει και αφηνοταν σε απαλά χάδια. Πέθανε στις 5 τα ξημερώματα. Μέχρι τις 4 ήταν μαζί μου στο δωμάτιο. Έφυγε όταν ένιωσε ότι πεθαίνει προφανώς. Εκείνες τις μέρες έκανα πολύ ανήσυχο ύπνο κ εγώ γιατί σκεφτόμουν ότι θα μου φύγει μέσα στη νύχτα. Όσο για το φαγητό, η όρεξη της είχε μειωθεί αισθητά αλλά ακόμη κ τη μέρα που έφυγε είχε φάει. Ήταν πολύ φαγανη κ αυτό κράτησε μέχρι το τελος😊

   1. Βρήκα αδέσποτη γατούλα πολύ φιλική αυτές τις ημέρες με την παγωνιά .Γουργουριζει συνεχώς ,θέλει χάδια αλλά δεν τρώει καμία τροφή.Εχουν δοκιμάζει όλες τις μάρκες.Ειναι παχουλή και όταν την βάζω μέσα θέλει να επιτεθεί στο καμαρίνι μας.Μηπως τρώει μόνο τροφές που κυνηγάει;

 8. Ο Μήτσος διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια πριν 1,5 χρόνο..έχει όλα τα στάδια της ασθένειας..δεν τρώει, πίνει πολύ νερό, κοιμάται πολλές ώρες..μες στο σπίτι εδώ και 13,5 χρόνια είναι ένας χαδιαρης γάτος που κοιμάται στο κρεββάτι ανάμεσα μας..έξω ήταν ο Μητσαρας της γειτονιάς..τώρα πια βγαίνει πολύ σπάνια έξω και παίρνει φαρμακευτική αγωγή.. ξέρω ότι σβήνει σιγά-σιγά κ προσπαθώ να θυμίζω στον εαυτό μου ότι τουλάχιστον έζησε πολύ καλή ζωή.. δυστυχώς το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ο θάνατος και πρέπει να μάθουμε να τον
  διαχειριζόμαστε

 9. φροντιζα εναν γατο τον garfield ολα καλα αλλα καποια στιγμη καθα μερα ερχοταν ολο και με πιο πολλες πληγες και μια μερα δεν τον ξαναηδαμε τωρα εχω την blackandwhite

 10. Καλημερα.Εχθες χασαμε ενα υπεροχο γατο ….τον Τουλη που ηταν λιγοτερο απο 2 χρονων..ηταν αδεσποτος και ειχ ερθει στην πορτα μας με προβλημα στα ματια.Χωρις να εχω γνωσεις οσων αφορα τις γατες πηρα ενα κοληριο και του εριχνα στα ματακια του οσπου εγινε καλα..ηταν πανεξυπνος..οποτε χτυπουσε ερχοταν με φωναζε καικαθοταν να τον βοηθησω..ειχε χαθει για περιπου 5 μηνες και ξαφνικα εχθες εμφανιστηκε σκελετωμενος,σερνοντας στο χαλακι της πορτας και με φωναζε..τονπηγα στον κτηνιατρο,εκανα οτι περνουσε απο το χερι μου να τον σωσω αν και απ την αρχη ειχα καταλαβει πως ο Τουλης μας ειχε ερθει να μας αποχαιρετησει …δεν μας ξεχασε ..πληγωθηκα πολυ αλλα πηρα και ενα σημαντικο μηνυμα ζωης..η ψυχουλα του ζητουσε να πεθανει κοντα σ αυτους που τοναγαπησαν..αυτο για οσους λενε οτι τα ζωα δεν εχουν ψυχη..Τουλη μου καλο ταξιδι..δεν θα σε ξεχασουμε ποτε!

 11. έχω ένα γάτο 13 χρόνων τον σιριο . Εσωτερικός γάτος . Την προηγούμενη Πέμπτη σταμάτησε να τρώει . Και την Κυριακή περπάταγε και έπεφτε . Μετά από μαγνητική εγκεφάλου λοιμώδη θυροειδη και όλες τις εξετάσεις είδαμε ότι έχει ιδιοπαθή ίλιγγο. Έτσι ξαφνικά . Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ . Τον έφερα σπίτι από την κλινική . Έκανε εμετό το χαπι της κορτιζόνης με αίμα . Ο γιατρός είπε αποχή μόνο νερό . Με σύριγγα τον τάιζα. Όταν τον χαϊδεύω γουργουραει και όταν του μιλάω κουνάει την ουρά . Αλλά πάει κουτσα κουτσα και κρύβεται . Έχει όλα αυτά που είπατε παραπάνω . Νομίζω ότι ετοιμάζεται να πεθάνει . Ελπίζω να προλάβουμε να του κάνουμε ένεση κορτιζόνης . Ώσπου να ηρεμήσει λίγο το στομάχι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι .έχει σπάσει η καρδιά μου στα δυο

  1. συγκλονιστικα λογια, δεν ξερω τι να πω.. βλεπω και τα αλλα σχολια.. πολύς πόνος, συγνωμη δεν εχω να προτείνω τίποτα το αξιοσημείωτο, μονο να αγαπατε το πλασματακι που ειναι διπλα σας με ολη σας την καρδια αυτες τις στιγμες που τοσο προκλητικες ειναι.

 12. Εμένα πάντως η μαμά μου αν με χάσει θα πάθει κατάθλιψη, αν κρίνω από τα δάκρυα της διαβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο. Με βρήκε στον δρόμο όταν ήμουν νεαρή ενήλικη και απίστευτα ταλαιπωρημένη, και από τότε δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα. Εδώ και 5 χρόνια την κάνω ο,τι θέλω πάντως, και ελπίζω για συνεχίσω για πολλά ακόμη γιατί περνάω υπέροχα! ^_^

  Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από έναν χιούμαν υπηρέτη! Κάνουν την σύντομη ζωή μας ομορφότερη *_*

  υιοθετήστε ❤️

   1. Καλησπέρα! Πριν χρόνια βρήκα 3 νεογέννητα γατάκια 2 αγοράκια και ένα κοριτσάκι με την μαμά τους και τα είχα στην αυλή μου. Τα φρόντιζα και τα τάιζα μέχρι που μεγάλωσαν…. Ο Ρίτζι ήταν ο πιο ατίθασος αλλά και ο πιο υπάκουος όταν ήθελε. Φώναζα το ονομά του και μου απαντούσε κοιτάζοντας με στα μάτια. Πριν 2 μήνες τον είχα χάσει και τον έψαχνα παντού… στο μήνα πάνω γύρισε σκελετωμένος και με καθόλου όρεξη. Πίστεψα ότι είναι από την κούραση αλλά όσο περνούσαν οι μέρες δεν έτρωγε και χειροτέρευε και άρχισα να ανησυχώ. Τον πήγα στο κτηνίατρο όπου έδειξε αδιαφορία και απλά του έκανε μια αντιβιωτική ένεση και μου είπε κυνικά αν δεν συνέλθει σε 2-3 μέρες τότε θα ψοφήσει… Τελικά άντεξε επιπλέον 20 μέρες… Νιώθω ότι δεν έκανα τα πάντα για να τον σώσω… βλέπετε στην επαρχία δεν έχουμε επιλογές. Ποτε δεν θα μάθω τι είχε …. Τώρα είναι σε λήθαργο… μάλλον οι τελευταίες του ώρες και δεν μπορώ να το διαχειριστώ… καθόλου … Κάθομαι δίπλα του και κλαίω… μήπως αυτήν την ώρα θέλει να είναι μόνος ; Τι πρέπει να κάνω ;

    1. δεν εχω καμια σπουδαια απαντηση να δωσω.. ο,τι και αν κανεις καντο με συμπονια, τρυφεραδα, αγαπη. Αν θες να απομακρυνθεις απομακρυνσου γιατι τον αγαπας, αν θες να μεινεις διπλα του μεινε γιατι τον αγαπας, μην μπλεκεις σε διλήμματα. Ό,τι κανεις καντο με την καρδια σου.

 13. Θα ήθελα να με βοηθήσετε παρακαλώ. Στην ερώτηση , αν δεν μπορεί ούτε να κινηθεί ουτε να δει ούτε να φάει, μήπως είναι καλύτερη η ευθανασία? Νιώθω ότι από τα γηρατειά δεν αντέχει άλλο. Δεν θελω να υποφερει. Είναι 17 χρόνων. Ευχαριστώ

  1. δεν εχω να δωσω καμια σπουδαια απαντηση ντινα μ. την απαντηση θα την βρεις μεσα σου και ο,τι και αν κανεις, αν ειναι προϊόν συμπόνιας δεν μπορεί να είναι λαθος!

 14. Είχα βρει ένα αδεσποτακι στο χωριό που έμοιαζε πολύ με τον Ίντι μου και το τάιζα κάθε μέρα. Είχε μάθει πού του έβαζα φαι και ερχόταν με το που έφευγα για να φάει, μιας και ήταν πολύ ντροπαλός αλλά φαινόταν πανέξυπνος. Feral, αλλά ήθελα να τον κοινωνικοποιήσω άμα μπορούσα. Περίπου έξι μηνών πρέπει να ήταν.

  Τον βρήκε η μάνα μου πεθαμένο μέσα στο χωριό σήμερα, χωρίς να έχει πληγές στο σώμα του. Από τη στάση σώματος φαινόταν να πέθανε ενώ περπατούσε.

  Πάντα έτρωγε πολύ πολύ αργά και προσεκτικά, και μου έχει κολλήσει η ιδέα ότι πνίγηκε από το φαγητό που του έδινα. 🙁

  Τον έθαψα μέσα στο δάσος, και του έδωσα το όνομα Μπάρι για να τον θυμάμαι.

 15. Άν αποφασισετε ευθανασία, μην τον αφήσετε και φύγετε. Κρατείστε τον στην αγκαλιά σας μέχρι να φύγει τελείως η ζωούλα του, για να μην νοιώσει εγκατάλειψη.

 16. ξερω θα φανω γραφικος αλλα το εχω βωσει απειρες φορες μια που περιθαλπτω πολλα αδεσποτα γατακια εχω στειρωσει μεσα σε δεκαπεντε χρονια πανω απο 100 τετοιες ψυχες τελευταια προσεξα οτι καποια αρρωστα που μου παρουσιαστηκαν ενα μηνα πριν το τελος τους εξαφανιστηκαν ως δια μαγειας εψαξα παντου δεν της βρηκα πουθενα πιστευω οτι λιγες ωρες πριν τοτελος ο δικος τους αγγελος της παιρνει μαζι του και της εξαφανιζει η επιστημη δεν μπορεσε εως τωρα να ανακαλυψει αυτο το μυστηριο

 17. Τα έχουμε όλα αλλά την παλεύουμε… Βγήκαμε χθες από την κλινική, δεν μπορούμε να περπατήσουμε έχουμε νεφρική ανεπάρκεια και είμαστε αδύναμοι πάρα πολύ. Φυσικά και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες της γιατρού με την ελπίδα πως κάτι θα πάει λίγο καλύτερα… Όρους, τάισμα, ενυδάτωση όλα μαζι… Τα έχουμε όλα τα παραπάνω αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα μου έχω και μια ελπίδα. Τσελος 8 ετων

  1. Και εγώ έχασα τη γάτα μου που λάτρευα χθες από τομίδιο λόγο και την ίδια ηλικία είναι μεγάλος ο πόνος

 18. Εγώ είχα ένα γάτο Περσίας το μεγάλωσα με απόλυτη αγάπη στοργή και αφοσίωση για αυτό και με αγαπούσες απίστευτα και ξαφνικά μετά από δώδεκα έτη ξυπνάω το πρωί και τον βλέπω να χτυπιέται όπως ένα ψάρι μόλις το βγάλεις από την θάλασσα και να κάνει ένα νιάου που ποτέ δεν είχα ξανά ακούσει δηλαδή ένα νιάου πόνου και θανάτου.
  Όλα έτσι ξαφνικά…Τον τρεχω στο κτηνίατρο και μου λέει πρόβλημα πολύ μεγάλο στην καρδιά συν το ότι από αυτό έφερε πνευμονικό οιδημα.Το ζώο είναι σχεδόν νεκρό δυστυχώς τελειώνει κάντο αν το αγαπάς ευθανασία να μην υποφέρει και βασανίζεται έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα.
  Λέω κάντο ευθανασία εγώ φυσικά έστειλα άλλο δικό μου πρόσωπο να είναι εκεί διότι εγώ δεν θα αντεχα το θέαμα και μετά την ευθανασία το έθαψαν σε μέρος που έχω είς γνώση ώστε να ξέρω πώς βρίσκεται εκεί.Μετα το γεγονός αυτό σταμάτησα να πιστεύω σε Θεούς σε Χριστους και παραμύθια.

 19. Παιδιά βοήθεια…έχω έναν γατούλη 8 χρονών τώρα τον οποίον κάποιος καλός άνθρωπος τον χτύπησε τόσο δυνατά που όλο του το σύστημα το ουροποιητικό δεν λειτουργεί.μελιγα λόγια τα ούρα του βγαίνουν από μόνα τους μόλις γεμίσει η ουροδόχο κύστη του.τον είχα πάει κτηνίατρο και με φαρμακευτική αγωγή μπόρεσε να επιζήσει από αυτό το δυνατό χτύπημα. Εδώ όμως και 3 μέρες βγάζει αίμα και εδώ που είμαι δεν υπάρχει γιατρός. Από το τηλ μου έδωσε μια αντιβίωση για τυχόν ουρολοίμωξη…αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχει φράξει η ουρήθρα του…δεν τρώει τίποτα και έχω τρελαθεί…τι να κάνω?? Δεν ξέρω αν πονάει..δεν μου δείχνει κάτι τέτοιο αλλά εγώ είμαι πολύ χάλια που δεν μπορώ να τον βοηθήσω…. μήπως ξέρει κάποιος τι άλλο θα μπορούσα να κάνω???

 20. 2 η ώρα το μεσημέρι κοίταξα απ’ το παράθυρο και ο γκιουστακος ρεμβαζε πάνω στο μαντρότοιχο,στη λιακάδα…
  Κατά τις 3μιση κοιτάει η κόρη μου απ το παράθυρο και τον βλέπει κάτω στο χωράφι μπροστά απ’ τον μαντρότοιχο σε στάση ύπνου, τεντωμένο μονοπλευρα…..
  Ουρλιάζοντας κατέβηκε και τον βρήκε παγωμένο χωρίς ούτε ένα σημάδι τραύματος….
  Ξαφνικά….χωρίς κανένα πρόβλημα υγειας…. κοινωνικός και γυριστρουλης…..
  Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2021…..
  Πήγαμε με τον γιο μου και τον θαψαμε τυλιγμένο στη κουβερτουλα του,στο κασονακι του….
  Ήταν μόνο 2 χρόνων…..
  Δεν ξέρουμε τι έγινε….
  Αγαπημένο μας γκιουστακος θα σε θυμόμαστε πάντα….

 21. Ο γατος Σωτηρης εζησε 17 χρονια μαζι μας. Κατερρεε σιγα σιγα, ετρωγε λιγο, ειχε αδυνατησει… Το βραδυ που ηταν να πεθανει εφυγε απο το σπιτι..

 22. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα που η γλυκειά μου καλουλιτσα δεν τρώει δεν πίνει, μαζεμένη στο κρεββάτι του γιου μου κοιμάται συνεχώς! Σας γράφω και κλαίω γιατί την έχω από 4 μηνών είναι μόνο 4 χρόνων, τρεις γέννες έκανε τις οποίες εγώ την βοηθούσα να γεννησει, έχω προσπαθήσει να της δώσω τροφή, νερό της δίνω λίγο με σύριγγα,
  Δεν ξέρω τι έγινε ήταν μια δραστήρια γάτα και τώρα τρεις μέρες ακουνητη στο κρεββάτι, ξέρω ότι θα σβήσει γρήγορα και με πονάει αυτό, την ευχαριστώ που ήρθε στην οικογένεια μας, πήρε απίστευτη αγάπη από όλους μας! Και εμείς γίναμε ακόμα καλύτεροι άνθρωποι χάρη σε αυτήν!
  Μακαρι να αλλάξει κάτι αλλά δεν έχω ελπίδες! Εύχομαι εάν φύγει να είναι ανώδυνα και ήρεμα! Πονάει η ψυχή μου βρε παιδιά!!!

 23. Πέρασε ένας χρόνο που έφυγε η Μάγια μου από νεφρική ανεπάρκεια. Το παλέψαμε 3 χρόνια και ταυτόχρονα με αρχή μυοκαρδίτιδας. Αποφάσισε να ταξιδέψει στον γατοπαράδεισο στα 14 της χρόνια… Ευτυχώς, έφυγε ειρηνικά δίπλα μου ξημερώματα στο κομοδίνο που είχε κάνει φωλιά για να κρύβεται. Πέρασαμε όλα τα στάδια του άρθρου, το διάβασα και έσφιξε το στομάχι… το κενό της ακόμη τεράστιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *